*Fotografija je simbolična
Poslanec Jožef Horvat je podal pobudo za pospešitev izgradnje že nekoliko pozabljenega projekta regionalnega distribucijskega centra in sočasne izgradnje železniške povezave Beltinci-Lendava in Lendava–Rédics. Zgodbo oživlja tudi beltinski župan.

Več kot dvanajst let je odkar je bil beltinski grad prizorišče podpisa Pisma o nameri za postavitev Regionalnega distribucijskega centra »Panonija«, med sopodpisniki so bili poleg razvpitega prvega moža Luke Koper Roberta Časarja še takratni ministri Janez Podobnik, Radovan Žerjav, Andrej Vizjak in takratna župana Beltincev Milan Kerman ter Lendave Anton Balažek.

Ideja o vzpostaviti mednarodnega logističnega in distribucijskega centra na območju Prekmurja je sicer nastala zaradi potreb Luke Koper in na podlagi dejstva, da je Pomurje zelo ugodna lokacija, saj leži v bližini dveh njenih najpomembnejših tržišč - Avstrije in Madžarske.  Distribucijski center v Pomurju bi Luki Koper omogočil kakovostno oskrbovanje strank po načelu »just-in-time«. Za nakup zemljišč in postavitev potrebne infrastrukture je Luka Koper predvidevala 20 milijonov evrov, terminal med Lipovci in Bratonci pa naj bi obsegal 60 hektarjev, na katerih bi bile zaprte in odprte skladiščne površine, dva industrijska tira, parkirišča za kamione, servisne delavnice in upravni prostori, so napovedovali takrat.

Bodo projekt tokrat dokončno 'prebudili'?

Tako je Luka Koper preko družbe Logis-Nova, ki jo je ustanovila v ta namen, kupila tudi 64,9 hektarjev zemljišča, a izbruhnila je gospodarska kriza in projekt je bil leta 2009 zaustavljen, čeprav se je ideja o obuditvi porodila tudi leta 2014, ko je bil na čelu Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič. 

Toda sedaj je, kot kaže, bil ambiciozen projekt ponovno 'potegnjen iz predala', saj se je zanj zavzel tako pomurski poslanec Jožef Horvat, ki je tudi vodja poslanske skupine koalicijske NSi, kot tudi župan Beltincev Marko Virag. Horvat je ravno nedavno ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu podal poslansko pobudo, ki se nanaša na pospešitev izgradnje centra v Beltincih in hkrati pospešitev izgradnje železniške povezave Beltinci-Lendava ter Lendava-Rédics, ki bi potekala sočasno.

Vrtovec je tudi na julijski seji Sveta Pomurske razvojne regije govoril s pomurskimi župani o tem projektu.

Odgovori na vprašanja Pomurcev

"Njegova izgradnja bi močno vplivala na regionalni razvoj pomurske regije, saj bi kompleks logističnega centra omogočal zaposlitev večjega števila ljudi in s tem zmanjšal veliko strukturno brezposelnost v Pomurju ter povečal nastanek novih podjetij in bruto domači produkt. Pogosto vprašanje Pomurcev ''kaj imamo od drage investicije 2TDK (Drugi tir Divača - Koper)'' dobi v izgradnji RDCP konkreten odgovor. Izgradnja le-tega pa ekonomsko rentabilnost izgradnje železniške proge Beltinci–Lendava–Rédics (HUN), ki prav v povezavi z RDCP postane ekonomsko bolj upravičena. Realne razloge za upravičenost gradnje omenjene proge predstavlja zmanjšanje negativnih vplivov na okolje (elektrificirana železniška proga) in dejstvo, da bi ta proga lahko služila kot obvozni tir za relacijo Beltinci–Hodoš zaradi napovedi povečanega prometa. Gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Madžarsko je dobro, ga je pa mogoče še izboljšati, med drugim s projekti energetske in prometne infrastrukture," je zapisal Horvat v obrazložitvi pobude in vlado pozval k razglasitvi omenjene železniške proge za nacionalni strateški projekt. 

Vsi interesi izgradnje železniške proge

A pot do te železniške proge je še dolga, v zadnjem operativnem načrtu za vlaganja v prometno infrastrukturo gradnja ni predvidena pred letom 2030. Potem je tu še tudi študija izvedljivosti, ki so jo izvedli Madžari, Družba za razvoj infrastrukture in Direkcija za infrastrukturo. Ta je namreč že leta 2018 v študiji, ki je zajemala tudi nadgradnjo odseka Redics–Zalaegerszeg, pokazala, da gradnja ni ekonomsko upravičena.

Ravno zato bi za hitrejšo izvedbo tega projekta bilo pomembno, da bi gradnja proge Beltinci–Lendava–Rédics postala nacionalni strateški projekt. Dejstvo pa je, da so problem tudi birokratske ovire, saj bi že umeščanje v državne prostorske načrte trajalo nekaj let, na to pa v pobudi opozarja tudi Horvat.
 

"Opozarjam pa, da mora država za večjo hitrost realizacije razvojnih projektov najprej odpraviti vso nesmiselno birokratsko navlako. V nasprotnem primeru nas bodo sosednje države, vsaj kar se prometne in energetske infrastrukture tiče, prehitele," je med drugim zapisal ministru Vrtovcu. 

Tudi infrastrukturni minister je letos julija na srečanju z madžarskima ministroma za zunanje zadeve in trgovino Petrom Szijjartom ter za inovacije in tehnologijo Laszlom Palkovicsem spregovoril o železniški povezavi in logističnem centru v Beltincih.

"Gradnja železniške proge je v interesu Republike Slovenije. Luka Koper ima namreč možnost velikega zalednega skladišča v Beltincih in ta povezava bi pomenila korak naprej tudi v razvoju Luke Koper," je takrat izpostavil Vrtovec.

Ravno tako se je že v začetku svojega mandata za železniško progo zavzel lendavski župan Janez Magyar in skupaj s pomurskimi gospodarstveniki pozval vlado k njeni izgradnji.

Beltinski župan poudarja, da gre za projekt regijskega pomena.

Stvari se premikajo tudi na lokalnem nivoju

Da se stvari glede logističnega centra premikajo nam je potrdil beltinski župan Marko Virag, ki pravi, da potekajo usklajevanja med ministrstvi, nazadnje pa je bil pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku, ki je dal zeleno luč projektu "Panonije".

Virag ob tem razkriva, da so se pojavili tudi določeni drugi investitorji, ki bi želeli razvijati logistično dejavnost v Beltincih. "Torej zgodba ni povezana samo z Luko Koper, je pa res, da ima ta slabih 70 hektarjev zemljišč v svoji lasti," pojasnjuje beltinski župan, ki pravi da potekajo pogovori tudi s kmetijskim ministrstvom glede priprave prostorskih aktov in zamenjave kmetijskih zemljišč za zazidljiva, kar je najpomembnejši vidik. 

"To bi bila velika pridobitev ne samo za občino Beltinci ampak za celotno Pomursko regijo, to je istočasno priložnost kakor tudi velika odgovornost," opozarja Virag in spominja na zgodbo štajerske Magne: "Ali bomo tudi mi znali tako stopiti skupaj kot regija, ali pa bomo pogrnili na celi črti". 

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
obrčnjak (nepreverjen)

Horvat in Virag ter njima podobni so lafrašje in slinavci nič ,drugo

Gost1 (nepreverjen)

Vsaka zadeva je dobra, ce ima dodano vrednost. Samo prvo je potrebno zdruziti obcine. Imamo prevec serifov.

isti (nepreverjen)

Ok, ajde, ta logistični center tam pri izvozu za Lipovce iz avtoceste se mi še zdi ok, ker je tam križanje te železnice in AC. Samo ta nova železniška proga mi je pa ta metanje keša. Študije kažejo, ka zadeva ne bi bila rentabila, ampak ta Horvat to na vsak način sili. Sumim, da se tu pa ide za preprodajo zemljišč državi za traso proge ali bi pa rad imel pred kučo postajo. Sam vrag zna ka ma za hrbtom.

markovski_decko (nepreverjen)

Tu prekmurec nede dobo nikšega dodatnega dela, ker de vse uvoženo iz sosednje hrvaške, tak kak je v kartagoji. Nekaj jih mogoče bo dobilo delo, ampak za minimalno, ali pa še to nej. Za kruj bo, za položnice pa de bole malo ostalo. Zaposlite vse keri so zmožni dela in na socialni, socialno pa ukinoti oz. spremeniti (tu mislin predvsem na velko večino ciganov - so tudi med njimi izjeme, bravo). Prvo porihtajte pri sebi stvarij (poslanci, politiki, itd.), pa te se lejko Slovenija razvija, ker vij za drugo kak drek mešati nejste.

100-100 (nepreverjen)

Logističen center v Prekmurji cejla država nüca. Nücamo ga zatou ka de se menje zraka onesnažüvalo, lidge do dobili delo, pa zna biti, ka pride tüj kakša industrija nazaj k nan. Trbej pa povedati ka se pa naj zemla štero ščejo odküpiti od kmetov pošteno plača. Pa valda je nej naša zemla menje vredna od tiste na Gorenskom. Za mene je poštena cena minimalno 7 evrov po m2. Liden pa je trbej dati poštene plače, ka se splačalo delat oditi, nej ka ma zdaj tisti šteri pobere socijalo skoraj telko v žepi kak of ka delat odi.

In reply to by markovski_decko (nepreverjen)

Sobočanec123 (nepreverjen)

Plače bodo take kot so normalne za Prekmurje. Torej na minimalki. Pričakovati kaj več je nerealno.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

Twitto (nepreverjen)

Populozem na visku.

"SANJALA SVIN… (nepreverjen)

Ko bomo mi politike in te lokalne šerife ocenjevali KAJ SO DEJANSKO NAPRAVILI, NE PA KAJ SE NJIM JE SANJALO in samo lapajo - lažejo, zavajajo na koncu pa v 99 % iz tega ni nič ? PA JEBENTI MENJE GUČITE PA VEČ DELAJTE BANDA POKVARJENA, VSAKI SAMO ZA SVOJO RIT GLEDA.

tumpek (nepreverjen)

Ka tumbajo. Zdaj do oni to delali gda se nakazuje najvekša gospodarska kriza do zdaj. Horvat pa njemi podobni palik lapajo za brezeveze pa narod gor pumpajo.

Janšković (nepreverjen)

Kavčar, potem pa ti predlagaj kakšen projekt za izhod iz gospodarske krize. Vi Prekmurci bi radi imeli izključno "direktorska" podjetja - zaposleni sami direktorji in direktorji direktorjev, vsi z minimalno bruto plačo 5.000 EUR.

In reply to by tumpek (nepreverjen)

Čergoli (nepreverjen)

Ni šans, ker narod ni enoten in v ozadju stoji pokvarjena, gnila, smrdeća politika.

Binbo (nepreverjen)

Orbanovi sluge do nas počasi v ogersko pripelali.

SivaKučma (nepreverjen)

Če je Horvat poleg, te že more biti dobro gelibar?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice