Prekmurje obeležuje 100 let priključitve matični domovini. Kakšno je Prekmurje in zakaj ga večina države še vedno ne pozna? Ob prazniku so nekateri žalostni. Zakaj?

»Prekmurcof nišče ne razme, so nerazvite in bauge za hrbton.« To so le nekateri stereotipi o Prekmurcih. Čeprav je Prekmurje del matične domovine že sto let, še vedno velja za najmanj znan del Slovenije. 

Prekmurje je najbolj multikulturni del Slovenije, kjer so se v zgodovini z večinsko slovensko kulturo prepletali vplivi Madžarske, Hrvaške in Avstrije, pokrajino pa so v svoji pestrosti zaznamovali pripadniki različnih ver, kot so katoliki, protestanti, baptisti, Judi, in tudi etnične skupine Romov. Ne gre le za najbolj multikulturni del države, ampak tudi za del, kjer prebivalstvo različnih narodnosti in ver že stoletja živi v sožitju. Medverske poroke so v Prekmurju že stoletja nekaj povsem običajnega. Slovenski prebivalci Prekmurja so bili skozi tisočletno zgodovino pod močnim vplivom madžarizacije, a je kljub temu velika večina prebivalstva ohranila prekmurski jezik in slovensko narodno identiteto. 

Začetek posebne zgodovine

Priključitev Prekmurja matični domovini je velik praznik za prekmurske Slovence, ob 100-letnici pa je potrebno spomniti na Slovence v Porabju, ki so ostali zunaj matične domovine.

»Za nas je to žalostni datum, za Prekmurce pa velik praznik. Zgodovina je po mirovni pogodbi pač taka. To je pripeljalo do tega, da je osem slovenskih vasi ostalo na Madžarskem. Za nas se je takrat začela ena posebna zgodovina, ki je pritegnila marsikaj zraven,« razmišlja predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovač.

Uradne številke pravijo, da danes na Madžarskem živi 3.000 pripadnikov slovenske narodnosti. Kovačeva dodaja, da je po neuradni oceni številka višja, in sicer več kot pet tisoč. »Poleg tega ima skorajda vsaka družina v Monoštru slovenske korenine, a se ne izrekajo več za Slovence. Vzrok tega je tudi ta, da se pri zadnjem štetju prebivalstva ni bilo nujno izrekati po narodnosti,« pravi Kovačeva.

Mladi Porabci sodelujejo z Goričanci

Slovenska skupnost, ki je ostala odrezana od matične domovine, je po njenih besedah aktivna in živa. Po zaslugi odprtih meja imajo veliko boljše stike z matično domovino kot prej. »Mladi se povezujejo z mladimi na Goričkem predvsem pri športnih in kulturnih dogodkih. Stiki so zelo aktivni, mi pa moramo delati na tem, da povezovanje postane še bogatejše in raznovrstnejše.«

»To ni naš praznik«

Razmejitev takratne Ogrske in Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev pa ni pustila le Slovencev na Madžarskem, temveč tudi Madžare na Slovenskem.

»Jaz osebno menim, da je priključitev Prekmurja matični domovini napačno imenovati proslava. Temu ne bi rekel proslava, ampak le spomin na ta dogodek. Ne bi mi bilo všeč, da bi bila madžarska manjšina prisiljena, da ta datum proslavlja. To ni naš praznik,« grenkobo priključitve, ki je sicer razveselila večinsko slovensko ljudstvo, kljub temu pa na nasprotni strani meje pustila okoli 6.000 pripadnikov madžarskega naroda, komentira direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Mihael Šooš.

Multikulturnost je bogastvo Prekmurja

»Za Prekmurce oziroma Slovence je to brez dvoma praznik. Madžarska manjšina dogodkov izpred 100 let ne pogreva. Smo del Slovenije, živimo tu, želimo pa ohranjati našo identiteto,« poudarja Šooš. »Prepričan sem, da je multikulturnost bogastvo Prekmurja. Sprejemamo en drugega, delamo v sožitju. Ne sodelujemo le s Slovenci, ampak tudi s hrvaško in srbsko skupnostjo, ki jo imamo v Lendavi. Vsi se združujemo, težav ni,« dodaja.

V zadnjih letih se zaradi izdatnega financiranja madžarske manjšine v Sloveniji s strani madžarske oblasti pojavljajo očitki o domnevni madžarizaciji Prekmurja. Razburjajo tudi zemljevidi v pisarnah Viktorja Orbana velike Madžarske. A v Prekmurju s strani pripadnikov madžarske narodnosti ni teženj po vrnitvi pod madžarsko oblast.

»Ne pojavlja se noben pomislek, da bi se priključili Madžarski. Vedno smo živeli tu, vseeno kje je meja. Tu bomo živeli še naprej in to v sožitju z vsemi različnimi narodi, verami, ki živimo tu na kupu. Tudi pred sto leti in še prej smo živeli v sožitju,« še pravi Šooš, ki ne želi ugibati ali bi bilo za madžarsko skupnost bolje, če bi pred sto leti ostali pod madžarsko oblastjo ali pa jim je bolje zdaj, ko imajo status manjšine v Sloveniji.

Gospodarstvo v vzponu

Čeprav je v Prekmurju odstotek brezposelnosti najvišji, je pokrajina dom številnih močnih podjetij. Prekmurje je v zadnjih letih zaslovelo predvsem z rastlinjaki. Od orhidej do paradižnika, ki postaja vse večja zgodba o uspehu. Toda v Prekmurju se ne živi le od kmetijstva. To dokazuje tudi družba Roto s sedežem v Murski Soboti. Podjetje proizvaja izdelke iz plastičnih mas in v šestih tovarnah v štirih državah zaposluje 450 ljudi. Direktor podjetja Roto Štefan Pavlinjek pravi, da je Prekmurje v času, ko ga je avtocesta povezala s preostalim delom Slovenije, postalo zelo ugodno za razvoj gospodarstva.

»V Prekmurju imamo dve vrsti gospodarstva, tisto, ki je odvisno od rodovitne zemlje, in tisto, ki je odvisno od pridnih in inovativnih rok zaposlenih,« pravi Pavlinjek. Vendar pa je po njegovem mnenju še vedno veliko potenciala za razvoj gospodarstva, prav tako je veliko industrijskih con, ki so neizkoriščene.

»Treba je izkoristiti inovativnost Prekmurcev, saj se znajdemo povsod in seveda poštenost ter ponos na svoje delo.« Če se številni Prekmurci vozijo na delo k našim severnim sosedom pa Hrvati in Madžari iz obmejnih vasi priložnost za boljši zaslužek iščejo v Prekmurju. »Mi imamo zaposlenih veliko Hrvatov pa tudi nekaj Madžarov. To je ista kultura, samo meja nas loči.«

Prekmurci drzni in pogumni

Dokaz, da so Prekmurci drzni in pogumni je tudi mladi prevzemnik kmetije v Bodoncih na Goričkem Goran Šukar. »Ni lahko, si pa sam svoj šef, kar pomeni, da bolj si priden, več imaš,« o novih izzivih pravi Šukar, ki mu pri delu na kmetiji poleg mame pomaga tudi partnerka Danijela.

Na kmetiji, ki jo je prevzel od svoje mame, je letos odprl novo sirarno z manjšo trgovino, kjer prodajajo svoje izdelke. »Iščem tržne niše, jogurti in siri so ena izmed njih, tu se ne mislim ustaviti.« Iz domačega mleka izdelujejo navadni jogurt in pet različnih okusov sadnega jogurta. Na kmetiji pa ponujajo tudi mleko, polnomastno skuto in tri različne vrste sira za žar.

Šukar pravi, da so priložnosti za kmetijstvo v Prekmurju dobre, vendar je potrebno predvsem povezovanje manjših kmetij, saj bodo le tako lahko preživeli na trgu. Trenutni položaj na trgu je kmete pripeljala do tega, da morajo razmišljati izven okvirjev, je prepričan Šukar. »Moramo se obnašati tržno, država ne bo naredila nič namesto nas. Verjamem, da se pridno delo, slej, ko prej obrestuje.«

Turizem niso samo terme

Prekmurja pa ne občudujejo le tisti, ki tam živijo, ampak tudi številni turisti. Po podatkih Pomurske turistične zveze (PTZ) namreč v Prekmurju v zadnjih letih beležijo stalno rast nočitev. Predsednik PTZ Uroš Kamenšek vedno večji obisk turistov v Prekmurju pripisuje tudi geografski legi in dostopnosti.

Čeprav je Prekmurje zagotovo najbolj znano po termalnem turizmu, pa ponuja še mnogo več. Veliko je verskega turizma, v Prekmurju je nekaj najlepših cerkva v Sloveniji, tak primer so recimo romanska Rotunda v Selu, Plečnikova cerkev v Bogojini ter cerkvi v Beltincih in Odrancih. Veliko turistov pride tudi zaradi odličnih kolesarskih in pohodniških poti in seveda odlične kulinarike. Turiste v Prekmurje privabljajo tudi gradovi, ki skrivajo bogato zgodovino. Najbolj znan je zagotovo grad Grad na Goričkem, potem so tu še lendavski grad pa grad v Rakičanu in Murski Soboti.

Čeprav največ nočitev v Prekmurju ustvarijo termalni kompleksi pa je vedno več povpraševanja po butičnem turizmu, pojasnjuje Kamenšek.

»Veseli me, da se razvijajo butične zgodbe Prekmurja, vlaga se v razvoj 5-zvezdičnih doživetij, vedno več je aktivnih obiskovalcev - kolesarjev in pohodnikov, ki raziskujejo regijo in njene posebnosti in znamenitosti, raste tudi povpraševanje po pristnih avtentičnih gastronomskih doživetjih.«

FOTO: Jure Banfi

Razvija se butični turizem

Potencial butičnega turizma v Prekmurju so prepoznali tudi Casarjevi iz Kruplivnika na Goričkem, ki so med gozdovi in vinogradi v sto let stari prekmurski domačiji uredili unikatno opremljene apartmaje Džaboka, Gruška in Črešnja. Največ imajo domačih turistov, predvsem iz osrednje Slovenije in Primorske, ki k njim prihajajo predvsem zaradi miru in sobivanja z naravo.

»Prednost butičnega turizma je pristen odnos z gostom, z vsakim se lahko pogovorimo, mu svetujemo, pomagamo,« pravi Edita Casar, apartmaji Džaboka in Gruška. Casarjeva dodaja, da je bližina Avstrije, Madžarske in Hrvaške prednost Prekmurja, saj se njihovi gostje radi odpravijo na izlete čez mejo. Sicer pa si želi, da bi bilo v Prekmurju več ponudnikov butičnih storitev, saj opaža, da je povpraševanje večje od ponudbe.

S priključitvijo prekmurskih Slovencev k matičnemu narodu je bilo let 1919 okoli 70.000 Slovencev po tisočletni ločenosti znova združeno s svojimi rojaki. Slovenija je s tem pridobila na svoji pestrosti, tako kulturni in jezikovni, kot geografski in kulinarični. In morda je čas, da na Prekmurje iz prestolnice države ne bi več gledali kot na deželo nekje »bauge za hrbton«.

Kje vidite Prekmurje čez 100 let?

»Želela bi si, da je Prekmurje ena izmed najbolj razvitih pokrajin v Sloveniji. Ker mejimo na Prekmurje, bi to prineslo napredek tudi nam. Prekmurje je center štirih regij – Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Slovenije. Le 50 kilometrov od Murske Sobote dosežete mesta v vseh teh državah. Kje naj bi bil center, če ne drugje kot v tej okolici? Če se bo zgodilo to, bo to prispevalo k razvoju Porabja, ki je geografsko del Goričkega.« - predsednica Zveze Slovencev na Madžarskem Andrea Kovač.

»Prekmurje bo čez sto let tudi tako barvito kot zdaj iz vidika narodnosti. To pomeni, da bomo v sožitju živeli Slovenci, Madžari, Romi, Hrvati in drugi narodi.« - direktor Zavoda za kulturo madžarske narodnosti Mihael Šooš.

»Upam, da se bo Prekmurje razvijalo še naprej, a ohranilo svojo pristnost.« - predsednik Pomurske turistične zveze Uroš Klemenšek.

»Zelo daleč. Prav zaradi naše iznajdljivosti in veliko uspešnih podjetij, ki so na globalnem trgu. Ne smemo pa pozabiti na kmetijstvo, ki je obetavna panoga.« - direktor podjetja Roto Štefan Pavlinjek.

»Prekmurje bo obstalo. Zagotovo pa bo nekdo obdeloval to prekmursko zemljo. Upam da bodo to moji otroci.« - kmetovalec Goran Šukar.

Anja Vučkič in Jaka Maučec

Članek je nastal v sodelovanju z uredništvom Dela.

Komentarji (43)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100 (nepreverjen)

Tudi za žalostne bo prihodnost poskrbela... za 100,200 mogoče prej....

.... (nepreverjen)

Gospodarstvo na mađarskem je v vzponu, v soboti v propadu.

Nogomet50 (nepreverjen)

Haha. Jočem od smeha.

In reply to by .... (nepreverjen)

jao jao (nepreverjen)

Mislin, ge takši lidje gor rastejo ka takšne komentare pišejo? Nej čūdo ka nas majo za nimake.

In reply to by .... (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Resnične.

In reply to by jao jao (nepreverjen)

Brrrrrr (nepreverjen)

Idi k orbani nisce ne brani nikomi nic vsak je svoboden

In reply to by .... (nepreverjen)

Pozdrav iz Lendave (nepreverjen)

Kot ponosen Lendavčan, Prekmurec in Slovenec, in sicer z delno madžarskimi koreninami, sporočam gospodu Mihaelu Šoošu, da JE TO NAŠ PRAZNIK! Živimo v Republiki Sloveniji, živimo v sožitju. Vi, gospod Šooš, pa s takšnimi izjavami razpihujete sovraštvo in vnašate slabo voljo med ljudi. Sram vas je lahko, saj je vaš Zavod za kulturo madžarske narodnosti od Republike Slovenije prejel že kar 8,3 milijona €!!!!!!! Vir: https://erar.si/prejemnik/11349727/#transakcije Torej, JA, gospod Šooš, to je tudi vaš praznik, ker ste državljan Republike Slovenije in ker je ta praznik zapisan v zakonu!

ledvajbut (nepreverjen)

"Pozdrav iz lendave" zate vprašanje. A je tudi romski praznik? Ker so kao manj delavna manjšina.

In reply to by Pozdrav iz Lendave (nepreverjen)

rm1899 (nepreverjen)

Pozdrav iz Lendave - Odlično napisano, tudi jaz sem državljan SLO z madžarskimi koreninami in vprašam tega Šooš-a, a je kdaj pomislil kako bi izgledala Lendava in okolica če bi ostali pod Madžarsko,ki je bila 50let zaprta država pod ruskim režimom !! On in njegov ozki krog somišljenikov se ne zavedajo kako lepo živijo danes v SLO na račun dvojezičnosti.Navsezadnje pa je kriva država SLO ki je dovolila ta razmah demokracije glede dvojezičnosti.Dvojezičnost bi morala ostati kot je bilo za časa YU - šolanje je bilo na prostovoljni bazi -jaz kot otrok madžarske narodnosti sem imel možnost se naučiti pisati in brati v materinem jeziku kar sem tudi izkoristil.Danes pa je dvojezičnost postala prisila zato še enkrat poudarjam - država je apsolutno kriva za nastalo situacijo.

In reply to by Pozdrav iz Lendave (nepreverjen)

100 LET ŽALOSTI (nepreverjen)

Prekmurci samo lahko praznujemo 100 let žalosti, ves ta čas so nas dol klačili vsi po vrsti, tudi ti ki so se sami poklicali na proslavo in bodo sedeli v prvih vrstah nas malo obdarili z lepimi besedami se nažrli in napili in odšli in de vse po starem dale, "psi lajajo, karavana ide dele" Kje je tistih 31 milijonov evrov KI SO BILI PORABLJENI za uravnoteženi razvoj Prekmurja, denar je izginil - poniknil pri nekaterih izbrancih, koristi od tega nobene, policija sicer sedaj nekaj preganja te tovariše, če seveda zadeva še ni zastarala potem še bo. V čisto vseh parametrih Prekmurci zaostajamo za slovenskim povprečjem, niso pa napisali koliko še dodatno zastajamo za "osrednjo slovensko regijo" Ljubljana, še enkrat toliko kot za slovenskim povprečjem. HVALA TOVARIŠI NE RABIMO PROSLAVE IZKAŽITE SE NA DELU.

Gost MS (nepreverjen)

Kakšna "matica"????
Prekmurje neje bilo NIGDAR del slovenije, niti nas je nišče nej opredeljeval kak "slovence" vse do 20. stoletja.

Zgleda ka nas niti gnes ne dojemajo kak sebi enake.

Virunum je bilo (nepreverjen)

nekoc glavno mesto province Noricum ... ukradene zemlje se ne slavi ampak vrne.

čarni vrag (nepreverjen)

Da nisi kakšna reinkarnacija Gaja Julija Cezarja?

In reply to by Virunum je bilo (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Glavno mesto Noricuma je bilo bolj na Kranjskem ali pa vsaj na Koroškem (na lokaciji Maria Saal oz. Gospe Svete), ki je tudi prešla v kraljevino kralja Sama (Regnum Carantanum; "Karantanijo") in kasneje v keževino Carinthio oz. Koroško. Tu, na naših krajih sta kraljevala vsaj 2 kneza; knez Pribina in knez Kocelj, ki je imel prestolnico okoli Balatona, mesto se je imenovalo Blatograd.

In reply to by Virunum je bilo (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Torej res je, da je Norik okupiral tudi naša ozemlja, torej Panonije (Pan ("ban") bi lahko pomenilo tudi oz. "voditelj" v češčini, "poglavar")), ampak vsa ta ozemlja so bila del rimskega cesarstva; Panonska provinca, katere del je bilo tudi Prekmurje. Če se boš peljal malo po Ptuju, Celju boš naletel na arheološka najdišča, z rimskimi nagrobniki, rimskimi napisi! V bistvu pri nas niso našli 0, ki bi dokazovalo neko "germansko" ali "keltsko" poreklo v teh napisih...Morda so tukaj živeli tudi stari slovani, katere so si podjarmili prav germani, ampak njihov vpliv je bil minimalen (ostalo je le ime "Norik", ki po mojem izvira iz "Nau Rik-a" oz. "Novega Regnuma" oz. "Novega kraljestva" (verjetno je šlo za neke vrste "novi prodor" proti jugu med nekaterimi plemeni, ki so si hoteli podjarmiti stare Japide, Venete, Etruščane, Tavrike,...); veliko večji vpliv so torej imeli Rimljani...

In reply to by Virunum je bilo (nepreverjen)

Rado Ved (nepreverjen)

Lejko kaj več povejš o ton ale daš link

In reply to by Virunum je bilo (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Če mene pijtaš, san nej star 20 let, ka bi zdaj komaj prišel iz srednje šole. Čitam knjige že od 20. leta, zavolo toga je žmetno dati "linke" v enom komentari. Se spadajo različni viri, od teologije, srednješolske zgodovine, do vendske, venetske, panslovanske, uradne zgodovine. In nekaj je jasnoga ka san sam ugotovil, da so stvari nikoli nej bile čisto "uradne" kak so se zapisale v knjige izpod peresa jezuitov, ki so preganjala ta stara predkrščanska ljudstva... Slovenske krajine SO bile del rimskoga imperija, keri JE segal vse do Izraela, Egipta... Sta pa jezik in genetika tista štera nam pripovidavleda čisto inačišno različico od uradne teorije "prihoda slovanov"... Npr. Madžari so nej bilij nouri ka so pravili, da so "Prekmurci stari vandali, potomci originalnih prebivalcev"... Ta teorija je postala prepovedana po 2. svetovni vojni iz očitnih razlogov - zaradi vpliva fašističnih idej...Prekmurščine so večinoma v modernih lingvističnih krogih NEJ preučevali Prekmurci, liki Srbi, Hrvati, Ljubljančani (npr. Bezljaj)... in so nej poznali korenov besed, se izogibali resnici. Npr. ti dam primer; rejč "INDRI" (drugje) ma TOTALNO kentumski = vandalski koren; kak npr. "ANDERE", "OTHER",... Ne pravimo nemškemu krampu "kramp", liki "PIJK", šteri je IDENTIČEN angleški = SAKSONSKI (& VANDALSKI!) besedi "PICK"... Ali pa "INDA SVEJTA" (nekoč davno)... šteri ma koren v "ANTA" oz. "ANCIENT" (ANTCIENT; ENDE; na "koncu" (ali na robu)... "Inda" - "Indija" ; tista, štera je na "robu"... nečesa... Uradni "lingvisti" so TOTALNO ignorirali ta fakt... Ali pa rejč "KMICA"... Beseda KMICA znaš odket prihaja? Iz besede za stari Egipt = KMET oz KMETS ("Khemet")... in mij v Prekmurju (pa tudi v Porabju, Medžimurju) razmijo to rejč kak "TEMO"; "kmično" (temačno)... Ova prekmurska (oprana) "doktorica" slavistike se je šla štukat glede te besede, češ da ta beseda nema "sorodnosti" z semitsko-egiptovsko besedo "KMT" (črno), ampak da naj bi prihajala iz besede "črno"... po nekšoj njenon "logiki"... Zakoj se bojijo toga? Zavolo toga, ka bi njihove teorije padle v vodo. Zavolo toga san sigdar pravo, ka "PIE" (proto indo evropejščine) NIKOLI ni bilo, je "akademsko" izmišljen jezik, BREZ PISNIH VIROV... Podobno je z uradno "zgodovino"... Resnica pa je nekaj vmes...

In reply to by Rado Ved (nepreverjen)

UGRABILI PROSLAVO (nepreverjen)

V Beltincih so 17. avgusta 1919 z ramo ob rami stali cerkveni dostojanstveniki in politiki in nagovorili množico. Enako je bilo deset in dvajset let pozneje. Danes globoka država izključujoče do slovenske RKC.

V soboto sta tovarniški glasili idrijskega Kolektorja, njun lastnik je Stojan Petrič, ožji član Kučanovega omrežja F 21, bralcem ponudili tudi posebno prilogo pod naslovom "Prekmurje 100," posvečeno sobotnemu praznovanju 100 letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Glede na več kot očitno dejstvo, da je zgodovinski spomin Slovencev zelo površen tudi za dogajanja in akterje novejše zgodovine, kaj šele za dogajanja izpred 100 in več let, bi človek pričakoval, da bo posebna priloga postregla z verodostojnimi zgodovinskimi dejstvi o dogodkih, zlasti pa o ljudeh, ki imajo nesporno največ zaslug za to, da je Prekmurje postalo del slovenskega nacionalnega prostora.
Izvemo pa bore malo! Že uvodnik predsednika vlade Marjana Šarca o "Edinstvenem Prekmurju," je leporečenje, bolje rečeno "nakladanje," ki ne pove nič ali še manj. Skratka nevredno enega predsednika vlade oziroma njegovih piarovcev. Kaj šele bo izrekel kot svečani govorec na sobotni proslavi v Beltincih kot pokrovitelj 100 letnice, za kar ga je "inštaliral" samooklicani predsednik pripravljalnega odbora, nekdanji šef slovenskih komunistov, pa tudi nekdanji predsednjik države, ki mu "samostojna Slovenija ni bila in mu še ni intimna opcija," Milan Kučan. Bog si ga vedi ali ni bila med njima v ozadju "vezana trgovina? Ti meni 200 evrskih tisočakov za stroške naših projektov ob 100 letnici, jaz tebi čast pokrovitelja in svečanega govora na proslavi!?" Pa še Boruta Pahorja se elegantno znebimo, čeprav bi po normalni logiki na takem dogodku zbrane moral nagovoriti suveren, torej predsednik države. Ko pa so verjetno pri Erjavcu dorekli tudi, da bo Šarec pregledal častno četo Slovenske vojske, je lahko odgovor le en sam, Milan Kučan je izvedel državni udar in ugrabil ne le 100 letnico, temveč tudi državo.
Da je vzdržal in obstal, četudi je že debelo v pokoju, je Milan Kučan izpričal že z naslovom svojega nagovora bralcem tovarniškega glasila Kolektor: "Vzdržali smo in obstali!" Res je partija, njeno udbaško omrežje je vzdržalo in obstalo, dokaz pa je on Milan Kučan, ki skoraj po treh desetletjih, kar smo se osamosvojili, še vedno drži vse zvode oblasti. Iz primerne in varne razdalje seveda. Le kakšen je prispevek Milana Kučana, da smo Prekmurci "vzdržali in obstali!?" Kaj je kot predsednik države, še pred tem pa partijski mogotec storil za hitrejši razvoj Prekmurja. Če ne on, je bila njegova partija tista, ki je prižgala zeleno luč za demontažo nove rafinerije nafte v Lendavi in prodajo Kitajcem. Partija je bila tista, ki je zrušila sistem ABC Pomurke, takrat enega največjih agroživilskih in trgovskih sistemov pri nas. Milan Kučan se ne more izogniti odgovornosti za propad konfekcijskega giganta Mure. Ne samo, da se je v Muri zastonj oblačil, direktorski obrazi iz njegovega Foruma 21 so Muro pognali v popoln propad. Sicer pa se je Milan Kučan spretno izognil, da bi v svojem zapisu omenil ključne osebnosti, duhovnika Jožefa Klekla na primer.
So pa se Kučanovi potrudili, da je osrednje pozornosti tovarniške priloge deležen spomenik sovjetskim zmagovalcem leta 1945 sredi Murske Sobote, ki s 100 letnico nima nikakršne zveze. V mestu, ki ga obvladujejo reformirani komunisti Milana Kučana, je razmislek o tem, da bi odstranili sovjetski monumentalni kip, ga preselili na primernejšo lokacijo, v park v središču mesta pa umestili spomenik zaslužnim za dogajanje pred 100 leti in trg preimenovali iz Trga zmage v Trg dr. Matije Slaviča, seveda bogokleten.
ZA SKLEP nekaj, kar potrjuje vsebino naslova. Ministrski predsednik Marjan Šarec je DOKONČNO ODPOVEDAL udeležbo na sobotnem svečanem bogoslužju v Beltincih v parku pred župnijsko cerkvijo. Na bogoslužju ga ne bo, bo pa zato le nekaj ur pozneje svečani govorec le na kakih 100 metrov oddaljenem prizorišču Kučanove osrednje proslave. Predsednik republike Borut Pahor, ki bi moral biti svečani govorec na proslavi, a ga je Kučan postavil na stranski tir, bo nagovoril zbrane ob koncu svečanega bogoslužja. Svečano bogoslužje, ki ga bo ob kardinalih, nadškofih, škofih in številni duhovščini daroval ljubljanski nadškof in metropolit dr Stanislav Zore nacionalna TV ne bo prenašala. Bo pa zato nalogo, ki jo je dobila med Kučanovim obiskom pri Kaduncu, s prenosom proslave v celoti realizirala. Stroške svečanega bogoslužja, za katerega verjamem, da se ga bo udeležila velikanska množica zavednih Slovencev z levega in desnega brega reke Mure, BO PLAČALA SOBOŠKA ŠKOFIJA, Kučanovo proslavo pa bomo PLAČALI VSI DAVKOPLAČEVALCI. Za pogostitev po svečanem bogoslužju bodo poskrbele prekmurske župnije, po proslavi gre ketering na stroške državnega proračuna, enako tudi koncert Orlekov.

KAR NI USPELO BOLJŠEVISTIČNEMU PREKUCNIKU VILMOŠU TKALCU, USPEVA BOLJŠEVIKU KUČANU! UGRABIL JE 100 LETNICO, PA TUDI DRŽAVO! KAR NEKAJ VIDNIH OBRAZOV NA SLOVENSKEM MI JE DEJALO, DA SE BODO UDELEŽILI LE SVEČANEGA BOGOSLUŽJA, PROSLAVE PA NE, KER SO JO UGRABILI TISTI, KI JIM SAMOSTOJNA SLOVENIJA NI BILA IN JIM ŠE VEDNO NI INTIMNA OPCIJA!

100-100 (nepreverjen)

Što je fkradno narodi proslavo. Fkradnoli so komunajzeri pa cerkev. Fsi so isti. Ja davkoplačevalci do plačali proslavo, mešo do pa -uj ti zlodja pa verniki in davkoplačevalci. edno je pa itak dobra ta 100 letnica-zdaj bar znajo ge smo pa šče Boltinci so dosta bole spucani .

In reply to by UGRABILI PROSLAVO (nepreverjen)

ne-vernik (nepreverjen)

Ker imamo manjšine bo omogočen tudi prevod v madžarščino in romščino ?!

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

osnovna šola. (nepreverjen)

Tej tekst so ti poslali iz centralnoga komiteja SDS, edine še prave naslednice komunistične partije v Sloveniji?

In reply to by UGRABILI PROSLAVO (nepreverjen)

OSNOVNA ŠOLA - BUM (nepreverjen)

osnovna šola - tele zavedeno z opranimi možgani, nemreš spati poleg SDS pa ge ga što omenja. Čitaj malo tuje časopise to tujina piše o vas rdečih.

In reply to by osnovna šola. (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Ne vem, zakaj bi bilo tako hudo pomembno, od kod tekst? Verjetno je res iz Demokracije, Reporterja (vsled nejasnostim bi moral biti naveden vir)... ampak bolj je vprašanje, je napisano resnično, ali ni? Kaj meniš Osnovna šola? In "prali" ti možgane tako ali drugače, enkrat boš moral dojeti, da je SD naslednica KPS-a, saj ima tudi kot datum ustanovitve letnico 1920!

In reply to by osnovna šola. (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

S tem kar ste napisali se v glavnem strinjam. Mene je zmotil še zapis Dušana Šarotarja o Rdeči armadi v Prekmurju. Takole piše:" Še mesece po končani vojni so se sovjetski vojaki skrivali in tavali po pokrajini, preden so se opiti, zaljubljeni, žalostni,krivi in nedolžni vrnili v svoje daljne dežele na vzhodu."
To se mogoče pesniško lepo sliši, a ne odgovarja resnici. V Rdeči armadi je kot v vsaki vojski vladala disciplina. Ko je prišla komanda za umik so se postrojili in šli. Da bi se skrivali in tavali po pokrajini je plod domišljije. Če bi Rdeči armadi vladale takšne razmere kot opisuje gospod Šarotar, nikoli ne bi razbili najboljše nemške divizije in izobesili rdečo zastavo na Reichstag v Berlinu. Ne vem zakaj so se rdečearmejci in ruski spomenik sploh znašli v zgodbi o pripojitvi, saj s tem nimajo nobene zveze. Še manj imajo s tem dogodkov opraviti komunisti, ki jih pooseblja tovariš Kučan.

In reply to by UGRABILI PROSLAVO (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Cerkev naj samo ostane izključena. Zadosta škode so napravili ži skozi zgodovino in naše lidij meli za sužnje.

In reply to by UGRABILI PROSLAVO (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Vse napake Cerkve na veliko šimfamo, jo naj izključujemo (po tebi). Dajmo pa tudi... priznati pozitivne reči. In pri dogodkih pred sto leti je imela Cerkev s svojimi duhovniki odločilno vlogo...! Po svoje se hvališ, kako že od dvajsetega leta na veliko bereš knjige... ampak se moram po drugi strani vprašati, kaj si pa to takega prebral, si zapomnil?

In reply to by Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Fundamentals of Physics sem si zapomnil glede eksaktne znanosti. Glede zgodovinskih knjig pa indijske Vede. Biblija je pravljica, primitivna do amena, podobno kak Koran.

In reply to by Truplo

Mala mravljica (nepreverjen)

Vsi , ki se tukaj udeležujete debate na forumu ste popolnoma in do pičice enaki , vsak namreč zagovarja ideje politične opcije kateri pripada in v ta namen , če je potrebno tudi potvarja zgodovino , kajti cilj opravičuje sredstva , mar ne .Vsled te razdvojenosti pa Prekmurje nazaduje , stagnira in propada , skratka postaja neke vrste slovensko Kosovo , ki se ga spomnimo vsake kvatre , ponavadi ob odprtju kakih spomenikov in obeležij , ki mladim generacijam ama baš ništa ne pomenijo , če se tako izrazim in popolnoma irelevantna so neka dejstva in posledično to , kdo ima največ zaslug za neko stvar v pol pretekli zgodovini , po moje je važno , da vemo kam gremo in kaj bi radi sami s sabo v prihodnosti , in o tem lahko odloča le prekmurski človek , ne pa neki odtujeni politiki in pritepenci bog si ga vedi odkod , skratka , pazite nase in razmišljajte z svojo glavo .

tajkoblar (nepreverjen)

Ti tiho. Tiho.

In reply to by Mala mravljica (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ali smo zdaj mi krivi, da komunisti ponarejajo zgodovino? Komunizem temelji na laži.

In reply to by Mala mravljica (nepreverjen)

Gradec (nepreverjen)

Ne žali tovariša Janšo Ni lepo.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

hirci (nepreverjen)

Prekmurje in tu živeči narod ne obstajamo od Maribora naprej razen ko imajo korist od Prekmurja

Ingosobut (nepreverjen)

Naslov bi moral biti Veselje ALI žalost.....

vopi0 (nepreverjen)

Kako lahko vlada plačuje nekomu, ki škoduje bodisi njej oziroma državi bodisi njenim državljanom?
O nevladnikih, za katerimi se skrivajo interesi drugih držav, verskih voditeljev, multinacionalk ali celo terorističnih organizacij

ofeden (nepreverjen)

Veselđe?
Zakoj? Ka so nas priklüčili (okuperali) pred 100 leti pa nan že cejli čas vsilavlejo slovenske rejči? Deca pa še malo pa nede znala prekmursko? 100 let nazaj pa v Ljublani nišče nej znau če na levoj strani Mure živejo Slovenci?! Majo nas za drügorazredne državljane, zaostale, neizobražene... Priklüčili so nas k "matici", šteroj matici? Matici štere del smo v 1000 letnoj zgodovini nigdar nej bili? Bole se valijo tej politiki o proslavi pa priklüčitvi, pa kažejo oddaje po TV, menje se počütin Slovenca.

Gost MS (nepreverjen)

Istina.

In reply to by ofeden (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Lejko se pridružiš Marsovcon.

In reply to by ofeden (nepreverjen)

Dead three (nepreverjen)

Ka pa te ti si? za ka se pa počutiš?

In reply to by ofeden (nepreverjen)

Viktor (nepreverjen)

Ukradenih ozemelj se ne slavi, ampak vrne!

PREK-MURE (nepreverjen)

Zahtevajmo v soboto PREKMURJE NAJ BO REPUBLIKA, čiste Slovenije nikoli ni bilo ampak je to pomešana jugoslovanska bratska republika +migranti, kjer so čisti Slovenci manjšina. Zahtevajmo odcepitev, saj tudi mi imamo pravico do samoodločbe nič nam nede falilo.

PREKMURJE REPUBLIKA (nepreverjen)

BRAVO, ŽIVELA PREKMURSKA REPUBLIKA.

čarni vrag (nepreverjen)

Kdo de pa vodo to Prekmursko republiko? Mogoče humorist Vanek?

bajsi (nepreverjen)

PA ZNAŠ ŠTO!Židan, Edini , ki je za Prekmurje ogromno napravo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice