*Fotografija je simbolična
Preverili smo, kako je epidemija vplivala na trg nepremičnin in kakšni so obeti.

Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikov je do nedavnega prepovedoval tudi izvajanje storitev nepremičninskega posredovanja. Transakcij z nepremičninami je bilo tako bistveno manj oziroma skorajda nič, čeprav je nepremičnine, vsaj v teoriji, bilo še vedno mogoče kupiti ali prodati oziroma najeti ali oddati. Z 29. aprilom pa je Vlada RS ob sproščanju ukrepov na seznam izjem uvrstila tudi nepremičninsko posredovanje, kar je razveselilo številne nepremičninske posrednike v Sloveniji.

Ob relativno obetavnem začetku leta, ki je nakazovalo, da bo na nepremičninskem trgu leto 2020 precej dinamično, pa so se zaradi epidemije dejavnosti praktično povsem ustavile. Za primerjavo, v Pomurju je bilo v obdobju od januarja do maja 2020 na trgu nepremičnin sklenjenih 138 kupoprodajnih poslov, v enakem obdobju lani pa je bilo teh poslov 391. 

Cene nepremičnin so se sicer v letu 2019 zvišale za 5,2 odstotka, število prodaj novih stanovanjskih nepremičnin pa je bilo že drugo leto zapored zelo nizko, kar je vplivalo tudi na ceno novih nepremičnin. Cene teh nepremičnin so se tako zvišale za 8 odstotkov, razkrivajo podatki statističnega urada. 

Letni indeksi cen stanovanjskih nepremičnin, Slovenija, VIR: SURS

Okrevanje gospodarstva in poceni denar

Po mnenju nepremičninskega posrednika Igorja Meolica iz Nepremičnine Pomurje, bo stanje na nepremičninskem trgu odvisno od okrevanja gospodarstva po epidemiji. Napovedi so različne, lahko se bo gospodarstvo hitro pobralo, v obliki črke V, možni pa so tudi manj optimistični scenariji, ko poteka okrevanje v obliki črke U, ali pa še počasnejše, pravi Meolic.

"Odvisno je tudi od tega, kako se bodo odzvale banke, če bo financiranje še naprej tako poceni, bo to dobro za nepremičninski trg. Če pa se bo financiranje podražilo pa bo to tudi negativno vplivalo na stanje na nepremičninskem trgu," ocenjuje Meolic.

Glede na zadnje poročilo in napovedi Banke Slovenije so slovenska gospodinjstva, podjetja in banke v krizo vstopili v dobrem finančnem položaju, zadolženost podjetij in gospodinjstev je namreč nizka in precej pod povprečjem evrskega območja. Obenem pa so zaenkrat pogoji zadolževanja za Slovenijo ugodni.

"V EU znaša po do zdaj znanih ukrepih znesek neposrednih in posrednih pomoči fiskalne in denarne politike približno 5.000 milijard evrov," so zapisali v slovenski centralni banki in dodali da večji delež sprejetih ukrepov državne pomoči nosi Evropska centralna banka.

Padca cen nepremičnin ne gre pričakovati takoj

Kot pravi Meolic, bodo cene zagotovo padle, ampak bo padec viden na nepremičninskem trgu šele v drugi polovici letošnjega leta. Ob tem meni, da bodo tudi interesenti in potencialni kupci špekulirali in počakali z nakupom v pričakovanju nižjih cen, temu primerno pa se bodo morali prilagoditi prodajalci nepremičnin.

"Zagotovo pa bo to vplivalo tudi na nove in že načrtovane projekte, kar bo imelo za posledico, da se bo nekaj teh gradbenih projektov preložilo," napoveduje in opozarja na nižanje bruto domačega proizvoda naših glavnih izvoznih trgov, Nemčije, Avstrije in tudi Hrvaške.

Tudi za Slovenijo je Mednarodni denarni sklad napovedal, da se bo letos obseg bruto domačega proizvoda skrčil za osem odstotkov. Evropska centralna banka pa je napovedala, da gre v najbolj črnem scenariju za pričakovati 12-odstotni padec BDP evrskega območja.

Vir: Polletno poročilo za trg nepremičnin 2019, Geodetska uprava RS

Nepremičninski trg se bo umiril

Glede na številne napovedi, so to za zdaj vse špekulacije, poudarja Meolic. Zagotovo pa bi večji padec BDP-ja, brezposelnost in podobni negativni dejavniki, zelo slabo vplivali na nepremičninski trg. 

"V primeru večjih odpuščanj bodo ljudje morda prisiljeni v prodajo svojih drugih nepremičnin, kot so kakšni vikendi in podobno," omenja kot eno izmed možnosti, ampak še poudarja, da je težko napovedati, koliko teh nepremičnin bo nato dejansko prešlo na trg.

Sam ocenjuje, da bo do okrevanja prišlo šele v naslednjem letu, za pričakovati pa je umiritev nepremičninskega trga, mogoče tudi upad. Ponudbo nepremičnin zna prevetriti tudi dejstvo, da je postalo praznih veliko stanovanj, ki so služila zgolj za kratkoročni najem s strani turistov, ki jih sedaj ni. Lastniki bodo tako rešitev iskali v iskanju dolgoročnih najemnikov, kar bo zagotovo vplivalo tudi na višino samih najemnin.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kuna (nepreverjen)

danes ob 15 uri bo umrl tovariš tito
prokleti korona virus

kuna.b (nepreverjen)

nismo vedeli. a da je umrl stari diktator ali ga je samo kvazi zdravnik odklopili od respiratorjev, ker nista bila na isti valovni ?

In reply to by kuna (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Či bi tej diktator žijvo bi meu sakši državljan 100 mask doma pa tou šenki.

In reply to by kuna.b (nepreverjen)

fakenews (nepreverjen)

vsi z maskami, ker bi jih bilo strah kemicnega napada s strani sovjetske zveze zaradi neposlusnosti informbiro ali zahoda ali s strani srbskih komunistov, da pridejo do velike srbije. Kot v Iraku, komje kemicni Ali ubijal kurde.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

koolok (nepreverjen)

Nika ni šenki. Vse se placa, tako ali drugace.

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

uber. (nepreverjen)

diktatorjevo truplo brez leve noge so z helikopterjem MI 8 odpeljali v BG. Cela juga se je metala na zobe pred praznim modrim vlakom,medtem je bilo truplo že kremirano.

In reply to by kuna (nepreverjen)

neprerr (nepreverjen)

cene so enake kot pred epidemijo. Na cenah bi se poznalo, ce banke propadejo.

Landini

Dokler bomo imeli tako državo kot jo imamo, da država na koncu poskrbi za banke, če propadajo, cene nepremičnin ne bodo padle. To se bo zgodilo le v primeru, če bo banka dobesedno skrahirala, kar bo ljudi prisilo, da bodo prodali premoženje, ki ga ne rabijo po nižjih cenah. V kolikor ne bo krize kot je tista iz 1929, ne bo nič s padcem cen. Ker stanovanj ni dovolj. Razen, če bodo banke propadle čez noč, to se pa tudi ne bo zgodilo.

ffran

Koronavirus okužil tudi trg nepremičnin, kako se bo to poznalo na cenah?
Samo v Pomurju je na prodaj 750 nepremičnin, kar se gotovo pozna na cenah, za pričakovati je, da juh bo še več, torej informacija, da manjka stanovanj je le delno točna.

In reply to by Landini

Slepec (nepreverjen)

Ti Meolic nimaš pojma, boš kmalu videl, ko več ne boš imel dela!!!!

Kermit2020 (nepreverjen)

Cene v MS so i tak napihane

Starejše novice