*Fotografija je simbolična
Poslanec Svobodnjakov je v avstrijskem parlamentu uprizoril svojevrsten šov, ko je domnevno dokazal, da hitri testi tudi na kokakolo dajejo pozitivne rezultate. Družbena omrežja ga slavijo kot heroja, ampak njegov eksperiment je v resnici zavajajoč.

Minuli četrtek so bili v avstrijskem parlamentu priča nenavadnemu prizoru. Poslanec stranke FPÖ, ki jo nekateri uvrščajo na skrajni desni pol političnega spektruma, je ob nasprotovanju množičnemu testiranju in milijonih, ki jih za to namenja avstrijska vlada pod vodstvom kanclerja Sebastiana Kurza, izvedel eksperiment in z antigenskim testom testiral vzorec kokakole.

Ko je test domnevno pokazal, da je kokakola pozitivna na okužbo s koronavirusom, je zmagoslavno dejal: "Gospod predsednik, imamo težavo. Imamo okužbo s koronavirusom," in pri tem šaljivo opozoril predsednika avstrijskega parlamenta Wolfganga Sobotko.

Posnetek množično delijo tudi Slovenci

Svoj šov je delil tudi na družbenem omrežju Facebook in posnetek je hitro postal viralen. Za številne nasprotnike ukrepov in teoretike zarot je to nesporen dokaz, da so testi neuporabni in, da je celotna pandemija pod vprašajem. Dosegel je seveda tudi slovenske uporabnike družbenih omrežij.

Toda, kot opozarjajo številni strokovnjaki, je eksperiment zavajajoč in je pokazal le, da poslanec Svobodnjakov nima osnovnošolskega znanja kemije. Njegov zavajajoči eksperiment so razgalili tudi številni mediji, med drugim Siol, a seveda to ni preprečilo, da bi posnetek nehal krožiti po Facebooku.

Michael Schnedlitz je sicer član opozicijske stranke FPÖ. VIR: Zajem zaslona (Facebook)

Kaj so hitri testi

Antigenske teste oziroma tako imenovane hitre teste uporabljajo po vsem svetu in so jih začeli pred kratkim tudi pogosteje uporabljati pri nas, v zdravstvenih zavodih so celo obvezni. Hitri testi ne iščejo genskega materiala patogena, temveč beljakovine, ki so značilne za virus.

Kot je pojasnila infektologinja Mateja Logar na vladni tiskovni konferenci, so veliko bolj občutljivi od PCR testa, saj pokažejo le, če je nekdo pozitiven v tistem trenutku, ne dajo pa podatka, kako bo v naslednjih dneh.

So pa koristni v smislu, da se odkrije prisotnost virusa pri asimptomatski osebi in se ga tako preventivno izloči iz delovnega procesa. 

Zakaj je eksperiment že v osnovi napačen

Kaj je storil narobe avstrijski poslanec? Treba je vedeti, da je kokakola izredno kisla, ph-vrednost ima namreč okrog 2,5, pri svojem eksperimentu pa je poslanec vzorec nanesel neposredno na test. Pred tem bi moral vzorcu s kokakolo dodati tako imenovani pufer, ki opravlja vloga ohranjanja pH-vrednosti vzorca v primernem razponu za testiranje.  Za primerjavo, pH vrednost človeške sline ali krvi se giblje okoli vrednosti 7. 

Laično povedano, kislina v kokakoli je uničila protitelesa, s katerimi so prevlečeni hitri testi, in zaradi tega je prišlo do obarvanja. Vse kar je dejansko storil avstrijski poslanec je to, da je dokazal reakcijo kisline v kokakoli s protitelesi oziroma beljakovinami na hitrem testu.

Pozitiven bi bil tudi jabolčni sok

Ob tem velja izpostaviti tudi dejstvo, da antigenski testi seveda niso namenjeni testiranju hrane ali pijače.

Strokovnjaki dodajo še, da bi do podobnih rezultatih prišli tudi pri testiranju jabolčnega soka, poleg tega denimo tudi test nosečnosti lahko prevaramo na ta način, kar so dokazali številni uporabniki na portalu Youtube. Mar to pomeni, da so nosečniški testi neuporabni? 

V vsakem primeru, pa oseba, ki je pozitivna na podlagi hitrega testa, opravi še PCR test za končno potrditev okužbe.  

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Poli84 (nepreverjen)

Je resnično dokazano in mij budale ka vrvlemo naši vladi pofukani.Sai kak njin tan dajo ultimat tak je .Preklejta banda DOMOBRANSKA

Karl Marx (nepreverjen)

to je nekaj takega kot če bi z milnico testiral
olaf gumije

In reply to by Poli84 (nepreverjen)

Haha ha ... (nepreverjen)

mafija ti da pozitiven test

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

v cajtu juge ko ni bilo z a dobiti olaf gumijev
smo poćene flikali z flikami za bicikline in mopede

In reply to by Haha ha ... (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

O mater
to so pa morali biti težki cajti

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Nikoli (nepreverjen)

Malce težji od današnjih

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Jansaaaa (nepreverjen)

A mi lahko kdo razlozi naslednje;sosed je opravil hitri test za covid,je bil pozitiven nato so ga poslali na nadaljni test in je bil negativen,zakaj njega smatrajo kak corona pozitiven ce pa ni?????jansa debelinko se kak dolgo bos se nam lagal svinja?kacin in ostala golazen? Picke ene

Jansaaaa (nepreverjen)

Preverjeno sem bil celi cas polek se san zdravnik je rekel da se smantea to kot covid pozitiven magari ni,pa se z nasmeskom poslovil?kdo ma tu koga za norca????slovenci zbudite se

In reply to by Jansaaaa (nepreverjen)

1919 (nepreverjen)

Lp Jansaaaa

Dobro jutro! Kaj novega to nedeljsko jutro, ti, ki si bil "polek". Ovi avstrijski parlamentarni komedijant se bo moral s kemijo še enkrat srečati, predvidevam pa, da si tudi Ti z kemijo nisi ravno v najboljših odnosih. Rajši se drži nogometa. Kako bo danes Nd Mura: Nk Domžale?
Pa kosilo; goveja juhca, pražen krompir in svinjska pečenka ....ali??.....mogoče škampi in zajec na ražnju (v gozdu)?.."polek" deci terana.

Zalepi si Janšo na wc, te pa udri po qrcu.

Ldan

In reply to by Jansaaaa (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

Majmun prizadeti nejsmo ti krivi če doktora ne razmiš. Vsaki ka prijde na pregled se obravnava kak covid pacient dokler test ne pokaže negativno tačas pa nemreš lejtate po bolnice kak kakši ftiček murči

In reply to by Jansaaaa (nepreverjen)

Jansa ti hlapec (nepreverjen)

Ne pacient ni bil deugic pozitiven,kljub temu se smantra to kot 1okuzen???kapiss

In reply to by Gost56435 (nepreverjen)

blabla... (nepreverjen)

ja ti si bil poleg kda je sosid delal test...itak...hahhaah

In reply to by Jansaaaa (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Zato, ker je test enouk pokazo, ka si pozitiven. Je pa redna katastrofa. Dobiš odločbo, oproščen si dela, doma moreš biti celih 10 dni... Rejsan so lidgej zmešani, o kon se bunijo...

In reply to by Jansaaaa (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Gnes san dal termometer v svojo vročo kavo. In znate ka? Kava je mela vročino in je glede na teorijo na robi smrti!!! Tej termometri v lekarnaj so sranje!!!!
To je tipičen primer vseh teh teoretikov zarot: človek z IQjon pod povprečjon dela nekšne nesmiselne teste in ma nekšne nesmiselne teorije, štere se za lidij s podpovprečnin IQjon zdijo dobre in smiselni in te se to širi po interneti... Jah, kak je Einstein, eden najinteligentnejših lidij vseh časov, pravo: "Samo dve stvari sta neskončni: vesolje in človeška neumnost, ampak za vesolje nisem povsem prepričan"

bejbi (nepreverjen)

oh vidi pametnjakoviča, Einsteina (nepopolno) citira in že omalovažuje drugače misleče "teoretike" "zarot".

res je v zadnjem letu nastala nova generacija FB znanstvenikov - takih, ki na podlagi dveh prebranih 24ur člankov, solijo pamet vsem s kančkom zdrave skepse in podarjajo neke zgrešene analogije.

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

katy pasojebska (nepreverjen)

jaz sem enkrat vtaknila psu termometer v rit
pa me je ugriznil
pička mu je materina

In reply to by bejbi (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

to še ni nič
Jaz sem enkrat vtaknila termometer
Dejani Svinjskoglavemu v rit
pa je prdnil
ko svinja

In reply to by katy pasojebska (nepreverjen)

marta mil. (nepreverjen)

tanja flaškon ............. Misliš vtaknil si nos v Židanovo rit

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

To pa je
DAS IST NIKS
kar tako
iz tebe še kaj bo

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

To neje omaloževanje drugače mislečih, ampak omaležovanje lidij, šteri nekajo pojma o znanosti in na podlagi dveh youtube-videov tupijo, ka celi svet laže, ka jih Bill Gates ščej cepiti pa nadzorovati, pa ka je zemlja ravna ipd. Človek je končo vojaško srednjo šolo, ge valda kemije vido neje in izraza pH tudi nej, in te je bil kmet in zdaj je bog "drugače mislečih", ker je s kislino vničo test. Znanstveniki, šteri so leta in leta študejrali neko zadevo in obvladajo biologijo, kemijo in druge stvari v nulo so tej stvari že zdavnaj demantejrali in podali znanstveno razlago na to temo. Ampak seveda, oni so nesposobni in delajo za Gatesa, že razmin...

In reply to by bejbi (nepreverjen)

Hmmmmm (nepreverjen)

Nakak enako podobna absurdnost: ženska vzeme kontracepcijsko tableto, par minut sledi sredstvo za bruhanje, tabletko posledično skozla ven in za dva meseca pokaže test nosečnosti, šteri je pozitiven in te de se sigurno najšla skupina lidij, štera de ploskala tomi in šinfala kontracepcijske tablete kak neučinkovite...

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

Gost56435 (nepreverjen)

Bravo majster....pa to ste si pod pazduho pa v rit rivale zdaj pa še v kavo dejvleš. Kakša je bila kava?

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

blabla... (nepreverjen)

blavvooo super napisano...glede kategorije poslanca Avstrijske FPÖ - Nazi stranke...so pa v glavi nej dele od nase SDS ....pac tej sopajo zdaj svoje proti vladi drugo je tu nej v ozadji! Mislite ka SDS ce bi SD, LMS itd. nebi isto delali.... pac vse stranke sto crno proti belo!

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

marta mil. (nepreverjen)

To so testi iz Kitajske

Karl Marx (nepreverjen)

kje se pa lahko kupi takšen tester
Jaz sem zadnjič probal za fazen priferjem
pa je tudi pokazal

Janko gre na banko (nepreverjen)

Taka vsaki keri je pija coca colo pa jabolčni sok in je šau na test je pozitiven? Te pa to razloži zakoj je teko pozitivnih 🤮🤮🤮
V prven vali je ne blo takih testov pa je 100x majn lidi blo pozitivnih ali pa mrlo zaradi Covida 19 zaj naenkrat pa so take številke... Tu ne treba biti pameten idino logično razmišlati kak nas napizdavlejo z vsen ten...
Pa ne pravin ka nega totega betega ampak neje tak grozno kak nas krmijo. Tudi za plučnico folk umira tudi za gripo ampak to nišče ne šteje. Groza kan ide vse to bogi lidje,ki majo bolezni ka jih znamo zdraviti ali pa ka bi jih lehko pa jih zaj ne 😡
Se pita ,ker keko raka bi lehko rešli ampak ga zaj sploh ne odkrijejo pri lideh ampak ga bojo gda je že vse prepozno 😭

falko (nepreverjen)

jansevi volivci so v vecini cipresari, ali so v manjsin mladi, ka se njin ze na dalec vidi ka so nej glih brihtni. pastir in ovcice, vsi pa znamo ka ovcke naredijo kda prva skoci v prepad.

