Da bi zagotovila nujno oskrbo prebivalstva, bo država povečala blagovne rezerve.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je v izjavi za medije predstavila predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov, živil, živali in gozdno lesnih sortimentov ter sklep za povečanje blagovnih rezerv.

Vlada je namreč sklenila, da bo država nujno oskrbo prebivalstva v času epidemije koronavirusa zagotovila s postopnim povečanjem blagovnih rezerv trajnega mleka, mlečnega prahu, sira, piščančjega mesa in mladega pitanega goveda. Prav tako je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih na trgu kmetijskih pridelkov in ga po nujnem postopku poslala v DZ.

Povečanje rezerv ter omejitev prometa s pridelki, živili in živalmi

Da bi tako zagotovila nemoteno oskrbo prebivalcev, je vlada zavod za blagovne rezerve zadolžila za povečanje blagovnih rezerv. To naj bi se zgodilo postopno v roku treh mesecev, sredstva pa bodo zagotovili iz proračunske rezerve.

Ministrica Aleksandra Pivec je v današnji izjavi zagotovila, da spremljajo situacijo in se sprotno odzivajo v motnji preskrbe s prehrano, poroča STA. S predlogom zakona o interventnih pa želijo po njenih besedah urediti možnosti omejitve prometa s kmetijskimi pridelki, živili in živalmi predvsem za namen prehrane ljudi in da bi s tem zagotovili zadostno oskrbo s hrano na območjih države.

Možne tako omejitve kot prepovedi

Na področju trga s kmetijskimi pridelki, živili in živali, lahko ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec v soglasju z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom v skladu s predlogom zakona odredi omejitev ali prepoved dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje druge države članice EU ali izvoz v tretje države.

Prav tako bo lahko omejila ali prepovedala dajanja na trg posamezne skupine, posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi, na ozemlje Slovenije iz območja druge države članice EU ali uvoz iz tretje države. Omejila bo lahko tudi višino cene posameznega kmetijskega pridelka, živila ali živali za hrano ljudi.

V primeru bolezni na predlog županov tudi začasni upravljavci kmetijskih gospodarstev

Ministrstvo za kmetijstvo bo lahko z odločbo v upravnem postopku na predlog županov tudi določilo začasnega upravljavca kmetijskega gospodarstva, če člani kmetije ali zaposleni na kmetiji zaradi posledic virusa ne bodo zmožni dela.

Začasni upravljavec bo imel enake pravice in dolžnosti kot nosilec kmetijskega gospodarstva, pa tudi pravico do mesečnega denarnega nadomestila od začetka začasnega upravljanja kmetijskega gospodarstva.

Predlog zakona predvideva tudi ukrep začasne postavitve, uporabe oziroma vzdrževanja objekta za namen skladiščenja kmetijskih pridelkov ali živil. 
Ministrica je sicer poudarila, da pri tem ni govora o postavljanju skladišč, temveč o zagotavljanju dovoljšnjih skladiščnih kapacitet, če bi prihajalo do viška blaga zaradi motenj izvoza v obstoječih skladiščih. Če to ne bo možno, bodo iskali rešitve, ki ne potrebujejo večjih posegov ali gradbenih dovoljenj, torej v šotorih in drugih oblikah skladiščenja. 

Ukrepi proti vnosu novih okužb

Na področju trga gozdno lesnih sortimentov pa s predlogom zakona vlada predlaga omejitev ali prepoved dajanja na trg gozdno lesnih sortimentov, sekancev in lesnih peletov iz območja drugih držav članic EU ali uvoz iz tretje države kot ukrep preprečevanja vnosa novih okužb. 

Kot dodaten ukrep pa predlaga postavitev, uporabo in vzdrževanje skladiščnega mesta za skladiščenje gozdno lesnih sortimentov, posekanih na podlagi zakona, ki ureja gozdove in v skladu z odločbami zavoda za gozdove o sanitarni sečnji, še piše STA.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bingelj (nepreverjen)

Oni bi le nekaj omejevali. Se vidi, da še vedno živijo v nekem drugem svetu, v drugih časih. Nekateri se pač nekje zaglavijo ne ne zmorejo iti naprej z izzivi časa. Vse se digitalizira.
Še virus COVID-19 bi lahko digitalizirali. Bi bil bolj obvladljiv.
Sicer pa, če dobiš vlado štirinajst pika nula ne rabiš nobenega drugega virusa. Je že dovolj hudo in škoda narejena.

jos (nepreverjen)

zdaj pa de kmet nakonci se fejst dober. naj zaj pravijo ka rajsi pripelajo z kod .drugot. samo nej domace ka je predrago pa nej po videzi lejpo ali pa debelo.

In reply to by bingelj (nepreverjen)

sklop (nepreverjen)

kmet je samo za komuniste in partijo nej bil dober. Za ostele ni problematicen. Kaj so delali s kulaki?

In reply to by jos (nepreverjen)

sklop (nepreverjen)

Sicer pa, če dobiš vlado komedijanta trinajst pika nula ne rabiš nobenega drugega virusa. Je že dovolj hudo in škoda narejena.
Lahko gre samo gor.

In reply to by bingelj (nepreverjen)

purd-i (nepreverjen)

No živi bili pa videli, kak de šlo vse samo gor, malo morgen?

In reply to by sklop (nepreverjen)

Starejše novice