Slika je simbolična.
Vlada se je danes seznanila z informacijo o problematiki trenutne visoke rasti cen energentov na svetovnih trgih.

Kot smo poročali, cene energentov – predvsem zemeljskega plina in elektrike – rastejo v nebo.

Razmere so neobičajne, vzrokov za rast cen pa je več, je po seji povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se mu panika ne zdi na mestu. 

»Bistvenih podražitev elektrike ni na vidiku,« je dejal.

Ukrepanje se mu ne zdi potrebno

Vlada se problematike trenutne visoke rasti cen energentov zaveda in jo tudi temeljito obravnava, je na novinarski konferenci po seji vlade zagotovil Vrtovec. 

A ukrepanje se mu za zdaj ne zdi potrebno. 

Doslej je le eden od večjih ponudnikov električne energije sporočil, da namerava s 1. decembrom zvišati cene, je dejal in dodal: »Ni panike, zamenjajte ponudnika.«

Če se bodo za podražitve odločili še drugi ponudniki, pa se bo vlada odzvala, je napovedal minister.

Dobavitelji obvladujejo položaj

Pojasnil je, da so se veliki dobavitelji že veliko pred tem dogovorili o zakupih električne energije in zemeljskega plina. 

Zaenkrat obvladujejo položaj in do začetka naslednjega leta ni pričakovati drastičnih dvigov cen, je zatrdil. 

Sicer pa trg deluje in potrošniki se lahko kadarkoli odločijo za zamenjavo ponudnika.

Problematika na ravni celotne Evropske unije

Trenutne razmere v Sloveniji so po njegovih besedah posledica dogajanja na mednarodnih trgih energentov. Gre za specifičen pojav, ki pa ga je treba nasloviti celovito na ravni celotne Evropske unije, saj bodo potrošniki le tako zaščiteni pred vplivi tovrstnih gibanj cen, je dejal Vrtovec. 

Zato je za 26. oktober v Luksemburgu sklical izredni svet ministrov, pristojnih za energijo.

Sedanjo visoko rast cen energentov je pripisal oživitvi gospodarstva po pandemiji covida-19 in povečanemu povpraševanju, predvsem po premogu in zemeljskem plinu. Opozoril je še na zmanjšano dodatno oskrbo Evrope z zemeljskim plinom zaradi tehničnih težav in tudi manjših naložb, na manjšo lastno proizvodnjo ter nerezervirane dodatne količine plina iz Rusije in posledično manjšo proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov kot običajno.

»Zaenkrat je Slovenija na varni strani, bo pa absolutno treba več vlagati v obnovljive vire energije, prav tako v nove tehnologije v okviru jedrske energije,« je prepričan minister. 

Če želi biti Slovenija energetsko neodvisna država, potrebujemo obnovljive vire energije in tudi močno jedrsko opcijo, je ocenil.

Dogajanje bo spremljala delovna skupina

Vlada je danes sklenila ustanoviti tudi posebno delovno skupino pod vodstvom ministrstva za infrastrukturo, ki bo spremljala dogajanje in seznanjala javnost z ukrepi, ko bo to potrebno.

Prav tako se je vlada seznanila z naborom ukrepov za spoprijemanje z visokimi cenami energije, ki jih je v sredo predstavila Evropska komisija.

»Ocenila je, da v tem trenutku ni potrebe, da bi Slovenija kakorkoli ukrepala. Če bo potrebno, pa smo na to pripravljeni,« je še dejal Vrtovec.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
piškolin (nepreverjen)

Petrol je že najavil dvig cen, ostali bodo samo sledili. Minister se spreneveda ...

Falko (nepreverjen)

Kam nas je pripeljal psiho?!

lažovčine (nepreverjen)

Ka laže tej Vrtovec, če je pa državno podjetje Petrol napovedalo 10% dvig cejn energentov s 1.decembrom. Marš svinje lažnive pokvarjene.

....joj. (nepreverjen)

Bomo pa na hrvaško šli tankat, vi samo dvigajte.

Petkov piciklist (nepreverjen)

Če sem odkrit strošek elektrike na položnici ni visok če odštejemo vse dajatve elekrodistributerjev in države, ki so takoj za dvig cene ko pa se zanimaš za samooskrbo z elektriko pa rabijo POL LETA če prav po zakunu morejo odgovoriti v 1 MESCU da ti dajo negativen odgovor, ker infrastrukura ne premore in potem se vprašaš kam gre ta denar za dejatve itd. iz položnic

. (nepreverjen)

nemčiija(50 % bi naj proizvedli iz obnovljivih virov) je skozaj uzakonila, da na vsaki strehi mora biti fotovoltaika. naši pa samo gučijo zeleni preboj, kje so pa evropski pejnazi, se ne bi dalo za to ponucati?

Starejše novice