gostja 426 (nepreverjen)

Dokazano so hitri testi nezanesljivi. Sodelavec je bil v 14 h dneh negativen, pozitiven, nato spet negativen, spet pozitiven, šele nato so ga dali na PCR test, kjer je bil negativen. Pa še PCR testi so se doslej izkazali kot nezanesljivi, da je bil kdo naprej enkrat ali dvakrat negativen, nato pa pozitiven. Poleg nezanesljivih testov je problem tudi nerazsodnost, zakaj se brise jemlje samo iz nosu, kjer se lahko znajde marsikaj, kar v resnici ne preide v telo, brise bi morali za večjo zanesljivost jemati tudi iz žrela, tako kot pri drugih testih, npr. za bolnišnične okužbe ipd. Ne vem, kdo si je izmislil takšen način testiranja in s takšnimi testi, in žal ni sposoben razložiti, zakaj je tako in s tem dokazati svojo sposobnost. Zato ne preseneča cvetenje raznih teorij zarot, ki jih ne podpiram, a je žal stroka sama kriva za to.

čarni vrag (nepreverjen)

Ne razmin zdaj te naše stručnjake. PCR test
pri 25 ciklih 70% pozitivnih je dejansko pozitivnih
pri 30 ciklih 20% pozitivnih je dejansko pozitivnih
pri 55 ciklih 3% pozitivnih je dejansko pozitivnih
Kje so zdaj naši geniji, ka bi to komentirali? Pa da je kriva kisla kokakola.

tutu (nepreverjen)

Dve Zadevi.
Prvič, vir?
Drugič, SI se pozanimo o zadevi? Znaš vse o PCR-testih? Si se pozanimo, če tvoja trditev, gledano po teoriji, lejko štima? O zakoj je to tak? Mislin, na strani kakšnih znanstvenikov in nej korona-skeptiki.si. Če nej, te te ne razmin. V ton časi, ka pišeš telko komentarov na ton portali, bi to lejko komot napravo

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

coklaš (nepreverjen)

Škoda je zgublati časa sploj s takšnimi, ker to ne prideš do kraja. Pa tu se nejde za skeptičnost, ker tem pametni zarotnikom glih toga največ primanjkuje, vse nekritično požrejo in ne preverijo nič. Ne ven, če je krivo pomanjkanje izobrazbe, inteligence, ali pa so v igri kakšne druge posledice. V Pomurju pa smo znani po ton, ka mamo večino prebivalstva na ravni toga čundravoga avstrijskoga poslanca, desničarskoga skrajneža, keri pač sceno delo, ker jih boli, ka so nej več v vladi s Kurzom po Ibiza aferi. To lejko vidiš pri komentaraj tak tu, kak na facebooki. Ovak pa vir za trditve zgornjega veleuma je nišče drugi kak pojoči major Ladislav Troha, keri je te izmišljene, pa skregane z logiko trditve, navajo v peticiji svojega gibanja OPS.

In reply to by tutu (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Dragi prijatelj tu maš vir. Tisti ka so napisani kak avtorji so nej teoretiki zarote, nego priznani strokovnjaki za to področje. Študija pa je nej izšla v Jani, nego v Oxford academic publikaciji.
https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1491/5…
Ka se pa tiče drugoga pitanja, jaz sem PCR test vido samo na sliki. Sem pa presto ka o njem pravijo priznani strokovnjaki, med drugim tudi izumitelj PCR postopka Kary Mullis.
Ti si izgleda eden od tistih, ka mislijo, ka moreš poznati ne vem kakšne podrobnosti. Vidiš moja žena vozi auto glij tak dobro kak ges, če glij nema pojma o termodinamiki in o Ottojevimi procesi.

In reply to by tutu (nepreverjen)

coklaš (nepreverjen)

Ti si rejsan veleum, vejpa ne senja se ti, ka piše v toj študiji in ka to dejansko pomeni. Skoraj sto odstoten san, ka si je nej niti prešto, saj zahteva malo višje znanje, kak to ka si ti na fbji prešto od Mullisa.

"To je znano že mesece in smo o tem tudi v Sloveniji že marsikaj napisali in upoštevamo pri interpretaciji izvidov. Hkrati pa je dobro umerjen PCR tudi v dovolj veliki meri kvantitativen, da v praksi zelo zanesljivo ločimo med veliko količino virusa v brisu (okoli 20 cikov) in manjšo količino virusa (okoli 30 ciklov in več) in nam to tudi pomaga pri interpretaciji. Skupaj z anamnezo in klinično sliko je mogoče skoraj vedno postaviti vse podatke o okuženem v logično klinično sliko in ločiti med začetno okužbo, asimptomatsko okužbo, boleznijo covid-19 ali nekužnim rekonvalescentom - tako, kot v medicini tudi sicer delamo diagnostiko na drugih področjih. "

Trditev/vprašanje: Pozitivni izvid PCR testa ne dokazuje, da je ta oseba bolna in/ali kužna!

Odgovor: Tudi to ve vsak študent 3 letnika medicine - ocena bolezni ali kužnosti vedno temelji na poznavanju poteka bolezni in kombinaciji anamneze, klinične slike in preiskav, mikrobioloških in drugih. Nisem še slišal, da bi kdo od pristojnih strokovnjakov za covid-19 trdil drugače - kolega postavlja lažne dileme in se spopada z njimi po načelu napadanja slamnatega moža.

Trditev/vprašanje: Izumitelj PCR metode nobelovec dr. Kerry Mullis je izrecno poudaril, da pozitiven PCR test ne dokazuje nalezljive bolezni.

Odgovor: Spet - odkritje tople vode! Kdo pa trdi drugače?

Trditev/vprašanje: Diagnoza bolezni le na osnovi PCR testa posebno pri asimptomatskih osebah JE STROKOVNA NAPAKA!!!

Odgovor: Se globoko strinjam, in spet »znanje« za tretji letnik medicine in napadanje slamnatega moža - stavek je namenjen fascinaciji laikov, ki naj bi zaradi oblike kolegovega zapisa (velike črke s klicajem) sklepali, da infektologi v Sloveniji postavljajo diagnozo covid-19 le na osnovi PCR. Kako nespoštljivo, da kolega, specialist za hujšanje, svoje kolege infektologe na tako cenen način zlorablja za »postavljanje« pred FB publiko.

Zdaj pa bejž na FB nazaj!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

tak tester je do kurca
jaz verjamem NIJZ

Karl Marx (nepreverjen)

jaz pa ne
kako sva si različna

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

real (nepreverjen)

"Ob tem velja izpostaviti tudi dejstvo, da antigenski testi seveda niso namenjeni testiranju hrane, pH vrednost človeške sline ali krvi pa se giblje okoli vrednosti 7." Govori o testih, nato kar naenkrat o človeški pH vrednosti. Če so že to omenili, bi še omenili druge primerjave s pH. Taki stavek je, kot če bi pisal: "Lačen sem, je pa okno je umazano."

Šavel (nepreverjen)

Covid je izmišljen.. Ne dajte se cepiti, ker te hin

fluxersan (nepreverjen)

Si predstavljan Grimska ali keroga drugoga od SDS bebcov ka dela takšen test v našon parlamenti v primeri ka bi SDS zdaj bila v opoziciji. Tej Avstrijski svobodnjaki so ista liga kak naš SDS, pa tudi na iston zarukanon mentalnon nivoji. Sta pa tevi dvej stranki (SDS in Svobodnjaki) itak zlizanivi kak mađarski desničarski pedri.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice