Kemijska tehnologinja Gabrijela Horvat preučuje aerogele in njihovo uporabo na področju farmacije, prehrambne industrije in medicine.

Slovenska nacionalna komisija za UNESCO je s podporo L'Oreala ob zaključku letošnjega 12. nacionalnega razpisa "Za ženske v znanosti" 2018 trem mladim slovenskim raziskovalkam podelila štipendijo v višini 5.000 evrov.

Poleg kemijske tehnologinje Gabrijele Horvat, ki prihaja iz Srednje Bistrice pri Črenšovcih, sta štipendijo prejeli še pedologinja Erika Jež in biokemičarka Tea Lenarčič.

Za boljšo zastopanost žensk v znanosti

Dela nagrajenih mladih raziskovalk odsevajo znanje in odličnost v raziskovalnem delu ter predstavljajo pomemben prispevek k razvoju znanosti. 

V Sloveniji doktorski naziv dosega okoli 53 odstotkov žensk, a jih v raziskovalnih vodah ostane le 36,1 odstotka, kar je 3,9 odstotka pod evropskim povprečjem. Vloga žensk v znanosti se počasi, pa vendarle, spreminja. 

Tudi zato, da bi bile ženske v večjem odstotku zastopane v znanosti in z namenom spodbujanja mladih raziskovalk, da ostanejo na tej profesionalni poti dolgoročno, so letos že dvanajstič zapovrstjo v imenu partnerjev programa in pod pokroviteljstvom ZRC SAZU trem najbolj perspektivnim mladim raziskovalkam – Gabrijeli Horvat, Eriki Jež in Tei Lenarčič – štipendije nacionalnega programa »Za ženske v znanosti« podelili Brigitte Streller, generalna direktorica L'Oréal Slovenija, Milan Brglez, predsednik Državnega zbora RS in Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport.

Nikoli ni niti pomislila, da bi odnehala

Prekmurka, 28-letna Gabrijela Horvat, raziskuje na področju aerogelov. Ti so visoko funkcionalni nanomateriali, ki se že uporabljajo v industriji, v zadnjem času pa se raziskuje njihova uporaba na področju farmacije, prehrambne industrije in medicine. Aerogel namreč lahko služi kot pomožna snov zdravila, pri katerih lahko učinkovito nadzorujemo dolžino in mesto sproščanja zdravilnih učinkovin v telesu. 

Gabrijela v okviru svojega doktorskega študija na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru aerogele pripravlja iz okolju prijaznih materialov z uporabo zelene tehnologije. Aerogele je raziskovala že na diplomskem študiju, kjer je vzljubila tudi delo raziskovalke: 

»Navduševalo me je še neodkrito, slabi rezultati so me gnali naprej, nikoli nisem niti pomislila, da bi odnehala. Ni mi bilo težko biti v laboratoriju 10 ur in več, potem pa doma še brati člankov in študirati, kje lahko še kaj izboljšam.« 

Štipendija ji pomeni izjemno potrdilo za njeno delo ter velika referenca za bodoče raziskave in zaposlitev. Kot mlada mamica pa svoje raziskovanje odlično usklajuje tudi z zasebnim življenjem. V prostem času je Gabrijela tudi aktivna članica LEO kluba Lendava. 

Prijave pregledala strokovna komisija

Prijave na letošnji 12. razpis programa L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2018 je pregledala strokovna tričlanska ocenjevalna komisija, ki so jo sestavljale Iva Hafner Bratkovič s Kemijskega inštituta Ljubljana, Mojca Lunder s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani in Mirijam Vrabec z Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. 

»Ocenjevalna skupina je na osnovi podrobne analize preteklega dela, znanstvenih objav in različnih vidikov prijavljenega doktorskega projekta vsake posamezne kandidatke izbrala tri najboljše. Odličnost znanstvenih del letošnjih nagrajenih mladih raziskovalk dokazuje njihovo zavzetost in vedoželjnost, z nadaljnjim raziskovanje pa imajo potencial, da spreminjajo svet na bolje.« je v svoji utemeljitvi izbora letošnjih štipendistk poudarila Mirjam Vrabec.

Odločitev o izboru nagrajenih del je potrdil tudi Nacionalni odbor.

Dobrih deset let za ženske v znanosti

V Sloveniji Nacionalni program L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« že vse od leta 2006 opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti in s štipendijami nagrajuje njihovo znanstveno odličnost. Partnerja projekta, L'ORÉAL in UNESCO, sta s štipendijami doslej nagradila že 34 izjemnih raziskovalk, od katerih sta dve prejeli tudi mednarodne štipendije. 

Program je namreč del širšega L’Oréal-UNESCO partnerstva »For Women in Science«, ki letos praznuje 20 let. Ta vključuje tudi mednarodne štipendije za mlade raziskovalke in njihovo raziskovalno delo v tujini ter mednarodne nagrade za že uveljavljene znanstvenice z izjemnimi dosežki v znanosti.

Komentarji (1)

Tujec 2 - pijancek (ni preverjeno)

tukaj so vse osebe brez jajc

Starejše novice