V Murski Soboti je v preteklih letih zraslo kar nekaj stanovanjskih objektov, kjer lahko kupite stanovanje. Toda veliko mladih si tega tudi zaradi spreminjajočih se pogojev pri pridobitvi kredita ne more privoščiti.

Ravno zadnje spremembe so poskrbele, da tako mladi, kot tudi ostali vse bolj povprašujejo po najemniških stanovanjih. Sploh mladim selitev na "svoje" predstavlja enega osnovnih korakov k osamosvojitvi, kar pa je dandanes vse težje, v kolikor nimajo dovolj finančne podpore, da stanovanje enostavno kupijo.

Tukaj pa se zatakne. V kolikor se namreč sprehodimo skozi spletne strani, kjer se oglašuje oddaja stanovanj, hitro ugotovimo, da ponudbe praktično ni. Takšno stanje traja že nekaj let, saj se veliko stanovanj odda še preden se znajdejo na spletu, prav tako nekateri stanovanja oddajajo na črno.

Tudi sami smo preverili ponudbo na različnih portalih, ki so namenjeni bodisi prodaji ali oddaji nepremičnin. Na spletni strani nepremicnine.net lahko v tem trenutku najdemo devet najemniških stanovanj, od tega so samo tri v Murski Soboti, po eno pa v Banovcih, Dobrovniku, Gornji Radgoni, Radencih, Lendavi in v Moravskih Toplicah.

Tri stanovanja v Murski Soboti, cena najema od 240 do 430 evrov

Težavo pa poleg majhne ponudbe velikokrat predstavlja tudi cena in stanje stanovanj. Ta so velikokrat v slabšem stanju, kot bi si najemniki želeli. Za najem stanovanja s 27 kvadratnimi metri je v Murski Soboti potrebno mesečno odšteti 240 evrov, še 110 evrov več pa bi vas stal najem stanovanja velikosti 56 kvadratnih metrov. Poleg omenjenih stanovanj lahko v Murski Soboti najamete še 100 kvadratov veliko stanovanje, za kar boste plačevali 430 evrov mesečno, tukaj pa se ponudba bolj ali manj zaključi.

"Mladi so dobili službe in prišli do določenih finančnih sredstev, kar pomeni, da se lažje odločijo za takšen korak. Moramo pa vedeti, da vsi niso kreditni sposobni, da bi si lahko stanovanje kar kupili. Zato razmišljajo o najemu, kar pa je trenutno zelo težko. V kolikor bi se oddajalo deset stanovanj, bi jih takoj lahko oddal. Toliko je povpraševanja. Toda ponudbe trenutno ni," nam je pred časom povedal Igor Meolic iz Nepremičnine Pomurje.

Tudi drugje v Pomurju pa situacija ni kaj dosti boljša. V Banovcih boste za dvosobno stanovanje plačevali 300 evrov najemnine, enako ceno ima tudi 4,5 sobno stanovanje v Dobrovniku. V Gornji Radgoni si za sobo v velikosti osemnajstih kvadratov želijo 190 evrov mesečno, v Lendavi se dvosbono stanovanje oddaja za 240 evrov. Še 150 evrov več pa vas stane najem trisobnega stanovanja v Radencih.

Zaznati je nov trend

Ravno zaradi tega, ker je ponudbe tako malo, povpraševanje pa veliko, je potrebno ponudbo preverjati vsakodnevno. Tudi zato, ker se je v Murski Soboti pred časom začel zanimiv trend. Večje hiše se namreč preurejajo v dve ločeni stanovanji, ki nato oddajo v najem. Toda za zdaj je tudi tega še premalo, da bi lahko zadostili potrebam na trgu.

Preberite še

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
M. K. (nepreverjen)

Ta težava je enaka že vrsto let. Kljub opozarjanju se na občini nihče ne zgane(nekaj obljub je pred prejšnimi volitvami bilo, ampak sedaj ne duha ne sluha) , zgleda, da so popolnoma brez idej. Gradijo se pa samo komaj dostopna, luksuzna stanovanja. Mladi se vam bodo vsi odselili drugam.
Sobotainfo, apeliram, da se na različnih pomurskih ovčinah pozanimate, kako bi(oz. nameravajo) oni reševati to težavo.
Lp.

Wolfey (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pri tako nizki OM kot je trenutno, si ni težko najeti posojila in kupiti kvalitetno stanovanje v vrednosti 120 tisoč €.

Da bi pa občina poskrbela od glave do peta za vsakega, kateremu se ni ljubilo priti dalje od srednje poklicne šole in je posledično obsojen na minimalca, se mi res zdi pretirana vzpodbuda lenobe v naši že tako ultra socialni državi.

In reply to by M. K. (nepreverjen)

... Uj (nepreverjen)

Povej mi ge lejko dobin posojilo 120 tisoc z placo cca 1000e? Povej mi koliko mladih ima pogodbo za nedolocen cas? Kaj mislis? 60, 70% zaposlenih do 30. leta? Ne vrvlen.

In reply to by Wolfey (nepreverjen)

Zgvvz (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Prodajajo se rabljena stanovanja;)
ua katera ne rabis dati 120.000eur

In reply to by ... Uj (nepreverjen)

ooppa (nepreverjen)

ja samo to za sobosko elito kera je zaposlena v Hoferi pa Spari ali v kaksni gostilni neje zadosti :D oni nucajo nova elitna stanovanja:)

In reply to by Zgvvz (nepreverjen)

Wolfey (nepreverjen)

Odgovornost za višino plače leži zgolj na tvojih plečih. (z izjemo morebitnih zdravstvenih omejitev)

In ne vidim potrebe da občina oz. država intervenira z javnim denarjem. Če so stanovanja v MS res tako pregrešno draga za večino populacije, bo cene znižal trg sam.

In reply to by ... Uj (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

??

In reply to by Wolfey (nepreverjen)

Vrabec (nepreverjen)

Ja genau, trg de se tak „sam“ zrihto, kak do ga lobisti kapitala obrnili oz. zadrzali. Kes=politicna moc=razlog zakoj se na toj OCITNI problematiki maloga cloveka nika ne napravi.

Ka 2019 se obstaja folk, ka vrvle v kvazi samoregulacijski „prosti trg“ je praf tragikomicno.

In reply to by Wolfey (nepreverjen)

24žur (nepreverjen)

Tak je.

V interesi zlobnih politikov je ka ostaja na zalogi ogromno neprodanih stanovanj.

Tako ne trpijo zgolj mlade družine, ki si takših cen ne zmorejo privoščiti.

Ampak trpijo tudi investitori ker zaradi >>lobistov kapitala<< ne smejo spustiti cene na sprejemljivo raven.

Če mene vprašaš - zagvišno kučan-janša-jankovič naveza stoji za ten.

In reply to by Vrabec (nepreverjen)

Vrabec (nepreverjen)

Aha. Ce bi bil ti politk pa bil scel sprostiti trg nepremicnin v dobrobit folki, ka se nemre privoscit nakupina/najmnine..bi verjetno forsero gradnjo javnih stanovanj/drugih drzavnih subvencij za zadostitev povprasavsnje, ali? Se ti zdi ka se zdaj kaj dogaja na ton mesti? Pogledni si zadeve v Berlini, Amsterdami..ka se tan dogaja z nepremicnisko politiko? In ka pri nas?

Komi pasejo bizarne cene nepremicnin? Mogoce lastnikon?! Sto je ze lastnik? Mislis, ka ge pa ti?

Faco zemi v z guzice bogatunov pa se ne slepi, ka politika (trenutno) ne dela za mene pa za tebe..

In reply to by 24žur (nepreverjen)

24žur (nepreverjen)

Tak je.
Lastniki, packi kapitalistični držijo cene neznosno visoko.

Pa tudi če za takšno ceno ne dobijo kupca.
Pa tudi če njihova stanovanja ostajajo neprodana in nosijo stroške.
Pa tudi če zaradi tega ne morejo pokriti investicij in kreditov.

Samo da se nam smejijo. V Amsterdamu pa si medtem lahko vsak zapohan študentek privošči dvosobno stanovanje v centru mesta.

