Lekadol smo kupili ali uporabili zagotovo že vsi vsaj enkrat v življenju. Dobimo ga v vseh lekarnah v državi, toda ne povsod po istih cenah. Zakaj?

V seriji člankov bomo raziskali, koliko potrošniki odštejemo za škatlico najbolj prodajanih zdravil, zakaj se zdi, da jih preplačujemo, kaj vse se skriva v ceni oziroma kdo pri tem služi ter kje končajo milijoni dobička slovenskih veletrgovcev z zdravili. 

V našem prvem prispevku smo se osredotočili na primer Lekadola, večini Slovencev dobro znanega zdravila. Proizvaja ga podjetje Lek, na voljo nam je tako v prosti prodaji v lekarnah kot tudi na recept, ki ga predpiše zdravnik.

Ob primerjavi cen v različnih lekarnah po Sloveniji smo ugotovili, da je znesek za škatlico 500 mg Lekadola v Lekarnah Brod Ljubljana skoraj pol evra nižji kot v Pomurskih lekarnah. A če želimo iskati razloge za tako različne cene, moramo najprej razumeti, kako jih sploh oblikujejo.

Cene v trgovini na debelo omejene navzgor

Lekarnam in zdravstvenim ustanovam zdravila prodajajo veletrgovci, ki jih kupujejo od proizvajalcev zdravil. 

Najvišje dovoljene veleprodajne cene za zdravila na recept so regulirane, določa jih torej država. Veledrogeristi lekarnam za Lekadol tako lahko zaračunajo največ 1,29 evra. Ko lekarne zdravilo kupijo od veletrgovca, ceni dodajo še svoj pribitek v obliki stroška lekarniške dejavnosti. Seštevek nato predstavlja znesek, ki ga krijejo naša zavarovanja.

A kot rečeno, država predpiše le najvišjo nabavno ceno za zdravila na recept; lekarne si torej teoretično še vedno lahko izborijo boljše, ugodnejše pogoje. Sistem naročanja zdravil bi moral delovati tako, da bi veletrgovci z zdravili bili primorani tekmovati s cenami, ki jih ponudijo lekarnam, s čimer bi državljani za zdravila plačevali manj. Toda cene na debelo, iztržene s strani lekarn, so v praksi, glede na podatke, s katerimi razpolagamo v uredništvu, povečini identične najvišjim dovoljenim. Vprašanju, zakaj je temu tako, se bomo posvetili v prihodnjih prispevkih.

Cene zdravil brez recepta se v Sloveniji medtem oblikujejo prosto na trgu, podobno kot cene hrane, športne opreme in drugih izdelkov široke potrošnje.

Do razlik v ceni torej lahko prihaja tako zaradi (ne)izpogajanih nižjih cen na debelo kot zaradi višjih stroškov storitev lekarniške dejavnosti ali pa kar zaradi kombinacije obeh dejavnikov.

Lekarna od zavarovalnic dobi manj kot od našega nakupa

Iz priložene fotografije je razvidno, koliko v primeru nakupa Lekadola na recept lekarnam – v tem primeru konkretno Pomurskim lekarnam – priznata Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in zavarovalnica dodatnega zavarovanja (levo) ter koliko omenjeno zdravilo stane v prosti prodaji (desno). Upoštevati seveda moramo, da se prvi račun nanaša na izdajo dveh škatlic.

Cena škatlice Lekadola, enega najbolj prodajanih izdelkov večine slovenskih lekarn, v Pomurskih lekarnah v prosti prodaji znaša 3,41 evra z DDV. Razlika v višini 1,82 evra med nabavno ceno 1,29 evra in prodajno ceno 3,11 evra (brez DDV) predstavlja variabilni del oziroma tako imenovani strošek lekarniške dejavnosti. V primeru izdaje zdravila na recept pa ZZZS in zavarovalnica dodatnega zavarovanja lekarnam priznata skupno 2,32 evra brez DDV. Od tega imajo lekarne največ 1,29 evra stroška, ki ga določi država, medtem ko strošek storitve lekarniške dejavnosti (obdelava recepta in vročitev zdravila) ZZZS določi po točkovnem sistemu (lekarniške točke).

ZZZS in zavarovalnica dodatnega zavarovanja lekarnam priznata skupno 2,32 evra brez DDV, medtem ko v prosti prodaji odštejemo 3,41 evra z DDV oziroma 3,11 brez DDV. Razlika znaša 0,79 centa.

Primerjali smo sicer tudi cene Lekadola v več lekarnah po državi. Preverite jih v spodnji preglednici:

Bi javni denar lahko bolje porabili?

Kakšne so torej možnosti potrošnika? Pri zdravilih na recept neposredno resda ne moremo storiti ničesar, lahko pa posredno od javnih lekarn zahtevamo, da izvajajo javna naročila, tako da dosežejo najnižjo ceno na trgu. 
Državne organe medtem lahko pozovemo, da jih pri tem nadzirajo in ustrezno sankcionirajo. S prihrankom javnih sredstev je navsezadnje moč izboljšati razmere v zdravstvenem sistemu in morda celo skrajšati čakalne vrste

Pri zdravilih, ki jih dobimo brez recepta, pa nakup lahko opravimo tudi prek interneta, večina večjih lekarn namreč izdelke ponuja tudi na svojih spletnih straneh.

Komentarji (64)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Aspilrat (nepreverjen)

In zakaj je cenejši v Avstriji?
Ocitno manjše so plače, drazja so zdravila.

narod ni nor (nepreverjen)

In zakaj je paradajz drazji v Tusu kot v Sparu? Drug izdelek pa je cenejsi v Tusu kot v Sparu, Pa narodu je jasno, da naprej nabijate Pomurske lekarne, zaradi politike.... Daj postanite vsaj malo bolj neodvisni, ce lahko?

rbd (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pa kak lehko primerjsš paradajz pa zdravila, privatne trgovine pa javna podjetja te pa napišeš o neodvisnosti resno za bruhat, si zaposlen-a v Pomurskih lekarnah?

In reply to by narod ni nor (nepreverjen)

narod ni nor (nepreverjen)

Paradajz kupim skoraj vsak dan, lekadol pa par krat na leto... Tus je slovenski, spar pa ne.... In kako lahko avtor clanka primerja zasebno lekarno s Pomurskimi?? Zakaj ni dal cene Ljubljanskih lekarn??? In za konec nisem zaposlen v lekarnah, pamet mi pa se normalno dela, ne pa sprani politicni mozgancki...

In reply to by rbd (nepreverjen)

SerecD (nepreverjen)

lekadol kujpim ko ga nujno nucan, paradajz mi pri glavoboli ne koristi.

In reply to by narod ni nor (nepreverjen)

narod ni nor (nepreverjen)

ge pa za lekadol na leto ponucan 10 eurov, za hrano pa dosta vec... Zakoj Sobotainfo napravo tou razoskavo gli za zdravilo nej pa za hrano??? Aja obstaja spor med obcino in lekarnami, kaksna slucajnos??

In reply to by SerecD (nepreverjen)

rbd (nepreverjen)

Zato ka ga boli k..c za tvoj glavobol in tvoj paradajz pa malo primerjaj ka se primerjati da''

In reply to by narod ni nor (nepreverjen)

Čika-pajo (nepreverjen)

Javna naročila niso nikoli bila in nikoli ne bodo garancija za najcenejši nakup. JN so vedno poligon za manipulacije.
Najceneje se kupuje pri privatnikih, kateri se sami pogajajo za nakup. Oba najcenejša ponudnika sta v privat rokah. Ja pa še to poslovanje JZ je neprimerno dražje kot poslovanje privatnih poslovnih subjektov-tudi zaradi tega si lahko privoščijo manjše cene.

sobočanec 75 (nepreverjen)

Končno smo se rešili Đurova in njegovega lova na čarovnice, zdaj pa boste spet vi (sobotainfo) ljudi nategovali s cenami zdravil in lekarnami, ali pa je bil to ukaz največjega financerja vašega zavoda.

gost stroka (nepreverjen)

Mislim, da je vprašanje na mestu. Zakaj plačujemo dražje? Zato, ker drugod znajo poskrbeti za svoje občane. Samo si zamislite koliko denarja več moramo plačati pri ogromnih količinah tega zdravila, pa to je samo 1 izdelek, kaj pa ostalo.

SerecD (nepreverjen)

Ges bi tudi rad vido več izdelkov v primerjavi. Pa ges mislin ka se tu milijoni vozijo vo od nas srmakov, pa nej so zdaj samo Pomurske apoteke krijve.

In reply to by gost stroka (nepreverjen)

Bakovčar (nepreverjen)

Za primerjavo so dali privat lekarno Brod Ljubljana. Tu lastnik sam oblikuje ceno. Nižja je lahko, ne sme pa biti višja od določene. Kaj pa Lekarne Ljubljana, Jankovićeve? Afera farmacevtka? Smo se gnes že kaj všečkale, debele deklice?

VRANA (nepreverjen)

Tomi se pravi FAKE NEWS, na vse pretege očrniti nekoga zaradi politike!!! Sobotainfo, rdečkasti rumeni medij....
Kvazinovinar, na pošten članek se pošten novinar PODPIŠE. To pa je skropucalo, populistični zmazek....

SerecD (nepreverjen)

Cela Slovenija zbira pejneze za KRISA, še tisti brez pejnezov. Ka bi pa ti farmacevtski bogataši kaj donirali pa nika. Tu pri Lekadioli se ide za princip bole, lekarnaron nika ne falij.

DRŽAVLJAN (nepreverjen)

Sobotainfo, ki ga financira občina Sobota, seveda mora vračati prejeto s takim brezveznim, blesavim pisanjem. Napišite raje, če vas je kaj v hlačah koliko denarja prejemate od MO M. Sobota. Ali pa ste to napisali v slovo Đurovu, ki je pobegnil s potapljajoče ladje, prvo vedno najprej bežijo štakori.

lendaučan (nepreverjen)

dražji zato ker LJ smatra da je Prekmurje republika

Zakaj lažejo (nepreverjen)

Do zdaj sem podpiral Pomurske lekarne. Trdili so da so cene zdravil iste in da nimajo vpliva na ceno zdravil. Računi predloženi s strani Sobotainfa ne lažejo. Upam, da nam bodo iz lekarn pojasnili zakaj je lekadol pri nas dražji kot v LJ in zakaj je lekadol za uporabnike dražji če ga vzame na račun kot na recept.

??? (nepreverjen)

Bravo Ivan Zajc. Ne daj se. Narod ima dovolj denarja. Naj plača, če želi zdravilo. Sobotainfo vas je pa lahko sram. Raje pišete kako dober gospodar je Ivan Zajc in velik gospod.

LOTOmojster33 (nepreverjen)

ivan zajec gor ali doj, farmacevtari nas skubijo.

Kda je svak mel resen beteg, pa san vido račun za zdravilo za 1000 evrojov pa to par-krat,te mi je jasno gratalo...

In reply to by ??? (nepreverjen)

Marža (nepreverjen)

Normalno je, da lekarna na zdravila zaračuna maržo. Tudi oni morajo od nečesa živeti. Če nabavijo Lekadol za 1,3 € in ga prodajo za 3,4 € je to samo 2€ razlike. To je cca 150% marža, kar je čisto normalno.

LOTOmojster33 (nepreverjen)

Ges neven v keri branži si ti,ponavadi je marža 20-30%. Pri zdravilaj nemre biti 150..... Članek lepo pokaže kak nas v Sloveniji odejrajo.

skoraj že 500 evrov letno plačamo za VZAJEMNO, ka te s temi penezi draqga zdravila plačuvle. Če pa je brez recepta (ali pa nemaš pejnez za VZAJEMNO) te pa še drakše zato ka si ovi dobiček coj denejo

In reply to by Marža (nepreverjen)

blablaa (nepreverjen)

80% marže za ZZZS je že nora številka. 141% marže pa za navadnoga občana. Če bi v trgovini lejko prodajali isti Lekadol bi bil pod 2 eur. Sicer pa je Daleron (filmski- Krka) dosta cenejši od Lekadola (navadni, bridki - Lek). Kakšno dodatno vrednost dobin pri "strokovnon" nakupi paracetamola v lekarni? Poven dvej škatlici Lekadola, plačan pa iden domov.
Sicer pa na ebay vpišeš "paracetamol 500" pa vidiš, ka v nemčiji košta 20 tablet od 1,10Eur dale. Pa tou nej nekši fejk. Zatou ker v Nemčiji lekarniški lobi tou nema pod sebov, kak prinas. Pa tak bi se radi vsi primerjali z zahodon. Na tajskon 1000 tablet 43 eur s poštnino, no teh ges verjetno ne bi đo. :). Očitno so proizvodni stroški nizki.

