Vir: Facebook profil (Dejan Süč)
V Čentibi ob obstoječem kolesarskem centru Murania že stojijo štiri nastanitvene enote, ki so sprožile burno razpravo na družbenem omrežju predvsem zaradi domnevno previsoke cene.

Občina Lendava je že leta 2017 pristopila k projektu Iron Curtain Cylcing, v okviru katerega bi v Čentibi zagotovila novih 16 nastanitvenih kapacitet v štirih hiškah. Gre za projekt, ki se izvaja v okviru Operativnega programa čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija- Madžarska 2014-2020 in je sofinanciran s strani Evropske unije v okviru Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Ponudnika našli v drugem poskusu

Tako je občina v lovljenju roka, saj se je projekt julija letos iztekel, skušala konec marca z javnim naročilom poiskati primernega ponudnika. Nastanitvene enote naj bi bile v prvotnem naročilu celo iz konopljinega polnila, z ometom iz gline in kritino iz trstike.

A, prispele ponudbe so presegala proračunska sredstva, saj so se gibale od 336 tisoč evrov pa vse do 452 tisočakov, občina pa je imela v sprejetem proračunu za ta namen na voljo vsega 272 tisočakov, zato je junija objavila novo javno naročilo in nekoliko prilagodila zahtevane tehnične specifikacije. 

Vir: Občina Lendava

Za izvajalca del je bilo v drugem poskusu izbrano gradbeno podjetje Pavčnik d.o.o., ki je podalo najugodnejšo ponudbo v višini 228.204 evrov z DDV. Podjetje iz Dola pri Hrastniku je sicer že nekajkrat uspešno kandidiralo na javnih naročilih lendavske občine, nedavno je bilo tako na primer tudi izvajalec pri sanaciji zaledne brežine pri Centru za zaščito in reševanje. Od leta 2015 in do danes pa je navedeno gradbeno podjetje za lendavsko občino opravilo vrsto del v skupni višini več kot 1,5 milijona evra, kaže Erar.

Medžimurci opravili večino del

Kot pa je moč razbrati iz pogodbe sklenjene med gradbenim podjetjem in občino, pa bo večino del pri glampingu v Čentibi opravil podizvajalec, in sicer kar 71 odstotkov vseh obrtniških del. Podizvajalec slovenskega podjetja je sicer hrvaško podjetje iz Medžimurja Tehnix d.o.o., ki ga zastopa direktor Đuro Horvat.

Podjetje, ki zaposluje čez 500 ljudi, se ponaša s tem, da je eno izmed vodilnih na področju ekološke industrije, za razvoj in izdelavo več kot 300 naprav in opreme za varstvo okolja, pa so prejeli že več priznanj in odlikovanj. 
 

Takšne kontejnerje delajo v podjetju Tehnix. (VIR: spletna stran podjetja)

Süč sprožil burno razpravo

Polemike glede projekta so prišle na dan pred dnevi, ko je lendavski svetnik Dejan Süč na družbenem omrežju Facebook objavil kritičen zapis, v katerem občini očita nesmotrno porabo javnega denarja, saj naj bi bila vrednost del občutno previsoka. 

"Pred dnevi ste mi nekateri pisali, če vem mogoče, kaj se to dogaja pri kolesarskem centru v Čentibi, če bodo dograjevali kaj, ali kaj drugega. Niti vedel nisem o čem se gre, sem se pa pozanimal. No danes vem, kaj je to. To je glamping. Kar pomeni "Glamorous camping". Sam ne vem za vas ampak na teh kontejnerjih ne vidim nič glamuroznega," je med drugim zapisal Süč in izpostavil glamping Gozdne vile v Radovljici ter navedel ugodnejšega ponudnika za izdelavo tovrstnih kontejnerjev. 

Magyar je Süča povabil na fotografiranje ob otvoritvi glampinga v Čentibi.

Občina: Kritizirajte po zaključku projekta

Süčev zapis je sprožil precej odziva in zgražanja nad 'precenjeno' investicijo, na kritike so se odzvali tudi občinski funkcionarji, vključno s samim županom Janezom Magyarjem, ki je poudaril, da so se na javno naročilo lahko prijavili vsi, svetnika pa je povabil na fotografiranje ob zaključku projekta.

Podobno nam je pojasnil župan v telefonskem pogovoru, ravno tako pa so glede na številne pomisleke podali komentar na spletnih straneh lendavske občine.

"Nastanitvene enote, ki bodo obdelane z lesom in primerno streho, bodo gostom nudile vse potrebno za preživljanje prostega časa v našem okolju. Nova pridobitev tako predstavlja smiselno zaokrožitev ter nadgradnjo Kolesarskega centra Murania, Občina Lendava pa ambicij po butičnem turizmu za najzahtevnejše goste ne opušča in projekte umešča na vinsko-turistično cesto. Projekt še ni zaključen, objekti se finalizirajo na osnovi javnega naročila in bodo zaključeni do konca oktobra, zato pozivamo, da pred dokončanjem del ne prejudicirate in prinašate zaključke o investiciji," so zapisali. 

Glede na pogodbo je bil rok za izvedbo del sicer 31.7.2020, pogodbena kazen za prekoračitev roka pa znaša največ pet odstotkov od vrednosti dejansko izvršenih del za vsak koledarski dan zamude. 
 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bistričan_71c (nepreverjen)

Naj komentirajo na koncu projekta, ne na začetku! Lendavčani so res taki da se pritožujejo, ko pa je narejeno, pa kar naenkrat vse ok. Stolp v lendavi je dokaz.

navijač pa pou (nepreverjen)

to bo za policaje - ker so plavi.

Jappp (nepreverjen)

Za 4re arcontove kontejnere pau miliona nej slabo.. Fajn je biti gradbeno podjetje v koruptivnih občinaj... Pomgrad ms.. Tej v lendavi.. Kolektor v ljubljani.. Kume lepse

Tesar (nepreverjen)

Za tako vsoto denarja bi lahko dogradili in uredili že obstoječi objekt. Tudi po končanih delih objekti nebodo sovpadali z krajinsko arhitekturo. Res škoda denarja. V Lendavskih goricah, pri novem vaškem domu pa stojijo temelji za hišice. O glampingu v Lendavi zaenkrat nepremišljeno.

tič (nepreverjen)

JA DEJAN,VIDIN KA TI V NOS IDE!

In reply to by Tesar (nepreverjen)

Starejše novice