Znameniti rdeči Michelinov vodnik bo 18. marca razkril katere slovenske restavracije se bodo lahko prve pohvalile z Michelinovo zvezdico.

Da prihaja najprestižnejši svetovni vodnik po restavracijah končno v Slovenijo, je Slovenska turistična agencija skupaj z Romainom Perrierjem, direktorjem prodaje in trženja pri Michelinu, sporočila v novembru prejšnjega leta. "Ocenjevalci vodnika že več kot leto skrivaj ocenjujejo slovenske restavracije in pripravljajo prvi izid vodnika za Slovenijo," je takrat za STA dejal Perrier. 

Končni seznam in število restavraciji, vključenih v prvi slovenski vodnik Michelin bo znan na razglasitvi rezultatov 18. marca. Seznam bo takrat prvič predstavljen tako kuharskim mojstrom, predstavnikom medijev, splošni javnosti ter tudi Slovenski turistični organizaciji.

Seveda, so prav vse podrobnosti zavite v tančico skrivnosti, med drugim tudi koliko inšpektorjev vodnika je bilo pri nas, katere restavracije so ocenili, kjer pa je zagotovo največja skrivnost, katere restavracije bodo prve prejemnice Michelinove zvezdice. 

Najboljše med najboljšimi

Spomnimo, da se Slovenija že ponaša z vodičem Gault&Millau, drugim najbolj prestižnim, takoj za Michelinovim. Ali lahko na podlagi tega predvidevamo katere restavracije se bodo prve ovekovečile tudi z Michelinovo zvezdico? Po izboru mednarodnega vodnika Gault&Millau sta s 17,5 točkami od 20-ih, med najbolje ocenjenimi restavraciji Hiša Franko v Starem selu pri Kobaridu in Gostilna pri Lojzetu v Vipavski dolini. 

A takoj za petami, s 17 točkami, sledijo Ošterija Debeluh v Brežicah, restavracija Strelec iz Ljubljane, pa tudi Hiša Denk v Zgornji Kungoti in restavracija Mak iz Maribora. Kaj pa Pomurje? Najbolje ocenjena je Gostilna Rajh, ki je ocenjena s 15 točkami, Gostilna k Rotundi jih ima 12,5. Tretja, Taverna Kupljen pa ima še pol točke manj, torej 12 točk.

Pomurje med prejemniki Michelinove zvezdice?

Glede na globalni sloves Ane Roš bo zagotovo med prvimi prejemnicami njena restavracija Hiša Franko. Bi se lahko zgodilo, da bi Michelinovo zvezdico prejela tudi Gostilna Rajh, ki ima med pomurskimi gostilnami zagotovo največ možnosti. 

"Medtem ko srkate aperitiv, čakate na pozdrav iz kuhinje in občudujete njihovo notranjo zasnovo, dobite občutek, da se je čas nekako ustavil pri gostilni Rajh. Nihče ni povsem prepričan, kako jim to uspe, a dejstvo, da se že četrta generacija gostincev uči svojega posla, daje vedeti, da vedo, kaj počnejo," se glasi opis v vodiču Gault&Millau.

Kaj bi zanje pomenilo to priznanje smo preverili pri Tanji Pintarič, ki nam je na kratko povedala. "Nič kaj takega. Še naprej bi nadaljevali s svojim delom tako, kot smo to počeli do zdaj".

Kaj pa so v vodiču Gault&Millau zapisali za preostali dve restavraciji? Gostilna k Rotundi naj bi tako povsem zaposlila vaša čutila in brbončice.

"Obisk Gostilne k Rotundi bo zaposlil vsa vaša čutila. Ne glede na to, od kod prihajate, vas bo očarala pokrajina in narava. Ko boste sedeli, vam bodo solze začele polniti oči in to potem, ko boste videli vse dobrote, ki jih ponuja ta kraj. Pripravljeni ali ne, hladen zaganjalnik v obliki prekmurske plošče vam lahko spremeni življenje na bolje, saj se tünka topi v ustih in brez težav jo boste jedli brez kruha - vendar  tega ne boste storili, saj je kruh domač in prav tako slasten".

Za Taverno Kupljen pa so zapisali:

"V kolikor se sprehajate po hribih Jeruzalema, ki so prekriti z vinogradi, ob tem pa vas zgrabi lakota, potem je Taverna Kupljen prava izbira za vas. Njihova terasa ponuja čudovit razgled, topla notranjost pa vas bo pričakala s prijetnostjo, domačim vzdušjem in prijetnim jedilnikom, kjer bodo vsi našli nekaj, kar jim je všeč. Ljubitelji mesa se bodo ustavili že pri vhodu in si ogledali omaro,  ki je napolnjena s kosi zorjenega govejega mesa".

Kulinarični potencial Slovenije

Michelinov vodnik je bil prvič predstavljen že leta 1900 in vse od takrat predstavlja bonitetni sistem, ki restavracije ocenjuje in nagrajuje na podlagi njihove kakovosti. Ena zvezdica po vodniku pomeni ‘zelo dobro restavracijo’, dve ‘odlično kuhinjo, za katero je vredno skreniti s poti vašega potovanja’ in tri zvezdice ‘izjemno kuhinjo, ki je vredna posebne poti’. 

Po Michelinovih podatkih se z eno njihovo zvezdico trenutno ponaša 2290 restavracij, 414 restavracij z dvema in 113 restavracij s tremi zvezdicami. Seveda je država, ki si lasti 600 in s tem največ zvezdic, Francija. 

"Michelin vstopa zgolj na destinacije z dokazanim kulinaričnim potencialom in pri tem sledi svoji razvojni politiki, danes pa je uveljavljen na 32 destinacijah po vsem svetu. Predstavlja edinstven komunikacijski kanal za nagovarjanje najbolj zahtevnih gastronomskih navdušencev z visoko kupno močjo, kakršne želimo pritegniti v Slovenijo," še dodaja Slovenska turistična organizacija.

Ob tem pa v Slovenski turistični organizaciji še razkrivajo, da bodo v projekt Michelinovih zvezdic vložili slabega pol milijona evrov, in sicer 425 tisoč evrov na leto. Vložena sredstva bodo porabili za aktivnosti globalne promocije, odnose z javnostmi, kreiranje uredniških vsebin in tudi za tisk znamenitega rdečega vodnika.

"Verjamem, da bo ta naložba močno povečala prepoznavnost Slovenije kot gastronomske destinacije", je na takratni novinarski konferenci povedala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije. 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

ČESTITKE, milijonkrat. Sam se upam trditi, da je pomurska kulinarika ena najboljših v regiji, saj temelji na domačih živilih in domači kuhinji. Temelji, da ne bo narobe, časi se spreminjajo, vem.

ehmeti mehmeti (nepreverjen)

Vi še Židovske zvezde ne morete dobiti kaj šele Michelinove

Starejše novice