Slika je simbolična.
Pravica do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je nekaj, kar po svetu ostaja redkost, a nekatere države že omogočajo dostojno smrt.

Združenje za dostojno starost Srebrna nit je podala predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Predlog so podali iz razloga varovanja posameznikove avtonomije tudi v odločitvah povezanih s smrtjo ter zaradi varovanja dostojanstva posameznikov. 

Ta zakon bi uveljavljal samostojno, avtonomno odločitev trpeče osebe, da zaprosi za pomoč pri končanju življenja. Od te odločitve pa bi lahko oseba kadarkoli odstopila. 

O odobritvi prošnje bi odločali strokovnjaki, posameznik pa bi ob sprejemanju take odločitve moral poznati vse alternative. 

Teža odločitve bi bila na pacientu, ne zdravniku

Zakonski predlog združenja pa vsebuje nekatere rešitve, ki se razlikujejo od uzakonjenih rešitev v drugih državah. Tako so v ospredje postavili to, da bi bila teža odločitve na pacientu in ne na zdravniku. Zdravnik bi strokovno oceno namreč podal šele po tem, ko bi pacient že sprožil postopek pomoči pri končanju življenja. 

Če pacientovi prošnji ne bi bilo ugodeno, bi ta imel tudi možnost pritožbe. 

»Zakon omogoča le pomoč pri samousmrtitvi, usmrtitev, ki jo z aktivnim ravnanjem povzroči druga oseba (evtanazija), pa je mogoča samo izjemoma, tedaj, kadar pacient, ki je uveljavil zakonsko pravico, iz objektivnih razlogov ni zmožen samostojne izvedbe samousmrtitve,« so še zapisali pri združenju. 

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika

To razumem kot takole : moraš delati najmanj 40 let, dobiš mizerno penzijo, ti odvzamejo premoženje in potem bi ti prisilno "pomagali" končati življenje. Žal nas je preveč na svetu in tale zadeve želijo sprejemati najprej najbolj razvite države (NL) in podobne. *žaljiva vsebina je bila odstranjena* pa tako življenje, ki ti ga dirigirajo tisti, ki razmišljajo, imajo denar in nočejo delati.

kjmmmmm (nepreverjen)

Kda bos prvic ja lastne oci vidla merati cloveka zaradi raka, odpovedi organov ali kaksne avtoimune bolezni de ti jasno zakoj bi se tisti ka bi se odlocili predhodno koncati zivljenje! Bos ti tudi enkrat v teh cevljaj sama ali druzinski clan pa te bos srecna in hvalezna ka mas to opcijo.
Dokler pa ne vidis shiranoga cloveka na 40kg keri jeci od bolecine ka njemi morfij ne prime vec pa boj raje tiho.

In reply to by tuncika

slvkoso (nepreverjen)

se popolnoma strinjam za evtanazijo

Don Mentony (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jaz tudi, začnimo v Aziji in Afriki .

In reply to by slvkoso (nepreverjen)

Ja ja (nepreverjen)

Človek je eno najbolj noro živo bitje na zemeljski obli.

orglice (nepreverjen)

Bo kmalu legalno ugasniti lastno življenje s pomočjo drugega? Končno !

In reply to by Ja ja (nepreverjen)

Hhfguhfc (nepreverjen)

VSE JE TO NATEG IN PREVARA KONEC DEBATE!

wqqw (nepreverjen)

nekako v stilu “po uporabi, zavrzi”

narod je čuda (nepreverjen)

Enin se direkt vidi ka ste idioti brez primere, prle ale sledi te postavleni pred dejstvo, pa te vidli ka je ka.

kuuup (nepreverjen)

Tocno tak, ker roko ka srce samo ena stvar v zivljenji je ziher in garanterana - smrt! Ce mas sreco enostavna in hitra, ce pa nej.
Ufff marsisto si niti priblizno neve predstavlati kak je lejko meranje grozno

In reply to by narod je čuda (nepreverjen)

Starejše novice