V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor se je s koronavirusom okužil zdravnik, ki se je pred kratkim vrnil iz Afrike. Zdravnik je bil že dvakrat cepljen, zaenkrat še ni znano, ali se je okužil z južnoafriškim sevom.

Zdravnik v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor naj bi se okužil v Afriki, od koder se je po navedbah bralke Mariborinfo vrnil z lova.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, so za Mariborinfo potrdili, da se je okužil zaposleni, ki je bil že cepljen z dvema odmerkoma cepiva. Dodajajo, da je to možno, ker nobeno cepivo ni stoodstotno učinkovito.

Oddelek kljub okužbi nemoteno deluje

Vodje Enota za obvladovanje bolnišničnih okužb Univerzitetnega kliničnega centra Maribor Lea Knez je pojasnila, da so na oddelku, kjer je zaposlen okuženi zdravnik, ustrezno ukrepali.

Dodaja, da so bili zaradi lokacije okužbe in posebne epidemiološke teže pri načrtovanju ukrepov še posebej skrbni in še dodatno previdni.

Ugotovili so, da je imel okuženi zdravnik na dan, ko je bil v službi, ambulantni dan, kar pomeni, da na oddelku skoraj ni bil prisoten. Oddelek za nevrokirurgijo zato kljub okužbi nemoteno deluje.

»Zaradi možnega južnoafriškega seva smo iz posebne previdnosti najtesnejše sodelavce napotili v izolacijo,« je pojasnila Knezova in dodala: »Ostalo delo na oddelku ni ovirano.«

Je to prvi primer južnoameriškega seva? 

Knezova pojasnjuje, da bodo ambulantnim pacientom, ki so bili v stiku z zdravnikom, podali napotke in jih povabili na kontrolno testiranje.

»Sicer so vsi zaposleni upoštevali navodila glede uporabe zaščitne opreme in socialne distance,« še dodaja. Ta navodila in ukrepi se sicer ne razlikujejo, kot pri dosedanjih sevih koronavirusa. 

Kateri sev točno je povzročil okužbo, bo znano v prihodnjih dneh. Bojazen, da gre za prvi primer južnoafriškega virusa obstaja, ker se je zdravnik vrnil iz Afrike, prav tako pa je bil že dvakrat cepljen. Južnoafriška mutacija se hitreje širi, hkrati pa obstoječo cepivo za ta sev ni učinkovito.

Zakaj se zdravniku ni bilo treba testirati? 

Čeprav se je zdravnik vrnil iz tretje države, mu po prihodu ni bilo treba na ponovno testiranje. Testirati se namreč ni treba: 

  • Osebam, ki so bile že dvakrat cepljene, pri čemer morajo imeti potrdilo o cepljenju zoper covid-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, od cepljenja s cepivom Moderna najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21 dni.
  • Osebam, ki so že prebolele covid-19, pri čemer morajo imeti potrdilo o pozitivnem rezultatu testa HAGT ali testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ne starejši od 6 mesecev.
  • Osebam, ki so že prebolele covid-19, pri čemer morajo imeti potrdilo zdravnika in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
realnoo (nepreverjen)

DAJ VECNI STUDENT NA CELOMA SOBOTAINFO ENJAJ.
NEKAJ PISETE SAMO KA PISETE!
KLIK KLIK

Salom (nepreverjen)

Ahaha pa kak lejko tak lažete a vas ni sram!

gzui (nepreverjen)

klasika. nič novoga. narcisistični doktori pač. študetje/dijaki 6€ na uro. doktori pa za 8000€ na mesec neto se škarabjo za jajca

Sijo1972 (nepreverjen)

Sramota ka smo tak dolgo bili eni omejeni na svoje občine, elita pa si je lejko privoscila Afriko, ka nej mogla zdrzati, upam da ozdravi, samo v casu bolezni pa naj fejst trpi, ka de si zapomno ka je naredil

clivija (nepreverjen)

Skrajno neodgovorno !

Ed..a (nepreverjen)

Denar ti da krila, pomanjkanje ti jih pa pristriže. Presežek bogastva naredi človeku in človeštvu več škode
kot koristi.

Aniiin (nepreverjen)

Virus spet prinesel "bogat" sloj. Mi povprecni ga nismo mogki, ker si ne mores privociti lovine v Afriki

en (nepreverjen)

sramota
na zacetke so prinesle z italije ge so znale kakso je stanje, zdaj pa z afrike intu so znale kakso je stanje...
samo doktorge drek mešajo, ale pa so od nekoga dobro plačane ka tak mejšajo

Vejpa (nepreverjen)

Ka ma v ten cajti za PM iskati v Južni Afriki, prekleta barba!

Starejše novice