Slovenski raziskovalci so razvili napredno celično zdravilo za zdravljenje raka prostate.

Rak prostate je pri moških najpogosteje diagnosticirana oblika raka in drugi najpogostejši vzrok smrti zaradi rakavega obolenja. 

Raziskovalci Zavoda za transfuzijsko medicino, biomedicinskega centra Celica, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in ljubljanske medicinske fakultete so razvili in klinično preskusili napredno celično zdravilo nove generacije za zdravljenje naprednega raka prostate, je zapisano na vladni spletni strani.

Imunoterapevtsko zdravilo

V zadnjem desetletju so v vzponu različne nove, uspešne strategije zdravljenja rakavih bolezni, ki temeljijo na imunoterapiji. Kljub temu pa zdravljenje raka prostate do danes v Evropi ni dostopno nobeno zdravilo, ki temelji na imunoterapiji.

Slovenski raziskovalci so razvili in v študiji preskusili imunoterapevtsko zdravilo za zdravljenje bolnikov z diagnozo kastracijsko odporne oblike raka. Gre za imunoterapijo s celičnim cepivom. Glavna sestavina zdravila so specializirane imunske celice, ki pa so pridobljene iz krvi bolnika in obdelane v laboratoriju.

Neželenih učinkov niso zaznali

Znanstveniki so ugotovili, da je terapija pri bolnikih zavrla porast subpopulacije naravnih celic ubijalk. 

Tisti bolniki, ki se jim je ta subpopulacija celic v krvi manj povečala, so živeli precej dlje časa

Običajno imajo zdravila za raka tudi neželene učinke. Pomembno je omeniti, da pri bolnikih v omenjeni študiji niso zaznali neželenih stranskih učinkov. Šlo je le za simptome, podobe blažji gripi, ki pa so se pojavili le pri manjšem deležu bolnikov, so še zapisali na vladni spletni strani.

Komentarji (2)

. (ni preverjeno)

Što nede ščeu na kemo njemi tak podaljšajo za par mescov. Neje zdravilo.

Sly (ni preverjeno)

Se bomo morali vsi zdraviti??😯😯🤷‍♂️

Starejše novice