FOTO: Osebni arhiv
Andrej Steyer se poleg županovanja Apačam poklicno ukvarja z mikrobiologijo in virologijo. Za Sobotainfo je spregovoril o cepljenju, hitrih testih in nasploh o epidemiji koronavirusa ter teorijah zarote povezanih z aktualno situacijo.

Malo kdo ve, da imamo v Pomurju župana, ki je zaposlen na eni izmed najpomembnejših in prepoznavnejših institucij v času epidemije koronavirusa. Dr. Andrej Steyer namreč službuje na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, kjer sodeluje so kolegi, kot sta tudi njegov predstojnik Miroslav Petrovec, znan po vodenju Nacionalne raziskave o razširjenosti covid-19 v Sloveniji, in Alojz Ihan, ki ga je javnost spoznala po pojavljanju v medijih, kjer redno opozarja na resnost situacije v zvezi s koronavirusom.

Kdo je Andrej Steyer?

Tudi apaški župan, ki ga je pot od soboške gimnazije vodila na študij mikrobiologije v Ljubljano, je mikrobiolog in virolog, torej zelo primerna oseba za odgovore na najpogostejša vprašanja, ki si jih zastavlja javnost. 

Andrej Steyer je zaposlen na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo, Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani. Na področju virologije je dejaven od leta 2002, ko je odkril pravi virusni svet z opravljanjem diplome v laboratoriju. Doktoriral je s področja virusne molekularne epidemiologije, tekom doktorskega študija in po njem, pa je osvojil še tehnike molekularnih in klasičnih metod, okoljske virologije, pomnoževanje in osamitev virusov iz celičnih kultur in virusne patogeneze. Od doktorata naprej deluje na pedagoškem, strokovnem in raziskovalnem področju, sodeloval ali vodil je nacionalne in mednarodne projekte, je avtor ali soavtor v 169 bibliografskih enotah, od tega 47 izvirnih znanstvenih člankov (19 s prvim ali vodilnim avtorstvom), član mednarodne skupine za klasifikacijo rotavirusov in recenzent v številnih mednarodno priznanih znanstveno-strokovnih revijah. Trenutno se na strokovnem področju ukvarja predvsem z razvojem in validacijo novih metod v diagnostični mikrobiologiji, novih delovnih procesov v laboratoriju in testiranjem protivirusnih učinkovin, predvsem razkužil in antiseptikov. 

Informirati je treba prave ljudi

Kot pravi, je v Sloveniji zaupanja v cepljenje vedno manj, kar se kaže tudi v upadanju precepljenosti populacije proti nalezljivim boleznim, ki so v preteklosti zahtevala velike davke, denimo ošpice. Glede na navedeno, ga nasprotovanje določenih posameznikov proti cepljenju ne preseneča, saj ti tako ali tako ne bodo prisluhnili stroki in bodo širili neosnovane teorije zarote. 

"Teh ljudi nima smisla prepričevati, ampak moramo svoje moči usmeriti v informiranje tistih, ki si želijo vedeti kaj več in se na osnovi dejstev odločiti za ali proti cepljenju. Prepričan sem, da lahko s takim pristopom dosežemo večjo precepljenost, kot jo napovedujejo neke ankete," meni in navede primer pogovora z nekaterimi zdravstvenimi delavci, ki so trdili, da se ne bodo cepili. 

Spoznal je namreč, da so zaupali, kot jim pravi, 'kričačem' na družbenih omrežjih, po njegovih pojasnilih, pa so se vendarle odločili za cepljenje.

"Pa jih nisem v nič prepričeval, zgolj podal razlago. Nenazadnje je cepljenje prostovoljno. Odločitev vsakega posameznika. In prav je, da ljudje imajo možnost vedeti vse podrobnosti o cepivu, da razumejo vse vidike in so seznanjeni z morebitnimi tveganji, omejitvami, kot tudi prednostmi, tako za posameznika kot za družbo," pojasnjuje.

Razvoj cepiv hiter zaradi financiranja in hitrega prenosa znanja

Številni kot argument proti cepivu navajajo njegov hiter razvoj, pri tem je slišati tudi očitek, da gre pravzaprav za eksperimentalno cepivo, ki temelji na nevarni tehnologiji. Steyer navedene očitke zavrača in poudarja, da je postopek za odobritev cepiva šel po popolnoma istih kriterijih kot za tisto cepivo, ki se je razvijalo 10 let. 

