Izbruh koronavirusa je od večine podjetij zahteval izjemno hitro in temeljito reorganizacijo dela, ukrepi, povezani z zajezitvijo virusa pa so se nemudoma odrazili tudi na trgu dela. Kakšnim spremembam smo priča in kakšne trende lahko pričakujemo?

V tem trenutku je o splošni krizi na trgu dela še težko govoriti, povedo pri največjem zaposlitvenem portalu v Sloveniji MojeDelo.com, saj je stanje v gospodarstvu večinoma še v pričakovanju poteka dogodkov. Prezgodaj je tudi še za splošno oceno, kakšno bo stanje na trgu dela po koncu samoizolacijskih ukrepov, to je odvisno tudi od vladnih ukrepov za pomoč gospodarstvu, pravijo. 

V nekaterih najbolj prizadetih sektorjih bodo delovna mesta v veliki meri odvisna ravno od pomoči države. Kako so se na zajezitvene ukrepe odzvali delodajalci v Sloveniji? 

Zaposlovanje obmirovalo, povpraševanje raste pri socialnih storitvah in na področju dostave

Stanje na trgu dela že pred epidemijo ni bilo rožnato, ponekod so že pred tem napovedovali odpuščanja. S krizo ob izbruhu koronavirusa je povpraševanje po novih delovnih mestih upadlo v večini panog, ponekod so že prisotna odpuščanja

»Največji upad povpraševanja po novih delovnih mestih je zaslediti v gostinstvu, turizmu, avtomobilski in letalski industriji, v nepremičninskem sektorju, pa tudi pri nekaterih osebnih storitvah, kot so storitve za nego telesa. Izjemno velik upad v ponudbi delovnih mest je prisoten tudi v medijih, ki so močno odvisni od oglaševanja in prodaje, ter na področju študentskega dela,« so povedali pri MojeDelo.com.

Porast povpraševanja po delovnih mestih je moč opaziti na področju socialnih storitev - išče se predvsem dodatno pomoč pri oskrbi v domovih za starejše, raste pa tudi povpraševanje po kadru na področju dostave pošiljk, razvoza hrane, v trgovinah z živili, v spletni prodaji, pri skladiščnem poslovanju in v transportu.

Na razmere, povezane s koronavirusom, so se morala podjetja odzvati izjemno hitro, in povsem prilagoditi delo na področjih, kjer je to mogoče. Kakšne so njihove trenutne prilagoditve?

Symphony Retail AI: Delo v oblaku in skrb za dobro počutje delavcev

Pri mednarodnem podjetju Symphony Retail AI, ki se ukvarja z razvojem in uvajanjem programske opreme, so delo povsem prilagodili delu zaposlenih na domu. 

»V oblaku imamo vso tehnično infrastrukturo in do nje lahko dostopamo od koderkoli, vso osebno komunikacijo dnevno izvajamo preko klicev in video konferenc. Ustvarili smo virtualno okolje – Sobo za pavzo, Skupni video pogovori in podobno. S temi posegi smo naredili manjši izolacijski razkorak,« so povedali pri podjetju Symphony Retail AI. 

Dnevno poskrbijo tudi za zabavne vsebine in vsako jutro objavijo sklop različnih telovadnih vaj, ki jih lahko vsak sodelavec opravi doma.

GEN-I: Ustanovitev posebne ekipe, nižji računi za 30 odstotkov in prilagojeni urniki za delavce starše

V družbi GEN-I so že pred izbruhom epidemije ustanovili posebno ekipo, ki pozorno spremlja širjenje koronavirusa na državnem in svetovnem nivoju ter sproti sprejema ustrezne ukrepe na ravni organizacije dela, da bi bilo poslovanje čim bolj neprekinjeno. 

Od 13. marca 2020 95 odstotkov zaposlenih dela od doma, vsem so zagotovili potrebno opremo. 

»Večjih odstopanj v primerjavi z delom na sedežu in poslovnih enotah družbe ne beležimo. Za vse tiste zaposlene, katerih specifika dela ne dopušča nemotenega dela od doma, je bilo zagotovljeno izolirano okolje na sedežu družbe ter na poslovnih enotah,« so povedali pri GENI-I. Ker se veliko njihovih sodelavcev sooča s šolanjem otrok od doma, se lahko ti s svojimi nadrejenimi dogovorijo o prilagojenem delovnem času.

Pri GENI-I so se sicer odločili, da priskočijo na pomoč tudi svojim gospodinjskim in malim poslovnim odjemalcem ter med 1. 3. in 31. 5. 2020 za 15 odstotkov znižajo cene tarif električne energije. Skupaj z vladnimi interventnimi ukrepi bo tako skupen račun povprečnega odjemalca elektrike pri GEN-I nižji za skoraj 30 odstotkov. 

Upajo, da jim bodo sledila tudi druga podjetja, ki to v tem času zmorejo, ne le tista v energetiki.

Mercator: Vedno pripravljeni krizni načrt in scenariji poteka dela

Mercator mora biti kot sistemsko pomembno podjetje in eden izmed ključnih dejavnikov za preskrbo prebivalstva vedno pripravljen tudi na možne zaostrene razmere, enako velja tudi za primer epidemije. 

»Zato imamo vedno pripravljen krizni načrt in različne scenarije poteka dela, da se lahko odzovemo hitro in učinkovito. Od vsega začetka sodelujemo s strokovnimi institucijami in se koordiniramo tudi znotraj dejavnosti trgovine. Tako smo hitro prilagodili številne procese, predvsem smo pozorni na zaščitne ukrepe v maloprodaji in logistiki. Sodelavci, pri katerih delovni proces to dopušča, pa delajo od doma. Zato zdaj ključni delovni procesi potekajo relativno normalno, seveda ob zelo dobrem odzivanju in sodelovanju zaposlenih,« so povedali pri družbi Mercator.    

Spar: Hiter odziv z varnostnimi protokoli

Tudi pri podjetju Spar imajo izdelane varnostne protokole in so nemudoma sestavili posebno ekipo, s pomočjo katere redno uvajajo vse potrebne spremembe in z njimi seznanjajo tako zaposlene kot tudi kupce in druge javnosti. 

»V prvi vrsti nam je pomembna varnost zaposlenih v trgovinah in distribucijskem centru, za to skrbimo prvenstveno z zagotavljanjem zaščitne opreme v najkrajšem možnem času, informiranjem zaposlenih o samozaščitnih ukrepih in priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter svetovanjem glede različnih situacij, ki se pojavljajo na dnevni ravni. Drugim zaposlenim na delovnih mestih, ki to dopuščajo, smo omogočili delo od doma, da smo kar najbolj dosegljivi, sestanki pa potekajo prek videokonferenc in drugih medijev,« pojasnjujejo pri podjetju Spar. 

Vzajemna: Stik s strankami preko klicnega centra in dežurnih komercialistov

Na Vzajemni so že nekaj časa pred razglasitvijo epidemije v Sloveniji ustanovili skupino za ravnanje in sprejeli preventivne ukrepe za zaščito in varovanje zaposlenih, kot so ozaveščanje o higieni, izogibanje večjemu številu ljudi ter bolj pogosto čiščenje in razkuževanje prostorov.

Ob razglasitvi epidemije so tudi na podlagi vedenja strank do obiskov zavarovalnih zastopnikov in z namenom zaščite zaposlenih prodajno mrežo poslali na čakanje na delo, za dela, ki jih je možno opravljati od doma, pa so že predhodno zagotovili, da lahko ti procesi nemoteno delujejo. V tem času ohranjajo tudi stik s strankami, in sicer preko klicnega centra in dežurnih komercialistov na sedežih poslovnih enot.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Union hoteli (nepreverjen)

Union hoteli pa na čakanje delavce, ki morajo hodimo delati, brez štemplanja, denar od države bo pa Rigelnik vzel.

Starejše novice