Občina Moravske Toplice nadaljuje preizkušanje vode iz vrtine Mt-2 na območju Rimske čarde, tokrat s pomočjo tehnologije, ki še ni bila uporabljena v Sloveniji. Kmalu bo tudi ustanovila novo družbo za pridobitev koncesije.

V občini, ki že ime nosi po toplicah, nikoli niso povsem pozabili na vrtino, ki se nahaja na območju Rimske čarde na stičišču občin Murska Sobota, Puconci in Moravske Toplice.

Po propadlih velikopoteznih načrtih o novem zdravilišču so se lansko leto ponovno lotili preizkušanje vrtine, da bi pridobili odgovor, kakšen potencial sploh ima tamkajšnja voda. Najeli so družbo Petrol Geo, ki je s potopno črpalko pričela testiranje vode. 

Pomagala ruska tehnologija

Lanski rezultati so bili po izvedenem čiščenju vrtine in inicialnem poskusu črpanja spodbudni, a je bilo črpanje s tovrstno opremo oteženo. Letos so se ponovno lotili podviga, tokrat s pomočjo srbske podružnice ruske družbe Borets, ki je ponudila tehnologijo in opremo. Gre za potopno črpalko, ki je sposobna obratovati na globini večji od 300 metrov in ima možnost od-plinjevanja vode.

»Ta tehnologija je bila prvič uporabljena v Sloveniji in se je izkazala kot ustrezna. Posebnost pri tej vrtini je namreč prisotnost plinov, ki onemogočajo delo navadnih črpalk. S to tehnologijo pa lahko voda pride do površine, se lažje procesira, podatki pa so neprimerno bolj točni,« je pojasnil Matej Prkič iz podjetja Petrol Geo. 

PREBERITE ŠE:

Temperature vode dovolj visoka za energetsko izrabo

Po ocenah Prkiča je vrtina uporabna, podrobne analize pa bodo zaključene v roku dveh tednov, ko se bo videlo, na kakšen način bi se lahko geotermalna voda uporabljala v zdraviliške namene.

»Temperature so ustrezne in se voda lahko izkorišča za energetsko izrabo, to ni sporno, saj temperature pri zadnjih pogojih dosegajo 54 stopinj Celzija,« je še povedal Prkič.

Tudi Nina Rman z Geološkega zavoda Slovenije je pritrdila, da voda ima energetski potencial. »Ni pa najbolj izdatna med vrtinami v Pomurju, ampak to je pričakovano, glede na to, katere sloje zajema,« je povedala hidrogeologinja. Izdatnost vrtine je namreč med pet do šest litri na sekundo, kar je sicer po besedah Rmanove povsem dovolj.

»Drugi vidik pa so zdravilni učinki vode, denimo na luskavico, o katerih ne moremo soditi, lahko pa povemo, kateri so tisti elementi, ki so lahko koristni ali potencialno škodljivi,« je še dodala strokovnjakinja. 

Ustanovili bodo novo podjetje in se zaščitili pred špekulanti

Kot pravi župan občine Moravske Toplice Alojz Glavač, bodo s trenutno metodo ločevanja plinov že imeli vzpostavljen tehnološki postopek, ki bo omogočal tovrstno uporabo tudi morebitnemu investitorju.

V Termah 3000 imajo namreč težave s črno termalno vodo, kateri je podobna tudi voda iz vrtine pri Rimski čardi, že od leta 2018, ko je bila v inšpekcijskem pregledu ugotovljena previsoka vrednost benzena. Po Glavačevih besedah je ocenjena izdatnost tudi dobra popotnica po pridobitvi koncesije, saj večje količine zvišujejo tudi višino dajatev.

»To je zadnji projekt črpalnega preizkusa, s katerim bomo pridobili vse potrebne podatke za pridobivanje koncesijske pravice,« je pojasnil župan.

Občina ima že v letošnjem proračunu predvidenih 10 tisočakov ustanovnega kapitala za gospodarsko družbo Rimska čarda, katere edini namen bo, da se v njenem imenu pridobi koncesija. Nosilec koncesije namreč po zadnji spremembi zakonodaje ne more biti sama občina.

»To je naslednja pot za vstop v neko investicijsko dejavnost, s tem si pa tudi onemogočimo morebitne špekulativne prihode, kot smo jih bili vajeni v preteklost. Infrastruktura in zemljišča tako ne bodo izpostavljena tveganjem. Do začetka investicije hočemo lastniško obvladovati celoten projekt,« je poudaril Glavač.

Se bo našel interesent v kriznih časih za turizem?

V tem trenutku sicer investitorjev ni na vidiku, kar je glede na stanje v turizmu za pričakovati, so pa se pojavljali nekateri domači interesenti pred koronakrizo. Kot pravi Glavač, bodo tako ali tako morali razpisati evropski javni natečaj in bodo tako poiskali najprimernejše interesente.

Občina je sicer imela v lanskem letu za slabih 83 tisočakov stroškov z revitalizacijo vrtine, letos je za urejanje območja Rimska čarda rezerviranih 250 tisočakov, v letu 2022 pa še 625 tisoč evrov. Glavač računa, da bi z napovedano novo družbo v lasti občine, lahko do koncesije za vrtino MT-2 prišli v roku enega leta. 

Komentarji (15)

šanči--cibek (ni preverjeno)

To vretino usposabljajo ,že 30 lejt in nikoli nič od tega

Andrej Actros (ni preverjeno)

Z tem nebo nič

Alenka Buzerantovšek (ni preverjeno)

za take neumnosti imate pare
da pa bi avtocesto razširili
na normalno širino
to pa ne
Se vidi da za vas prekmurece nije avto
nego biciklin

Sunce van.... (ni preverjeno)

Idiot. Ka pa ma obcina z avtocesto?

In reply to by Alenka Buzerantovšek (ni preverjeno)

..al (ni preverjeno)

iskreno cist navadna topla voda. To ni bas nek potencial.
investitor pa je lahko samo ali mafijski denar ali denar iz bliznjega vzhoda. Ne, hvala.

Alenka Buzerantovšek (ni preverjeno)

jaz bi tja pripeljala drugi tir železnice
da bi lahko vozili z vlakom flaše in flaškone
S tem mislim tudi na našo Tanjo flaškon

In reply to by ..al (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

ti si tvoj drugi tir
že odjebala

In reply to by Alenka Buzerantovšek (ni preverjeno)

bonge (ni preverjeno)

Nej tvoja drvarnica pa komenšnica ma potencijal bumbar. Že pred več kot 30 lejtame so ugotovili ka je ta voda dobra proti luskavice samo so vedno nekše lobije in uradnike brenzale gradnjo term, pitajmo se zakoj.Ge se pa pijtan tűde zakoj tiste velke objekt v grabe čarde poleg vretine že 30 lejt propada. Napravete toplice pa naj pridejo goste in prinesejo denar.

In reply to by ..al (ni preverjeno)

koapa. (ni preverjeno)

kdo v sloveniji bo napravil te tvoje toplice? Tujec ta bo odnesel denar ven iz drzave, ostali bodo pa samo sobarice in natakarji na minimalcih.

In reply to by bonge (ni preverjeno)

bonge (ni preverjeno)

Etan Graje Metode daj možnost ka kupi vretino in zemlou pa boš vido kakše toplice do stalej. Pa pejnez doma ostane. Pa še marsišto drugi domače be investero samo če be mij bilij normalna država....

In reply to by koapa. (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

S CIGAVIM DENARJEM IZVAJA OBCINA TA DELA? KAJ BODO IMELI OBCANI OD TEGA?????

realnoo (ni preverjeno)

ZATO PA MORAMO V TEJ OBCINI PLACEVATI KANALIZACIJO, PA CEPRAV NISEM PRIKLOPLJEN KER POTEKA CCA 500 METROV VSTRAN NAJBLIZJI VOD:)
PARE PARE...

p3p (ni preverjeno)

Ja volitve idejo bliže pa trbej nikšo duševno hrano za občane, stroški za tej projekt so že bili za časa Cipija, Lujz jih samo nadgrajuje. Sanja svinja kukuruz.

čarni vrag (ni preverjeno)

Voda ima energetski potencial. Se vi šalite? 50 stopinj je premalo za karkoli pametnega. Edini smisel bi bil, če ima zdravilne lastnosti za zdravljenje luskavice, kot se že dolgo govori.

P3p nad (ni preverjeno)

P3p mas prav. Lujseki TIK TAK TIK TAK se cas izteka. Ugotovo je ka tri mandate nej naredo nic in je obcino pahno za desetletja nazaj v razvoji.
TIK TAK TIK TAK TIK TAK

Starejše novice