Manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa, za določene izjeme veljavnost negativnega testa sedem dni.

Vlada je izdala odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19. 

Glavne spremembe so:

 • manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa,
 • določene izjeme za vstop brez karantene, a z negativnim testom (PCR ali hitri antigenski test), ki ni starejši od sedem dni.

Še vedno velja, da se vse osebe, ki ne sodijo med nobeno od izjem, ob vstopu napoti v desetdnevno karanteno na domu, razen če predložijo predloži negativni izvid testa. 

Test mora biti opravljen po metodi PCR in ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Test se lahko opravi tudi s hitrim antigenskim testom v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja in ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa. Karanteno na domu lahko kadarkoli prekinejo z negativnim testom (PCR ali hitri antigenski test).

Manj izjem za vstop brez negativnega testa in karantene

Po novem je deset izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa. Vstop se tako dovoli:

 1. osebi, ki je napotena na ali z opravljanja nalog v sektorju mednarodnega prevoza,
 2. osebi, ki izvaja prevoz blaga ali oseb v Republiko Slovenijo v gospodarskem prometu ali za tovorni ali potniški promet v tranzitu, 
 3. osebi, ki potuje v tranzitu čez Republiko Slovenijo in jo zapusti najkasneje v 6 urah po vstopu,
 4. osebi z diplomatskim potnim listom,
 5. predstavniku tujega varnostnega organa, ki izvršuje uradno nalogo,
 6. pripadniku Slovenske vojske, policije ali uslužbencu državnega organa, 
 7. osebi, ki je bila prepeljana v Republiko Slovenijo z reševalnim ali sanitetnim vozilom, in spremljevalnemu zdravstvenemu osebju v tem vozilu,
 8. otroku, ki še ni dopolnil 13 let in prehaja mejo skupaj z ožjim družinskim članom, 
 9. pripadniku služb zaščite in reševanja, zdravstva, policije, gasilcev ali drugi osebi, ki izvaja humanitarne prevoze,
 10. dvolastniku ali najemniku zemljišča.

Izjeme za vstop brez karantene, a z negativnim testom, ki ni starejši od sedem dni

Za štiri izjeme, ki so veljale do zdaj, ne bo več možen vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa. Zanje se po novem zahteva predložitev negativnega izvida testa, ki ni starejši od sedem dni od odvzema brisa. Test mora biti opravljen po metodi PCR v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah. Test na prisotnost koronavirusa se lahko opravi tudi s hitrim antigenskim testom v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja.

Vstop v Republiko Slovenijo se brez napotitve v karanteno na domu ob predložitvi negativnega izvida testa, ki ni starejši od sedem dni od odvzema brisa, dovoli:

 1. čezmejnemu dnevnemu delovnemu migrantu, 
 2. osebi, ki dnevno ali občasno prehaja mejo zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali znanstveno raziskovanje
 3. državljanu države članice Evropske unije ali schengenskega območja, ki prihaja iz druge članice Evropske unije ali schengenskega območja, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam,
 4. osebi, ki je naročena na zdravstveno storitev v Republiki Sloveniji 

Komentarji (1)

čarni vrag (ni preverjeno)

Število okužb in hospitaliziranih pada, mi pa zaostrujemo ukrepe na meji. Ima ludih i posle rata!

Starejše novice