Vir: Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V petek se bodo začela gradbena dela za pilotno geotermično elektrarno Čentiba.

Kot smo poročali v preteklosti, so Dravske elektrarne Maribor pričele s projektom izrabe geotermalne energije v naselju Čentiba v občini Lendava.

Pilotni projekt temelji na uporabi povsem novega načina proizvodnje električne energije z uporabo geotermične gravitacijske toplotne cevi, ki je plod slovenskega znanja.

Ta petek se uradno začenja gradnja geotermične elektrarne, ki bo prva takšna elektrarna v Sloveniji.

Za delovanje potrebna le ena suha vrtina

Projekt geometrične elektrarne bo financiran z več viri. Sredstva finančnega mehanizma Evropskega gospodarskega prostora bodo znašala 622.000 evrov, Dravske elektrarne Maribor pa bodo dodale 167.000 evrov.

Obravnavana pilotna geotermična elektrarna bo delovala z močjo 50 kilovatov, na leto pa bo zagotovila 400 megavatnih ur električne energije.

Projekt temelji na uporabi gravitacijske toplotne cevi, posebnost pa je v zaprtem tokokrogu hladiva, za delovanje pa je potrebna le ena suha vrtnina. Elektrarna bo izkoriščala energetski potencial opuščene vrtnine Pg-8, ki je globoka približno tri kilometre.

Redno obratovanje predvideno za naslednje leto

Vrtnina v Čentibi je zacementirana in ima jekleno oblogo, uporabili pa bodo tekočo hladilno snov, ki ne bo v stiku s kamnino.

Vstavili bodo dvocevni sistem dolžine tisoč metrov, prek cevi pa bodo uvajali hladilno snov, ki se bo z naraščanjem temperature uparjala. Pregreta para hladilne snovi pa se bo vračala na površje po drugi cevi.

Vrtnino bodo sanirali in iz nje odstranili opremo in preizkusili tesnost vrtnine. Nato bodo zmontirali toplotne cevi, sledila pa bo postavitev nadzemnega dela elektrarne. Predvideno redno obratovanje je za naslednje leto.

Komentarji (16)

kuntakinte (ni preverjeno)

...jes san že vse zeleni...v vijdin kak marsovec....od toga zelenoga prehoda...sončni kralj me je tak fascinejrau...ka samo plešen...okroug mene pa telko letrike...ka se vse smodij...

rabulfa

Pa v luft skočijo zeleni....
Pa ptiče de motilo,pa srne,pa....Samo ka nebi što mel kaj več,ali pa bi se posel obneso

Zuoanjamk (ni preverjeno)

Dravske elektrarne Maribor pa bodo dodale 167.000 evrov.
Sramota, ta drobiz bi lahko obcina prispevala in imala dobicek od tega.

100-100 (ni preverjeno)

Ne guči sumarije, malo matematike nebi škodilo. 400MW elektrike je vredno 8000 eurov . Gda bi dobila občina te pejneze nazaj, 40 lejt.

In reply to by Zuoanjamk (ni preverjeno)

223pia (ni preverjeno)

aja in kdaj potem DEM dobijo nazaj in kdaj potem ti ki so to na strehe montirajo dobijo.?? tvoja matematika ne pije vode

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

222 (ni preverjeno)

ni samo cena, so še razne podpore za električno energijo, proizvedeno iz OVE in SPTE, se izplača kar v 10 letih

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

10101 (ni preverjeno)

Poročilo iz avgusta 2022 na nemški borzi cene znašajo več kot 630 evrov za megavatno uro pasovne energije in skoraj tisoč evrov za vršno energijo, to je energijo v času, ko je poraba najvišja
Pri teh cenah (če jih bedaki ne prodajo že vsaj 2 leti vnaprej po nizkih cenah) se jim investicija povren v 1 letu.

In reply to by 100-100 (ni preverjeno)

Robin hud. (ni preverjeno)

Glede na geotermalni potencial pomurja, bi lejko ze vsaj 40 lejt koristili energijo, kero nan davle vroca voda. Ampak to drzavi neje v interesi! Ker odvisni kak smo od fosilnih goriv, tak smo vecni placniki v drzavno blagajno!
Pfuj pokvarjena mafijska slovenija! Man obcutek ka se ze politika zadnjih 30let samo s ten ukvarja, kak staviti pa zavirati razvoj drzave, kak ci se dejansko nebi smeli razvijati.

Janoš (ni preverjeno)

Nekje je treba začeti. Bravo Magyar Jani, rabimo energijo in novo infrastrukturo, to bo koristno za Lendavo. Ne poslušaj bedake, samo tak naprej, zato smo te volili.

para (ni preverjeno)

Janez Magyar? Pa kaj še! Me zanima, s čim vse se bo še prsil!

Opazovalka (ni preverjeno)

Zelo zanimivo, da je to slo skozi, ker drzava itak ne zeli da bi dobila manj v proracun kakor lahko, pa cetudi gre samo za posredni drobiz od 400Mwh.

Mogoce kdo ve koliko je zapecatenih/skritih vrtin na obmocju Pomurja, ki bi lahko bile izkoriscene pa niso? Ajde novinarji, malo raziscite to 😝

Robin hud. (ni preverjeno)

Na obmocji murske sobote in ozje okolice jih je med 5 pa 7. Inda pred 4 lejtami cca, se je recimo vodovod narejdo iz pejnez vascanov, in se je placuvala voda kak znesek za vzdrzevanje vodovoda. Te je prisla osamosvojitev, in gratala je najboksa(politicno gnijla u 3pm) drzava slovenija! Ka se je zgodilo? Dejansko je drzava zarubila to vodovodno omrezje in zacnola lepou kasejrati vodovod. Nej to fajn? Kak zaj s ten novin pomurskin vodovodon, prpelali so svoj dovod vode, zakapcili na obstojeco vesko omrezje, in evoga, kasejrajmo norce zabite veske! Ges ne razmin lujde pa obcin, ka dejansko to pistijo. ;(

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Robin hud. (ni preverjeno)

Pred 40 lejtami cca nej pred 4 lejtami.

In reply to by Robin hud. (ni preverjeno)

Genius xx (ni preverjeno)

Kaj bo tu dobrega pomenilo za domačine? A bojo ljudje deležni zastonj električne energije ali pa se ponovno gre za izkoriščevanje slehernega človeka kateri od tega ne bo itak nič imeli...🖕

238ddd (ni preverjeno)

za domačine prst v dupe, in enakjo višje položnice kot če tega ne bi imeli,.. za DEM pa dobiček..

In reply to by Genius xx (ni preverjeno)

asdasad (ni preverjeno)

telefon se je delal na svoje pejneze,tak kabelska ,pa te zaj bosanci v glavo jebejo,banda

Starejše novice