Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota ne digitalizira domobranskega gradiva in ne organizira domobranske bralne značke.

V prilogi osrednjega pomurskega časnika smo konec minulega meseca lahko prebrali, da naj bi Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota (PIŠK) organizirala domobransko bralno značko:

»Za sedmošolce in dijake prvih letnikov srednje šole je na voljo bralna značka Rastem s knjigo, za starejše pa bralna značka za odrasle, domobranska bralna značka Zakladnice …, « se je glasil zapis, ki je poskrbel za zmedo.

Šlo je seveda za napako, saj omenjena bralna značka pravzaprav obravnava domoznansko in ne domobranskega gradiva. Popravek je v vmesnem času sicer že dosegel javnost tudi v tiskani obliki. 

Ni se zgodilo prvič

Kot kaže, pa niti ne gre za prvo omembo domobranstva v kontekstu gradiva soboške knjižnice, saj naj bi se podoben spodrsljaj pripetil že v programu dela, ki ga je k svoji kandidaturi za vodilni položaj v soboški knjižnici priložila aktualna direktorica Klaudija Šek Škafar.

Ker se je podobna zgodba torej zgodila kar dvakrat v enem letu in to na informacijsko pomembnih mestih, je predsednik Strokovnega sveta PIŠK sklenil razjasniti zadeve:

»Ker to ni edini primer napačnega označevanja domoznanske dejavnosti PIŠK z domobransko (v Programu dela Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota za naslednje mandatno obdobje 2018-2023, datiranim z 18. 9. 2017, ki ga je mag. Klaudija Šek Škafar priložila h kandidaturi za mesto direktorice PIŠK, je na 6. str. med dejavnostmi za dosego ciljev navedena tudi digitalizacija zapisov in kot primer takšnih zapisov »domobransko gradivo«) in da javnost, za katero PIŠK izvaja naloge splošne knjižnice ter posebne naloge osrednje območne knjižnice, ne bi dobila napačne predstave o njenem delovanju, podajam naslednje pojasnilo: PIŠK v skladu s področnimi predpisi izvaja domoznansko dejavnost ter v njenem okviru digitalizira domoznansko gradivo in organizira domoznansko bralno značko.

Franci Just, predsednik Strokovnega sveta PIŠK

Več o zadevi naj bi sicer bilo znano sredi oktobra, po seji strokovnega sveta, kjer bo podano tudi poročilo o delu v prvi polovici letošnjega leta.

S spleta

Komentarji (61)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
goostt (nepreverjen)

Kot kaže, pa niti ne gre za prvo omembo domobranstva v kontekstu gradiva soboške knjižnice, saj naj bi se podoben spodrsljaj pripetil že v programu dela, ki ga je k svoji kandidaturi za vodilni položaj v soboški knjižnici priložila aktualna direktorica Klaudija Šek Škafar.
Verjetno ima magisterij, če ne celo doktorata, a ker ne loči osnovni pojmov domobranstvo/domoznanstvo in je prišla tja po vsej verjetnosti po veza se pričakuje takojšnji odstop !

Čarni vrag (nepreverjen)

Tak je če iz komerciale smetarskega podjetje prideš za direktorico knjižnice. Glavno ka je naša.

aaaj (nepreverjen)

. Tou je tisti kriv mogoče ka pripravlja bralno značko ? Nekdo ni zadosti izobražen.
Neizobražen kader za računalnikom ? Dobro vprasanje.
Pri nas je tako da lahko vsak vsepovsod dela , tudi za pultom PIŠK če nima osnovnega znanja .
Najboljše bi bilo da se odgovorni javno opraviči , pa naj bo to delavec .

o (nepreverjen)

Ja to se vidi kako kvaliteten kader je nastavil "miličnik". Glavno da je naša in bo možek kot nadzorni gledal stran ko se bodo polnili žepi iz Komunale. Bravo miličnik tako se dela da se nastavlja "strokovni kader"!!!

Zavedni (nepreverjen)

Ne ga šinfat..KA ČLOVEK JE KOD POLITIČNI ? PRI PEDESETIH IZGORO OD GARANJA..TO DELAVCI V GOSPODARSTVU DO 65 TEGA LETA TOLIKO NE IZGORIJO.

In reply to by o (nepreverjen)

a (nepreverjen)

ja in...

Gost1 (nepreverjen)

Nej je telko policaj kriv kak njeni boter Slavinec. Tou je njegov kader s kerin je plačuvo svoj dug Škafare.
Zdaj pa je tou ka je, pa je nikoga nej brigalo če ma kvalifikacijo za tou delovno mesto ali nej, kama li če ne louči domobranstva od domoznanstva! Glavno ka ji proračun plača šolanje pa ka ma lejpo plačo!
Kamo so člani sveta zavoda pa predsednik gledale, kda so njeni program štele?!
Tudi tej trbej zamenjate če ne loučijo domobranstva od domoznanstva

Čarni vrag (nepreverjen)

Ne vem zakoj ste tak besni na domobranstvo. Pa to so si nej med 2. SV izmislili. Že pred 150 leti so bili v AO vojski domobranski polki. Njajte zdaj komunajzar propagando. Od toga je minolo 73 let.

mišo (nepreverjen)

Verjetno bi tudi zaposleni imeli kaj za povedat,
pa si ne upajo...

babarekla (nepreverjen)

Pa to je nej edina bukta nove;
kaj pa podelitev bralne značke za odrasle - mimogrede, o tem pa splohniste pisali-ste se bali komentarjev?
na Madam se je čakalo in čakalo in potem se je proslava začela brez nje - je bila pri frizerju, maserju, pedikerju????
Navadite se na škafarizme - kak smo se na bušizme, kda je G. Bush bil predsednik ZDA, pa trumpizme, pa....

Bimbooo (nepreverjen)

Aja , kdo pa potrjuje imenovanje takih oseb na položaje , ste kdaj pogledali sestavo občinskega sveta in izobrazbo ljudi v razno-raznih komisijah za imenovanje , bljak.

Soboški kelnar (nepreverjen)

Svetnike določajo volilci, (ne)sposoben kader pa mestni šerif s privrženci

In reply to by Bimbooo (nepreverjen)

vejpaova (nepreverjen)

Aha, se pravi ka so gospa (pardon tršica) Perhavec pa njeni podrepniki v sveti zavoda NA PODLAGI predstavitve ge piše ka de kandidat podpiro digitaliazcijo DOMOBRANSKEGA gradiva doubo službo. Slavinec pa je potrdo.
Doj z Slavincon, doj z Perhavčko - šefico sveta zavoda. Šteri ne ločijo domobrancov in domoznancov. hehe njet!

Takojeto (nepreverjen)

Zgodila se je grda napaka, ki ji je botrovalo neznanje, površnost (ne le ene osebe) ali kaj drugega? Ne vem, veste pa očitno komentatorji pred menoj, ki najbrž sploh ne poznate notranjosti knjižnice drugače kot s fotografij in si verjetno niti ne znate izposoditi knjig, ker vas to ne zanima. Ko je umrl Ciril Zlobec in je bilo to objavljeno na sobotainfo, se razen žaljivega komentiranja tistega psihopata, ki nastopa pod različnimi vzdevki, ni oglasil nobeden med vami, da bi se pokojnemu spoštljivo poklonil. Pohujšanje v dolini šentflorjanski!

tomo vinkovič (nepreverjen)

ZLOBEC JE ZA VEDNO V PEKLU IN TJA TUDI SPADA,
nikoli ,prav zares nikoli se ne bom priklonil izdajalcu domovine

In reply to by Takojeto (nepreverjen)

Takojeto (nepreverjen)

Tvoje mnenje je pomembno kot lanski sneg.

In reply to by tomo vinkovič (nepreverjen)

tomo vinkovič (nepreverjen)

Budalo mamino,,to ni mnenje,,to so dejstva s katerim dokazujemo, da je pokvarjenosti mesto v peklu.. Kajti če si smrdljivi komunajzer boš sigurno končal v peklu in tam se boš cvrl v peklenskem ognju na veke vekov ,,in tudi prav je tako

In reply to by Takojeto (nepreverjen)

Takojeto (nepreverjen)

Ker si do konca moten, je vse, kar napišeš, brez vrednosti in nepomembno.

In reply to by tomo vinkovič (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

mama ti je tudi motena,,zato pa se nastavlja tam po tovornjakarskih parkir placih in puši za 5 evri

In reply to by Takojeto (nepreverjen)

Zgvv (nepreverjen)

OJOJOJ S KEN SE MAJO ENI CAS UKVARJATI. OCITNO MAJO PREMALO DELA.

Jatak (nepreverjen)

Politično in prijateljsko kadrovanje brez strokovnosti, to je to. Nekateri javni zavodi in javna podjetja so kot privatna lastnina, "Jaz sem bog" . Ne samo PIŠK, ki se vse bolj obnaša tržno, in ne kot ustanova, ki nudi usluge občanom (mimogrede, na knjigo čakam mesece) tudi Komunalo bi bilo potrebno pretresti, kjer si preko privatne firme za nadzor polnita žepe vodilna. Ja dolina Šenflorjanska!

busybee (nepreverjen)

Domobranci so vendarle branili dom
komunajzerji so pa imeli idejo vsi iz enega piskra jest vsi eno babo natepavat
PA SE JIM NI IZŠLO

bokibogme (nepreverjen)

Dom so branili pred tistimi keri so preprečili ka bi iz njih žajfo delali.

In reply to by busybee (nepreverjen)

komunist Janez (nepreverjen)

Domobranci so 45 leta izgubili vojno
mi komunajzerji če nas že tako imenujete pa smo izgubili vojno 1991 leta,,

Čarni vrag (nepreverjen)

Komunajzarji vojne 1991 niso izgubili. Malo so se potuhnili, potem pa so z denarjem, ki so ga skrili v tujini krenili v akciji. Po raziskavi na FDV se je leta 1991 zamenjalo samo 14% elite. To pa je premalo, za resno spremembo.

In reply to by komunist Janez (nepreverjen)

revež (nepreverjen)

mi reveži v pomurje niti domobrancof nismo meli.....smo se pa bali komunistof kak vrak križa.....in praf smo mele, že takrat!

Jfxjxjgxjgcjg (nepreverjen)

Kelko si pa star, ka si mogel dati vse te strahove skouz? No, sicer so pa tuj v cerkvi pojavi, ka se clovek zgrozi, gda o ton cuje. Zdaj se bar o ton pijse, gresilo pa se je stoletja.

In reply to by revež (nepreverjen)

komunist Janez (nepreverjen)

Mene pa zanima ali se lahko kje dobijo podatki koliko komunajzerjev danes sedi v prvi vrsti v cerkvi, vcasih pa so preganjali vernike
Taki komunajzerji mi pa res gredo na kurac

busybee (nepreverjen)

mislim da bi te podatke lahko dobil na škofiji

udbovec (nepreverjen)

Mi imamo podatke o vseh naših članih
imamo spisek vseh komunajzerjev, ki so nas izdali
in ki sedaj sedijo v prvi vrsti v cerkvi

Čarni vrag (nepreverjen)

S tem spiskom si lahko lepo obrišeš rit.

In reply to by udbovec (nepreverjen)

komunist Janez (nepreverjen)

Mene pa zanima zakaj so se kar naenkrat pričeli župniki ukvarjati s kvizlinškimi komunisti.
Res pa je da so ti kvizlinški komunajzerji dobri OFER darovalci,, najmanjši znesek je baje 20 evrof
Ko uboga raja meče v košarico tam okoli 20 centov,, tiste naš župnik niti pogleda na,, ko se onim za 20 evrov prikloni do tal,,,kot kakšnemu papežu

gost4 (nepreverjen) Izbor uredništva

Ko berem vse te razne komentarje pod prispevki, se mi postavlja vprašanje koliko od teh razno raznih komentarjev je resnica?! Vendar, če samo 10% vseh komentarjev ima za podlago kršitev na delovnem mestu ali pri imenovanju kandidata je zadeva zelo resna. Ne predstavljam si kako bodo naši otroci sploh lahko funkcionirali v tako pokvarjeni družbi. Naša občina ni bog ve kako velika, kaj se šele potem dogaja v večjih občinah.

Je pa zelo nizkotno, da lahko ena oseba kadruje v občini pa jo ne more ustavit niti Župan, kljub dejstvu, da kadri v določenih primerih niso ustrezni za na imenovano delovno mesto. Gospod Slavinec je kot predsednik komisije za imenovanja že preveč časa na tej funkciji in z imenovanji je oškodoval že marsikateri javni zavod in ob tem tudi strokovno podhranil nešteto svetov zavodov v naši občini. Tudi imenovanje novega direktorja javnega zavoda Vrtec Murska Sobota, v katerega je bil imenovan gospodič kateri za povrh ni niti iz naše občine kaj šele, da bi imel za sabo prašno cesto od izkušenj. Torej spet vračanje usluge, pa nima veze ali je kompetenca prisotna ali ne. Že samo hitenje imenovanja pred iztekom mandata je pokazatelj, da je prisoten klientelizem, saj stari direktorici poteče mandat šele konec leta.

Gospod Župan, če želite še en mandat in z kandidaturo ste to napovedali, Vam polagam na dušo, da se takšnih prisklednikov treba na nek način odkrižati, v kolikor ne, ste prav tako odgovorni za ta dejanja kot vsi vpleteni v ta imenovanja, ker gledate vstran in mižite na obe očesi.

slikanje (nepreverjen)

"gost4" imaš prav kar si zapisal. Vendar nisi se obrnil na pravega - ti si se obrnil na sedanjega župana dr. Jevška. On pri vseh kadrovanjih dejansko sodeluje in se z dr. Slavincem o vsem prej dogovorita. Nastavljata samo povezane - tiste, ki so jim uklonili in ki se dajo "kupiti". Tudi direktorica PIŠK - Klavdija Šek Škafar nima pogojev za zasedbo direktorskega mesta, pa smo na na posnetkih sej mestnega sveta slišali, da baje dr. Slavinec kar na 3 seje kadrovske komisije ni dal na glasovanje o takrat kandidatki Šek Škafarovi (da je potem zastaralo) in o njenem imenovanju za direktorico potem ploh ni odločal mestni svet - mestni svet bi moral dati soglasje). To je dr. Slavinec (SMC) delal v dogovoru z županom dr. Jevškom (SD). Tako se kadruje - ni važno če izpolnjujejo pogoje, važno je, da si naš oz. da si z nami povezan. Zato je gnilo ne samo pri dr. Slavincu ampak tudi pri dr. Jevšku. Upam, da se novembra z novimi svetniki in novim županom taka praksa konča.

In reply to by gost4 (nepreverjen)

kandelaber (nepreverjen)

- sanja svinja kukuruz!
Nika se nede končalo, ker NEGA pravega protikandidata, zmago de stari župan in vse de se lepo odvijalo naprej. In to de se zgodilo brez mene, ka na volitve več ne odin, ne odin pa zato, ka neman NIKOGA za voliti!

In reply to by slikanje (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

jaz imam prisklednika kar doma
ko dam naši mački brikete vedno priteče sosedov pes in se pricufukne k skledi,
ali leiko tega psa prisklednika fentam ali ga moram gledati kako dela škodo še naprej

Fentaj ga (nepreverjen)

Lejko pa fentaš tudi mačko, pa ti te pes tudi nede več oodo.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Povej sosedu, naj bolje poskrbi za svojega psa. Pes ni kriv, ne znašaj se nad njim, kriv je lastnik. ;

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

žijtek (nepreverjen)

Zelo sposobna direktorica!!

reca (nepreverjen)

Nedopustna zamenjava pojma domobranstvo in domoznanstvo. To pa je rezultat mentalnega stanja v naši občini, kjer resnično ni več pomembno kaj znaš, ampak čigav si. Povezani so se povezali bolj trdno kot gordijski vozel in težko ga bo razvozlati. Škoda, škoda.

Čarni vrag (nepreverjen)

V Prekmurji so komunistični psihopati napravili dosta več škode, kak nekšni domobranci.

werwerw (nepreverjen)

Tou je pas Jevškovo kadrovanje nesposobnežof.... Toga de ešče...

Občan123 (nepreverjen)

Sobota s to garnitura je brez svetle prihodnosti. Njim pa je najlepše. Bomo mi to še dolgo zraven gledali?

babarekla (nepreverjen)

Pa dobro, pa vi ne veste, kak se na funkcije pride? Vam moram jaz pravii:
. na ene po kolenaj, na druge po hrbti , oboje pa obvezno še po vezah!
To je kadrovska politika cele Slovenije!

0231r (nepreverjen)

Jevšek bo kadroval dalje, ker je partijec. Drugače ne bi mogel biti miličnik, kaj šele šef. Partija pa je rekla kadri so vse!
Edini problem je, da ga partija SD ni mogla spraviti za miličniškega ministra.
Zdaj bo pa pač župan, ki bo zmagal v prvem krogo, pa če se na forumih obrnete na gavo, če jo sploh imate.

malo morgen (nepreverjen)

Anketa SD - iz zanesljivih virov - preverjali so podporo Jevšek (SD) proti Lang-u (LMŠ). Rezultat je bil presenečenje. Za Jevška bi glasovalo 34%, za Langa 66%. Torej Jevšek nima take podpore kot nekateri mislite.

In reply to by 0231r (nepreverjen)

kandelaber (nepreverjen)

"malo morgen", pa bo ta tvoj Lang sploh kandidiral?
Ali pa bo protikandidat edino spet Petrijan, ki ga bodo volile tak samo desne ovce, kar je premalo, pa niti si nekoga iz Noriškega kraljestva za župana ne želin.
Če de kakšni potencialni protikandidat šerifu, pa de mogoče še Kandelaber na volitve šel,
samo ka se zdajšnje st(r)anje prekine!!!
Ja, v svoji okolici ugotavljan, ka nas kar precej tak razmišlja

In reply to by malo morgen (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Domobranstvo ... Diletantsvo prve klase.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

mama ti je diletant,,ko se vlači po tovornjakarskih parkingih

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Če nekdo ne razlikuje domobranstva in domoznanstva, je diletant.
S svojim komentarjem si pokazal samo lastno primitivnost. Mene bi bilo zelo sram, če bi se tako obnašala.

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

naj te bo sram zaradi mame ki hodi po tovornjakarskih parkingih ,,Baje puši za 5 evri

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Čarni vrag (nepreverjen)

Domobranec brani dom, komunist pa spokradne in zapravi. Te pa laže, ka je kriv domobranec.

tomo vinkovič (nepreverjen)

domobranci so bili med vojno disciplinirana vojaška formacija,,,banditi so bili po umazani kosmati kot psi in smrdeli so kot dihurji,,,To mi je povedal gospod Župnik

papaštrumpf (nepreverjen)

Keri župnik ti je to povedo, tisti ki je pri spovedi od žensk informacije vleko, te pa dale nemcom ali pa italijanom dal.

he he (nepreverjen)

Mogoče beltinski župnik, ki ima na Goričkem haciendo in priležnico (dela pa se takega svetnika). Popoldanski počitek pa je izvajal na večih mestih (tudi preko Mure).

In reply to by papaštrumpf (nepreverjen)

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

kako znaš , ti si sumljiv,,da mi slučajno ne prisluškuvljete

In reply to by he he (nepreverjen)

novi (nepreverjen)

In so odprli novo veleobvoznico, in naenkrat težave knjižnice tonejo v pozabo.
Škafarizem pa nadaljuje svoj pohod brez meja.

he he (nepreverjen)

Vej pa Šek Škafarova je bila imenovala za direktorico PIŠK brez soglasja Mestnega sveta - verjetno, ker je njen mož član nadzornega odbora občine MS in bi moral nadzirati zakonitost poslovanja Jevška. Zdaj pa, ker mu je ta zaposlil ženo verjetno miži na eno oko. A ni to klientelizem Jevška? Nekateri se pač dajo kupiti!

kandelaber (nepreverjen)

- vsak se da kupiti, samo cene so zeloooooooooooooo različne!

kandelaber (nepreverjen)

Vej pa ge odite s prispevkon, kak je župan Pijšči predal novi gasilski avto????
Ka Pujšča zna že pa volitve odločiti!!!!!!
No, ka čakate?

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Mene pa zanima ali se lahko kje dobijo podatki koliko komunajzerjev danes sedi v prvi vrsti v cerkvi, vcasih pa so preganjali vernike,,Poznam enga župana prej je preganjal vernike, da so morali na Božič v snegu in mrazu drva cepiti,, ta kurčevič sedaj v prvi vrsti sedi v cerkvi in se na ves glas dere kot kakšno škrpotalo pesem ČEŠČENA SI MARIJA JE ANGELSKI GLAS itd ampak ta župan ima glas kot kak pujs ko ga koljejo
Taki komunajzerji mi pa res gredo na kurac

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice