Minuli četrtek so v hoški lakirnici Magne Nukleus iz poslovnih razlogov odpustili šest proizvodnih delavcev. Obenem so na drugih delovnih mestih, po neuradnih informacijah v upravi podjetja, zaposlili šest novih. Je pri tem šlo kaj narobe?

Vodstvo podjetja Magna Nukleus se je zaradi ekonomskih razlogov, padca naročil v avtomobilski industriji ter uvedbe projekta FOCUS na nivoju koncerna Magna odločilo za optimizacijo stroškov poslovanja. Ugotovilo je, da je v proizvodnji pet zaposlenih delavcev preveč, naloge šestega delovnega mesta pa je preneslo na druga delovna mesta.

V sklepu o zmanjšanju števila delavcev v podjetju, v katerem Magna uradno priznava, da se sooča s »padcem naročil v avtomobilski industriji«, so opredeljeni kriteriji izbora delavcev, ki so jim pogodbo o zaposlitvi odpovedali. To so bili število kršitev oziroma disciplinskih ukrepov, izobrazba delavcev in skupna delovna doba zaposlenih. 

Neuradno smo iz več virov blizu Magne izvedeli, da naj bi bili na novo zaposleni delavci sorodniki že zaposlenih v Magni.

Foto: Sklep o zmanjšanju števila delavcev, ki ga je sprejela Magna Nukleus.
Foto: Sklep o zmanjšanju števila delavcev, ki ga je sprejela Magna Nukleus.

»Noben od nas ni bil problematičen delavec«

Eden od nedavno odpuščenih Magninih delavcev, želel je anonimnost, je dejal, da so mediji neupravičeno izpostavili zamujanje odpuščenih delavcev in uporabo mobilnih telefonov: »Sam nisem imel nobenih disciplinskih ukrepov, tudi ostali so od nadrejenih dobili le interne opomine. Niti eden od nas ni bil problematičen delavec, da bi na primer redno zamujal na delo ali s telefonom fotografiral proizvodni proces.«

Odvetnica petih od šestih odpuščenih Magninih delavcev Tina Gubenšek je prepričana, da so odpovedi delovnih razmerij nezakonite: »Menim, da pri nobenem od petih delavcev, ki jih zastopam, noben od treh kriterijev za odpuščanja ni povsem utemeljen. Domnevam, da so v ozadju drugačni razlogi. En delavec je istega dne, kot je dobil odpoved, delodajalca obvestil, da bo koristil očetovski dopust. Drugi delavec je delodajalca obvestil, da bo zaradi operacije koristil bolniški stalež – predvidoma dva meseca. Tretja delavka je bila sindikalna zaupnica, ki je po Zakonu o delovnih razmerjih še posebej varovana pred odpovedjo.«

Odpuščeni delavci bodo zahtevali vrnitev na delovno mesto ali odškodnino

Gubenškova je izrazila skrb, da bodo odpuščanja v Magni potekala v valovih, po nekaj delavcev naenkrat, da bi se tako zaobšle zakonske določbe: »Če delodajalec v 30 dneh odpusti več kot 10 odstotkov vseh zaposlenih, mora pripraviti načrt presežnega razreševanja in podati prijavo na Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje.« Tožbe odpuščenih delavcev bodo predvidoma vložene do konca tega tedna, odločitev sodišča prve stopnje pričakujejo v nekaj mesecih.

Odvetnica odpuščenih Magninih delavcev je pojasnila še, da se bodo tožeči sami odločili, ali bodo zahtevali vrnitev na delovno mesto ali odškodnino: »So pa pri nas odškodnine relativno nizke, govorimo o višini treh do šestih mesečnih neto plač.«

Zagotovila je, da bodo dogajanje v hoški lakirnici Magne budno spremljali še naprej. V podjetju Magna Steyr se na navedene obtožbe še niso odzvali.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
AHAM (nepreverjen)

Rajši škrablite tan jankoviča naj plača dug...

EMIL S. (nepreverjen)

Ker na sobotainfo objavljate nepodpisane prispevke vaših "kvazi novinarjev" v končni fazi pa boste vi odgovarjati za taka pisanja ker upam, da bo nekoč nekomu vaše neobjektivno pisanje dokurčilo. ZAKAJ NE PREVERITE TUDI DRUGO STRAN KO PIŠETE resnica nikoli ni samo enostranska. Da krepko lažete pa zavajate vam je že vse napisal okrog malice nekaj komentarjev nazaj "raziskovalni novinar" da če delodajalec zagotavlja prehrano na delovnem mestu, delavec ni upravičen do izplačila nadomestila za prehrano. Da je malica obsegala juho, glavno jed, solato, sladico in sok JA KAJ BI ŠE PA RADI ZRAVEN (pičkico) po pravici povedano, da velika večina delavcev v Sloveniji tega sploh ni deležna.
Nobenega delavca, ki dela v Avstriji še tudi nisem slišal, da bi jih kdor bilo kako izkoriščal ali izvajal nad njimi mobing tudi tega je v Sloveniji dosti dosti več. JE PA RES DA MORA BITI DOLOČENI RED IN DISCIPLINA PRI DELU KAR PA SLOVENSKI MLADINCI ŽAL NISO NAVAJENI, potem pa jim je vse krivo samo sami ne.
VI KVAZI NOVINARJI PA DRUGIČ KO PIŠETE PREVERITE OBE STRANI.

brusničar (nepreverjen)

Tou lejko samo zabiti desničari zagovarjajo izkoriščevalske delodajalce.

In reply to by EMIL S. (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

odvetnca nima pojma
na šihti je treba delat
in farmacevtke nategovat kod naš župan

čarni vrag (nepreverjen)

Zdaj vidimo, kakšni so tej Magnaši. Našim politikom so obečavali 3000 delovnih mest, zdaj pa je še teh 200 na božji milosti. Mi smo pa žrtvovali 100 hektarjev kmetijskih zemljišč, dali 18 milijonov subvencij in dovolili graditi nevaren objekt na vodovarstvenem območju. Očitno se požvižgajo na našo zakonodajo, saj so odpustili tudi sindikalno zaupnico. Naj probajo kaj takega v Gradcu, pa bodo videli hudiča.

Starejše novice