Britanska družba, ki se nadeja obsežnejšega črpanja plina v Pomurju, sprožila upravni spor zoper državo.

Potem ko je Agencija RS za okolje odločila, da je za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem, ki ga Ascent Resources želi izvajati na Petišovskem polju, potrebna presoja vplivov na okolje in pridobitev okoljevarstvenega soglasja, je britansko podjetje vložilo pritožbo na okoljsko ministrstvo. Toda slednje je pritožbo minuli mesec zavrnilo in potrdilo sklep Arsa. V skladu z napovedmi je zato družba zdaj sprožila upravni spor proti Sloveniji. 

Pravico bodo iskali na sodišču

Spomnimo, da je Arso pred časom sicer izdal okoljevarstveno dovoljenje za obrat za čiščenje plina oziroma rafinerijo v Petišovcih, vendar pa je tudi odločila, da bo za črpanje plina s hidravličnim lomljenjem tam treba izvesti presojo vplivov na okolje ter pridobiti okoljevarstveno soglasje. A glede na to, da slednjemu postopku ne kaže dobro, še ni znano ali bodo obrat dejansko tudi postavili.

V Ascent Resources so tako že pred časom napovedali pritožbo na odločitev ministrstva, in zagotovili, da si bodo na sodišču prizadevali za odškodnino. Po poročanju spletnega portala Stock Market Wire pa so zdaj sprožili upravni spor.

Ob tem so dejali, da so pristojni pri svoji odločitvi ignorirali mnenje šestih neodvisnih strokovnih skupin, za katerih mnenje je zaprosil ARSO, navajajo pa tudi zmotno tolmačenje projekta znotraj varstvenega območja. Kot so zapisali, bodo pravico zaradi kršitev evropske zakonodaje iskali tako na lokalnih kot mednarodnih sodiščih.

Pri morebitni zahtevi za odškodnino se bodo medtem ravnali po višini investicije podjetja v projekt, ki je po zadnjih izračunih podjetja presegala 50 milijonov evrov, in predvidenih dobičkih, ki bi jih z njo lahko ustvarili.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Varazdinac27 (nepreverjen)

Bo zanimivo

gonza (nepreverjen)

Ne razumem teh Britancev,da na vso silo želijo nekaj izsiliti

(nepreverjen)

Miljoni so v igri.

Putin (nepreverjen)

Podtalnica in cel ekosistem v regiji je v igri...
Uvest zakon kot ga ze ima cela europa, prepovedat fracking!!!

In reply to by (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Verjetno so naši dobili pod mizo, zdaj pa se je muzika menjela.

(nepreverjen)

Pa znajo za naše luknjaste zakone in komu morajo stisniti kaj. Blesavi slovenci pa se prodajo za par everčkof.

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Naj si pelajo te spor ta na njihov mali otoček!

Starejše novice