*Fotografija je simbolična
Vlada je na današnji večerni seji spremenila stroge pogoje vstopa v državo, ki so razjezili številne Slovence, ki si kruh služijo čez mejo.

Delavci migranti so ob nenadnih zaostritvah pogojev vstopa v državo bili na nogah. Praktično čez noč je namreč danes začel veljati odlok, ki tudi njim nalaga obvezen negativen test na covid-19 ali napotitev v karanteno ob prihodu v Slovenijo.

Vlada je danes vendarle prisluhnila zahtevam številnih in poenostavila izjeme. 

Tudi iz Avstrije od jutri brez negativnega testa

Tako lahko ob prihodu iz držav članic Evropske unije ali schengenskega območja z boljšo epidemiološko sliko od Slovenije, določene izjeme še naprej vstopajo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez predložitve negativnega testa.

To velja za naslednje štiri izjeme:

1. dnevnega delovnega migranta, ki ima delovno razmerje v eni od držav članic EU ali drugi državi schengenskega območja,

2. osebo, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje v Republiki Sloveniji ali državi članici EU ali schengenskega območja,

3. državljana države članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice EU ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje,

4. osebo, ki je naročena na zdravstveno storitev v Sloveniji in se čez mejo vrne takoj po opravljeni storitvi. Če je na zdravstveno storitev naročena mladoletna oseba, lahko pod enakimi pogoji vstopi njen skrbnik, če potujeta skupaj.

Odlok stopa v veljavo z jutrišnjim dnem, torej 6. februarja. 

Na seznamu 'slabših držav' za zdaj le tri 

Negativni test PCR ali HAT, ki ni starejši od 7 dni morajo predložiti, le če prihajajo iz držav članic EU ali schengenskega območja s slabšo epidemiološko sliko kot v Sloveniji. Te so trenutno tri, Španija, Portugalska in Češka. Seznam se bo dopolnjeval vsak teden.

Ob tem velja opozoriti, da bo 10. februarja začel veljati avstrijski odlok, ki pa določa obvezno predložitev negativnega izvida testa pri vstopu v Avstrijo tudi za delavce migrante iz Slovenije.

Komentarji (3)

Slavko. H (ni preverjeno)

Ka so pa tej fuknjeni.... čakajte vutro, de pa nacik...

malo tak malo ovak (ni preverjeno)

nejso vrejdni komentara

previdno kontrola (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=1WihqgTvf6g

Starejše novice