Občina Beltinci stopa na pot, da postane pametna skupnost. Prvi korak bodo izkoristili za oblikovanje strategije.

Kot so sporočili z občine Beltinci, z današnjim dnem stopajo na pot, da postanejo pametna skupnost. Proces oblikovanja strategije pametne skupnosti sovpada z oblikovanjem strategije razvoja občine. Za uspešen proces je ključna aktivna lokalna skupnost, kajti občina si želi kolektivno oblikovanih rešitev za specifične izzive. 

Občanke in občani bodo s pomočjo spletnega vprašalnika in vprašalnika v klasični obliki dobili priložnost, da podajo svoje predloge za reševanje izzivov na sedmih izpostavljenih področjih. Na podoben način bodo v proces vključeni strokovnjaki in vplivneži. 

»Smo na začetku procesa in v prihodnje bodo sledile še številne ključne aktivnosti. Za identificirane izzive bomo iskali najboljše (inovativne) rešitve, prav tako bomo prisluhnili mnenjem in predlogom občank in občanov, podjetij, obrtnikov, kmetov, društev, izobraževalnih, socialnih in zdravstvenih organizacij, javnih zavodov ter vseh drugih deležnikov, ki so pomembni za razvoj naše občine. Naša strategija bo poosebljala potrebe naše skupnosti ter naš skupen odgovor na izzive in priložnosti, ki jih prinaša sodobna družba. Prav tako bo strategija takšna, da jo bomo lahko vsi razumeli in se z njo vsi identificirali,« je ob začetku procesa dejal župan občine Beltinci Marko Virag.

Testiranje rešitev v »živem laboratoriju«

Župan je za potrebe zagotavljanja dinamike procesa oblikoval posvetovalno telo, ki ga sestavljajo strokovnjaki z raznih področij. Posvetovalno telo ni zaprtega tipa, zato se mu bodo lahko priključevali vsi zainteresirani posamezniki.

Po opravljeni analizi prejetih predlogov, bo občina pristopila k testiranju rešitev na konceptu »živega laboratorija«, pri čemer si želi, da bo večina rešitev plod domačega znanja. Koncept »živega laboratorija« bo slonel tako na digitalnih kot ne-digitalnih kreativnih rešitvah. Občina bo vsem zainteresiranim posameznikom in podjetjem nudila močno podporo in odprt ekosistem.

Več informacij, kjer je na voljo tudi vprašalnik, pa na tej povezavi. 
 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
digit (nepreverjen)

pametna skupnost, za zbiranje gradbenih odpakov iz sosednje obcine.

čarni vrag (nepreverjen)

Občina Beltinci stopa na pot, da postane pametna skupnost. Prvi korak bodo izkoristili za oblikovanje strategije.
Ali so zdaj skupnost nepametnih in so šele stopili na pot pameti? Upam pa ka do hitro stopali na poti proti pameti.

jerry2* (nepreverjen)

Upajmo, da bo projekt dal oprijemljive rezultate. Ker v preteklosti se je rado dogajalo, da je občina Beltinci plačevala razne svetovalce, od katerih smo na koncu dobili le fakture, haska pa nobenega..

jožko .š (nepreverjen)

Virag od modrije več ne vej ,kaj bi .Glavno ,da Beltičari imate smetišče iz vseh okoliških vasi

vinkomegla (nepreverjen)
gk (nepreverjen)

Virag, model ZKL raje uporabljaj (zdrava kmečka logika), ne pa pametovati. V občini si naredil že kar nekaj neumnih odločitev. Namesto občanom, pa raje prisluhneš kapitalu in drugim interesom. Občina je majhna, ne misli da ne pridejo do nas tvoji komentarji. Prepotentno delovanje ni v čast funkciji ki jo opravljaš!

ReaListA (nepreverjen)

Zaj do gratali pametni, ka so pa te dozdaj bilij,...samo pitan?!!!

Peter Š. (nepreverjen)

A to priložnost dobi tud Matej Zavec, ravnatelj glasbene, ki je to okolje oškodoval za najmanj 150 000 EUR!?

V.D. (nepreverjen)

On je V.D. ravnatelja, ni več ravnatelj

In reply to by Peter Š. (nepreverjen)

ne vem kam to pelje (nepreverjen)

Ka vam ,.dela te nadűjti župan žalostno .

Starejše novice