V Domu za starejše občane Ljutomer beležijo že skupno 41 okužb, okužen je že skoraj vsak četrti stanovalec ali natančneje 38 stanovalcev. 15 zdravih stanovalcev so sedaj preselili, ampak takšnim rešitvam nasprotujejo v Skupnosti socialnih zavodov

K selitvi zdravih stanovalcev ljutomerskega doma je že nekaj dni pozivala ljutomerska občina in iskala potencialne ponudnike. Ustrezno rešitev so našli v glamping hiškah, ki spadajo pod okrilje Bioterm Mala Nedelja in po pregledu kapacitet je DSO Ljutomer dobil zeleno luč s strani NIJZ in ministrstva, da se postopek selitve lahko izvede.

Vsi za, skupnost socialnih zavodov proti

To odločitev pozdravljajo v ljutomerski občini, kot je dejal podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič, so se sedaj sprostile sobe in postelje v domu za ostarele, katerega zdaj lahko delijo na tri različne cone, kar je bil tudi cilj njihovih prizadevanj. Za delitev med okužene, tiste s sumom na okužbo in na zdrave, so s selitvijo tistih stanovalcev, ki so s tem soglašali, pridobili 10 praznih sob.

Razporeditev v počitniških hiškah, ki bodo sedaj nov začasen dom za 15 stanovalcev DSO Ljutomer, je podobna kot v njihovem prejšnjem domovanju. Če ima nekdo v domu svojo lastno sobo ima tako tudi tukaj svojo lastno hiško, če pa sta v domu dva stanovalca v posamezni sobi, pa si tudi tukaj delita eno hiško.

Kljub rešitvi, ki je po godu tako vodstvu doma in ljutomerske občine, pa temu nasprotujejo v Skupnosti socialnih zavodov. Kot pravijo, bi v domovih za starejše morali ostajati le zdravi stanovalci.

»Okužene stanovalce pa je potrebno takoj ko pride do okužbe, lahko tudi iz več domov skupaj, preseliti na drugo osrednjo lokacijo, kjer bo vsa potrebna medicinska oprema, kjer jim bo strokovno usposobljeno zdravstveno osebje zagotavljajo primerno zdravljenje, to kar si zaslužijo,« pojasnjuje Denis Sahernik, v.d. sekretarja Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Večen problem: Zaščitna oprema

Dejstvo je, da se v posameznih domovih za starejše, tudi v ljutomerskem, soočajo s pomanjkanjem zaščitnih oblek ustreznih velikost. Temu pritrjuje tudi poveljnik Civilne zaščite Ljutomer.

»Dobijo premajhe in ravno včeraj smo še zadnjih deset oblek 'tajvajk' poslali v zdravstveni dom in dom starejših, tako da te številke tudi pri nas ni več na zalogi.«

V Ljutomeru sicer novih selitev za zdaj ne načrtujejo, saj upajo, da bo selitev na tri cone omejila širjenje virusa. Trenutno je okuženih 38 stanovalcev doma in trije zaposleni.
 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
srgregerg (nepreverjen)

Okužene lidij v 5* glamping. Če je tau čedno te pa tuj.

vodka (nepreverjen)

Čez par dni bodo sedaj neokuženi postali okuženi pa smo spet na začetku.

Starejše novice