In reply to by Vrabec (nepreverjen)

Svetice13 (nepreverjen)

A se vprasate kako nekateri najemniki unicijo stanovanje, da pol teh 200 eur najemnine/mesecno ne pokrije niti teh stroskov....... Samo vidite, kaj bi nekdo moral narediti za vas, a tega kaj pa sami unicite pa ne....

In reply to by 24žur (nepreverjen)

24žur (nepreverjen)

Tak je.
Paceki najemojemalci.
Če bi vsaj obstajalo kakšno finančno zagotovilo.
Takšno ki se začne na "var" konča pa na "ščina".

In reply to by Svetice13 (nepreverjen)

200€ (nepreverjen)

Najemnine, za 1 leto pa celo renoviranje stanovanja, saj so pustijo za sabo celo razdejanje. V tem 1 letu se jim pokvarila vsa tehnika, padali očitki, da ni bilo novo. Edino pralni stroj, ostalo pa res cenejše, kar je spet botrovalo vraticam pohištva na katera mislim, da so se vesili po vsej sili. Že po prvem plačilu nerganje, da niso porabili toliko vode, elektrike sploh ne, gretje pa morajo imeti vklopljeno zaradi plesni, dobrobita lastnika. Tako dobiš vsako leto nove sovražnike. Kje vzameš moč za pričkanje z njimi? Vsi kateri mislite oddati hišo, pred časom se tukaj bralo, da urejajo v bližini M.Sobote za te zaščitene ljudi, zgornje nadstropje hiše. Kako se boste ušteli, to boste videli!

In reply to by Svetice13 (nepreverjen)

hgyt (nepreverjen)

S kec pa te majo mladi med 20 in 30 leti zaposleni po raznih tovarnaj pa v gostilnaj pejneze za nove 20.000 do 40.000€ avtoje? Ide pol place za kredit pa lizing te pa jamrate ka nega pejnez. Gli nucajo fabricki delavci pa kelnari bokse avtoje kak majo direktori pa tak dale.

In reply to by Wolfey (nepreverjen)

Vrabec (nepreverjen)

Bootlicker seljacki

In reply to by hgyt (nepreverjen)

6km iz Sobote (nepreverjen)

Za dobro leto bo nared dvosobno stanovanje v 1 prtličju stan. hiše z ločenim vhodom. Z kopalnico, kuhinjo, balkonom in z dvema garažama. Želimo mlado družino, tudi najemnina 200€ se ne zdi oderuška. Na žalost se bo moralo plačati še od inter.(Siol) eelktrike, vode in še vedno predragega zemelj. plina. Prav zaradi tega bo še dodatnih stroškov 150€. Potrebujem mnenje ali je najemnina previsoka za opremljeno stanovanje z večjo zasebnostjo kot v bloku, saj spodnjih stanovalcev ob koncu tedna ne bo.

In reply to by hgyt (nepreverjen)

6km iz Sobote (nepreverjen)

Popravek: V 1. nadstropju...

In reply to by 6km iz Sobote (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Bravo. Odličen komentar! ??

In reply to by Wolfey (nepreverjen)

Cim320 (nepreverjen)

Mladi se bodo odselili... z čim pa in kam?
V Ljubljani in Mariboru se stanovanja še precej dražja.

In reply to by M. K. (nepreverjen)

sExpano (nepreverjen)

Sam slišo da v Expanoju ponujajo stanovanja v najem, ker razstava ni glih uspela.

splošen (nepreverjen)

To je problem po celi Sloveniji. Investitori delajo samo "fensi" draga stanovanja za prodajo. Stanovanjski skladi, keri bi mogli skrbeti za najemniška stanovanja pa so ostali nendre 20 let za potrebami. Posledica je zelo malo najemniških stanovanj po razumnih cenah in ogromno praznih stanovanj tistih, ki imajo kapital in se idejo razne špekulacije s cenami.