LOTOmojster33 (nepreverjen)

zanimivo

32 tablet 0,52 funtov....

https://www.theindependentpharmacy.co.uk/pain/paracetamol
https://www.pharmacychecker.com/paracetamol/?sort=cost_per_unit

Vsak ka ma koga v Krki ali Leki zna ka je večina vsega iz uvoza iz Xy držav v velkih paketih pripelano ....

LOTOmojster33 (nepreverjen)
LOTOmojster33 (nepreverjen)
Ne laži (nepreverjen)

Farmacevtska mafija ma duge lovke ,te pa še pristavijo lekarne pa je. Rešitev za znižanje cen je enostavna, država naj ustanovi neprofitno ustanovo kera de se ukvarjala z nabavo zdravil, marža bi lejko bijla samo telko kelko so stroški tej ustanove pa je. Samo ka mafija tou nikdar nede dopistijla, dobičke maro koritniki.

rogljiček10 (nepreverjen)

jebote, nej ste ščeli države, ščeli ste prosti trg, konkurenco in demokracijo -- zdaj pa mate en velki drek!!!

In reply to by Ne laži (nepreverjen)

dobicek (nepreverjen)

Dobicek lekarn pa ide obcinan...

praznina (nepreverjen)

Od obcin pa bi mogo iti obcanon dale

Keramichar (nepreverjen)

Zakoj pa je soboška komunala dražja od ostalih?

Nej se sekejrati (nepreverjen)

Lek nede več dugo.

150% ??? (nepreverjen)

Zadnjič sem bil v lekarni. Pred mano je bila starejša gospa. Videlo se je, da je v bolečinah. Ko ji je prijazen farmacevt razložil koliko mora plačati za njena zdravila, se je sklonila, vljudno zahvalila in pojasnila. Hvala, ne bom vzela. Nimam denarja, da bi plačala. Bilo me je sram. Ko pa berem ta prispevek, pa vidim, da bi v bistvu lekarnarje moralo biti sram. Kje imate srce, da na zdravilo udarite 150% maržo.

leroppx (nepreverjen)

a ni splošno znano, da odvetnik (v sloveniji tudi tožilec) in farmecevt so načeloma brez vesti, ko se gre za denar. mogoče zato tako velika marža.

In reply to by 150% ??? (nepreverjen)

politika123 (nepreverjen)

Mene bi bilov sram če bi delal na sobotainfo kak novinar. Sicer pa glih gledan što se je podpijal pod te članek pa ne najden avtorja. Izgleda ka vsaki ka ma 5 minut časa, lejko že za sobotainfo pijše

halohhh (nepreverjen)

Konkretno napisan članek eden redikih v zvezi z pomurskimi lekarname.... fajn so začale razlagte kak se oblikuje cejna zdravil... pa vsi vi sobotainfo političare redno ste prismuknjene ka v ton članke najdete rdeče komuniste XD malo več izobraževanja van nebi škodilo ka bi te mogoče vidle večje slike kak pa vaše kunjske prspektive ( če što nevej si naj pogledne kunje kere dirčejo tak vi gledate) ... pa ka vas podkujren vitapharm znate što je direktorca? tou mene bole smrdi ;)

Gostka (nepreverjen)

Tej članek je verjetno Jevšek naročo.
V njegovi lekarni de lekadol šenki.

robertMB (nepreverjen)

Še boljše vprašanje, kako je mogoče, da Nalgesin S v SLO stane okoli 10 €, v Črni Gori pa 2€, glede na to, da ga proizvaja Krka Novo Mesto.

Mojamoja (nepreverjen)

Lekadol je v Soboti dražji tudi zato, ker imajo ljubljanske lekarne svojo velwdrogerijo LL GROSIST, kar je v neskladju z Zakonom o lekarnieki dejavnosti. Zakaj LJ to lahko ima- zato ker ima Jankoviča. Maribor ima še dražji Lekadol ( glejte uradne objavljene podatke) in tako je to. V privatnih lekarnah pa je še dražje. Ni mi jasno kaj Sobotainfo želi dosefi s temi objavami? Bo konec ko pitbul odide?????

niksoon (nepreverjen)

te clanek je narauco vecni student

gost stroka (nepreverjen)

Prispevki o tej temi so tudi na drugih portalih (ptujinfo, mariborinfo..), tako, da ni samo na sobotainfo.
Kot sem napisal, drugod gledajo na svoje občane v Pomurju pač ne, ker je lekarnam glavni cilj čim več sebi nagrabiti, ljudje pa smo tako samo številke!
Da bi pa farmacevtske družbe prispevale kaj v dobrodelne namene pa ne sanjajte, raje sebi v žep.
Ko bo konkurenca tudi na tem področju, takrat se bodo trgali za nas!
Konkurenco je potrebno pripeljati ali pa jo ustvariti! kot pri trgovinah...

teta pehta (nepreverjen)

To so še zadnji krči pred odhodom v Maribor. Spet se zavaja ljudstvo, ki ne zna kako lekarne poslujejo in kako se oblikujejo cene. Tudi primerjava med samoplačnilim in na recept ni smiselna, ker je cena za ZZZS drugačna od one v prosti prodaji. Pa še glede Lekadola. Če ga kdo nujno potrebuje ga dobi na recept. Samo pravega zdravnika moraš imeti.

Odgovor: teta pehta (nepreverjen)

Kateri ˝dober˝ splošni zdravnik bi bil ne do kraja zaseden? Je dober tisti s katerim znamo dobro komunicirati in ga zavesti v naše namišljene bolezni ali pa le v znake nekega bolezenskega stanja. Jaz sama več kot 20 let sumim na počasno delovanje ščitnice, kljub vse pogosti prošnji, da mi napiše napotnico za preiskavo v Ljubljani, me dober zdravnik ozdravi z Lekadolom. Zato me ne briga koliko stane.

In reply to by teta pehta (nepreverjen)

Zakaj lažejo (nepreverjen)

Ljudstvo očitno ne razume. Sobotainfo očitno ne razume. Potem pa predlagam, da nam Pomurske lekarne razložijo. Da bomo lahko razumeli in da bo lažje naj to naredijo na primeru Lekadola:
1) koliko je nabavna cena Lekadola, torej koliko lekarne plačajo Vitapharmu, ko nabavijo Lekadol
2) ali je nabavna cena za Lekadol različna, če je Lekadol izdan na recept oziroma če je izdan na račun
3) zakaj je lekarniška storitev (marža) 1€ če je Lekadol izdan na recept oziroma 2€ če je Lekadol izdan na račun.
Skratka preprosto vprašanja. Bralci Sobotainfa, ki smo hkrati uporabniki Lekarn se za odgovor že vnaprej zahvaljujemo.
Da bomo tudi mi razumeli.

G (nepreverjen)

Pri nakupu Lekodola sva dva kupca, enkrat država(recept), enkrat pa jaz kot fizična oseba. Zakaj imajo lekarne z mano več "lekarniških stroškov", kot z državo. Z mano kot navadnim kupcem imajo veliko manj dela, saj mi zdravilo prodajo kot navadno blago. Z receptom in poslovanja z ZZZS pa je veliko več dela. Vprašanje je, če je takšno poslovanje lekarn sploh zakonito? Namreč cena veletrgovca je v obeh primerih ista.

delavsko gibanje 21 (nepreverjen)

kaj si ti vedno tak nor ali samo ob petkih

In reply to by G (nepreverjen)

Zakaj? Zato ... (nepreverjen)
administrator (nepreverjen)

Farmacevtke diktirajo ceno lekadola
in če župan dobro nategne farmacevtko je takoj lekadol cenejši
Če župan slabo nategne farmacevtko pa je lekadol držji

minocycline 100 mg (nepreverjen)

divaine 100 mg is an anti-infection that is utilized in the treatment of infections brought about by microbes in the lungs, reproductive organs, and skin. It might likewise expand the danger of sunburn when presented to daylight.

Buy isotroin 1… (nepreverjen)

If you're regarded to be allergic to Buy isotroin 10 mg online or some other drugs, please tell your physician. Do not take Isotroin-10 Capsule 10's if you are pregnant or breastfeeding as it may motive destructive results within the child. If you have depression or any suicidal mind whilst taking Isotroin-10 Capsule 10's or after preventing remedy with Isotroin-10 Capsule 10's, please consult a health practitioner. Avoid sun publicity even as the usage of Isotroin-10 Capsule 10's as it could make the pores and skin more touchy to daylight and purpose sunburn. Wear defensive apparel and use a sunscreen whilst going out to shield your skin from sunburn. Inform your doctor if you have allergies, diabetes, liver or coronary heart troubles, hypervitaminosis A (excessive ranges of vitamin A), vulnerable bones, osteoporosis (bone loss), anorexia nervosa (an eating disorder in which human beings devour too little), any intellectual troubles including psychosis (loss of contact with fact) or melancholy earlier than taking Isotroin-10 Capsule 10's.

John Miller (nepreverjen)

Fildena double 200 is used for erectile dysfunction in men category, visit our site to buy.

Victor Joseph (nepreverjen)

Extra super p force is the popular medicine to cure ED issues and other personal problems, check out now.

Generic Pharmas (nepreverjen)

Azithromycin 500mg (azipro) is the popular medicine.

josephsenj (nepreverjen)

As men become older, they become inclined to numerous infection. Their sensations are so stopped up with the medications that they don't have some other interest. Perpetual medication victimizers.
Fildena 200
Fildena 150

DozePharmacy

Buy Tadarise 20 mg online, which is Men’s Health medication, and it contains Tadalafil. Tadarise 20 mg is a pill given by the doctor to overcome the problem of erectile dysfunction (ED). Tadalafil tablets now for better sexual sessions.

DozePharmacy

Buy Nizonide 500 Mg Online, which is Anthelmintics & Anti-Worm medication, and it contains Nitazoxanide. Nitazoxanide Tablets is an oral tablet and is consumed to treat diarrhoea in adults and children.

DozePharmacy

Buy Isotroin 20 mg Online, which is Acne medication, and it contains Isotretinoin. Isotretinoin Capsules can help people suffering from severe scars and acne marks. Isotroin 20 mg can be recommended by the doctors to treat acnes.

DozePharmacy

HCQS 200mg Tablet is used in the treatment of autoimmune conditions such as rheumatoid arthritis and systemic lupus erythematosus. Hydroxychloroquine 200 mg slows down the progression of the disease and provides relief from pain, swelling, and redness.

DozePharmacy

Buy Iverheal 3 mg Online, which falls under the organization of drugs known as anthelmintic. Ivermectin 3 mg is used to therapy instances of strongyloidiasis, which might be roundworm infections. It also efficaciously treats head lice, scabies, and river blindness.

James Lucy (nepreverjen)

[url=https://www.pills4usa.com/product/cenforce-100/]Cenforce 100 Pills[/url] dose ought to be consumed according to the specialist's guidelines. The ideal dose of this barrenness medication is required some investment day to day. This lets the adequacy levels of Sildenafil be kept up with in the circulation system until the following measurement. [url=https://www.pills4usa.com/product/cenforce/]Buy Cenforce[/url] from Pills4usa.

James Lucy (nepreverjen)

Cenforce 100 Pills dose ought to be consumed according to the specialist's guidelines. The ideal dose of this barrenness medication is required some investment day to day. This lets the adequacy levels of Sildenafil be kept up with in the circulation system until the following measurement. Buy Cenforce from Pills4usa.

James Lucy (nepreverjen)

ED isn't an exceptional thing. Cenforce 150 red pill is disturbing the existences of millions of men across the globe. Therefore, men end up with poor sexual execution, absence of certainty, separations seeing someone, etc. In the event that you don't believe Cenforce 200 Wholesale should happen to you and assuming you're encountering an underlying phase of feebleness, counsel your primary care physician for

James Lucy (nepreverjen)

Modalert 200 ought to be taken as depicted by the recommending specialist. Ordinarily, patients will be endorsed a couple of 200mg tablets each day, which can be taken regardless of food. For best outcomes, Modalert ought to be taken at comparative times every day.

Armodafinil Meds: Artvigil 150 mg | Waklert 150

jameslucy (nepreverjen)

Kamagra Oral Jelly 100 mg is utilized in men to treat erectile dysfunction( weakness) and, attributable to insufficient blood stream into the penis, can not accomplish or support a hard erect penis reasonable for sexual action. Veins in the p*nis further develop blood supply and instigate erection which is the normal reaction to sexual feeling. Super Kamagra also work for ED.

jameslucy (nepreverjen)

The basic and the primary usage of Kamagra Gold 100mg is to help the patients with discarding Erectile Dysfunction and arrangement an erect penis.

The creator of a medication chooses a few things in the clinical business. On the off chance that the Kamagra Polo Chewable 100 medication is from an alleged and notable complete, it partakes in the influence of being a decent medication, and more often than not, it's right.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice