Od danes naprej v uporabi prvi prilagojen bankomat za slepe in slabovidne.

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije in NLB sta danes v sklopu tedna slepih in slabovidnih na Trgu mladinskih delovnih brigad v Ljubljani v uporabo predala prvi prilagojeni bankomat v Sloveniji, ki s pomočjo zvočnih navodil osebam s hujšo okvaro vida omogoča uporabo bankomatov.

Antonio Argir, član uprave NLB, ki je pristojen za upravljanje skupine, plačila in inovacije, je prepričan, da je bankomat prvi korak skupnega sodelovanja, ki bo v prihodnje prinesel še več številne projekte.

Lokacija bankomata ni izbrana naključno, saj v bližini so prostori Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana ter Zveza slepih in slabovidnih Ljubljana

Prizadevajo si, da bi v prihodnje vzpostavili še več tovrstnih bankomatov, ki bodo še bolj prilagojeni slepim in slabovidnim. V načrtu so že novi.

Kako funkcionira bankomat, prilagojen slepim in slabovidnim?

Bankomat omogoča slepim in slabovidnim, da dvignejo gotovino ali dobijo informacijo o stanju na bančnem računu s pomočjo glasovnega vodenja skozi celotno transakcijo.

Poleg tega ja podaljšano trajanje posamezne faze pri dvigu gotovine ali dobivanju informacije o stanju, kar zagotavlja slepim in slabovidnim dovolj časa za izbiro ustreznih funkcijskih tipk. 

Bankomat, prilagojen potrebam slepih in slabovidnih, lahko uporabljajo tudi ljudje z normalnim vidom.

Od klasičnih bankomatov se loči po tem, da je številčnica prilagojena slepim in slabovidnim, funkcijske tipke ob zaslonu bankomata so opremljene z oznakami v Braillovi pisavi, velikost črk in številk na zaslonu je večja kot pri klasičnih bankomatih, drugačen pa je tudi kontrast zaslona.

Možnosti za izboljšave so

»Za nas je pomembno, da s sredstvom, kot je denar, manipuliramo karseda samostojno in ne da pošiljamo druge k upravljanju teh stvari za nas.

Vemo, da v primerih ovir, ki jih težko premagujemo, nujno potrebujemo sočustvujoče posameznike in skupine, ki so nam pripravljeni priti nasproti,« je dejal Matej Žnuderl, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije. 

Člani zveze se bodo seveda morali naučiti uporabljati stvari, ki jih zanje prilagajajo, saj so do sedaj slednje zanje upravljali spremljevalci.

Tudi Luj Šprohar, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Ljubljana, podpira vse projekte v sklopu pomoči slepih in slabovidnih, pa vendar izrazi dvom:

»Ne vem, kaj bomo s tem dosegli, da bomo denar sami jemali iz bankomatov. Večina slepih in slabovidnih se ukvarja tudi s tem, da ne more zapisati številk.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice