Slika je simbolična.
Odbor DZ za zdravstvo bo na današnji seji obravnaval predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, s katerimi želi vlada izboljšati dostopnost do zdravstvenih storitev.

Če bo dobil zeleno luč odbora, ga bo DZ obravnaval na izredni seji v četrtek.

Interventno zakonodajo, ki jo je vlada v parlamentarni postopek vložila po nujnem postopku, so pripravili na ministrstvu za zdravje in med drugim naslavlja dolge čakalne dobe v zdravstvu oziroma zmanjšano dostopnost do zdravstvenih storitev. 

Tega bi se denimo lotili z dodatki za povečan obseg dela in za posebne pogoje dela na območjih občin z nižjo razvitostjo. Finančni učinek zakona je ocenjen na dobrih 200 milijonov evrov.

Levica z zadržki 

Nekaj zadržkov do predloga imajo v koalicijski stranki Levica. Kot je dejal koordinator stranke Luka Mesec, je neusklajen 17. člen, ki govori o izvajanju zdravstvenih storitev nad rednim obsegom programa zdravstvene dejavnosti.

Stališče Levice je, da morajo biti na prvem mestu javni zdravstveni zavodi, ki so hrbtenica zdravstvenega sistema, za njimi koncesionarji in šele nato zasebniki. Predlog po njegovih navedbah te kaskade ne upošteva v celoti, ampak izenačuje javne zavode in koncesionarje.

Skupaj s predlogom zakona je vlada v DZ poslala tudi predlog sklepa, po katerem bi bil razpis zakonodajnega referenduma o tem zakonu nedopusten. Kolegij je v torek sklenil, da bo DZ o predlogu sklepa odločal na še eni izredni seji, takoj po najverjetnejši potrditvi zakona v četrtek.

Komentarji (8)

Janez86 (ni preverjeno)

Kaj pa te je ekstermnim populistom za naroda :(
Tako velke "krave dojilje" (1 Miliarda/letno) nebodo spustili iz rok da bi zadevo porihtali kak se za evropske razmere spodobi...ker te pač nedo več mogli kradniti...

ee (ni preverjeno)

nasi ga bluzijo

samikrdnetev (ni preverjeno)

Mij na pišći mamo več kak mate pavri mi nej zapijemo za gestija mamo. Se bole
grdo od nas obnašate.

Munt (ni preverjeno)

Ta holob, ne upošteva zakonov ne ustave a mediji seveda molčijo,kajti gre za istega delodajalca,to je seveda tranzicijska levica ter stari komunisti. Podretiti hočejo vse inštitucije ,sedaj je na vrsti RTV,ki je itak bil 50 let pod njihivo kontrolo. Gremo nazaj v stari diktaturo in revščino za slovenski narod.A ste to hoteli neumni ,kateri ste volili holoba?

3321 (ni preverjeno)

to so veliki diktatorji in koruptivna banda plača s strani bruslja. zakaj?
če ima po ustavi ljudstvo oblast v sloveniji, zakj hočejo preprčit refrendum???
Predlagatelji novele zakona o nalezljivih boleznih, poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice, so v DZ vložili predlog sklepa o nedopustnosti zakonodajnega referenduma.

. (ni preverjeno)

Ma kakšni referendum na volitvaj so doubili pooblastilo ka zastopajo narod panaj odloučajo.

In reply to by 3321 (ni preverjeno)

rumpunč (ni preverjeno)

pa ka san tou volo, že na začetke me glava bolij, naj mi bou odpuščeno, prosen....goloub me je na(po)srau

. (ni preverjeno)

rumpunč lažeš tij si volo tvojoga velikega vodjo pa še izdak nemreš k sebi prijti.

In reply to by rumpunč (ni preverjeno)

Starejše novice