*Fotografija je simbolična
Na tiskovni konferenci so spregovorili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je uvodoma dejal, da smo v Sloveniji v EU v sredini po številu okužb na prebivalca, krivulja pa je na občutljivi meji, da se lahko obrne navzdol ali navzgor. Spomnil je na Dansko in Avstrijo, ki sta napovedali postopno vračanje življenja v normalne tirnice.

» Smo na dobri poti, da uspemo tudi v Sloveniji. Pomembno je, da se ukrepov držimo tudi v času velike noči, da bomo po tednu, ki sledi, naredili načrt sproščanja ukrepov,« je poudaril vladni govorec.

Svetovni dan zdravja v luči epidemije

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je ob svojem nagovoru izrazil posebno zahvalo medicinskim sestram in babicam, katerim je namenjen današnji svetovni dan zdravja. Ob tem je dejal, da je sedaj čas za razmislek, na kakšen način bo družba bolj pravična do vseh ljudi, saj je zdravje temeljna človeška vrednota in si vsak zasluži dostojno zdravljenje.

»Pandemija je razkrila mnoge probleme zdravstvenih sistemov po svetu. Vsak si zasluži dostojno zdravje in zdravljenje. Lahko smo zadovoljni, da smo v Sloveniji vztrajali na sistemu, ki temelji na javnem zdravju, namenjeno množicam," je povedal Gantar.

Kacin je pojasnil včerajšnjo izjavo Milana Kreka iz NIJZ, ki je dejal, da je bila prekinitev karantene v Dolgi vasi napačna odločitev. Krek je namreč po dodatnem preverjanju ugotovil, da so bile osebe poslane v domačo karanteno, s tem karantena ni bila prekinjena, kar je v skladu s strokovnimi usmeritvami, zato svojo včerajšnjo izjavo demantira.

V novem zakonu bodo vključili vse državljane

V nadaljevanju je minister Janez Cigler Kralj predstavil dogajanje na sestanku delovnih skupin s sindikati. Ob tem je izpostavil, da so ob prvem koronapaketu zajeli okrog milijon ljudi. V drugem paketu pa nameravajo zajeti še vse tiste, ki so jih nenamerno izpustili, ključno vodilo pa bo ohranjanje delovnih mest in obenem pomagati najranljivejšim.

»Brezposelni, ki so v času krize ostali brez dela, bodo imeli možnost kriznega nadomestila za čas brezposelnosti, ki ne bo izhajalo iz preteklih plač in ne bo vplivalo na druge pravice," je napovedal minister in še dodal, da bodo izenačili zaposlene v socialno varstvenih zavodih, ki delajo pri koncesionarjih s tistimi, ki delajo v javnih.

Obenem bodo razširili skupino najranljivejših in poenostavili možnost sedemdnevne vrnitve na delo tistih v času čakanja, v smeri povečanja dni in, da ne bi bil pogoj, da so to zaporedni dnevi.

Nujnost socialnega dialoga in predlogi za nov protikorona paket

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je poudarila, da je vzpostavitev socialnega dialoga pomembna in bo držala vlado za besedo pri obljubi, da bodo v mesecu maju z aktivnim dialogom začeli.

Povedala je, da je njihov apel, da se v največji meri poskrbi za varnost in zdravje pri delu na vseh delovnih mestih in zavrnila možnost enostranskega odrejanja letnega dopusta in regresov v obliki vrednotic. Po njenih besedah imajo zagotovilo vlade, da to ni njihov predlog.

»Vlado bomo držali tudi za besedo pri upoštevanju vseh, da bo za vse poskrbljeno, mesto za to je naslednji protikorona paket in morda tudi protikorona paket 3,« je dejala Jerkičeva.

Vlado so opozorili tudi na vrsto nejasnosti v sprejetem zakonu in predlagali dopolnila, ki naj bi jih obravnavala delovna skupina za protikorona paket 2. Tu izpostavlja ranljive skupine, diskriminacijo med javnim in zasebnim in zaščito zaposlenih. Vladi so predlagali ustanovitev enotnega telesa, ki bo podajalo skupne razlage sprejetega zakona.

»200 evrov dodatka za delavce v zasebnem sektorju je obvezen dodatek po zakonu, ki ne dopušča nobenih izjem,« opozarja sindikalistka. 

Ob tem v sindikatu predlagajo še, da zaposleni ne izgubi zaposlitve, če opravlja mesečno najmanj 10 odstotkov dela, razliko v plači pa mu naj pokrije država. Predvidevajo tudi sklad dela, ki bi imel rešitve za tiste, ki jih delodajalci ne potrebujejo in nadzor nad izplačevanjem nadomestil za čas čakanja, ki ga naj prevzame Zavod republike Slovenije za zaposlovanje. Omenja se tudi možnost zmanjšanja davka na dodano vrednost za osnovne življenjske potrebščine in zamrznitev cen osnovnih življenjskih potrebščin. O izvedljivosti teh predlogov bodo odgovorili strokovnjaki.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vprašaj (nepreverjen)

Komu na čast penzionerom dodatek k penziji?
A imajo povečano porabo?
Ob vseh zaprtih trgovinah in storitvah?

čast (nepreverjen)

Na čast Desusi keri podpejra Janšo pri njegovih lopovščinah. To je plačilo za podporo, Desus pa si s ten zagotavljano ponovno izvolitev na naslednjih volitvaj. Briga njih za upokojence, vse so to oni dobro preračunali. Narod pa se še naj dale jebe med sebov.

In reply to by vprašaj (nepreverjen)

matejja (nepreverjen)

Tvoji romi tudi nimajo povečane porabe!

In reply to by vprašaj (nepreverjen)

DanielaMarko1 (nepreverjen)

Zakaj Romi? A samo Romi dobivajo socialno pomoč? Si pa res razgledana, vsa čast!. Poglej malo po bankomatih pa na bankah 20. Pa je očitno razvidno da je več neromov kot romov.
In ves kaj, ne želim nobenemu slabega, ampak takim kot si ti privoščim da za en čas ostanete brez službe in se SAMA. PRIDRUŽIŠ '' romom '' :)

In reply to by matejja (nepreverjen)

Delavec na minimalcu (nepreverjen)

Nika ne vörvlen Janša nas je že dosta krat natejgno-laže,kak pes beži,kradno je pred 30:mi lejtami pa kradne zdaj......

Ajta (nepreverjen)

Se mi zdij, ka te je prtejgno, pa ti je ostalo.

In reply to by Delavec na minimalcu (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Smo na dobri poti, da uspemo tudi v Sloveniji. Pomembno je, da se ukrepov držimo tudi v času velike noči, da bomo po tednu, ki sledi, naredili načrt sproščanja ukrepov,« je poudaril vladni govorec.

Za Slovence bo najboljše zdravilo, da tri dni ne bodo poslušali Kacinova modrovanja. Ne vem kakšen cilj moramo doseči. Da bodo oskrbovanci v DOS po nesmrtni.

Fonzekk (nepreverjen)

Če bi končal pri prvem odstavku, bi dobil plus. Z drugim si se pa res izkazal.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Prve švicarske bolnišnice morajo zaradi zelo majhnega obsega dela prijaviti krajši delovni čas: „Osebje na vseh oddelkih ima premalo dela in je v prvem koraku zmanjšalo nadure. Zdaj se bo uvedel skrajšani delovni čas. Finančne posledice so ogromne. “Opomnik: Študija ETH Zurich, ki temelji na nerealnih predpostavkah, je napovedala, da bodo v švicarskih bolnišnicah 2. aprila nastala prva ozka grla. Do zdaj se to še nikjer ni zgodilo.
V Švici je bil v začetku leta 2017 izrazit val gripe. Takrat je bilo v prvih šestih tednih leta skoraj 1500 smrti več, pri več kot 65-letnih prebivalcih. Običajno v Švici zaradi pljučnice vsako leto umre približno 1300 ljudi, od tega 95% starejših od 65 let. Za primerjavo: V Švici je trenutno sporočeno 762 smrtnih primerov z (ne zaradi) Covid19.

patriot1 (nepreverjen)

In tisti ljudje, ki se že leta in leta izogibajo delu in od države dobivajo socialno podporo in še kaj drugega, bodo sedaj dobili še več in še bolj poležavali doma ter igrali mamine sineke/hčerkice. Sram vas bilo.

Samo se eni ne zavedate, da ko bo pa penzija, bo pa tudi samo 150€. Ampak eni tak daleč ne znajo razmišljat, ne piše na Facebook-u, hehehe.

Ftfry (nepreverjen)

To bodo vsee znosili v gostilne in bare.

In reply to by patriot1 (nepreverjen)

Cigo Migo (nepreverjen)

Daj čarni vrag pozabil si internete povezava prifaflati , kak pa kaj Švedska , pa tak dale , pa tvoji eminentni razvijalci megle , daj osreči nas malo , jaz osebno te imam že poln kurac .

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice