Pedro Opeka navdušil s svojo iskrenostjo, neposrednostjo in nalezljivim optimizmom. Po pogovoru Pomurci zbrali skoraj 1500 evrov, kar bo zadostovalo za nakup treh ton riža.

Letošnji nominiranec Nobelove nagrade za mir, 65-letni Pedro Opeka, ostaja kljub številnim nagradam in priznanjem za svojo večdesetletno dobrodelno delo na Madagaskarju izjemno skromen. Na vprašanje novinarja  Borisa Cipota iz gostujoče televizije TV IDEA, ali se počuti kot "bojevnik upanja", kakor ga namreč nekateri poimenujejo, je v smehu odvrnil: "To si drugi izmišljujejo o meni! Samo Bog ve, če je temu res tako, če sem njegovo pravo orodje za pomoč številnim bratom in sestram." In dodal, da če je temu res tako, bo dobrodelen, dokler 'ga bo Bog želel živega'. O tem, kako se počuti, da je ostal brez Nagrade za mir, pa je odvrnil: "Kaj mi bo ta nagrada? Saj že več kot 10 let dobivam nobelove nagrade od ljudi, vsaj kar se tiče podpore in denarja, ki gre za direktno dobro." 

Revnemu je treba dati priložnost

Skoraj dvournemu pogovoru o njegovem življenju in delu je prisluhnilo mnogo obrazov, prisoten je bil smeh, ob pričevanjih o težkem življenju in pomenu vsakega doniranega evra pa so ponekod tekle tudi solze. Misionar je namreč živo opisoval stiske prebivalcev Madagaskarja, kjer je s svojo ekipo uspel zgraditi številne vrtce, šole, bolnišnice. Opeka je v več kot 30 letnem nesebičnem delu pomagal več kot 15.000 brezdomcem, ki živijo na smeteh v slumih v Antananarivu, glavnem mestu Madagaskarja. Naučil jih je gradnje, njegov oče je bil namreč zidar, in tako je počasi nastalo mesto revnih. Da bi lahko v njem uspešno živeli, so sprejeli 20 zakonov, nekakšno ustavo, v kateri je prvi člen 'ne kradi', med drugim pa zajema tudi, da mora vsak otrok obvezno obiskovati šolo in da mora vsak odrasel tudi delati. 

Tukaj živijo dobri, dobrodelni ljudje

A kot je pripovedoval Opeka, ki deluje na Madagaskarju vse od leta 1976, je tam še vedno veliko ljudi, ki nikoli niso prepričani, kdaj bodo lahko ponovno jedli. Tako gredo donatorska sredstva tudi za projekt Riž za otroke smetišč. Svetovno znani misionar je ob obisku Murske Sobote povedal, da je vsakdo lahko dobrodelen, da tukaj živijo dobri ljudje, ki morajo taki tudi ostati. Prisotni so po koncu pogovora z dobrodelnimi prispevki zbrali skoraj 1500 evrov, kar bo zadostovalo za nakup treh tona riža. Pedro Opeka je Pomurje obiskal na povabilo lokalne televizije TV IDEA, na svoji poti pa se je ustavil tudi v romskem naselju Pušča, pred večerom pa se bo prav tako srečal z verniki v Bogojini. 

Kdo je Pedro Opeka

Peter Opeka se je rodil 1948 Buenos Airesu staršem slovenskega rodu; očetu Lojzetu Opeki in mami Mariji, rojeni Marolt. Lojze in Marija sta zapustila Slovenijo po tragičnih dogodkih ob koncu druge svetovne vojne. Osnovno šolo konča Peter v zavodu misijonske družbe v Lanusu. Malo semenišče opravi v Escobaru. Leta 1966 vstopi v noviciat v San Miguelu v Buenos Airesu, kjer ostane dve leti. Od 1968-1970 je študiral filozofijo na Teološki fakulteti v Ljubljani, nato pa za dve leti (še kot študent) odšel na Madagaskar, kjer je pomagal slovenskim misijonarjem pri gradnji misijonskih poslopij v Vangaindrano. Od leta 1972 do 1975 je študiral teologijo v Parizu. Po posvečenju je januarja 1976 odšel kot misijonar na Madagaskar.  
Celoten pogovor Borisa Cipota z misionarjem Pedrom Opeko si bo mogoče ogledati v torek, 19. 11., ob 20.15 na TV IDEA.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice