Slika je simbolična.
S širitvijo pogojev PCT na vse več dejavnosti prihaja tudi do nejasnosti glede veljavnosti potrdil o izpolnjevanju pogoja P (preboleli). Za odgovor smo povprašali na Ministrstvo za zdravje.

Vlada je s sprejetjem odloka razširila pogoj PCT na dejavnosti, kjer pri opravljanju dela pride do  neposrednega stika z drugimi osebami oziroma so udeleženi v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje.

Ob sprejetju novega vladnega odloka veliko nejasnosti

Kot smo že poročali je najprej prišlo do nejasnosti ugotavljanja pogojev PCT na terasah gostinskih lokalov. Za pojasnilo smo se obrnili na Ministrstvo za zdravje, kjer pravijo, da pogoj PCT velja tudi na terasah gostinskih lokalov.

Veljavnost potrdila za prebolevnike šest ali osem mesecev?

V sklopu sprejetja novega odloka pa je nastala dilema tudi o veljavnosti potrdila za tiste osebe, ki so covid-19 že prebolele, torej za izpolnjevanje pogoja P (preboleli).

Za osebe, ki so prebolele covid-19 je potrdilo o izpolnjevanju pogojev PCT do zdaj veljalo 180 dni oziroma 6 mesecev.

Govorice, da je svetovalna skupina vladi predlagala podaljšanje veljavnosti potrdila o prebolevnosti je v prejšnjem tednu delno že potrdila vodja vladne svetovalne skupine Mateja Logar. Po podatkih NIJZ in tujih raziskavah ugotavljajo, da prebolelost pomeni dobro zaščito pred ponovno okužbo.

Ministrstvo za zdravje odgovarja

Ker pa natančnih pojasnil po sprejetju odloka za trajanje veljavnosti potrdila prebolelih s strani vlade ni bilo, smo za te informacije povprašali na Ministrstvo za zdravje. Tam so nam potrdili, da se je veljavnost potrdil iz 180 dni oziroma šest mesecev podaljšala na 240 dni oziroma osem mesecev.

»Veljavnost prebolevnosti se je podaljšala iz 180 na 240 dni,« odgovarjajo iz Ministrstva za zdravje. 

Komentarji (19)

faramacaa (ni preverjeno)

A rabijo zdravniki ko pridejo na delovno mesto izkazat PCT pogoj? Kaj mislite
pustimo da je pogoj cepljenosti neumnost, če hočeš preprčiti okužbe. POlno cepljeni v šoli okužil cel razred.

tuncika

ITALIJANSKA POLICIJA PREISKALA DOMOVE ANTICEPILCEV: Načrtovali so nasilna dejanja

erwwq (ni preverjeno)

to so načrtovali tudi politkolesarji, posamezni nevladniki in nobenga ni noben preiskala policija, celo globe so jim odpisali na tožilstvu. enaki vatli za vse ali pa vojna

In reply to by tuncika

eiaoa (ni preverjeno)

Evropska agencija za zdravila (Ema) je neželene učinke cepiva proti covid-19 podjetja AstraZenece dodala Guillain-Barrejev sindrom. Gre za nevrološko motnjo, ki lahko povzroči začasno paralizo.

superrbill (ni preverjeno)

Polno cepljeni se lahko brez omejitev vrnejo na delovno mesto in nadaljujejo z delom, kljub potrjenemu stiku z okužbeno osebo iz strani NIJZ. (NIJZ pravzaprav svetuje vrnitev na delovno mesto!!) In to v vseh sferah zaposlitve, tudi v zdravstvu in šolstvu. Zelo verjetno lahko razvijejo simptome virusne bolezni in jo z dovoljenjem NIJZ, do ugotovitve širijo med celotno populacijo. Necepljeni pa morajo takoj v karanteno, ker so izredno nevarni za širjenje virusa. Kje smo izgubili zdravo pamet?

korona-corona (ni preverjeno)

viš, zato se pa nemo cepo, ka mo se to zimo par krat po dva tedna doma lepo prepeliu, cepci cepleni pa naj delajo in dale širijo virus (oni tak, kao ne zbolijo) Malo morgen!!

In reply to by superrbill (ni preverjeno)

owpwp (ni preverjeno)

Socialdemokratska ali po nase SD na Danskem sprejela Nov zakon tako od migrantov, ki prejemajo socialno pomoč na Danskem, zahteva, da opravijo 37 ur javnih del na teden. Le na takšen način bodo socialno pomoč lahko obdržali.

black panter

Edino pravilno,tupasta fajoncka komunajzerska je pa proti,prokleta migrantoljubka

In reply to by owpwp (ni preverjeno)

hungatr (ni preverjeno)

Covid med Evropejci načel občutek svobode, najbolje se počutijo na Madžarskem

prava.lao (ni preverjeno)

pogresam novico o zupanovi novi ljubici iz vrst duhovnic.

Gripa (ni preverjeno)

Naj mi nešče povej kan je zginula gripa?

evo van.... (ni preverjeno)

Pa gda de zdaj že pomali jasno ka največjo zaščito davle imunost, kera se dobi s prebolelostjo ali pač enostavno s stikon z viruson tudi, če ne zboliš. Nej pa z nekšin cepivon za keroga so na začetki gučali ka nudi 95% zaščite, mesec dni nazaj ka samo še 60%, zdaj pa čujen od doktorov ka prej po mesci ali dvema več skoraj zaščite pri cepljenih nega.
Z maskami, razkuževanjon, brez osebnih stikov in cepljenjon, nemo nigdar gratali odporni proti tomi virusi in tudi virus nede nigdar oslabel in izgino. V bistvi izgino nede nikoli, mi pa se tudi nemo nigdar na njega navadili in gratali odporni kak smo na več ali menje vse viruse, če mo se dale tak sprestrašeno in sterilno obnašali do toga problema.

tutu (ni preverjeno)

Ja, saj, to vedno bole gučijo tudi virologi. Drosten, eden največjih virologov je celo pravo, ka zaj samo čaka, ka de se okužo. Ampak tu je en hakelc, šteroga eni neščete razmiti: prebolevanje pa imunost na naravni način brez cepiva je pri starejših povezana z bolnico in intenzivno, pri mlajših pa tudi bolnica pa long-covid. Ka podatki z bolnic celoga sveta liden nejso zadosta? Predvsem long-covid eni fejst podcenjuvlete. Kda čujen, kak zaradi covida skoraj nikšen mladi ne mergej. Ja, saj, long-covid pa dobi vsaki deseti, pa četudi je mel blage simptome. Ja, valda je super tri mesece po okužbi še itak meti probleme iti gor po stubaj, ker so ti pljuča hin... Zato pa obstaja cepivo, štero z 60% verjetnostjo ščiti pred okužbo in več kak 90% pred hospizalizacijo in 50% pred long-covidon. Itak mo vsi dobili covid. Cepleni mo pač naravno imunost dobili na blagi način, necepleni pa do punili bolnice. Glih gnes v Avstriji ven prišlo: 90% lidij na intenzivnoj necepleni.

In reply to by evo van.... (ni preverjeno)

qaloqkq (ni preverjeno)

potem je avstrija fenomen, ker v UK Britaniji, je najvec hospitaliziranih in umrlih prav cepljenih vec kot 60%

In reply to by tutu (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Ja, sigurno. Pa Nemcija tudi, pa Slovenija tudi... Cudno... Za VB san isko 3 minute pa san na hitrico nej najso nika pametnoga. Mas link? San pa najso od vlade dokumente, ge pise, ka so cepiva resila 143 000 lidij pred hospotalizacijo... Cudno, totalno nasprotje od tvojih podatkov

In reply to by qaloqkq (ni preverjeno)

Karl Marx (ni preverjeno)

Po podatkih Covid sledilnika delež cepljenih v skupnem številu okužb narašča iz tedna v teden. V zadnjem tednu je cepljenih 28 odstotkov vseh okuženih. V zadnjem dnevu pa cepljeni že krepko prebijajo 30 odstotkov. Torej populacija, ki v skupne številu predstavlja 40 odstotkov Slovencev, generira 30 odstotkov okužb. Le malce manj kot jih je. Če v Sloveniji torej ne bi imeli niti enega cepljenega, bi tako včeraj imeli namesto 1000 okužb le 100 okužb več, torej 1100. Iz tega sledi, da smo torej cepili skoraj milijon ljudi zato, da smo dobili dnevno 100 okužb manj. Odgovorni, priznati bo treba, da je cepivo eno figo vredno. Sam sem se cepil pred dvema tednoma (fizer), a le zaradi izsiljevanja (delodajalec je vse bolj pogojeval, poleg tega resnično nikamor več ne moreš, če nisi cepljen) . A tudi meni je vse bolj jasno, da se resnica vse bolj nagiba v stran "proticepilcev".

. (ni preverjeno)

Po eni strani vršijo pritiske na vseh nivojih za neceplene, potem pa dajejo potuho.

bosnarual (ni preverjeno)

Mladi iz tretjih držav (zunaj EU), ki želijo študirati v Avstriji, plačajo za vsak semester po 725 evrov oz. 1.450 za en letnik.
Pri nas je študij za jugo balkan zastonj, so zgleda že v EU. Ali pa juga sploh ni razpadla, le novo ime imamo. KokaRegija.

Gost9 (ni preverjeno)

Kaj pa z tistim ki smo preboleli in imamo precej protiteles plačali smo 30e da vemo da imamo protiteles in da smo brebolevniki ali ne kaj je z tistim potrdilom a vlada to sploh ne omenja in stroka in nijz
zakaj pol potem to denar tja vržemo da vemo da smo preboleli covid 19 zakaj le teh potrdil niso veljavni?kot dokazilo za smo preboleli in imamo proti teles!

Starejše novice