JordanKing23 (nepreverjen)

Nova stanovanja u MS slabe kvalitete in draga

prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Večina komentatorjev je zadela bistvo problema, zato bi vsekakor mogle občine prevzeti vlogo pri graditvi poceni dostopnih stanovanj, ki bi jih mladi z nizkimi dohodki in službami za določen čas . pa tudi če so brezposelni trenutno , ki bi jim v tem primeru s financami pomagalo ožje in dalnje sorodstvo (starši,dedeki, babice itd ) pri najemnini.
Saj tudi mladi ki imajo službe za nedoločen čas in solidne plače ne morejo ponavadi reševati nakupa stanovanja sami, ampak jim po navadi pomaga sorodstvo z obeh strani ( od partnerja in partnerke).
Mislim , da bi mogle občine ustanoviti STANOVANJSKE ZADRUGE , kot to imajo v tujini , ki bi delovale organizacijsko nekako podobno kot komunalna podjetja, ki jih imajo občine.
DRŽAVA pa bi mogla s svoje strani pomagati tem STANOVANJSKI ZADRUGAM oz. OBČINAM Z OLAJŠAVAMI, TAKO DA BI JIH OPROSTILA DAVKA PRI NAKUPU PARCEL, IN PRI SAMI STANOVANJSKI GRADNJI, TAKO DA STROŠKI IZGRADNJE KVADRATNEGA TAKEGA STANOVANJA NE BI BILI VEČJI OD 1000 EVROV.
Tako da bi bili stroški najema vzemimo skupaj 200 evrov na mesec , tako da bi si vsaj začasno bivanje lahko privoščili mladi iz depriviligiranih družin, ki nimajo bogatih staršev v ozadju. Ta stanovanja bi bila skoz v lasti stanovanjske zadruge in ne bi bil možen odkup.

In reply to by JordanKing23 (nepreverjen)

M. K. (nepreverjen)

Tako. Wolfey in podobni mislijo, da se je ok že pri 25-ih zadolžiti za celo življenje. Naša država ne zagotavlja takšnih služb in socialne varnosti, da bi si mladi upali iti v takšno zadolževanje.

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Wolfey (nepreverjen)

Tebi podobni pa mislite da je zasebno stanovanje pri 25-30ih letih nuja in ne luksuz.
Poglej malo preko meje.
Večina mladih v razvitem, zahodnem svetu se problema visokih najemnin reši tako da si najdejo sostanovalca.

Le pri nas velja neka družbena stigmatizacija glede sostanovalskega načina življenja.

Zgleda da je za zaostalo Slovenijo bolj sprejemljivo da mladi do 40 leta ostanejo v hotelu mama.

In reply to by M. K. (nepreverjen)

Gost1 (nepreverjen)

Ne razmin zakoj ti minuse davlejo. Aja, resnica boli...

In reply to by Wolfey (nepreverjen)

Vrabec (nepreverjen)

Kelko si star Wolfey?

In reply to by Wolfey (nepreverjen)

Wolfey (nepreverjen)

Glede na nivo tvojih "argumentiranj", ti lahko zatrdim da starejši od tebe

In reply to by Vrabec (nepreverjen)

Vrabec (nepreverjen)

glede na to ka odavles eti po forumi ze zdavnaj preziveto in laznivo teorijo „proste roke trga“ in se mas sam sebe za velkoga ekonomista, bo ze drzalo.

In reply to by Wolfey (nepreverjen)

izkušnja. (nepreverjen)

Dokler mo meli na oblasti desno neoliberalno vlado tvoji predlogi nedo sprejemljivi, saj našo politiko že dlje časa vodi kapital. Kapitali je pa edino pomemben zaslužek, zato ga neprofitna stanovanja ne zanimajo. Desnica je vedno delala po komandi kapitala in tujih multinacionalk, kere prihajajo v Slovenijo samo in edino zaradi poceni delovne sile in servilnosti naše desne politike. In njin je seveda nej v interesi ka bi mi živeli dobro, meli solidne prihodke in normalno brezstresno življenje. Zato mislin ka je že čas ka dobimo že enkrat eno pravo levo-sredinsko vlado kera de ponovno uvedla socialno državo in bi (pobožne želje) delala enkra resnično v korist državljanov in države, nej pa samo za svoj žep in za žepe tujih gospodarov.

In reply to by prekmurje zbudi se (nepreverjen)

Svetice13 (nepreverjen)

Obcine cim bolj stran od stanovanj, ker je samo korupcija zraven......... Obcine so tiste, ki investitorjem ne dajejo gradbenega in ostalih dovoljenj, da s tem dvignejo cene in se to se lahko grejo le njihovi.............. Dokler bo taksna politika obcinarjev ne bo nikoli viska stanovanj

? (nepreverjen)

Ti si budalo!

In reply to by Svetice13 (nepreverjen)

Svetice13 (nepreverjen)

A ti mislisb da stanovanj ni zato, ker ni investitorjev.....?

In reply to by ? (nepreverjen)

pepi1951 (nepreverjen)

Sem slišal ka de imo real delal novi stanovanjski blok v ulici cirila metoda, je to res.

100-100 (nepreverjen)

Ščeli smo meti kapitalizen, zdaj ga mamo. Mladi majo zadosta mesta pri domačij, samo nej uni bi radi šli v Soboto. V Soboti maš puno kuč ka se odavlejo, pa tou za 50000,00 eur. Samo ka či si pa trbe kupiti auto, seveda dragi za stanovanje pa naj država poskrbi. Trbej se malo k deli spraviti, nej uživanciji pa te s čason fse tou meli.

Vrabec (nepreverjen)

Kak si ti baugi v glavej..ka si nauri malo...

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Bonge (nepreverjen)

Problem je ka be mlade rade mele nouva stanovanja, autoje , potovanja , fense večerje oblačila....in tau be rade mele takoj zdaj . Tou pa tak nite v Amerike nejde , trbej malo potrpete pa prišparate pa se se da , nej se pa zakreditejrate za potovanja in autoje . Gej eno nepijsano pravilo ki pravi : če nemreš stvari skešerati dvakrat, se tej stvarij nemreš privouščite!

Vrabec (nepreverjen)

Tau je nej problem. Fajn ka razmisljas samo si dalec od pravoga problema

In reply to by Bonge (nepreverjen)

Godžiro (nepreverjen)

Eh moj Wolfy duvaš se z nekimi šolami , vprašanje pa je , če je LJ.univerza sploh med prvimi 200 - stotimi univerzami na svetu , da ostalih "baletnih " šol niti ne omenjam ali pa kakšnih končanih ob delu .In ko prideš prek meje , recimo v AT. je tvoja diploma dobra še samo za , ...veš kaj obrisati , no takšna je v grobem povedano realnost.Stanovanj pa na trgu NI in jih z tako stanovanjsko politiko niti NE BO .

Rebekaggg (nepreverjen)

Zdravo vsi ,
Jaz sem Rebeka iz Ljubljane in želim samo izraziti globoko zahvalo Cooprative Rosselli za njihovo iskrenost, odprtost, preglednost, resnicoljubnost, ljubezen in podporo med in po tem, ko so od njih dobili posojila. Precej sem bil v rokah teh prevarantov in čas mi ne bo dovolil, da bi povedal vse, kar sem v zadnjih nekaj mesecih šel po spletu pri gostu ali dobil posojila, da bi se tukaj domoval v slovenščini, ampak Bog mi je odgovoril molitve s podporo in ljubezni gospe Rosselle Riccardo, ki me je sprejela in razumela z menoj kljub mojemu prvotnemu dvomu in nezaupljivosti ter s svojim dobrim srcem in ljubeznijo, zdaj sem lastnica doma prek svojih 2-odstotnih posojilnih skladov in sem se zaobljubila širite to novico in tudi svetu sporočite, da je še vedno pristnih in nekaj dobrih spletnih posojilnic, ki lahko pomagajo in oživijo suho kost, kot sem bila prej. Ne poslušajte in preberite tega pričevanja, ker je to resnična izkušnja, ki spreminja življenje, in vsakdo, ki potrebuje to vrsto obračanja, ne sme oklevati ali dvomiti v to, ker sem dokazal in prisegam na nebesa, da je ta zgodba resnična in tudi zgodba moje izkušnje z njimi. Oglejte si jih po e-pošti, če potrebujete finančna sredstva! email: [email protected], ali pa jo lahko pokličete prek njenega e-poštnega naslova: [email protected] za hiter klic klepeta ali whatsapp / +35677926593

Hvala
Rebeka

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice