Foto: Andrej Križ
Med desetimi nominirankami, ki se letos potegujejo za naslov Inženirke leta 2023, je tudi Pomurka – razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb Ljupka Vrteva.

V letošnji izbor za Inženirko leta, ki bo sicer slavnostno razglašena 16. januarja v Cankarjevem domu, je bila izbrana tudi pomurska predstavnica Ljupka Vrteva - razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb v družbi Petrol

Z izborom želijo mlade navdušiti nad inženirstvom, tehniko, naravoslovjem ter inovativnostjo

Letos že šestič zapored poteka Izbor za inženirko leta, ki je na pobudo Siemensa Slovenije v sodelovanju s partnerji organiziran s strani revije IRT3000 ter družbe Mediada

Namen tovrstnih tekmovanj je, da mladi te izjemne posameznice, ki se uvrstijo v izbor, dojamejo kot zgled in navdih za lastno delo. 

Z izborom želijo čim bolj široko in učinkovito promovirati inženirstvo v družbi. 

Na letošnjem izboru 37 prijav, merilo za izbor finalistk pa raznolikost 

Kot so povedali na iniciativi Inženirke in inženirji bomo!, je bilo na razpis prijavljenih več kandidatk, nato pa so izbrali deset finalistk, pri katerih je letos glavno merilo predstavljala raznolikost - v izobrazbi, starosti, organizaciji oziroma zaposlovalcu, področju dela, dosedanji pojavnosti ter poklicni usmeritvi. 

»Letos smo prejeli 37 prijav na razpis Inženirka leta. Skupno imamo v šestih letih tako že 215 kandidatk za nominacijo Inženirka leta. Kandidatke prihajajo večinoma iz industrije, predvsem iz razvojno naravnanih podjetij, pa tudi iz akademskih krogov in raziskovalnih institucij.

Za razliko od preteklih let so letos med prijavljenimi kandidatkami prevladovale inženirke računalništva in informatike. Kar 11 jih je bilo. Sledilo je področje strojništva, elektrotehnike, kemije in smeri Naravoslovno tehniške fakultete,« je strukturo kandidatk predstavila Metka Škofic, urednica projekta Inženirke in inženirji bomo!.

Na odločitev, katera od nominirank predstavlja največji zgled in navdih mladim, s svojimi glasovi enakovredno vplivajo štiri skupine oziroma deležniki izbora: nominiranke za priznanje Inženirka leta, predstavniki medijev, dijakinje in profesorji srednjih šol ter predstavniki organizatorja in partnerjev.

Slovenska predsednica z nominirankami na lanskem izboru (foto: Andrej Križ)

V ožjem izboru tudi pomurska predstavnica Ljupka Vrteva 

Ljupka Vrteva iz Odrancev je razvojna inženirka za področje ogrevanja, prezračevanja in hlajenja stavb ter vodja projekta sončne elektrarne v družbi Petrol. 

Študij je zaključila na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. Razvila je edinstveni računalniški program mehanskega prezračevanja stavb, sedaj pa se ukvarja s projektiranjem novih, bolj učinkovitih sistemov.

Njena želja po inženirskem poklicu se je začela že v otroštvu. 

»Kot otrok sem želela svojo domišljijo pretvoriti v nekaj, česar se lahko dotaknem oziroma vidim z očmi, kar me je tudi pripeljalo do inženirske poti.« 

Foto: Andrej Križ

Tako se je po zaključku srednje šole v Makedoniji odločila, da bo sledila svojim sanjam in se pri 18 letih odpravila na študij strojništva na Univerzo v Ljubljani.

Ponosna je na svoj uspeh in pogum, da je postala inženirka. 

»Imam priložnost, da svojo zgodbo prenesem mladim dekletom. Da je vsaka sposobna slediti svojim željam in bo prišel trenutek v življenju, ko bo hvaležna in ponosna nase, da se je opogumila in odločila za inženirski poklic.« 

Pravi, da je znanje najmočnejše orodje in dekletom polaga na srce, da zmorejo vse ter da krila že imajo, morajo jih le še uporabiti in vzleteti. 

Komentarji (5)

RobertH66 (ni preverjeno)

Prvo,vse čestitke inženirki Ljupki....ampak drugo,da je g.Ljupka Pomurka ali Prekmurka je pa malo čudno,ona je Makedonka...če je po materi Pomurka potem lahko povejmo,da je Pomurka....To je skoraj isti primer kot pri meni...Delam in živim v Zgornji Avstriji in sem Slovenec ali Prekmurec kakor hočete...za novinarja sobotainfo sem pa verjetno Jodlar....

republika makedonija (ni preverjeno)

ČESTITKI MAKEDONSKO DEVOJČE.

republika makedonija (ni preverjeno)

ČESTITKI MAKEDONSKO DEVOJČE

Opazovalka (ni preverjeno)

Vrteva….povsem avtohtoni odranjski priimek 😝😝😝😝

In ... (ni preverjeno)

kakšen je tvoj predlog ? Esterházy?

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Starejše novice