Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović se je s kolegi mudila v pomurski regiji.

Obiskala je Zdravstveni dom Murska Sobota, kjer so tudi s predstavniki iz drugih zdravstvenih domov regije govorili o položaju in izzivih pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe. Ustavila pa se je tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota. Ob obisku je ocenila, da je stanje v regiji zadovoljivo.

Na ravni celotne države je predvsem problem pomanjkanje družinskih zdravnikov. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je ob obisku pomurske regije ocenila, da je stanje v murskosoboškem zdravstvenem domu zadovoljivo. Medtem pa imajo v zdravstvenem domu Lendava, Ljutomer in Gornja Radgona veliko kadrovsko pomanjkanje.

»Pri teh kadrih gre tudi za staro zdravniško populacijo, ki ne pokriva dežurne službe,« pojasni Beović.

Tu zdravnica Beović vidi dva problema problema, in sicer eden je razpisovanje specializacij, drugi pa pomanjkanje interesa za to področje pri mladih zdravnikih.

Problematično je pomankanje kadra v medicini dela

Direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač pojasni, da je dom dobro preskrbljen z družinskimi zdravniki, saj si vsak pacient lahko izbere svoje zdravnika. Kadra pa jim primanjkuje na področju zobozdravstva in psihiatrije. Predvsem kritično v Pomurju pa je področje medicine dela.

»Vse povsod je problem medicina dela. Tu imamo enega zdravnika za celo to naše področje. Cela pomurska regija je pravzaprav zelo slabo preskrbljena s temi zdravniki,« doda Žižek Sapač.

Zatakne se, ker teh storitev ne plača zdravstveno zavarovanje, ampak se izvajajo samoplačniško. V javnozdravstveni mreži ni specialistov in tako ni prednosti kdo prej dobi prosto mesto za usposabljanje. Na zadnjem razpisu je bilo dovolj prijav za specializacije na področju medicine dela.

»V tem trenutku smo imeli razpisanih 8 mest za območje celotne države, na ta mesta se je prijavilo 12 kandidatov, ki so že morali imeti znanega plačnika. Tako, da če je kakšen zdravstveni dom ali zasebnik iz vaše regije imel kandidata, je na tem razpisu normalno kandidiral,« pojasni Tina Šapec iz Zdravniške zbornice Slovenije.

Čaka se predvsem pri zobozdravnikih

Zaradi omejenega opravljanja zdravstvenih storitev so se v času epidemije v Zdravstvenem domu Murska Sobota podaljšale čakalne dobe pri zobozdravstvenih storitvah. Najbolj na področju protetike.

»Pri nekaterih zobozdravnikih, čakalne dobe dosegajo tudi dve leti pa še več. Neka dopustna čakalna doba za protetične storitve je eno leto,« pove direktorica Edith Žižek Sapač.

Komentarji (21)

Fujd (ni preverjeno)

Ni pomanjkanje naj gibljejo malo
Jaz delam za 700e kot budala pa točno na uro njih pa nihče ne nadzira kavo imajo 2 uri
Notri trackajo pa se smejijo žalostno ali tak je
Mi ljudje pa za njih delamo ka oni uzivljejo

Rdečeberzijanec (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Lp Fujd

Če delaš za 700eur očitno Tvoje delo niti ni več vredno. Daj odpoved. Naredi novi KORAK v življenju....pogumno!

Lnoč

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

dispač (ni preverjeno)

Ti pojma nemaš kak fejst sestre morejo delate. Zdaj če ti prijdeš ta v čase obiska, kda si pač sestre urejajo papirje, napišejo predajo, pripravlajo vse ostalo (pač so nej po sobaj telko), spigejo kavo, pa vas same pustijo s svojci, ne pomejne, ka je to vse ka delajo v 24h. Jebemo grozo, narod... vi ste tak zabite, ka čujete kak trava raste, pa kamni šumijo. Po 1h vgojno rano, 5 pa 45 na oddelke štartajo, čisto vsake sestre teče švic doj po hrbte pa po rite, samo ti ne vejš zato, ker si nikdar nej delo toga dela. Pacient ne vaga 3kg. Vaga 90, 120, 160kg. Takšnih je čeduže več, pa čiduže več je nepokretnih. Starejših lidi je čiduže več, jih trbej mujte, oblejčte, mobilizejrate, pelate okoule tiste kere lejko, zdignote iz postelje pa nazaj, pa na voziček, pa v banjo, pa pelate se pa ta na preiskave, previjate, deliti tablete, merite vitalne, pripravlate na posege, se pogučavate z njimi, počesate, nojete zrezate, grinte od doma spucate, jim razlagate zakoj so tam, jih mirite, tolažite, se z njimi tudi včasih krejgate, pa ne ven ka še vse. Glavno ka vi prijdete na obisk, pa človeke, ka nemre geste, prinesejte 5kg sadja pa sladkarij, pa kavo kere nemre pite, pa ka se te vi fajn počujtite pri sebi, ka lejko drujgen povejte, ka ste ga šli gledat, dejansko pa vas boli kurac za drujge. Pa tudi če si ležo tan, pa tak gučiš, si pač eden tisteh tipičneh slovencov, ka ne vidi dale od svojoga nousa ali praga.
Dajte se malo pijtajte zakoj je največja luknja v kadre gratala ravno med sestrame?!?! Zato ka so PREOBREMENJENE, DELAJO PREVEČ, PA ŠE DODATNO KA JIM NE BI TRBELO ZA PREMALO PLAČO, PA ZATO, KA SO NEJ V ŠKOLO HODLE, PA SE ŽRTVOVALE ZA PACIENTE, KA TE LEJKO TE VI V SEBE ZAGLEDANI EGOISTE, KA NEMATE POJMA O POJME, KA JE SETRA BITE, PA KA SESTRA DELA, KOMENTEJRALI NJIHOVO DELO.
Pfuuuuuj... Slovenija. Kama si tou prišla. Gadi se mi, ka živen v toj države.

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

bralka (ni preverjeno)

Tocno tak,kak si napijsau.Najvec si one zasluzijo....

In reply to by dispač (ni preverjeno)

Debela dr mafija (ni preverjeno)

madicinska mafija ni podhranjena zapreti coruptivne bolnice

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

Doktor55 (ni preverjeno)

Vcil bi se, pa bi ti tuj lejko

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

tikitokii (ni preverjeno)

S ten trackanjon pa hihitanjon, pa torticami, pa kavicami mas cistak praf! Sidis vne, 45 minut pri prazni ambulanti ovi
pa se not hihitecejo pa kavice pijejo. Te pa
so bejsni kda ka kole pitas. Zdravstvenim delavcon se NIKDER nej slo tak dobro kak njin ide zdaj. En pacient na vro ale pa niti to nej. V Belticaj v ZD vec niti telefona nemrejo zdignote, nej ka bi sto bil sposoben sploj ka kole delati. Direkt se trudijo ka nebi nika delali! Saj delati se njin ze prle redno nej dalo ale to zdaj, to pa je fenomen brez primere

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

Ta bo gotovo doktor (ni preverjeno)

ima prakso
glasistre/istra/nevjerojatno-ucenik-u-osnovnoj-skoli-fazana-otrovao-uciteljicu-ulio-joj-dezinficijens-u-casu-vode-ostala-je-na-bolovanju

In reply to by Fujd (ni preverjeno)

Hhzrftt (ni preverjeno)

VSE TE PODKUPLJENE KRIMINALCE ZAPRETI V DOŽIVLJENSKI ZAPOR GAMAD ENA NIČ VREDNA!

Đouže (ni preverjeno)

Hhzrftt težko otroštvo gele....

In reply to by Hhzrftt (ni preverjeno)

queer (ni preverjeno)

Sigurno! Ka taksen v ne spadnes brez razloga! Toga so se valda spolno zlorablali ka je tak defekten v glavi

In reply to by Đouže (ni preverjeno)

Kralj Tomislav (ni preverjeno)

Pozdrav za doktora Pečnika, največjega strokovnjaka v ZDMS

Blablablablabl… (ni preverjeno)

Ka tu hodi naj se briga za svoje paciente.

morempraviti (ni preverjeno)

Morem praviti, ka mi je prav žal, ka san nej naprej znal, ka de se baba kotala pri nas!!

....joj. (ni preverjeno)

Če plačaš ima zobarka takoj čas. Čaka se zato, da plačaš, da dvojno pokasira, ker 3 mesce z luknjo kot zahteva zzzs nemreš biti.

p3p (ni preverjeno)

Mogoče je prišla k Čebaškovi na kavo kolegica.

Raas Ul' Ghul (ni preverjeno)

Zdr. dom MS dobro preskrbljen z zdravniki? Ja sploj se posebej medicina dela ge se odejo delat arogantne zdravnike stare 70 let z kisikovo bombo v rokaj pa kupleno diplomo za casa stare Jugoslavije, kere se vedno mislejo ka so doktore edijno ka vredne ostale pa brez pamete pa sluzb. Lepo vas prosen pa leta 2021 smo. Mlade doktore pa odhajajo iz drzave ale pa enostavno zarade brezposelnoste kerome botruje gli zgoraj navedena problematika menja stroko pa se zaca bavite z kmetijstvon. To medicino dela be trbelo zravnate z bageron in raztirate tej stare doktore pa tiste pijane medicinske brate tan.

Đouže (ni preverjeno)

Raas Ul' Ghul gda začaš ti delati v ZD ka pridemo te k tebi

In reply to by Raas Ul' Ghul (ni preverjeno)

Deretizator (ni preverjeno)

Mejne zanima, ce ste razkuzili in preluftali ZD ga je ta kuga odisla?

barcelona (ni preverjeno)

Mnogi medicinski delavci delajo zares mnogo, vendar preveč je takih ki si še te nizke plače ne zaslužijo. Kaj pomeni, dobro delati v zdravstvu, ugotavljajo tisti, ki so šli kdaj k zdravniku v Avstriji. Seveda tam ni javnega zdravstva, kot pri nas. Torej problem je v sistemu, ki dovoljuje stanje, kot ga imamo. Seveda tudi pri nas ni vse narobe. Preveč pa je tistih, ki so pozabili na Hipokratovo prisego.

dghfhzh (ni preverjeno)

AL jebemo mater ge mislen ka beovičova pred 20 lejtami na fakse mogla bite prava drolja. Tak rejdno za podmazati.

Starejše novice