Mestni svetniki so se danes sestali na nadaljevanju 12. redne seje in na 13. redni seji mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota. Po skoraj enournem zadrževanju pri predlogih in pobudah, so mestni svetniki prešli na začetek 13. redne seje.

O oblikovanju cen za zbiranje določenih vrst komunalnih odpadkov niso odločali

Marjan Gujt, mestni svetnik iz vrst SMC, je takoj na začetku seje predlagal umik 5. točke dnevnega reda, torej sklep o potrditvi elaborata o oblikovanju cene izvajanja storitev obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov na območju Mestne občine Murska Sobota. Kot je dejal, je pri vsakem dvigu cen javnih storitev potrebno upravičenost preveriti, predlagatelj pa po njegovih besedah naj do naslednje seje natančno priloži izračune, kako je do te cene prišel. Za umik je bilo 11 svetnikov, proti je glasovalo 10, zato je bil sklep umaknjen iz seje.

Insolvenčnost Vodovoda odpravljena

Mestni svetniki so najprej odločali o sprejemu letnega poročila javnega podjetja Vodovod Murska Sobota za leto 2015. Na oddelku za premoženjsko pravne zadeve mestne uprave so ugotovili, da je poslovanje uspešno, bilančni dobiček družbe pa naj ostane nerazporejen. Tudi direktor družbe Tadej Ružič je zatrdil, da so uspešno poslovali in zaslužujoč lanskemu dvigu cen vode odpravili tudi insolvenčnost iz preteklega obdobja.

Sledila je burna razprava. Svetniška skupina SDS sprejma letnega poročila ni potrdila, saj menijo, da je bil dvig cen neupravičen, kar po njihovem mnenju kaže dobiček podjetja. Njihovem mnenju se je pridružil tudi mestni svetnik Anton Štihec. Sklep je bil kljub temu sprejet z 17 za in osmimi proti.

Politično vmešavanje v vodenje Komunale?

Odločali so tudi o podaji soglasja k sprejemu letnega poročila javnega podjetja Komunala za leto 2015. Občinska uprava je dala soglasje k sprejemu letnega poročila, bilanačni dobiček pa naj ostane nerazporejen. Sledila je več kot enourna razprava okoli letnega poročila javnega podjetja Komunale pri čemer je mestni svetnik Anton Štihec na govorniškem odru večkrat ostro izrazil mnenje, da podjetje kljub pozitivnim poslovnim rezultatom ne posluje tako kot bi moralo. Ružič je te očitke večkrat zavrnil, razprava okoli zaposlovanja na Komunali pa se je stopnjevala do te mere, da je mestni svetnik Robert Celec dogajanje označil za politično vmešavanje v vodenje javnega podjetja.

Mestni svetniki so po burni razpravi sprejeli soglasje k sprejemu letnega poročila javnega podjetja Komunala z 18 glasovi za in štirimi proti. 

Ogrevanje v Murski Soboti še vedno neznanka

Štefan Cigan, vodja oddelka za gospodarske dejavnosti, je nato predstavil aktivnosti v zvezi s projektom daljinskega ogrevanja na območju Mestne občine Murska Sobota. Kot je dejal, ni pričakovati, da bi bile občine deležne sofinanciranja s strani države, zato je potrebno iskati rešitve. Občani namreč opozarjajo, da so cene ogrevanja na Lendavski previsoke in dolgoročno finančno nevzdržne. Rešitev bi morala biti na mizi že včeraj. Občina namerava puščati odprta vrata za vse možnosti in hkrati privabiti zasebni kapital. Če se bo to zgodilo v najkrajšem možnem času, bi lahko projekt v naslednji kurilni sezoni že zaživel. 

Mestni svetnik Štihec je pri tej točki opozoril na zaslužek, ka ga bo želel investitor pridobiti in na izbor energenta, ki je prav tako odvisen od vlagatelja: "Uvajanje privatnega investitorja je plačevanje njegovega dobička preko cene in mislim, da to ni prava pot." Župan odgovarja, da občina denarja za investicije nima, zadolževanje v tem trenutku pa ni opcija: "Še vedno obstaja možnost, da občani in občanke rečejo ne priklopu na daljinjsko ogrevanje. In ta rizik prevzame investitor, kot tudi možnost za zaslužek." Sklep mestni svetniki sprejmejo s 18 glasovi za, štirimi proti.

Kaj je s paviljonom Expo?

Mestni svetniki soglasno sprejmejo tudi sistemizacijo delovnih mest v Vrtcu Murska Sobota. Med pobudami in predlogi se je znašlo tudi vprašanje o Expu. Svetnik Štihec je župana vprašal, kako je s plačevanjem najemnine za prostore, kjer hranijo dele paviljona iz Expa. Jevšek mu je odgovoril, da najemnino plačuje Agencija Spirit. Ob tem pa je dodal, da še vedno nima informacij, kaj se dogaja s odločitvijo o tem, komu bo pripadel paviljon.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sber (nepreverjen)

Štihec je pa res zadnji, ki bi se ga trebalo upoštevati. S svojim dolgoletnim vodenjem občine nas je spravil v stanje, da samo še životarimo. Ker ni znal, ali zaradi drugih (...) koristi ni sprejemal pravih odločitev.

Edino kar nam je "spravil" so bile trgovine. Pa še te so se same silile zraven...zaradi lastnega dobička seveda, ne pa naše dobrobiti.

Štihec pa res nima pravice, da bi karkoli kritiziral. Imel je svojo priložnost.Pri Komunali je -edino- znal sejati razdor in onemogočati prave investicije. Sedanje vodstvo pa naj bi v enem letu popravilo kar je on v desetih uspel pokvariti ?!

Naši svetniki, številni so bili vseskozi z njim v mestnem svetu, so mu pa "pomagali" pri tem, saj kljub svojim visokoletečim titulam niso zmogli konstruktivnega delovanja. Posledice so tu.
Pa še vedno jih volite...

Gost (nepreverjen)

@sber,

tebi se kaj dosta ne senja o zadevah ali pa si politično pristranski. Štihec še kak dobro zna ka se dogaja na Komunali, kama so svetniki namestili svojoga Šiftara, za tem pa svoje povezane kadre. Šiftara so za volilno podporo Jevške nagradili s funkcijo svetovalca direktora (beri sončna uprava), čiglij je non stop imel minus, pokrivala pa ga je občina (za pokrivanje so glasovali isti svetniki, ki so ga nastavili). Ka li svetuje, če je bil non stop v minuse?

Mi plačujemo višje položnice, ovi pa majo dobiček!!!!!!!! Se ti še izda ne svita ka se dogaja? Očitno nejsi iz Sobote in ne plačuvleš višjih položnic iz šterih te Komunala kupuje električne avtoje in se vozi v IKEO s svetovalčevo ženo namesto Garmina. Z mrtvaškim avtojon... SIC!!!!

Banda povezana, dosta vas mamo. Financirajte Red bull, EXPO itd iz svojih pejnez, za nas pa kaj končno že napravite. Zakrpajte ceste za začetek... Nej se sam slikati za novine na sprejemih.

sber (nepreverjen)

@Gost:
Vedeti kaj se dogaja ni dovolj - niti za posameznika, kaj šele za župana. Žal.
Če on misli da ve vse, pa ga slepijo in mu prikrivajo "neprijetne" plati, ali če v resnici ve vse kar mora vedeti, da lahko odloči v interesu vseh nas - je vprašanje.
REZULTATI-stanje v občini - govorijo sami zase.
POSLEDICE PA NOSIMO VSI.

Mi vidimo župana kot tistega, ki nas vodi. Razen, če njega vodijo drugi-ki jim je vdan ali se jim ne more upreti. Potem naj to POVE NA GLAS, da bomo RAZUMELI-dojeli kaj se V RESNICI dogaja. Če skrivajo resnico, ker bi jih pokazala kot nemočne in "trpijo" potihem, potem jaz pač ne morem pomagati - še manj se pravilno odločiti-izbrati med možnostmi tudi novega župana. Ali svetnika.
Posledice pa -spet- nosimo vsi.

Včasih je pač treba TVEGATI in se izpostaviti, priznati nemoč zaradi pritiskov, ki se izvajajo zaradi privatnih interesov kapitala. Iti po zaupnico. K sreči so razmere že praktično dozorele, in se je začelo jasniti.

Itak da za Red Bull, pa EXSPO...in vse kar pišeš nimajo kaj trošiti našega denarja. Itak, da je to jasno. In da rabimo ceste in rekonstrukcijo infrastrukture - za začetek.

sber (nepreverjen)

Glede na minus-kritike, je očitno veliko svetnikov in občinarjev, ki berejo te komentarje in jih muči.
Ne vem kaj naj pomeni "politično" pristranski. Zame štejejo:
- rezultati, ki govorijo sami zase;
- način, kako se je prišlo do teh rezultatov in;
- motiv, ki ga je imel tisti, ki je deloval kot je.

Vsak zase že ve, zakaj je delal kot je delal.
Če je delal tisto, kar je govoril.
In ali je pri tem imel figo v žepu.
On in Bog že vesta...

Starejše novice