V marcu se je število delavcev iz Bosne in Hercegovine, ki delajo v Sloveniji, znova povečalo, pri nas jih je med vsemi tujimi delavci sicer daleč največ. Ob koncu septembra jih je delo opravljalo 41.832, kar je 21,4 odstotka več kot leto prej.

Po absolutnem številu delovno aktivnih med tujci v Sloveniji državljanom Bosne in Hercegovine sledijo Srbi, na tretjem mestu so Hrvati, na četrtem in petem mestu pa državljani Kosova in Makedonije. 

Pomanjkanje ustreznega kadra je po besedah podjetij ena izmed največjih ovir za prihodnjo gospodarsko rast v Sloveniji. Vedno več podjetij se srečuje s trajnim pomanjkanjem kandidatov za določena delovna mesta, saj je kadrovski bazen v Sloveniji izrazito oslabljen.

Veliko zanimanje domačinov za delo v Sloveniji

Karierni sejem, ki ga organizira zaposlitveni portal MojeDelo.com, je bil pred dnevi kot že leto poprej znova v Banja Luki, kjer so slovenska podjetja sprejeli z odprtimi rokami.

Na sejmu se je predstavilo dvaindvajset slovenskih podjetij, med njimi prekmursko podjetje Carthago. Sicer pa so se predstavljala še podjetja Spar Slovenija, MAN Truck Bus, Odelo Slovenija, Agencija M Service, Nimrod, Kariera, Anton Blaj, Mahle, Gorenje, Gostol-Goplan, Slorest, Terme Krka, Pošta Slovenija ... 

Karierni sejem v Banja Luki je obiskalo nekaj manj kot tri tisoč obiskovalcev, ki si želijo delati v Sloveniji. 

Tuji delavci vse bolj zanimiv bazen za slovenska podjetja

V podjetju Lesnina so povedali, da so na sejmu v tujini že četrtič: »V Sloveniji monterjev pohištva ne dobimo. V prvem krogu tako izberemo nekaj kandidatov in jih povabimo na preizkus, ki ga lahko opravijo lokalno ali v Sloveniji. Po preizkusu jih o tem, ali so dobili službo, obvestimo v roku enega tedna. Preden kandidat začne zares delati in preden uredimo vse dokumente, traja približno štiri mesece. Izplen prvih dveh sejmov je bil zelo dober, dobili smo osem novih zaposlenih.« 

Pri podjetju Odelo Slovenija so do s pomočjo zaposlitvenih sejmov v tujini pridobili kar 120 zaposlenih. »V Sloveniji primanjkuje kadrov za delo v proizvodnji, prav tako specialistov elektrotehniške stroke. Na sejmih pridobimo veliko vlog za zaposlitev. Od tega jih okrog 30 odstotkov povabimo na razgovor v matično podjetje ter ogled proizvodnje, kjer opravijo nekajurni delovni preizkus. Nadalje se v roku nekaj dni odločimo o izboru ter začnemo s postopkom urejanja vse potrebne dokumentacije in bivanja za začetek zaposlitve v našem podjetju,« pojasnjujejo.

Delavcev za proizvodnjo primanjkuje

»Vedno znova smo presenečeni, kako zelo so iskalci zaposlitve v tujini veseli našega sejma. Že mesece pred sejmom mediji poročajo o tem, da prihajamo in vabijo ljudi, da se udeležijo sejma. Zanimanje je izjemno in tudi slovenska podjetja lahko vidijo, kako zaželena so. Veseli smo, da lahko na takšen način pomagamo tako iskalcem zaposlitve iz tujine kot našim podjetjem, ki jim primanjkuje delovne sile, sploh delavcev za proizvodnjo,« je povedal Tomaž Gorjup, direktor podjetja Styria Digital Marketplaces, ki upravlja tudi zaposlitveni portal MojeDelo.com.

S spleta

Komentarji (64)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
migrant (nepreverjen)

Naj dajo vsaj 1000eur neto plače pa nede problem z delavci... pokvarjenci kapitalistični!

kava (nepreverjen)

Čim več Balkancev v Sloveniji, tem boljše - to je cilj Ljubljane, Kučana in Jankovića.

In reply to by migrant (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

v sloveniji se ne sme hoditi u papučama

In reply to by kava (nepreverjen)

Oliiii (nepreverjen)

Nasi pa delajo v Avstrija, Nemciji....... In ka je zdaj tu problem Halooooo

In reply to by kava (nepreverjen)

Grobijan (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Man 1100 neto, vcasi se vec. Pa se vedne nesce nisce delati. Pridejo za dva dni pa odidejo.

In reply to by migrant (nepreverjen)

Pravi prekmurec (nepreverjen)

Kje te maš to????
Pridem takoj!

In reply to by Grobijan (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

Seveda ka nega delavcov za proizvodnjo. Ja što de njin pa delo kak živina, pa prenašo nenehno šikaniranje za 650e na mesec???

per (nepreverjen)

Kje ste desničarji takoj referendum in protestna zborovanja isto kak pri migrantih?

FALOT 1 (nepreverjen)

per - BUDALO kaj te desničari imajo s tem saj so pa levaki in komunisti povečali socialno pomoč, ki je ista kak če bi delal, kdo de pa tak nor ka bo delal ravno komunisti ste zajebali celo stvar BANDA.

In reply to by per (nepreverjen)

Vipko
Truplo

@Per: kaj tebi še vedno ni jasno, da ima skoraj popolno oblast v naši državi, tako politično, kakor gospodarsko leva opcija?

In te opcije nosijo tudi odgovornost za vse dobro in seveda tudi slabo v naši državi. A glej ga vraga, vi levičarji, kateri komentirate po teh forumih, dobro takoj povdarite, njihove slabe poteze pa celo porivate proti desnici! Kakor si sedaj ravno ti naredil?

Minimalno plačo so res dvignili, koliko tega pa gre v žep delavca pa je bilo že tudi napisano. Velik del "povišice" gre zaradi davka nazaj državi, tako, da ravno zaradi dviga minimalca ne bo propadla. Lahko pa se "sunovrati u bunar" zaradi vse večjih socialnih trasferjev.

Pa bi lahko, če bi hoteli takoj naredili red, kajti pogoji so trenutno ugodni: dodatke bi morali takoj izvzeti iz minimalne plače (vsaj to, če ne še nekaj dviga), zakonodajo tako zaostriti, da marsikateri delodajalec niti v sanjah ne bi pomislil, da delavca ne plača. Nekako mi ni jasno, zakaj tega ne storijo, saj imajo absolutno oblast in jim nihče nič ne more. Delajo naj v pozitivo za majhnega človeka, ne pa, da se precej čveka brez nekega učinka. Pa zamenjali so že mislim da štiri ministre in kup sektretarjev. Če bodo to počeli vsak mesec... kdo bo pa delal?

In reply to by per (nepreverjen)

čista resnica (nepreverjen)

Delavcof zadosta samo naši privatniki jih ne plačajo kak trbej samo bi se čiduže bole bogatijli delavci pa čim menje dali !!!

njiva

meje se doj zapreti za delavce migrante, pa do mogli plače zdignoti, če do ščeli delavce meti svinje ene iskoriščevalske,da vas nej sram

Bog i batina (nepreverjen)

Ščeu san komentar napisati ampak eden me prehito tt tu ni kaj za dodati!!!

sijo1972 (nepreverjen)

40.000 naših brezposelnih manjkakov zaposliti in de menje šlo za socialne transfere za brezposelnost, te pa znižati davke, minimalno plačo zvišati na 1.000 € (nekaj prek davkov nekaj pa naj prispevajo kapitalisti) in se bo avtomatično zdignola plača pa tudi potrošnja bo veča in zaključimo celi cikel in vsi boljše živemo (finančno). Ampak dokler država podpera delomrzneže pa mo morali delovno silo uvažati dokler mo jo še lejko, ker tudi balkanske države nemajo neomejenih resursov, razni prebežniki pa tudi mislim ka nemajo kakšnih delovnih navad, ta ka ne vem kakšna prihodnost nas čaka.

prekmurc (nepreverjen)

GE SI TIJ SPECIJALIST ZAPOSLENI MAN 10 KANDIDATOV KA TE FČASI MENJA !

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

MENJE BI MORALO ITI V JEB. JAVNI SEKTOR, PA RAZNE ORG. KOT JE TA PKK ITD. PROBLEM JE TUDI V TEM DA V SLO. ZE SKORAJ VSAK STUDIRA, SAJ RAZUMLJIVO IMAMO VSE ZASTONJ, NIHCE PA VEC NOCE BIT DELAVEC V TEJ DRZAVI SAJ MLADA GENERACIJA VIDI DA SO TU PRI NAS DELAVCI SUZNJI IN OROPANI TISTEGA BOLJSEGA JUTRA, ROPAJO PA JIH TISTI KATERE JIH MI PLACUJEMO,POHLEPNE PRASCE V JAV. SEKTORJU...!

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

Lujz-57 (nepreverjen)

Da si bomo na jasnem! Delavcev za minimalca ni naj dajo plačo kot se šika pa bodo delavci!! Banda pokvarjena!

Ne laži (nepreverjen)

Banda pokvarjena, naj dajo plačo kak se spodobi pa do delacvi v vrsti stali, sprejeti zakon ka firma kera davle plačo menje od 900 Euro, nesmi zaposliti tujca. Do plače mogli zdignuti, pa več nede problem z našimi delavcami, ali pa nedo mogli poslovat, te pa nede bogatenja na račun delavcov.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

trg delovne sile deluje
ako delavcev primanjkuje se pač plače dvignejo
osnovno načelo ekonomike
Ko je delavcev preveč se plače znižajo
osnovno načelo ekonoike
Kaj hoćemo tako je in tako tudi bo na veke vekev AMEN

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

gost2 (nepreverjen)

Delno te don prav delno pa nej .Plača bi mogla biti 900€ brez dodatkov. Soma te je pa pitanje če do slovenci pa pripravlene plačate kavo 2€ pa velko pivo 3€ pa maleca v gostilni 8€? mislin ka nej
Ka velka večina brezposelnih je brezposelna zato ka jin tak paše nje zaradi plače to je samo izgovor -V bližne avstreje iščejo delavcov še pa še za lepa plačila(ne mislen leder fabrike) pač delat je pa treba nej je to kumunistične sistem ka be od 8 vor dela 3 vore kadile pa kavo pili to pa manjakon pa ne paše te so pa vse krivi delodajalce in sistem se zaključe.
Doste je pa kriva država ka da takšo podporo. če bi bila podpora resan samo za preživetje 200€ be bilo menje brezposlenih sigurno.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

Bosanska istina (nepreverjen)

... pričakovanja o Sloveniji so bila vendarle prevelika. "Katastrofalne plače ponujajo," je nejevoljen po obisku dveh stojnic. Zaradi majhnih otrok si je želel službe, ki bi mu omogočala, da se ob koncih tedna vrne v Banjaluko, a je izvedel, da bo večina sobot delovnih. Vprašam ga, kakšna plača bi ga prepričala o selitvi, pa mi odgovori, da 2000 evrov. "Moral bi zapustiti majhne otroke, in to bi storil le, če bi se to res poznalo v denarnici."...

vir : https://www.rtvslo.si/slovenija/sejem-hrepenenja-v-bih-u-vem-da-sloveni…

naftaš (nepreverjen)

Lesnina zaposlite naše lidij in jih pošteno plačajte nej ka vlačite bosance,ki nimajo pojma o montaži.To de se vam na
dugi rok poznalo kda te zgubili stranke zaradi nekakovostne montaže .To sem občutil na lastni koži.

Le Nina (nepreverjen)

manjakov žal ničemo

In reply to by naftaš (nepreverjen)

IBRAHIM Maka… (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Za mene govori šef da delam za tri slovence
pa še res je
Slovenci so leni ko gnoj in nočejo delati - govori moj šef Slovenac - čistokrvni sa papiraima to dokazuje
zato jih moramo mi Bosanci preživljati z našim delom
Tak je bilo vcasih v Nemačka Nemci niso hoteli delati pa so prišli Jugosi in Turki
in so ta dela opravljali
A sada imajo v Nemačka 8 Milijuna Turkof in 2 Milijona Jogovičev , med te štejem i slovence a sada jih to pizdi

Ha? (nepreverjen)

Pišeš pa kak za pol slovenca:)

In reply to by IBRAHIM Maka… (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Aj, vej pa to je tujec2-pijanček!!

In reply to by Ha? (nepreverjen)

SOSED69 (nepreverjen)

"prekmursko podjetje Carthago"???? Izkoriščevalci poceni delovne sile, ki za Prekmurje ne naredijo nič. Slejkoprej bodo odšli v državo kjer je delo še cenejše in to je to.

Kaj imamo od njih? Velik Dobiček gre v tujino.

gost2 (nepreverjen)

Ka se se vdaro v glavo? eno največjih hal so cuj napravele ti pa motaš o selitve. Svaka čast se razgledane kak biks

In reply to by SOSED69 (nepreverjen)

MATEMATIKc (nepreverjen)

Ka te malo bole razmili o čen se ide tu.

Nova Carthago hala je 2-3 mio investicija. Od tega so 1/3 dobili skoraj subvencije države.

Carthago ma približno 1.5 miljonov stroškov dela mesečno, oz 18 mio letno. Pri nas se povišajo stroške dela in poslovanja za 20-30 % (min plače, višji regres, višji davki na plače, na dobiček itd), je to za njih v enon leti 2 hali. :)

Strinjam se s sogovorniki gori da Carthago izkorišča poceni delavce, dobiček pa leti v tujino. Naša država z ministron Počivalškojon pa privabla samo investitore keri zaposlujejo poceni delavce.

In reply to by gost2 (nepreverjen)

FALOT 1 (nepreverjen)

Chartago - čisto izkoriščanje ubogih delavcev. Zanima me pa kakšo plačo ima primadona direktorica, da tak tujce v rit piše, domače ljudi pa izkorišča na vse možne načine.

In reply to by MATEMATIKc (nepreverjen)

Strijc Džouže (nepreverjen)

Poznan sorodnika ki je dlo v carthagi, 650 Evrov je dobivo, od toga 60 potnih stroškov...Katastrofa! naj samo iščejo tujce!

Tikeff (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tistim kak pa delajo v Avstriji pa 30% davek na placo!!!

Lujz-57 (nepreverjen)

Tvojo glavo noro zabito!

In reply to by Tikeff (nepreverjen)

Ti-ki (nepreverjen)
smrkci (nepreverjen)

Velika laž glede delavcev,jaz sem že 10 let brez zaposlitve v Prekmurju sem poslal v vsa podjetja in s,p prošnjo in čez 200 razgovorov sem imel in so mi vsi delodajalci rekli da delavnih invalidov ne zaposlujejo,sem 100% da bi več naredil kot pa en pijanček ali pa lenuh ampak je delodajalcem mar za delovnega invalida in z pijančki in lenuhi lahko manipolirajo.DELODAJALCI VI STE ENI VELIKI PSIHIČNI MANIPOLATORJI,HIPOHONDERI IN IDIOTI.

Mbmb (nepreverjen)

Zakaj bi pa delodajalec bil hipohonder?
Najprej poglej v slovar tujk kaj to pomeni, potem pa pametuj!

In reply to by smrkci (nepreverjen)

volk in lisica (nepreverjen)

Mbmb............... Dražava fejst hrani z denarjem seveda davko plačevalskim podjetja in S.P. če zaposlijo koga .Ne delaj se pametnega

In reply to by Mbmb (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Točno tako. Če kaj... ravno hipohomdričarji ne morejo biti... ne smejo biti. Če hočejo izkoriščati delavce, ali pa tudi ne, v obeh primerih... morajo biti veliko na delovnem mestu, kar za namišljene bolnike (hipohomdre) seveda ne velja?

In reply to by smrkci (nepreverjen)

someone1 (nepreverjen)

Ja naši kapitalisti bi vse zašenki, Če pa keri plača pošteno pa ga država tak obere ka je groza. za 1.000 neto mora delodajalec palčati 1800 bruto. mislin ka je država pogoltna. Pa 1.000 eur neje plača s kero bi lejko normalno živo. Minimalec pa neje plača ampak socialna pomoč.

Godžiro (nepreverjen)

Katere delavce pa te lahko pripelaš iz BIH , aja "građevinare".Mislim , da bo nekdo pripeljal kvalitetno delovno silo od tam so lahko le mokre sanje .

TRATNJEK-MOJSTER (nepreverjen)

Malo bi lejko novinari preverili na kak način poslujejo naši vele pomembni podjetniki ala TRATNJEK v Avstriji. BAJE IZIGRAVANJE ZAKONOV ljudje mu pa odhajajo zato. BAJE,!! Vi ste novinari pa preverite, pitajte malo njegove.
.
.On se pa hvali da je bogataš....,... in ne rabi nikogar na plečih delavcev, ki mu za slovensko plačo delajo v avstriji da je lahko tam KONKURENT
.-
-
PREVERITE,

Lastnik podjetja (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Še kako boste pri meni in drugih delali za minimalca, ker drugje dela ne bo. Nekatera tuja podjetja bodo čez nekaj let odšla v tuje države, kjer je več delovna sile in je cenejša. Pomurje bo čez 10 let ena velika Bosna, polna brezposelnih, ljudi za minimalno plačo (tudi z nadurami) in tistimi, ki bodo delali v tujini.
Denar bomo oziroma raje bo imeli kar nekaj privatnikov, ampak o imenih raje ne bi.
Vem pa da se boste težko kam odselili na boljše, glede na to da si komaj privoščite Clio.

butalec (nepreverjen)

Lastnik podjetja,
vsi bomo na minimalcu ali sociali - što de pa te kupuvo piskre, kak je tij krpaš?
Se pravi, ka propadneš z nami vred!

In reply to by Lastnik podjetja (nepreverjen)

Lastnik podjetja (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kaj me briga, mi mamo večinoma stranke in poslovne partnerje iz tujine.
Tak, da ne rabim vas iz prekmurja, da mi kupite kaj.

In reply to by butalec (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

.. Ti mas domisljijo.. :)

In reply to by Lastnik podjetja (nepreverjen)

volk in lisica (nepreverjen)

Lastnik podjetja @@@ Ha,ha lastnik podjetja kakšnega ? Bogme ti se verjetno sam komaj preživljaš nej ,da bi še komu lahko ponudil delo . Tisoče takšnih S.P . je v Sloveniji in stotine jih bukne .Ti to prodajaj ne pismenim

In reply to by Lastnik podjetja (nepreverjen)

Butalec (nepreverjen)

Zbudi se iz mokrih sanj seljak??Nimaš za burek

In reply to by Lastnik podjetja (nepreverjen)

Dudek (nepreverjen)

Ta Sobotainfo je pa res pametna, napise clanek, da se bolani folk potolce.

ztrewq (nepreverjen)

Tomi se pravi novinarski populizem.
Sicer pa so na sobotainfo nej mijmo novinarov bejžali, tak ka so samo populisti.

In reply to by Dudek (nepreverjen)

Gost1 (nepreverjen)

Dokler bo vsaka Vlada pred sem pa stranka SD podpirala prejemnike prevelikih socialnih pomoči ne bo delavcev. Socialna pomoč je 400 minimalna plača pa 600 evrov. Delavec dela le za 200 evrov in plačuje še davek na dohodek.....

ztrewq (nepreverjen)

Kakši davek na dohodek? Ge si pa tau vö potegno?

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

Putin (nepreverjen)

Gost1, ka ti se vedno nemas pojma kak ide sistem, ti dündek nouri!
Pa drzava ni blesava in dobro zna ka rabi tote ljudi ka so na socialki.. Drzava gleda samo hasek in se dobro zaveda da tudi od tistih kateri so na socialni imajo cim vecji hasek, ne boj se tud toti ljudi morajo placat poloznice, bencin, za hrano itd. in vse to je lepo obdavceno in spet drzava lepo profitira, zal tudi na najbole siromasnih...

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

Kodiš (nepreverjen)

Ha , ha "lastnik podjetja " , če bosta na celem svetu samo dve podjetji , tvoje in pa še eno v Pakistanu , bom raje delal za pakistansko podjetje in ne pri tebi , skratka ni mi jasno kaj se kurčiš tu na netu s tem svojim s .p.-jem .

kleine_kapitalist (nepreverjen)

Dejstvo je pa tudi, da določeni (ne vsi) delavci niso z nobeno plačo zadovoljni. To pomeni, da tudi če bi minimalec bil 1000 bi piskali ka je premalo. Bojmo realni, tudi študentski servisi so krivi za izkoriščanje. Ko ti poteče status, te firma ne vzame, ker si prevelik strošek. Če bi se ukinili študentski in bi se malo razbremenilo delodajalce bi se tudi na trgu dela tudi marsikaj spremenilo. Vsakemu bi tekla doba, imel bi zavarovanje in pa tudi obveznost, da gre delat (tega pri študentskem ni). Edino logično je, da iščejo potem cenejšo delovno silo iz tujine, če nišče noče delati za minimalca, bodo pa drugi :) Socialni prejemki so pa tak tema za sebe.
@dudek dan ti praf. Sobotainfo napiše članek, ka se folk lejko kole, sploj pa ovi ka delajo za minimalca in njin idejo na živce ovi ka delajo v avstriji.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Bedarije. Carthago "zaposluje" ljudi le za 3 mesece, jih pobira iz Zavoda, potem pa ko dobijo denar jih spet fuknejo na cesto. Ljudje niso nori, zato pa tam nočejo delati, saj iščejo delo za nedoločen čas! Novinarji spet ne opravljajo svojega dela in prikazujejo neko popolnoma lažno sliko v Sloveniji. Gre se za iskoriščanje delavcev; podjetja, ki so omenjena zgoraj, predvsem pa Carthago išče večinoma sezonske delavce in delavce, od katerih dobi subvencije od države, da jih zaposli za določeni čas!

Zupek (nepreverjen)

Zakaj pa te mislite, da so v Slovenijo prišli?
Da bodo vam 2000€ neto plače dajali?
Dajte že razumeti kaj pomeni kapitalizem.

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Sobočan123 (nepreverjen)

Delavcev ni za to, ker tudi primernih plač ni. Nihče ne bo delal v proizvodnji za minimalko.

kanžor

Če bi delodajalci bili pošteni in dali poštene in primerne plače ne bi rabili UVAŽATI delovne sile .Končno pa dva bosanca sta tam nekak za enega našega .Edina kar bodo spet izkoristili delodajalci da uvoženim še dajo manj kot našim .

volk in lisica (nepreverjen)

Čudi me kako na glas so lajali Cerar ,Gjerkeževa ,Šefic ter Erjavec in ostala banda ,kako šolani in kakšni mojstri ter pametni migranti prihajajo v Slovenijo in ,da se jih bo vpeljalo ,da bodo delali pri nas sedaj pa nič od teh inženirjev ter pametnjakov. Verjamem ,da so vsi ,ki prihajajo dobro izučeni delati in vesiti na sebe eksploziv nič drugega .

Butalec (nepreverjen)

Pa kaj ti ni jasno da ni migrantov ki bi pri nas ostali za delo.Pa tu je problem da slovenski delodajalci dajejo minimalce...Ne slovenec ne tujec ne bo delal za ta denar...Tile iz bratskih republik pa bodo slovenijo samo izkoristili za odskocno desko za avstrijo in nemcijo

In reply to by volk in lisica (nepreverjen)

Kodiš (nepreverjen)

Dober si , res si dober "lastnik podjetja " , verjetno ti bodo tvoji roboti oves špičili .

Balkan2019 (nepreverjen)

Slovenci nema razloga za strah biće vam bolje sa nama južnjacima

Slo (nepreverjen)

Vij balkanci ste zaostali narod oz.nemrem vas vidite!

In reply to by Balkan2019 (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice