V 30. medobčinskem otroškem parlamentu učenci razpravljali o svoji poklicni prihodnosti.

Osnovna šola I Murska Sobota je včeraj organizirala medobčinski otroški parlament, ki v tem letu poteka na temo »Moja poklicna prihodnost«. Kot je zapisala Melita Čeleš, koordinatorica dogodka, so imeli posebno čast, da so gostili mlade parlamentarce v prav posebnem letu, in sicer v letu, ko otroški parlament praznuje 30. rojstni dan. 

Učenci so se v proaktivni čajnici ukvarjali s svojo poklicno prihodnostjo, razpravljali so o uporabnih znanjih ter veščinah, ki jih pridobivajo skozi izobraževanje, pogovarjali so se o načrtovanju posameznikove karierne poti ter o tem, kdo in kako vpliva na njihove karierne odločitve.

Ob čaju o prihodnosti

V pogovoru ob čaju so udeleženci razvili zanimive debate, ponujali čisto konkretne rešitve določenih problemov, podajali odgovore na vprašanja, pripombe in predloge. Ugotovili so, da se dogajajo korenite spremembe na področju zdravstva, farmacije, biologije, naravoslovnih ved in tehnologije ter da se pojavljajo vedno novi poklici. 

»Mladi bi radi podrobneje spoznali poklice prihodnosti in sicer na tak način, da bi kakšen dan opravljali določen poklic in da bi imeli možnost vključevanja v ogled organizacij. Menijo, da bi si morali že v času osnovne šole pridobiti več praktičnih izkušenj preko praktičnega pouka. Dobro bi bilo, da bi se učenci v tretji triadi usmerjali k tistim predmetnim področjem, ki jih bolj zanimajo. Tako bi si lahko glede na svoje interese izbrali predmete iz področja naravoslovja ali družboslovja, jezikov ali tehničnega pouka, mogoče iz področja ustvarjalnosti.« 

Prav tako so ocenili, da so po končanem devetem razredu še vseeno premladi za tako pomembne odločitve, kot je izbira poklica. 

Ob starših tudi vrstniki in mediji

Na karierne odločitve mladih še vedno imajo največji vpliv starši, sledijo pa tudi pomembne informacije, ki jim jih dajejo sovrstniki, sorodniki in učitelji. Velik vpliv imajo tudi mediji, ugled določenega poklica in ugled srednje šole ter plačilo za opravljeno delo. 

Ugotavljajo, da imajo danes večjo možnost izbire poklicev kot nekoč, vendar pa mladi v Pomurju še vedno ostajajo na obrobju tudi glede izbire poklicev in zaposlovanja. Mnogi mladi slovenski intelektualci se selijo v tujino in »beg možganov« izpostavljajo kot velik problem.

Številna odprta vprašanja

Ostalo pa je kar nekaj neodgovorjenih, odprtih vprašanj. Mladi parlamentarci so se namreč spraševali, kako vedeti, kateri poklic je pravi zanje ter ali se prav odločajo glede izbire srednje šole. 

Sprašujejo se, ali je prihod tako visoke tehnologije dober za človeštvo, kaj to pomeni za medsebojne odnose in za timsko delo. Ali je bilo opravljanje poklica lažje v preteklosti ali danes oziroma bo v prihodnosti? Prav tako jih zanima, zakaj se v šolah kljub prenovam v ospredje še vedno postavlja kopičenje podatkov, ne pa veščin, ki jih potrebujemo za opravljanje poklica.

Med debato so mlade parlamentarce sicer spremljali njihovi mentorji ter povabljeni gostje, ki so njihova razmišljanja podkrepili s svojimi videnji, mnenji ter odgovori na nekatera odprta vprašanja.

Izbrani mladi parlamentarci bodo sklepe, ki so jih oblikovali na medobčinskem parlamentu, predstavili na Pomurskem otroškem parlamentu, potem pa še na Nacionalnem parlamentu v Ljubljani.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

Kaj ko bi tem mladim parlamentarcem pokazali kako se vrti lopata in grablje, ter delo na vrtu. Namesto tega jih učijo "veščin" vrtenja jezika in jim nakladajo samo in izključno samo o pravicah. Mladi dolžnosti življenja in dela ne poznajo.
Hvala vam idioti - instruktorji.

Starejše novice