Danes so z izvajanjem brezplačnega testiranja na okužbo s koronavirusom s hitrimi antigenskimi testi pričeli v zdravstvenih domovih po Sloveniji.

V soboškem zdravstvenem domu poteka testiranje s hitrimi antigenskimi testi vsak dan med 9. in 17. uro v modrih kontejnerjih pred zgradbo Dispanzer medicine dela in športa. Na test se ni potrebno naročati, s seboj morate imeti le kartico zdravstvenega zavarovanja.

Z zanesljivostjo zadovoljni

Kot nam je dejala direktorica Edith Sapač Žižek, so v soboto dobili 2000 hitrih testov, nekaj pa so si jih pridobili tudi z lastnimi naročili in jih bodo izvajali, dokler bo potreba. Hitri test lahko pokaže sicer negativen, pozitiven ali mejni rezultat. V primeru pozitivnega izvida se okužba vnese v sistem Nacionalnega inštituta za javno zdravje, v primeru mejne vrednosti pa se opravi še PCR test, je pojasnila.

"V začetku smo vse pozitivne na hitrih testih preverjali s PCR testi in lahko rečem, da so bili kar zanesljivi in so v veliki večini potrdili rezultat hitrega testa," nam je obrazložila direktorica soboškega zdravstvenega doma.

V soboškem zdravstvenem domu kader za 'nova delovišča' zagotavljajo s prerazporejanjem, zaposlene pa 'posojajo' tudi soboški bolnišnici.

Kje v Pomurju še testirajo?

V sodelovanju z Zdravstvenim domom Murska Sobota, pa bodo pričeli z brezplačnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi tudi v občini Moravske Toplice. Kot so sporočili, se bo testiranje izvajalo po naslednjem urniku:

  • v sredo 06. januarja 2021, od 10.00  do 14.00 ure, v Kulturni dvorani v Bogojini,
  • v sredo 06. januarja 2021, od 14.00  do 18.00 ure, v Vaško – gasilskem domu Moravske Toplice in
  • v petek, 08. januarja 2021, od 08.00 do 12.00 ure, v prostorih Dvojezične osnovne šole v Prosenjakovcih.

Lendavski zdravstveni dom je ravno tako danes pričel izvajati brezplačni testiranje, sicer pa bo testiranje mogoče opraviti v naslednjih dneh:

  • Ponedeljek in petek v Lendavi pri Centru za zaščito in reševanje od 11.00 do 14.30 ure
  • Torek v Dobrovniku pri Centru za zaščito in reševanje od 11.00 do 14.30 ure
  • Sreda v Turnišču pri zdravstveni postaji od 11.00 do 14.30 ure
  • Četrtek v Črenšovcih pri zdravstveni postaji od 11. do 14.30 ure 

V Zdravstvenem domu Gornja Radgona so s testiranjem tudi že pričeli, možno pa ga bo opraviti vsak dan od 15.00 do 19.00 ure.

Zanimanja za hitro testiranje je bilo v Murski Soboti že prvi dan precej.

V Ljutomeru bodo testirali po sistemu drive-in

Zdravstveni dom Ljutomer bo z izvajanjem hitrih testov pričel v torek, 5. januarja, od 15. do 18. ure ter v sredo od 7. do 10. ure. Testiranje bo potekalo po »drive in« sistemu, obvezno pa je imeti s sabo zdravstveno izkaznico in pa mobilno številko na katero bodo sporočeni rezultati testiranja.

Kot so sporočili, bodo testiranje izvajali tudi v prihodnjih tednih, točne dneve testiranj pa bodo objavili do konca tega tedna. Ob tem se trudijo urediti še možnost testiranja enkrat tedensko tudi v ostalih treh občinah (Križevci, Veržej, Razkrižje), o tem pa bodo pravočasno obvestili.

Prijave na cepljenje že dežujejo

Sicer pa zdravstveni domovi tudi redno zbirajo prijave na cepljenje, v soboškem domu so jih začeli sprejemati danes in prvi odziv je bil nad pričakovanji.

Po besedah direktorice so telefoni skoraj pregoreli, prejeli pa so tudi že čez 300 prijav preko elektronske pošte. Prijavljeni se uvrstijo na čakalno listo in bodo obveščeni, ko bo cepivo na voljo, zaenkrat ga namreč še ni.

Velja pa, da imajo prednost prioritetne skupine, torej starejši od 60 let, kronični bolniki in zaposleni v interventnih službah, šele nato pa pridejo na vrsto ostali. Po besedah Sapač Žižkove bi se naj cepili tisti, ki v zadnjih treh mesecih niso preboleli okužbe s koronavirusom.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
..... (nepreverjen)

Testi so sigurni ja malo morgen pred enin kednon v roki pou ure hitri test 2x pozitiven 1x negativen. Po takojšnjon opravljenon PCR testi je bilou obratno pozitivna sta gratala negativna negativen pa pozitiven. Tou je zanesljivost hitrih testov.

Himmler (nepreverjen)

Pri nas sploh ne dežuje.

In reply to by ..... (nepreverjen)

Jansaa (nepreverjen)

Jansa nisi se v albaniji,pakivaj kufre p par tvojeh kolegov zeme zebof ti dadek eden

jožko .š (nepreverjen)

Kitajski testi

En (nepreverjen)

napakiNotice: Trying to get property 'ct_value' of non-object in Drupal\cleantalk\CleantalkFuncs::_cleantalk_check_spam() (line 660 of modules/contrib/cleantalk/src/CleantalkFuncs.php). Negre vam to nikako

parsifal (nepreverjen)

Kot bi rekel Karl Marx
testiranje je do kurca
večinoma se testirajo
komunajzerji levaki in pedri

6881 (nepreverjen)
dr (nepreverjen)

Samo številke "okuženih" rabijo. To je pogoj za podaljševanje ukrepov. Ukrepe pa rabijo ka nas disciplinirajo in ka se ne zbiramo proti vladi.

.... (nepreverjen)

Ja ka , pa ge, se pa tij zberaš siroče eno , ka pa gučijš norosti , tij revše se boš nekaj zbero , marš.

In reply to by dr (nepreverjen)

balounar (nepreverjen)

Tak fejst vsi samo to tirate kakši je naval na teste, pa ceplejne, tan ka so pa že vmrli od cepiva, pa ka so okužbe dobili po ceplenji, ka pa to? to je nekši bla bla pravi ova Magajna, no pa zdaj? To so tudi levaki, pa desnjaki?

prekmurec75 (nepreverjen)

zal danes sem se prijavil na ceplenje in zal ze so prisle novice da so pacienti umrli zaradi cepljenja prosim naj se prej cepijo politicarji in potem bom se jas dal cepiti

Starejše novice