Bistvena razlika pri trenutno odobrenih cepivih proti covidu-19 napram drugim, je po njegovih besedah način pristopa pri razvoju. Namesto, da se razvoj začenja s pridobivanjem sredstev iz raziskovalnih projektih na razpisih in s prevzemanjem celotne finančne odgovornosti za morebiten neuspeh s strani proizvajalca, je tokrat celotna finančna tveganja prevzela mednarodna skupnost – financiranje s strani številnih držav, pravi. 

 "Še ena zadeva je pomembna. S tem je namreč prišlo do množične aktivacije številnih raziskovalnih skupin, združili so znanja in tehnologijo, ki jo je že kdo dodobra razvil, kod plod večletnega dela in od tam naprej pričeli z razvojem specifičnega cepiva. Nikakor ne gre za eksperimentalno cepivo," še poudarja. 

Strokovnjaki morajo biti pri izjavah previdni

Pred časom je precej odmevala, sicer kasneje ovržena, izjava znanega slovenskega ginekologa Stanka Pušenjaka, da naj bi cepivo povzročalo neplodnost. Takšne izjave lahko po mnenju apaškega župana povzročijo precej škode.  

"Izjava nekega uglednega slovenskega strokovnjaka ima veliko težo pri ljudeh, zato je pomembno, da pazimo na način in vrsto podajanja informacij in mnenj, sploh v tako občutljivih zadevah. Tista izjava o neplodnosti seveda nima podlage v dejstvih, ampak zgolj v špekulacijah, ki pa niso osnovane na izsledkih kakih raziskav," pojasnjuje. 

Lahko cepivo spreminja človeški genom?

Zanimalo nas je tudi, kako dejansko deluje cepivo, ki se trenutno uporablja v Sloveniji, kaj se zgodi, ko se v telo vbrizga odmerek. Med zarotniki krožijo namreč tudi informacije, da bi cepivo lahko spremenilo naš DNK zapis. 

"Cepivo temelji na informacijski RNA v lipidnem ovoju, ki se dostavi v celico. Molekula RNA (tako imenovana mRNA) nosi genetski zapis za virusno beljakovino S, ki je ključna za vezavo na receptor celice in vsebuje na površini pomembna antigenska mesta, ki so tarča vezave nevtralizacijskih protiteles. Ko se mRNA dostavi v citoplazmo celice, se sproži s strani celičnega mehanizma sinteza te virusne beljakovine. Ta se predstavi iz celice našemu imunskemu sistemu, celicam, ki posledično aktivirajo naš imunski sistem, da ustvari imunsko zaščito proti temu virusu. Pomembno je poudariti, da ta virusna RNA ne vstopa v jedro celice, se pravi ne pride do interakcije z našim genomom. mRNA ima kratko življenjsko dobo in ostaja v citoplazmi," podaja znanstveno razlago pomurski strokovnjak.

Že skoraj 20 let se ukvarja z virusi (FOTO: Osebni arhiv).

"Človeštvo je prestalo marsikaj, tudi to krizo bo prestalo"

Ponoven in večji zagon nasprotnikov cepljenja, sploh na družbenih omrežjih, ga skrbi. Meni, da bi tu pravilno informiranost in enotno delovanje morali izkazati tudi mediji, pri tem pa ne imeti v mislih zgolj senzacionalizem, "sedaj ni čas za to". Po njegovem občutku vlada tudi negativna nastrojenost poglavitnih medijev in dela politike proti vladni svetovalni ekipi, ki je sestavljena iz strokovnjakov in predlaga ukrepe. 

"Kvalitetno objektivno poročanje je tisto, kar v Sloveniji manjka. Vsi se moramo zavedati, da bomo le s sodelovanjem izšli iz tega kot zmagovalci. Tudi sam se na lokalni ravni čutim odgovornega, da z mojim strokovnim znanjem podajam informacije naprej. Predvsem pa, da ne podpihujem na družabnih omrežjih ljudi, ki so tako ali tako že vznemirjeni, s kritikami, zmerjanjem in podobno … Pa četudi se osebno nisem strinjal z vsem, kar je bilo sprejeto na državni ravni. Človeštvo je prestalo marsikaj, tudi to krizo bo prestalo," ohranja optimizem in priznava, da je tudi sam resnost virusa ob izbruhu na Kitajskem podcenil.

"A trenutno je dejstvo, da se epidemija dogaja, da ljudje umirajo. Število umrlih v primerjalnem obdobju lani je strahovito naraslo, in ne zgolj v Sloveniji. Če covid ne obstaja, kaj je potem vzrok teh smrti? Verjetno ne 5G omrežje..." se sprašuje. 

Neodgovorno poročanje medijev ob prijavi smrti

V zadnjih dneh je veliko prahu v Sloveniji dvignila novica, da so na NIJZ prejeli prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. Za vzrok smrti je bilo sicer že hitro obrazloženo, da je verjetno posledica infarkta, ki nima zveze s cepivom, a dvom je bil zasejan. 

"Preglejte medijske naslovnice v zvezi s tem. Vsi so poročali, da je »NIJZ prejel prijavo smrti, ki sovpada s cepljenjem«. Kaj državljan na hitro iz tega razbere? Verjetno »Ena oseba je umrla zaradi cepiva«. Besedo »časovno« so poglavitni mediji izpustili. O tem sem govoril prej – odgovorno in objektivno poročanje," je oster Steyer glede navedene tematike.

O vzroku smrti sicer sam ne želi špekulirati in to prepušča pristojnim, a dodaja še:

"Tudi podatek, da je pri kar nekaj cepljenih starostnikov po cepljenju bila dokazana okužba s SARS CoV-2, je bil prikazan kot nekaj nenavadnega. Kar pravzaprav ni. Če pogledate strokovno literaturo, poročilo kliničnih preiskušanj, boste videli, da se učinek cepljenja, ko so primerjali skupino s placebom in s cepivom, začne kazati šele 7-10 dan po prejemu prve doze. Starostniki v domu so v nekem »zaprtem« kolektivu, kjer se okužbe hitro širijo. Po dveh ali treh dneh seveda nihče ne razvije zaščito pred okužbo".

Stranski učinki se natančno spremljajo

Kot pravi, je bilo v klinične faze preizkušanja cepiv več deset tisoč prostovoljcev, ki jih še vedno spremljajo za učinkovitost in varnost. Po doslej znanih podatkih je cepivo po drugem odmerku več kot 90-odstotno učinkovito, med zabeleženimi stranskimi učinki pa so zaenkrat zavedeni učinki blagih lokalnih vnetnih odzivov ter vročina, glavobol, utrujenost, pojasnjuje. 

Po njegovem mnenju je pomembno, da natančno spremljamo stranske učinke, tudi morebiti take, ki doslej niso poznani ali jih ne pričakujemo. To se, tako zagotavlja Steyer, vsekakor z natančnostjo spremlja. 
 

Tudi cepljeni se bodo okužili

Evropske vlade so tarče očitkov, da cepljenje poteka prepočasi in bo zato trajalo še veliko časa, da bo dosežena ustrezna precepljenost, težave naj bi bile tudi z dobavo cepiv. Steyer se s tem ne strinja, saj meni da je trenutna dinamika prilagojena zmožnostim proizvajalca, da cepivo proizvede v tako velikih količinah, po njegovem mnenju je bila tudi strategija Evropske unije glede enakomerne distribucije odmerkov, pravilna. Pri cepljenju prioritetnih skupin se bo, kot pravi, največ naredilo pri sproščanju zdravstvenih kapacitet, naslednja faza pa je širše cepljenje, ki bo učinkovito preprečilo širjenje virusa. 

"Dogajalo se bo, da se bodo okužili tudi cepljeni, a bo prišlo do blažje oblike, pomnoževanje virusa pa ne bo tako učinkovito, s tem pa tudi manjša verjetnost za njegovo širjenje," pojasnjuje.

Zakaj lockdown ni želja države

Slovenija je praktično že več kot dva meseca v 'lockdownu', številke pa še kar naprej rastejo, po njegovi oceni bo do sproščanja ukrepov prišlo takrat, ko bomo zagotovili normalno delovanje zdravstvenega sistema, ob upoštevanju dovolj nizkega reprodukcijskega števila, ki ga vodijo epidemiologi. Kdaj bo to, ne more napovedati, a meni, da nepotreben lockdown ni v interesu države. 

"Od česa pa bomo financirali državo in njeno delovanje? Gospodarstvo se mora čimprej zagnati in sem prepričan, da je to vsem v interesu. Zato bi moralo biti vsem v interesu tudi, da cepivo sprejmemo kot rešitev. V prvem valu smo res bili najboljši. Sedaj v jeseni praktično ni države v naši bližini, ki bi imela epidemijo pod kontrolo. Povsod je podobna situacija, z odtenki … Težko je kdorkoli kritičen do ukrepov. Storjeno je bilo veliko, a žal – narava je močnejša. Ponovno dokazano," poudarja. 

Hitre teste bi priporočal za testiranje oseb s simptomi in ne za zdravo populacijo (FOTO: Osebni arhiv).

"Hitri testi niso najbolj primerni za testiranje zdravih"

V Sloveniji  poteka tudi množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi, a mnogi dvomijo v njihovo zanesljivost, ob tem se pojavljajo še nekateri vidiki o spornem ozadju njihovih dobaviteljev. Tudi glede PCR testov je že krožilo veliko nepreverjenih informacij, o njihovi uporabnosti, da ne dokazujejo prisotnosti virusa in podobno. Kako Steyer odgovarja na te očitke, glede na to, da je tudi sam osebno izvajal testiranja na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo? 

"Hitri testi seveda imajo slabosti in po mojem mnenju niso najbolj primerni za množično testiranje zdrave populacije,  saj se določen delež asimptomatskih primerov s temi testi ne dokaže, pri čemer se tudi testi med seboj lahko zelo razlikujejo po občutljivosti in specifičnosti. Je pa res, da množično testiranje z molekularnimi testi ni izvedljivo, ne logistično niti finančno. Bi pa hitre teste bistveno prej priporočal za testiranje oseb s simptomi," meni in dodaja, da glede domnevno sporne dobave nima dovolj informacij, zato se v polemike ne bi spuščal, poudarja pa da morajo to razčistiti pristojni organi.

Ko strokovnjak ve manj o molekularni metodi

Presenetilo ga pa je, koliko vsega je slišal o PCR testih, in to od oseb, ki znanja na tem področju nimajo. "Dobiš občutek, kot da veš o molekularni metodi manj, kot nekdo, ki je o tem slišal pet dni nazaj," se čudi. Poudarja, da gre pri molekularnem testu, kot je PCR, za zelo občutljivo metodo in potrjuje, da lahko z njimi dokažejo tudi sledi virusa. 

"Diagnoza COVID se ne postavi zgolj in samo na podlagi pozitivnega PCR testa. Teste izvajajo usposobljeni strokovnjaki, analiza z rezultati se postavi zelo skrbno in v kolikor je prisoten stabilen signal, je to pozitiven test. Drugo vprašanje je seveda, ali so te osebe vse tudi kužne. Ampak tudi o tem imamo že veliko informacij. Ljudje, tudi zaradi poročanja, mislijo, da mikrobiologi kreiramo številke pozitivnih oseb in da se na podlagi tega sprejemajo ukrepi. Ne drži. Če bi imeli prazne bolnišnice in enak delež pozitivnih testov, sem prepričan, da nobena vlada ne bi ukazala »lockdown« države," pojasnjuje. 

Sodeloval pri osamitvi koronavirusa

Kot še pravi, je sam izvajal testiranja protivirusnih učinkovin s kliničnim izolatom SARS CoV-2, kolegi so ga osamili in določili celoten genom ter tudi izvajali razne teste za klinično uporabo.

"Drži pa, da nismo potrjevali Kochovih postulatov – in to je krožilo po družabnih omrežjih. Pri tem, da sem prepričan, da jih 95 odstotkov, ki so to širili po spletu, sploh ne ve, kaj Kochovi postulati so," meni. Gre sicer za načela utemeljitelja mikrobiologije Roberta Kocha o odkrivanju patogenov. 

Živeti z naravo ali grožnja novih izbruhov

Kljub temu, da smo se vsi marsikaj naučili iz trenutne situacije, pa Steyer poudarja, da na pandemije ne moreš biti pripravljen, človeštvo jih je prestalo že veliko in tudi v prihodnosti se bodo dogajale. Pri tem pa ima po njegovem mnenju ključno vlogo človekov odnos do narave in bolezni, ki se prenašajo iz živali na človeka - zoonoze, kot se je to zgodilo pri koronavirusu. 

"Človek vedno bolj posega v naravo, neokrnjen del, ki skriva številna presenečenja. Če se ne bomo naučili živeti z naravo, ampak bomo predvsem živeli od narave, bomo pač morali požreti tudi še kako bolj bridko zgodbo. Kot virolog, sem že ves čas vpet v razne raziskovalne projekte. Ena glavnih smeri raziskav je predvsem potencial virološke sfere – kaj se še skriva in kaj lahko pričakujemo. Potencialnih kandidatov za naslednje epidemije ne zmanjka. Vsekakor pa je veliko odvisno od sklopa dogodkov, ali se preskok zgodi ali ne. In vsi ti podatki, ki jih iz takih raziskav dobimo, služijo v namene, kot je trenutna situacija. Še pred 20 leti, ko je bil izbruh SARS CoV v Aziji, so raziskovalci rabili tedne in mesece, da so prišli do informacije, kakšen je povzročitelj. Danes se to lahko zgodi v dveh dneh, cepivo pa se razvije in pridobi dovoljenje v enem letu. To je vloga stroke, ki jo žal nekateri zaničujejo," izpostavlja delo strokovnjakov in pomen znanosti.

Andrej Steyer je župan občine Apače od leta 2018, funkcijo pa opravlja nepoklicno (FOTO: Osebni arhiv).

Biti župan, družinski človek in mikrobiolog

Steyer, ki je na čelu apaške občine od leta 2018, priznava, da ima "nekatere dodatne obremenitve, povezane z epidemijo«", ob sočasnem, sicer nepoklicnem, opravljanju županske funkcije. Pri tem izpostavlja svojo ženo, ki "drži šest vogalov hiše". 

"Na srečo mi družina stoji ob strani, v občini pa imamo sposobno in učinkovito občinsko upravo ter delujemo kot dober tim. Na to sem ponosen. Zato mi je nekoliko lažje in delo poteka nemoteno naprej, sprejet je že dvoletni proračun, projekti so pripravljeni in delamo nove načrte," obrazloži izzive županovanja, družinskega življenja in poklicnih zahtev.

Upa, da se bodo občani cepili

Kot še pravi, imajo v občini Apače vzdržno epidemiološko stanje, vsake toliko pa tudi sam poskuša s kakšnim vzpodbudnim sporočilom občanom. Težko ocenjuje, če imajo občani več zaupanja v stroko, ker imajo za župana virologa, a se trudi, da dobijo prave informacije. Tudi glede upoštevanje ukrepov večjih težav nimajo, upa pa, da se jih bo tudi čim več odločilo za cepljenje

"Jaz se bom vsekakor cepil, ker je cepivo varno in učinkovito. In ker je to prav, predvsem za zaščito najranljivejših in seveda sebe ter svoje družine," zaključi.

S spleta

Komentarji (71)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nikoli (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kelko so ti dali v žep ka proviceraš tou cepljenje?

brezowski (nepreverjen)

Pomoje nema slabe plače, kak doktor mikrobiologije in imunologije, človik bi se bole pijto, što podkupuje skupine, kere širijo laži med neizobraženo drhal ?

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

krobikar1

Glede na tou kelko zna, pa ka vse je preštudejro niti nesmi meti slabe plače,...tisti ka so zadnjo knjigo prešteli za domače branje v 4.C pa so itak najbole pametni,...

In reply to by brezowski (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ten je nikoli nej zadosta keša. Več maš Bole si paroven. Janši pa Jankoviči itd. Se še trbej trgati? Misliš ka Majo tak malo keša?

In reply to by krobikar1

pepsicola (nepreverjen)

Svoj domet si dokazo z davanjon Janše pa Jankovića v te kontekst ... tan idi raje všečkat Potrča, sigurno kaj objavo že pa.

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

Mura je večna (nepreverjen)

Takšnega župana bi imel tudi jaz
saj nas ni slab
samo preveč se druži s smrdljivimi komunajzerji
drugače se pravzaprav niti ne more
ker LDS tako rekoč ne obstaja več

In reply to by pepsicola (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Ka? Z SDSS-ovcami se drüjži? Ne vörvlen ti. Mo prevero.

In reply to by Mura je večna (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)

Zabolelo te je ka San ti Janšo omeno? Ka ti je Dobroga dal? Povej ka bon te ga jes tudi slavil. Ovačik se pa cepite nišče je nej proti menje bedakov de na sveti. Pa notri bojte še zaprejti. Nas druge pa pustite ka mo živeli življenje.

In reply to by pepsicola (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

dal ti je vavčer
ker drugače pijanček tot si
ne bi videl hotelske sobe
niti od zunaj

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)

Ti boš meni govoril
da nisem videl hotelske sobe
Ko je še mama delala sem večkrat bil skrit v hotelski sobi v omari
pa čisto tiho sem moral biti

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

revež

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)

revež
ti je
mama

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

A tou je Janša dau? Kelko pa te ma pejnezof?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

dosta je 2 (nepreverjen)

to je pitanje, samo napizdnjeni lidje z strani zarotnikov, toga pitanja ne razmijo

In reply to by brezowski (nepreverjen)

Bjlinkgds (nepreverjen)

Gli to je problem ka so doktori podkupleni da nam lažejo pa še dodadke dobijo pa še manj delajo

In reply to by brezowski (nepreverjen)

Drhaalpodkup (nepreverjen)

Gli to je problem da so doktori podkupljeni od farmacije dobijo dodatke da nam lažejo pa še manj delajo v tem je problem ti izobraženi izdajalski izmečki.

In reply to by brezowski (nepreverjen)

Lopert (nepreverjen)

Hahahaa,ka pa je to provicejranje cepljenja?

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

H (nepreverjen)

Ja

In reply to by Lopert (nepreverjen)

Telovadski (nepreverjen)

Majster če že pišeš pod dvema nickoma bar malo "lingo" menjaj. Ovak je pa promoviranje nej proviceranje :)

In reply to by Lopert (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)

Tou je nikše tele Nick zel.. tisto San nej jaz pisal. Saj se zna za koj se ide. Lp!

In reply to by Telovadski (nepreverjen)

SSSSobočanec (nepreverjen)

Asi ti pod pravim člankom napiso ta komentar?

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

Budakacobelopič..ka (nepreverjen)

KAJ JE PA Z APLIKACIJOV , VERJETNO SMO JO VSI NAMESTILI , ALI SO PA ZADOSTI ZASLUŽILI , MOGOČE PA VSEENO VIDIJO DA JE TO EN VELKI DREK , ZDAJ BI PA NAJ BILO KRIVO PODEŽELJE .
KRAJNSKA GORA PA POKA PO ŠIVIH IN NIČ NE OMENJAJO, PREKLETA BANDA PLEŠAVA.

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Če ste spremljati TV, aplikacije ni namestilo NITI 40% prebivalstva!!! SPET UNIKUM V EVROPI. Zdaj se nam bodo res že vsi smejali.

In reply to by Budakacobelopič..ka (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

Nič mu niso dali. SAMO TO NAPAKO IMA, DA JE PAMETEN IN ZAUPA ZNANOSTI. Škoda, da ni več takih. Glede na včerajšnje poročanje, da so vse sosednje države z enakimi ukrepi kot pri nas že na številkah iz septembra, pri nas pa številke naraščajo, smo očitno sami res butalci.
VSAK SAM MORA UPOŠTEVATI UKREPE- TOREJ JIH BOMO POTEM KOT CELOTA VSI IN LAHKO BO SLEDILO SPROŠČANJE IN PREHOD V ŠOLE. Pa menda je vsakemu že jasno, da otroci NE SMEJO iti v šolo, dokler bo tako. IN ZA TO STANJE NI KROVA DRŽAVA, PAČ PA TISTI NEODGOVORNI POSAMEZNIKI, KI NE UPOŠTEVAJO UKTREPOV in katerih talci smo nato vsi!

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

989 (nepreverjen)

Ka so tebi nergači vsadili kaksen čip v glavo?

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

Nacionale (nepreverjen)

V keron razredi si ti ostal ven iz šole?

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Če smo ljudje ,ki želimo samo ukrepe, ki bi bili sorazmerni z nevarnostjo virusa teoretiki zarote?
Tudi prav...

pepsicola (nepreverjen)

Se vidi, ka si si nej sploj prešto, o čem je govora...je pa pomenljivo, če se vidiš, kak teoretik zarote.

In reply to by czd (nepreverjen)

debelibotnakvadrat (nepreverjen)

bar dva odstavka si prešti.pa te dale odavaj pesek.

In reply to by czd (nepreverjen)

OČV (nepreverjen)

NI prav , taki širijo virus in nato smo talvi takih ljudi, vsi, ki se držimo ukrepov.

In reply to by czd (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Ti pa si opran...Bog ti pomage...

In reply to by OČV (nepreverjen)

jkijkkjjj (nepreverjen)

Norveška agencija za zdravila je sporočila, da sta dva prebivalca zdravstvenega doma umrla nekaj dni po prejemu cepiva Pfizer-BioNTech proti Covidu-19 in da je bila začela preiskava smrti.
Vi mediji ste podkuoljeni da nam lažete vsaki dan 10x in ustrahujete narod.
Kaj je potrč kriv ker govori resnico.
https://www.youtube.com/watch?v=9JcsO00CrF4&t=106s zamislite se banda ciganska podkupljena!

pepsicola (nepreverjen)

Ti si butec, keromi je dokazovanje korelacije španska vas. To, da je nešče mrao po cepljenji, ne pomeni, ka je mrao zaradi cepljenja. Poznan tudi enoga, ka je frutabelo pojo, pa dva dni po ton mrao.Včera pa je eden mrao, keri je den pred ten pil mleko.

In reply to by jkijkkjjj (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)

vceraj je eden mrao
ker je bil s Tanjo Flaškon

In reply to by pepsicola (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Tele noro,..Zakaj pa vsi ,ki umrejo v tem času ,umrejo zaradi korone?

In reply to by pepsicola (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)

a si prebao
Vceraj je eden mrao ker je bil s Tanjo Flaškon

In reply to by czd (nepreverjen)

H (nepreverjen)

Covid cepivo spada pod kategorijo, kjer ne mores toziti zaradi stranskih ucinkov, isto kot h1n1 cepivo zaradi katerega jih je bilo ze vec oskodovanih, so tudi invalidi..

https://youtu.be/lXKjX78iS7o

In reply to by jkijkkjjj (nepreverjen)

jaz sem jaz (nepreverjen)

jkijkkjjj, pojasni nam, kdo so prebivalci zdravstvenih domov?

In reply to by H (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Najnovejša novica: cipijvo je tak nevarno, ka je v Franciji včera mrlo 10 lidij, prle kak so se sploj cejpili....

In reply to by jkijkkjjj (nepreverjen)

H (nepreverjen)

Mrna spremeni dnk

Črnnimedijjji (nepreverjen)

Seveda vi ste plačani lažnivci da zagovarjate virus keri je v bistvi prehlad in delate represijo med ljudmi teoretiki zarote so pa niso plačani kaj bi imeli od tega da bi širili laži daj daj zamislite se že enkrat kriminalci eni

Vajz (nepreverjen)

Aja, prehlad je virus?

In reply to by Črnnimedijjji (nepreverjen)

pepsicola (nepreverjen)

Dugo je trajalo, ka so se pojavili dežurni znalci, keri znajo po dveh jutub filmčkaj več, kak nešče, ka je študero, doktorero in se 20 let ukvarja s tejmi stvarmi. Bog pomagaj. Podkupleni vsi, banda, zarota, laž, vi znate resnico!!

1 (nepreverjen)

Da šten komentare dobin občutek ka jih je 90% komentatorov doktor znanosti ka se znajo.

Karl Marx (nepreverjen)

Ne glede na vse strokovne in druge reference, normalen človek ne more biti član sekte SDS.

čarni vrag (nepreverjen)

te je pa zopet naguzil strićek iz Čakovca
da take neumnosti pišeš
Tup si ko dedov kurec

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)

Karel
zakaj pustiš da te zmerjajo s dedovim kurcem

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

S tem dokazuje samo svojo razgledanost
in pripadnost naši socialistični družbi

In reply to by Nikoli (nepreverjen)

survival (nepreverjen)

to cepivo si nekam vtaknite, lahko vzamete mojo dozo, dol mi visi, nikoli nisem bolan, prehlajen itd...zato se ne bom cepil...menda ja imate internet in veste kaj to cepljenje potegne za sabo, če ne ste bebavi in ste iz farmacijskega kartelnega legla in ste v dno duše pokvarjeni.....je.... se s to vašo namišljeno kororno!

..... (nepreverjen)

survival Zdaj si pa rejsan pravi vir informacij najšo internet ja na interneti je pijsalo ka de 2000 leta konec sveta pa ka je zemla ravna.

In reply to by survival (nepreverjen)

Nacionale (nepreverjen)

Preveč filme gledaš.. Ukvarjaj se s Ken v koj se razmis, če se sploh v koj razmis..

In reply to by survival (nepreverjen)

Nacionale (nepreverjen)

Preveč filme gledaš.. Ukvarjaj se s Ken v koj se razmis, če se sploh v koj razmis..

In reply to by survival (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Ge san na interneti prešto, ka tüdi tij ne obstajaš, ka si izmišleni. Či na interneti tak pijše, te je istina.

In reply to by survival (nepreverjen)

piggy (nepreverjen)

idiot! pa tau nemreš vrvate

maxxx30 (nepreverjen)

"Razvoj cepiv hiter zaradi financiranja in hitrega prenosa znanja"...... žalostno da rak in podobne bolezni z veliko stopnjo smrtnosti ali trajne invalidnosti, niso dovolj pomembne, da bi jim namenjali toliko sredstev in znanja, kot v tem primeru.

J.P.Damijan (nepreverjen)

O boze. Razvoj cepiv za raka in trajno invalidnost. Pa znan, ka ste internet doktori nej bas inteligentni, ali osnovno solo pa znan mate?

In reply to by maxxx30 (nepreverjen)

piggy (nepreverjen)

pokcarjeni plačanec

Hmmmmm (nepreverjen)

Jah, ka naj povemo.... Človek ma pač prav, ker je specialist s svojoga področja... Večina komentatorov pa itak pričakovano: vse je podkupleno. Ko mački stopiš na rep... Ka te napravi? Točno to, ka delajo anti-vaxxeri, zacvili!

piggy (nepreverjen)

ale pa naiven kak ti budalo

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Jah, ges man za praktično vsako svojo trditev dokaze. Vi pa več ali menje nemate niti enoga. Menej so v šolaj včili, ka moje trditve kaj štejo, kda posreduvlen dokaze...

In reply to by piggy (nepreverjen)

piggy (nepreverjen)

kak pri zgodovino nej?pa vse vrvles ovca ena

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Predloži mi dokaze, ka se motin in mo ti vrvo. Dokeč mo na ton forumi dobivo sporočila ka san naivna ovca pa budalo, se samo smejem z vas. In se počutin pametnejšoga...

In reply to by piggy (nepreverjen)

piggy (nepreverjen)

ti se smiges z nas ale vsi se smigejo s tebe

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Jah, z marsišterih pametnih lidij so se smejali. Pa so meli prav... Tak kak ges pa 80% lidij, šteri upoštevajo znanost ;)

In reply to by piggy (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ne bi bilo slabo, če bi gospod župan z nami delil informacijo o tem po kolkih ciklih PCR testov odčitajo rezultat. Mogoče pa je to vojna tajna, zato ka lejko dale trajbajo to epidemijo. Nobena država na celon svejti nema takšne krivulje pozitivnih kot Slovenija. Ravna črta že dva mesca. Pa gospod doktor bi lejko razložo, da pozitivno testirani s PCR testom ne pomeni, ka je testirani okuženi, kot nam oni prezentirajo. Bolnice pa so napolnjene z raznimi kroničnimi bolniki, mamilaši in kroničnimi alkoholiki. Pa nekdo umre zaradi razpada jeter, vzrok pa Covid-19. Šalabajzersto najhujše vrste.

Erebos (nepreverjen)

Tebi in tebi podobnin je gospod doktor s prvim stafkon razloza PCR test. Prestej se 1x.

Ena tuja misel pa poda se bole enostavno razlago... "You can´t fix stupid."

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Či si nej prešto, te ne komentejraj. Doktor razlaga o cepijvi, nej o testeranji. Testejranje pa število obolelih je nej tema toga članka, je samo mimogrede omenjeno. Ali, kak sakši butalec, iščeš v članki samo tisto, v koj se lejko pikneš, namesto ka bi iz toga nekaj odneso...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

zippo (nepreverjen)

To pomeni da so vsi Akademiki ki so drugačnega mnenja o tem facebook virusu kot je izjavo Profesor Nesterovič teoretiki zarote. Kateri testi so zaneslivi? Lahko si toplo pozitiven al pa hladno pozitiven aja pozabli so omenit da si lahko na navaden corona virus tudi pozitiven celo 4 take viruse ki se jim po domače reče prehlad. 97% okuženih ni z Kovid19 okuženih.

Vajz (nepreverjen)

Bravo. Pa tou, ka je skoro 80% več smrti letos, kak je bilou lani v primerljivon obdobji tüdi nema neka skupnoga s covidon, ha?

In reply to by zippo (nepreverjen)

zippo (nepreverjen)

Aja velika večina pa se jih okuži v bolnici tudi to nekaj pove.

Muki2122 (nepreverjen)

boljse biti teoretik zarote kot covid plačanec ki mora promovirat cepiva. ubogi revež, da se tako poniža za denar. moje sožalje njegovi ženi in svojcem.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice