»Bodite raje osredotočeni na cesto, ne na telefon,« sporočajo policisti voznikom in to ne samo slovenski, pač pa ta teden poteka vseevropska akcija poostrenega nadzora nad uporabo mobilnih telefonov med vožnjo.

Večina evropskih policij v tem tednu poostreno ugotavlja kršitve, povezane z nepravilno uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav v vozilih, opisanemu nadzoru pa se pridružuje tudi slovenska policija.

Po besedah Roberta Vehovca, višjega policijskega inšpektorja v Sektorju prometne policije na Generalni policijski upravi, lahko vozniki v Sloveniji in večini evropskih držav v tem tednu pričakujejo, da bodo policisti pri svojem delu poostreno nadzirali nepravilno uporabo mobilnih telefonov in drugih elektronskih naprav (v nekaterih evropskih državah pa tudi druga ravnanja), ki voznika odvračajo od osredotočenosti na vožnjo.

Telefoniranje med vožno nevarno in nesprejemljivo

»Izpostaviti želimo tisti segment nepravilnega ravnanja v prometu, do katerega je večina udeležencev v prometu na žalost še vedno preveč ravnodušna. Družba obsoja vožnjo pod vplivom alkohola in prehitro vožnjo, obenem pa ugotavljamo, da večina (še) nima izoblikovanega stališča, da je telefoniranje med vožnjo ali druga opravila, ki negativno vplivajo na pozornost voznika, prav tako zelo nevarno in zato popolnoma nesprejemljivo,« opozarja.

»Distrakcije voznikov med vožnjo se v zadnjih letih vse bolj pojavljajo kot sekundarni vzroki za nastanek prometnih nesreč. Vozniki se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona med vožnjo (pa tudi kakšna druga opravila, na primer uporaba drugih elektronskih naprav) predstavlja motnjo, ki negativno vplivajo na ustrezne reakcije voznikov, ko naletijo nevarne situacije,« je še dejal Vehovec in pojasnil: »Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu!«

V ospredju tokratnega nadzora so vozniki tovornih vozil in avtobusov

Pravilno uporabo mobilnih telefonov in prepoved uporabe drugih elektronskih naprav slovenski policisti nadziramo pri voznikih osebnih vozil, pa tudi pri voznikih avtobusov in tovornih vozil, pri katerih je še toliko bolj pomembno, da so osredotočeni na vožnjo, saj so zaradi karakteristik njihovih vozil (večja teža, večje dimenzije) potrebne še hitrejše reakcije oziroma odločitve voznika, ko mora odreagirati na nenadno nevarno situacijo.

Prav zato smo na to kategorijo voznikov v zadnjih letih še bolj pozorni, saj imajo lahko njihove neustrezne reakcije še bolj tragične posledice. Obvladovanje težjih in večjih vozil je zelo zahtevno.

»V ta namen v tem tednu poteka več poostrenih nadzorov, pri katerih uporabljamo tudi specialna policijska civilna vozila z vgrajenimi videonadzornimi sistemi, ki omogočajo lažje odkrivanje in dokazovanje tovrstnih kršitev,« je danes poudaril Robert Vehovec. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hiterr (nepreverjen)

Super, ampak naj se najprej oni držijo zakona, koliko krat vidim katerega ki telefonira in vozi službeno vozilo. Se strinjam da mora biti red ampak oni so prvi ki ga morajo upoštevati. Primer.... mimo ekonomske se peljem za Policijskim kombijem 70 na uro, kjer je 50 omejitev. Drugi teden pa bodo kasirali na tem mestu.
lp

Fjdixgfysstjs (nepreverjen)

Steri de pa nadzoroval policiste med voznjo ko vecina uporablja telefoune, Mrš!
Narod, slikajte policijo ko se oni vozijo in telefonejrajo in dajte to prijavit!
!

FUJ policija (nepreverjen)

Ka bi slučajno lopove lovili ka kradejo bagere in vse živo, pa begunce pa slovenske tajkune to pa ne, najlažje je jebati ubogi narod. Sami policaji pa v svojih vrstah ne bodo red naredili, zato narod slikaj ko vidiš policaje telefonirati, ponoči spati in kurvarijo tirati. Hočemo nazaj MILIČARE ALI ŽANDARE ta policija je čista zguba, štrajkali, pa vlado menjavali pa bi FUJ.

Vodovodna cev (nepreverjen)

Že leta dugo gučim, ka v MS z okolico imamo Policiste, ki so dejansko policisti, ter drugo kasto, inkasante, ki delajo pod imenom "prometni policisti".
V resnici pa soboški prometniki povečini niso ljudje, niti policisti, ampak navadni delavci FURS-a in so zgolj namenjeni polnjenju proračuna države. Če bi meli jajca, bi se pa spravili tja, kje so dejanski problemi. Samo jih nemajo.

In reply to by FUJ policija (nepreverjen)

čikapajo (nepreverjen)

Hmm, telefon?????

A tisto pa ni nevarno, ko imajo najnovejši avti po 2 ali 3 velike monitorje. Kot prave tablice.

In potem voznik gleda malo v enega malo v drugega in se igračka.

Naj prepovejo proizvajalcem, da ne bodo več dajali takih tablic v avte.

In kako bodo to nadzirali????????? NIKAKOR !!!!!!!

Vaša vest (nepreverjen)

Če nebi telefonirali, nebi kontrolirali.
Zelo enostavno, pa nebi bilo potrebe po neumnih komentarjih in žalitvah.

Starejše novice