Slika je simbolična.
Izdajanje potrdili o prebolevnosti na podlagi protiteles bo pod drobnogled vzel odbor za strokovna vprašanja pri zdravniški zbornici.

Primer zdravnice, ki je na osnovi dokazila o prisotnosti protiteles za 50 evrov izdajala potrdila o prebolevnosti covida-19, bo obravnaval odbor za strokovno medicinska vprašanja pri zdravniški zbornici, je pojasnila njena predsednica Bojana Beović. Kot je ob tem izpostavila, protitelesa zaenkrat ne veljajo kot dokaz zaščite po preboleli bolezni.

Kot je v sredo poročala POP TV, je potrdila, ki jih lahko naročniki nato uporabljajo za izpolnjevanje pogoja preboleli, cepljeni ali testirani (PCT), izdajala zdravnica koncesionarka iz Pomurja. 

Potrdila o prebolelem covidu-19 je izdajala ne glede na to, koliko časa je preteklo od okužbe, in tudi brez PCR-testa.

Testi na protitelesa ne omogočajo prepoznave tega, kdaj je oseba zbolela

Ob robu današnjega regijskega obiska v Pomurju je Beovićeva ocenila, da gre za dve ravni problema. Prva je upravna in se nanaša na izvajanje odloka, ki ne omogoča takega načina priznavanja prebolevnosti. Odlok namreč določa, da se pogoj prebolevnosti izpolnjuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu PCR-testa, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar test ne sme biti starejši od 180 dni.

Odbor pri Zdravniški zbornici Slovenije pa se bo po besedah Beovićeve ukvarjal s strokovno ravnjo primera. »Trenutno serološki testi na protitelesa ne omogočajo dobre prepoznave tega, kdaj je nekdo zbolel. Ne poznamo mejne vrednosti, pri kateri bi lahko rekli, da je oseba zaščitena,« je dejala.

Prisotnost protiteles se lahko uporablja kot dokaz prebolele bolezni, a pri tem ni mogoče vedeti, pred koliko časa je oseba zbolela.

»To je strokovni razlog, zaradi katerega se tudi mi še nismo odločili, da bi to bil dovolj zanesljiv podatek, na podlagi katerega lahko rečemo, da je oseba prebolela in je zaščitena ter da je verjetnost za to, da bi zbolela, majhna,« je navedla.

Po njenih besedah sta se samo samo dve državi v Evropi odločili, »da pogojno, na poseben način omogočata dokazovanje prebolevnosti s protitelesi«.

Komentarji (20)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
MiniMax (nepreverjen)

Ha ha ha ha ha ha banana sistem

hahahabababa (nepreverjen)

Ka ma veze kda je oseba zbolela, če ma protiteles zadosti? Koje gluposti se tej idejo, deca v vrteci bi bokse to "pandemijo" skos spelala kak te kvazi doktori pa znastveniki predvsem pa politiki.

Turnerjaksone (nepreverjen)

Prehlad nateg vse sodelujoče v tej prevari jih zapreti v doživljenski zapor in jim odvzeti vse premoženje govna jadna!

čarni vrag (nepreverjen)

Beovićeva kaže, ka nema pojma. Kak je zdaj lejko nezanesljivi PCR test nekšni dokaz. PCR test je katastrofa, zato do ga v ZDA z novim letom ukinili. Verjetno zato ka se s PCR testi dobro služi. To je strokovni razlog.

- brez komentarja (nepreverjen)

Znaš kelko en test košta? Reci in piši 2 E, Slovenceljni pa plačujemo po 10 in 12 eurov!!!!
Čista lova!
Zato de pa lejko dr. Bitenc (skrit za firmo Zavod zdravje, ki množično testira) na Golniki novo kliniko zidal. Živelo testiranje!!! Živel covid; sam alah nan te je poslo!!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Proti-telo (nepreverjen)

"Kot je ob tem izpostavila, protitelesa zaenkrat ne veljajo kot dokaz zaščite po preboleli bolezni."
.
"Prisotnost protiteles se lahko uporablja kot dokaz prebolele bolezni, a pri tem ni mogoče vedeti, pred koliko časa je oseba zbolela."
.
Mislin ka je to za "strokovnjakov"????? Te pa se čudijo ka jin nišče več ne vrvle. Pa ka je s to žensko narobe. Prečitajte si 3x prvo njeno izjavo, te ša 3x drugo njeno izjavo. Protitelesa za enkrat ne veljajo kot dokaz.... protitelesa se lahko uporabljajo kot dokaz... pa ka ste vi malo nouri. Kak dugo do se še tej nesposobnjakoviči norca delali iz ljudi?
.
In kak zanimivost:
.
Eno od dokazil, s katerim lahko trenutno vstopite v sosednjo Avstrijo, je tudi potrdilo o testu na protitelesa. Na avstrijski vladni spletni strani je zapisano, da gre pri tem testu za veljavno dokazilo o prebolevnosti, a izvid testa ob vstopu v državo ne sme biti starejši od 90 dni.

Dr. (nepreverjen)

Ja, Avstrija in tam masko morajo nosti samo necepljeni in to nej samo obično, kakšna diskriminacija nej...

maskenballlll (nepreverjen)

Na Mađarskon pa sploj nikomi nej trbej nosite maske že pol leta, to je šele diskriminacija... mrtvi jin po ulicaj ležijo zaradi toga ka ne nosijo mask. Katastrofa ti pravin.

In reply to by Dr. (nepreverjen)

- brez komentarja (nepreverjen)

Dr., seveda morajo zdravi maske nositi, ka jih cepljeni s punin noson virusa, ka gga okoli prenašajo, ne okužijo.
Ide, ide šiba božja tudi na vas cepce - zadeve se nemrejo več skrivati, enostavno preveč, preveč je sranj!!!!

In reply to by Dr. (nepreverjen)

Blablablablabl… (nepreverjen)

Janša ma novo sekretarko. Je predsednica Konjeniške zveze Slovenije, članica odbora za pravne zadeve Olimpijskega komiteja Slovenije. Ta je na konje vajena magarcov ne jase.

- brez komentarja (nepreverjen)

Blabla, jebi ga, dobro jaše!!!

In reply to by Blablablablabl… (nepreverjen)

Blablablablabl… (nepreverjen)

Zdaj s toga pride ven mule nej ovce, z geografskim poreklom, trbej zaščitite.

- brez komentarja (nepreverjen)

Nej je nekda bil nekši "puklasti Miha", gnes pa pač saga "puklasti Janez"!!

Samo, dragi moji, se zavedate, ka smo v bistvu talci 2 skrhanih starčkov, poslancev DESUS, ki morata vlečti mandat, da pokasirata še zadnjo poslansko plačo!! 2 proti 2 mio ljudi!!!
Brez dvoma jima želim duuugo in veeelko penzijo!!

In reply to by Blablablablabl… (nepreverjen)

- brez komentarja (nepreverjen)

Zdaj se je pa rejsan že zmejšalo do kraja vsem!!!
Vam je jasno, zakoj Bebovićka ne dovoli statusa P prebolevnikom, ki niso hodili na PCR?
Meni ni!!
Če nekdo ima protitelesa, je covid moral preboleti, kak bi sicer protitelesa mel???
Zakoj so pa "pripovana" protitelesa nej dobra, dobra so samo tista, pridobljena s cepljenjem, pa je itak vsakemu jasno!! cepise, cepise, cepise, cepise ... evo, qurac tebi, Bebovička!!
Še to mi ni jasno - Okornov filmček o strahotah prebolevanja kovida: prebolevnike za pred kamero so našli, nikak in nikak so pa nej mogli najti niti ene duše, ka ga je najebala s cepljenjem. Kak so pa te v ponedeljkovon tedniki najšli celo vrsto ljudi, ki so po cepljenju "najebali" in so bili pripravljeni stopiti pred kamere in povedati svojo zgodbo. Slavni Okorn pa nikoga in nikoga nej najšo, či glij je z batrijov pri bejlon dnevi isko!!
Banda, banda farmacevtsko-medicinska prokleta!!!
Ampak - karma, karma je ova teta s kujkla!!!!

Neko (nepreverjen)

Nej ti jasno, ka nemaš izobrazbe niti pamete, ka bi ti lejko bilo. Namesto ka iščete teorije zarote, pa kak nešče slujže s ten, pa tak dale, poslujšajte stroko, svojega doktora, pa jim vrvlite že ednouk.
Najbole zdaj ZDji slujžijo z brisame, bolnice pa s težkime COVID paciente. Če bi jim bil cilj mastno zaslujžite, pa narod okouli prineste, zakoj bi te promovejrali cepljenje, po keron je dosta menša možnost, ka boš kak težki bolnik ležo v bolnice, pa še na bris ti nej trbej hodite.
Neka pijšete proute samo zato kaj lajko proute pijšete, pa če trbej si sproute zmišlavlete.

In reply to by - brez komentarja (nepreverjen)

necepec (nepreverjen)

Neko,
rejsan si bebavi. Kaj je pa koji qurac važno, kda san prebolo kovid (aprila ali junija),
či san pun protiteles, te san valda imun.
No, po tvoje ne, ker Beovićka tak pravi, ka ona povej, je pa vse čijsto zlato!

In reply to by Neko (nepreverjen)

koronaš1 (nepreverjen)

15.09.2021
V sosednji Avstriji zaostrujejo ukrepe. Kjer so doslej zadoščale običajne medicinske maske, so zdaj za necepljene obvezne maske FFP2 (bele-kljunaste), veljavnost hitrih antigenskih testov je po novem krajša. Vlada napoveduje tudi zaostritev preverjanja izpolnjevanja ukrepov, ki pa jih večina Avstrijcev brez težav in pripomb spoštuje.

- (nepreverjen)

point cejloga cepljenja je ka dobimo protitelesa - te van pa nekši kvazi-stručnjaki tupijo, ka nema veze če maš protitelesa, važno je samo če si cepljeni...

prebolel korono (nepreverjen)

ti naši STROKOVNJAKI so pa res STROKOVNJAKI za ...... ah, brez veze se nekaj piše, če so oni STROKOVNJAKI.

- brez komentarja (nepreverjen)

Ja, njihov cilj je "CEPI SE", pa makar crkno!
provizijepress

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice