Slika je simbolična.
Letošnje leto si bomo zapomnili predvsem po podražitvah na vseh področjih. Pa se te zrcalijo po celotni dobavni verigi?

Najbrž ste si v zadnjem letu tudi vi napolnili nakupovalni voziček z vašimi najljubšimi izdelki in nato na blagajni zgroženi ugotovili, da je račun mnogo večji, kot je bil v začetku leta. 

Več odštevamo za meso, sadje, mleko - vsa živila, ki jih redno kupujemo. Tako so že vsi večji mesni proizvajalci v Sloveniji obljubili, da bo cena izdelkov šla gor. 

Nedavno so dvig cen napovedali pri Celjskih mesninah, za Ptujinfo so jih potrdili tudi na Perutnini Ptuj. 

»Napovedan dvig cen je posledica visoke rasti cen osnovnih surovin, ki služijo za proizvodnjo krmnih mešanic za prehrano živali, energentov, embalaže oziroma repromateriala, logistike, stroškov dela ...« so takrat za Ptujinfo razkrili na Perutnini Ptuj. 

Tudi Skupina Panvita je potrdila, da so primorani dvigovati cene. Iz podražitev ni izvzeta niti Šunkarna Kodila, kjer bodo cene zvišali za vsaj pet do deset odstotkov. 

Vsi pa so potrdili, da se o cenah že dogovarjajo s trgovci. Tako bo potrošnik v trgovini plačeval za svoje meso več - pa bo za meso več dobil tudi kmet? 

Sploh kupujemo slovensko?

O fenomenu, ki se dogaja na mesnem trgu smo povprašali Petra Pribožiča, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Ptuj

»Dejstvo je, da veriga od kmeta do prodajne police ni urejena,« temo načne strokovnjak za kmetijstvo. 

Dodal je, da ne spremljamo masnih bilanc, ki bi razkrile, koliko slovenskega mesa prodajalec dejansko trži v primerjavi z uvoženim mesom. Te bilance bi morale biti dnevne, tedenske, mesečne in letne. 

Pri tem Pribožič poudarja, da se trgovci v oglasih in na panojih tržijo kot prodajalci slovenskega mesa. A kako je to mogoče preveriti, če ni rednih masovnih bilanc? 

Cene v trgovinah gor, odkupne cene pa dol

Če meso kupujete v trgovinah, ste opazili, da so se cene že povišale. Perutnina Ptuj je napovedala desetodstotno rast cen, Šunkarna Kodila vsaj pet do deset odstotno, pri Panviti pa si nedavno odstotkov še niso upali napovedati, a so potrdili, da bodo cene svojih izdelkov povišali.

Prvi, ki so napovedali dvig, pa so bile Celjske mesnine, z napovedjo deset do celo petnajst odstotnega dviga. 

Tako povprečen potrošnik pričakuje, da se dvigujejo tudi odkupne cene. Odkupna cena je cena, ki jo ponudijo kmetu za odkup dobrine. 

Pa temu ni tako. Pribožič je izpostavil, da odkupne cene padajo že od 24. tedna letošnjega leta, pri tem pa izpostavi predvsem cene svinjine - padec teh je bil namreč najhujši. 

»Ugotovimo lahko da od 24. tedna naprej cena mesa prašičev pada, ob predpostavki da so ostali stroški višji, tako krma, kot, še posebej, energija in posledično tudi ostali stroški. Zato so rejci prašičev trenutno v zelo slabem ekonomskem položaju. Prav tako imajo težavo prašiče sploh prodati,« je jasen. 

Doda, da padec odkupnih cen za govedo in piščance ni tako velik, a veliko slovenskega goveda najboljše kvalitete pokupijo Italijani in Avstrijci.

Kakšno govedino pa jemo mi?

»Naša predelovalna industrija pa uvaža manko na trgu gotovo tudi slabše kvalitete predvsem zaradi razlik v ceni,« je odgovor Petra Pribožiča. 

Manjši rejci opuščajo rejo 

Glede na zmeraj višje cene v trgovinah, nemoč kupcev pri preverjanju sledljivosti in zmeraj nižje odkupne cene, pa je jasno, da so trenutne razmere za rejce neugodne. Višajo se namreč tudi stroški za krmila. 

»Glavnino težav rejci prevzemajo na svoja ramena in vztrajajo v proizvodnji. Nekateri pa dejansko opuščajo rejo - predvsem manjši rejci,« doda Pribožič. 

Komentarji (23)

Lululu1234 (ni preverjeno)

“Dejstvo je, da veriga od kmeta do prodajne police ni urejena.” … Seveda ka nej, ka ka se prinas pridela se more prvo v “tujino” odati, ka te mi lejko nazaj kupimo (vmejs se more pac par lidi zasluziti).

4322 (ni preverjeno)

kupujte direktno od kmeta in bo najcenje ker ni posredniških trgovskih provizij. Kdor je bogat naj kupujo v trgovini.

Linkoln (ni preverjeno)

Ja,ce pa kmeti majo isto cejno kak v trgovine,sami so krivi ka se pri njih ne kupuje,ker so tudi oni oderuhi.

In reply to by 4322 (ni preverjeno)

4321234 (ni preverjeno)

očitno nimaš pravega kmeta v okolici. Si spet naletel na posrednika, ki se izdaja za kmeta. Vsekakor pa ne pričakuj, da boš pri kmetu dobil pod ceno stroškov, in imel kvaliteto, potem raje kupi kitajsko meso.

In reply to by Linkoln (ni preverjeno)

ffran

Ne bo držalo, kmetje so tudi zelo dobri "šeftari" !

In reply to by 4321234 (ni preverjeno)

A (ni preverjeno)

Ja samo od kmeta moteš kupivati več nej po kilo ali dve.

In reply to by 4322 (ni preverjeno)

r9irro (ni preverjeno)

itak, da ne. Tam kupimo vsaj 10 ali 20 kg ali več. Kdo bo vsak teden hodil po 0,5 kg mesa v trgovino. Pa saj imate zmrzovalno skrinjo. lahko pa vas več skupaj zmeni in kupite npr. 15 kg in potem si med sabo razdelite tiste 0,5 ali 1 kg.

In reply to by A (ni preverjeno)

kasač (ni preverjeno)

neven če tau štijma... Če ideš kujpit svinjsko meso kda je akcija je 3,50€ na kilo. Svinjo pa kmeti odavlejo za 2€ na kilo. Od toga maš pri svinje 40% teže odpada pa 15% je čunt. Če kujpeš 180 kilsko svinjo boš plačo 360€ pa mel negi 80 kil čijstoga mesa. V bauti či ideš sigdar kda so akcije za 80 kil čijstoga mesa daš 280€..

Svinja se splača samo či gejš vse ka ma od tac do vuj, pa mast delaš pa mesara ne plačaš. Ka ovak moreš k 360€ še 60€ za mesara cuj prišteti. Neje to samo tak idi pa od kmeta kujpe. Za kmeta je baukše ja če idemo k njemi pa direktno kujpimo za nas pa smo na kunce na iston dreke oziroma še na slabšon.

In reply to by 4322 (ni preverjeno)

pri mesari nabavlan (ni preverjeno)

Ti si verjetno še nej pri nekšon rednon domačon svinjorejci pa mesari gda svinjo kujpo. Vačik nebi to piso. Mi odimo že lejta k enomi na Grlavo (ka nemo zdaj poimensko) keri ma svoje svinje, mesarijo, proizvodnjo...
Tan naročiš, povejš ka ščejš in kak ščejš meti, kere falate svinje neščeš, tudi čunt nej trbej zejti, drobovine itak več nesmijo prodajati.... te pa plačaš samo čisto težo tistoga ka si naroučo. Pa še narejžejo ti kak ščejš. Cejna pa je polovica od tistoga ka bi v trgovini plačo. Tudi, če je v trgovini akcija je še vedno dosta ceneje ka tan direkt vzemen.
Tak ka ne guči prosin nekših oslarij.

In reply to by kasač (ni preverjeno)

kasač (ni preverjeno)

Ge san pravo svinjo kujpiti. Tij pa čijsto meso kujpiti.

In reply to by pri mesari nabavlan (ni preverjeno)

alkimist

Ti si to čist mimo brsno. Nešče ka ne dela ocvirkov, salam, klobas, itd. sploj ne ven zakoj bi kujpo cejlo svinjo? Pač zemeš po kosaj, kak ti je že nešče zgoraj pravo in je še zmeraj cenejše.
Kak drugo, očitno si ti pristaš najcenejšoga. Vse lipo pa prav, zato pa v Spari obstaja linija Sbudget. Nejsmo vsi isti, si se kdaj pijto zakoj je svinja tak poceni v določenih trgovinaj? Dokler mamo v Pomurji znance ka se ukvarjajo z rejo prašičov, me nišče ne preguči ka iden v Lidl po svinjsko meso. Tistih par deset eurov na leto ne špila vloge. Gejš dobro in podpejraš lokalno.

In reply to by kasač (ni preverjeno)

meryy (ni preverjeno)

Trenutno so cene pujceka 1,6-1,8€ po kg + zakol. Odpada je kelko je… Pa meso stoji po leto dni v zmrzovalniki. Racunice nega, razen ce ste cigani ka vas zive 8-10 v enon bunkeri ka jo te vugnete v pol leta 🤣

In reply to by kasač (ni preverjeno)

mehika..... (ni preverjeno)

Medtem v Sarajevu, Bosna. Zadnja svobodna država v tem delu Evrope.

janko špehsvinjski (ni preverjeno)

Papriko špeh je
Zakon

tanja flaškon (ni preverjeno)

Zakon je do Kurza

In reply to by janko špehsvinjski (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

Zakon je do Kurza

In reply to by janko špehsvinjski (ni preverjeno)

SLOVENSKA MAFIJA (ni preverjeno)

Sprašujem se zakaj to državljani Slovenije mirno zraven gledamo, da si tuje trgovske mreže (ker slovenskih nimamo so jih pametni politiki prodali tujcem) ustvarjajo tako velik profit, dobesedno kradejo potrošnikom. Poglejmo dejstva trenutne cene goveje živine ki jih dobi kmet se gibajo od 1,5 € za kg mesa, to so krave, biki do največ 3 € za kg mesa
pazite to ni cena žive teže živali, ampak cena samo čistega mesa ob klanju. V trgovinah sami preverite se te cene gibljejo med 10 € za kg in to slabšega mesa ( za golaš) pa do ogromnih 30 €/kg (za goveje stegno) cene so iz trg. SPAR. Zdaj pa poglejte kako velika razlika je v ceni MAFIJSKI VERIGI od kmeta do trgovca. TO SEVEDA DOPUŠČA DRŽAVNA POLITIKA KER VEČ ALI MANJ VSI SPADAJO V TO MAFIJO. KDAJ BO KONEC TE MAFIJE ? Na koncu še moram napisati to: ne mislite Slovenci da kupujete in jeste to meso NE to gre vse v izvoz, mi jemo 3. klas in to iz uvoza ( Polska) kjer še ta mafija ima enkrat več zraven pri končni ceni. DOBER TEK ZA 30 €/KG GOVEJEGA STEGNA.

gost2020 (ni preverjeno)

Celjske mesnine in Panvita nista tuji verigi... pa sta najhujša od vseh! Ravno ti dvoji najbolj pritiskajo na kmeta!

In reply to by SLOVENSKA MAFIJA (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Šenki dvigate cene če se plače ne dvigajo.
Bomo pač žrli manj.

reeepa (ni preverjeno)

Gli to san zadnjic enome pravo kda mi je zdigno predracun za 900€. Vec kak prvotne 10% cene. San njemi pravo kda se meni sorazmerno zdigne placa lejko delamo, prle pa se ne pistin izsiljevati. Te se nekaj nasmudo ale za 3 dni me je zval ka
pisti ceno na prvotno. No te san ze mel drugoga, nej tak pozresnoga. Ku*C gleda izkoriscevalce

In reply to by . (ni preverjeno)

waaaa (ni preverjeno)

Dokler mo kupuvali, tak dugo do drazili. Kda mo enjali pa do pa taksni in drugacni popusti pa tak dale. Trgovci nucajo nas, nej mi njih! Pa tudi diesel neje sao telko gor, to je samo pozresnost. Ce je lejko diesel v AT 15 centov cenejsi, drugje se vec… Vejpa nejsmo budale.
Ampak dokler jih filamo in podperamo de tak kak je!

malocezmejo (ni preverjeno)

Marsisto nevej, ampak malo cez mejo obstaja Slovenska kmetija, financerana iz strani Slovenije. Tan vsake telko majo koline, pa odavlejo ekstra kvalitetno meso, pasne govedi itd, za 50% nase cene. Tudi ostale sezonske izdelke. Pa nemres primerjati mesa zivine ka se tan pase in zive v miri s tisto iz trgovine. Tudi gostilno majo cez vikend, ge kujajo tisto ka tan pridejo pa ka je sezonsko, in to za smesno nizko ceno. Skoda ka tak malo prekmurcov zna za to. Malo bole trbej skoristiti tisto ka smo konec koncov sami placali
Na Facebooki najdete pod “slovenska vzorčna kmetija - szlovén mintagazdaság”

TD (ni preverjeno)

Najvecji problem je v tem da v trgovinah pod nazivom Slovensko meso prodajajo meso iz razlicnih drzav,inspekcijski nadzor tava v temi...na tone in tone se uvozi ter proda ter reklamira kot domaca reja...tako svinjsko kot piscancje!! 100% sigurno!!!

Starejše novice