Na ljubljanskem okrožnem sodišču se nadaljuje odškodninska tožba za šestletnega fantka s srčno napako.

Na  Okrožnem sodišču v Ljubljani se nadaljuje odškodninska tožba za šestletnega Julijana Peterko, ki ima srčno napako.

Okvara na srčnem spodbujevalniku je dečku povzročila več usodnih srčnih zastojev, zaradi katerih je fantek hudo prizadet, poročajo na Siol.net.

Obupani starši od ljubljanskega kliničnega centra zato zahtevajo 860 tisoč evrov odškodnine. Če jim bo sodišče ugodilo, bo to najvišja odškodnina pri nas. Nekaj tisoč evrov nižji znesek je pred dvema letoma plačala postojnska porodnišnica, še poročajo.

»Kdo je zdaj Julijanov kardiolog? Še zdaj ne vemo, ker so ti, ki so delovali znotraj Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni, imeli pogodbe za določen čas. Tega inštituta več ni in vprašanje je, kaj se bo s temi zdravniki dogajalo v prihodnje,« se sprašuje dečkov oče, Peter Peterka.

»Midva popolnoma zaupava gospe sodnici Boženi Novak, da bo skrbno pretehtala vsa dejstva in pošteno odločila,« pa je dodala Julijanova mama, Mateja Peterka.

Julijana operirali že dvakrat

Julijana so v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana operirali dvakrat. Zamenjali so elektrodo spodbujevalnika, ki je nehala delovati in dvakrat reprogramirali srčni spodbujevalnik. Stanje otroka pa se je po obeh operacijah poslabšalo, poročajo na Siol.net.

Julijanova oče in mama vztrajata, da je bil deček pred operacijo živahen in razen tega, da je imel srčno napako, zdrav. Danes pa več ni.

»Julijan je na invalidskem vozičku. Ne hodi več, ne govori več, ne zmore se sam obleči, ne zmore se igrati s svojim bratom, ne komunicira z nama,« je povedala Julijanova mama, Mateja Peterka.

Starši Univerzitetnemu kliničnemu centru očitajo, da jih zdravniki niso dovolj obveščali o stanju otroka. Prav tako naj bi eden od zdravnikov Julijana na ultrazvok poslal šele po dveh mesecih, čeprav naj bi mu starši vseskozi prigovarjali, da je z otrokom nekaj narobe, še poročajo.

»Želiva, da pridemo tem neznankam do dna, zato sva se tudi odločila za to pot, ker nama druge izbire pravzaprav niso dali,« je povedal dečkov oče, mama pa je dodala: »Dobili smo tri različna mnenja treh različnih kardiologov o enem in istem otroku«.

Dečka naj bi pregledal še izvedenec iz Nemčije

Sodnica je danes predlagala, da Julijana pregleda še izvedenec iz Nemčije, o čemer bo govora na prihodnji obravnavi. Starši morajo do takrat pri zdravnikih preveriti, ali je Julijan sploh sposoben prestati vožnjo z letalom.

»Ne gre samo za Julijana, ampak gre za vse otroke, otroke srčke,« je še povedal Peter Peterka.

Naslednja obravnava bo 1. oktobra, takrat bo predvidoma zaslišan še eden od zdravnikov Ljubljanskega kliničnega centra.

Komentarji (43)

Strijc Džouže (ni preverjeno)

To siljenje v javnost pa cela publiciteta že presega meje dobrega okusa

..

Carni vrag (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Cirkus ki ga zganjajo nasi doktorji povzroča nedolže žrtve.

gost MS (ni preverjeno)

Tvoje pisanje je spet brutalno izven meje dobrega okusa.

Doktori so tudi ljudje. In ljudje na žalost delamo napake.
Ta nesreča je zagotovo obžalovana z vseh strani.
In absurdno visoka zahtevana odškodnina ne bo resnično pripomogla nikomur v tej zgodbi.
Kvečjemu povzročila negativne posledice pri drugih ljudeh.

In reply to by Carni vrag (ni preverjeno)

Ne samo napake ... (ni preverjeno)

obstajajo dokazi da mafijci zdravniki res morijo, dajejo lazne napacne in skodljive dijagnoze in da imajo tajne smrtonosne injekcije.

In reply to by gost MS (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Varni vrag, maš prag. Tou, ka se idejo na otroški srčni kirurgiji že lejta, je fse ga obsojanja vredno. Za eno deklico se zna, ka je mrla zatou, ka sta doktora nej scela gucati med seboj.

In reply to by Carni vrag (ni preverjeno)

Zdravje (ni preverjeno)

V ameriki vodijo bolnisnice poslovnezi, zato prekleto pazijo ka doktori delajo, ravmo zaradi mogocih tozb, pa tuj delajo doktori vec, prinas pa jih filamo z pejnezi, te pa smo veseli ka do mogouce delali,

zdravje1 (ni preverjeno)

Ja in zato ka tan samo gledajo na pejneze te njajo pred vratami bolnice ka crkneš, če nemaš plačanoga zavarovanja ali zadosta keša ka plača na blagajni. Ka če do te zdravili pa nemreš plačati, de poslovnež keri vodi bolnico beležo izgubo. Tan si kvalitetno zdravljenje lejko privouščijo samo bogataši ali pa tisti ka si lejko zemejo drugo ali tretjo hipoteko na hišo ka si te lejko plačajo zdravljenje. V Ameriki neje tak ka si vij eni mislite, ameriške bolnice so nej tak kak tiste ka van jih po televiziji kažejo v nadaljevankaj, pa doktori so tudi nej kak Dr.House. Tisti američani ka živijo ob meji odijo k doktoran pa v bolnice v Kanado ka je tan boukše pa cenejše, pa doktori so prijazni tudi do srmakov in nej samo do bogatašov. Eni smo malo duže tan bili pa na lastne oči vidli kak tej njihov zdravstveni sistem funkcionejra. Pri nas gda prideš k doktori te prvo prosijo zdravstveno izkaznico, tan so me pa za nekšo minorno poškodbo pouleg dokumenta prosili še za kreditno kartico. In gda san tou vse daou in gda so potegnili kartico je komaj doktor prišo.

In reply to by Zdravje (ni preverjeno)

Zdravje (ni preverjeno)

Ooo hvala, jes bedak pa placujem za zavarovanje, iden ga dol poven ci ga prinas nenucam?

In reply to by zdravje1 (ni preverjeno)

Zdravje (ni preverjeno)

Te pa mi se tou povej, ali je tan obvezno placevati zdravstveno z. , pa ce tisti ka ga majo tuj ostanejo pred vrati, ali pa samo tiste ka ga ne placuvlejo?

In reply to by Zdravje (ni preverjeno)

Zdravje (ni preverjeno)

Pa se tu me razsvetli , zakoj te poberamo zamaske za bougo deco Ce prinas nisce ne gleda na pejneze pa bi jin lejko zdravstvena Blagajna v placala zdravljenje v tujini

In reply to by Zdravje (ni preverjeno)

zdravje1 (ni preverjeno)

Si pomislo, ka določenih zdravstvenih posegov pri nas neje možno opraviti in je potrebno iti v tujino. Če maš zdravstveno zavarovanje kero ti krije tudi zdravljenje v tujini teh problemov nemaš. Drugače pa vse posege keri se opravljajo v naših bolnicaj krije zdravstvena blagajna. In tudi, če nemaš zavarovanja te na urgenci nede nišče zavrno. Ges še vedno mislin ka si tij nej razmo moje poante in zdaj neka napekaš brezveze.

In reply to by Zdravje (ni preverjeno)

Pax (ni preverjeno)

Škoda živcev in časa, da sploh kaj razlagaš debilom, kot je ta zgoraj.

In reply to by zdravje1 (ni preverjeno)

zdravje1 (ni preverjeno)

Očitno si resno bedak ka si nej razmo ka san ges napiso. Samo pri nas, če si socialni problem pa nemaš niti pejnez niti zdravstvenoga zavarovanja te nišče pred vratami bolnice ne pistij mrejti, zatou ka pri nas obstaja še nekša mera humanitarnosti pa čuta do pomoči potrebnin in tudi v bolnici do ti rejšili življenje pa do te operejrali negle na vse. Pri nas obstajajo določeni skladi za takšne primere iz kerih se te krijejo takšni posegi, če je kakšen dragi poseg, vačik pa ide na račun bolnice. Toga v Ameriki nega zatou ka tvoj poslovni direktor keri tak uspešno vodi bolnico toga ne pistij. Zdaj razmiš?

In reply to by Zdravje (ni preverjeno)

Zdravje (ni preverjeno)

Jes samo po ovinkaj pelan do toga, pustiva ameriko,tan tak nega pomoci,dokec samo par ljudi nema zavarovanja te tou ide, tan pa je vecina nej zavarovana ka Jin je nej mus,te pa nemrejo zasenke delate,. Ka se pa toga zavarovanja za tujino tice, stera zavarovalnica de zavarovala otroka ki ima tako diagnozo da je mozno samo zdravjenje pri kakem specialistu v tujini in ki bo stalo vec 10 K evrov? Ocitno nobena, ka mislis da stars I nocejo placati par evrov za to?

In reply to by zdravje1 (ni preverjeno)

Zlocini za zidovi (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

klinicnih centrov. Mafijske zdravnike v zapor.

gost MS (ni preverjeno)

upam da jih nikoli ne boš potreboval, če imaš o njih tako mnenje

In reply to by Zlocini za zidovi (ni preverjeno)

Zakaj vi potre… (ni preverjeno)

ZLOČINCE?

In reply to by gost MS (ni preverjeno)

KRIVOSODJE (ni preverjeno)

V Sloveniji pri našem krivosodju se to ne da iztožiti, niti kake malenkosti ne pa tako velika vsota. Doktorji so pri nas zelo zaščitena vrsta in nezmotljivi. Vsaka čast tistim ki so res odlični strokovnjaki in se zavzamejo za bolnika, ampak na žalost so med njimi tudi lumpi, ki jih pa ne obelodanijo in ne izključijo iz svojih vrst dokler bodo zdravniki v svojih vrstah skrivali in ščitili take, reda ne bo.

Ludwig (ni preverjeno)

Zdravniki so ljudje. In zato se tu pa tam zmotijo. Noben ne dela napak namerno.

Oni osebno nosijo največjo odgovornost v naši družbi - za življenje in zdravje ljudi.
Zato je prav da so bolj zaščiteni.
Kdo si bo pa še upal zdraviti, če se bodo za vsako neželeno napako morali pokoriti z milijonsko kaznijo?

Tebi podobni patroni ste res smešni. Jočete zaradi čakalnih vrst in obenem pribijate zdravnike na križ.

In reply to by KRIVOSODJE (ni preverjeno)

Se pa zelo motis (ni preverjeno)

gospod Ludwig. Res obstaja "medicinska mafija" ki svoje nasprotnike odstranjuje. Namerno in ciljano.

In reply to by Ludwig (ni preverjeno)

Keramichar (ni preverjeno)

Pomagali ste njim za pomoč zdaj pa z vašim denarjem tožijo UKC

madafaka4rill (ni preverjeno)

Ja pa naj. Zbrali smo njin ajde 30k €, en voziček ka de ga prej ali slej nüco, če se res stanje tak poslabšalo, pa košta tüde do 10-12k €... On pa rastej ka de jih ziher hitro preraso.. 860k pa njin pomore za malo duže časa, ka ne vrvlen ka bi starša na sebe trošila pejneze šteri so za njega.... Ja vsij nucamo doktore, ali povej tij mene ka napraveš či ti električar al pa vodogovnar zajebe neka pri kuče, pa maš poplavo oz.zgorij kuča, če tij za neka plačaš, ščejš ka to narede dobro, ale?

In reply to by Keramichar (ni preverjeno)

Bllis3333 (ni preverjeno)

Vse države naokoli so uvedle participacijo, magari samo 5 eurov pa mo vidli ce bojo cakalnice tak polne,

Ludwig (ni preverjeno)

Že če bi bilo zgolj 50 centov, bi se čakalne vrste skrajšale za tretjino.

In reply to by Bllis3333 (ni preverjeno)

Zdravje (ni preverjeno)

Samo tou nedo napravili, ka nedo te vecno mogli fektati za vekse place, pa ge so ta deca z rakincanske zdravstvene sole? Vej pa vsako leto se Jij najmenje 90 v zosola pa li nega medicinskoga kadra, pa neidejo vsi v tujino

In reply to by Ludwig (ni preverjeno)

Lucifer (ni preverjeno)

Kakšna tujina majster, 75% se jih prekvalificejra ale odide delat čist drujge poklice. Pa čiduže slabše vse kaže. Prinas v Prekmurje pa nasplošno v Sloveniji do za 5-10 let v bolnicaj pa domovaj delale še samo Romunke pa Madžarke.

In reply to by Zdravje (ni preverjeno)

Zdravje (ni preverjeno)

Pa ka naj bo jasno, jes cenin doktore , niti jes se ne bi gor postavljal ce bi mi drzava davala saksne telko vec, za tou trbej malo okoli, magari v avstrijo poglednoti kak majo tan urejeno zdravstvo, ka nas model pac ne funkcionira, kak vsi znamo mamo betezne ljudi pa tiste ka po nepotrebnem tan zapletajo, vej pa jes bi tuj avto non stop na Servis vozo ce bi bilo zasenki,

? (ni preverjeno)

Zdravje!
Se ne čudim, da si slabe volje zaradi slovenskega zdravstva!
Ampak verjemi, da tudi v tujini ni strokovnjaka, ki bi te lahko pozdravil.

In reply to by Zdravje (ni preverjeno)

Zdravje (ni preverjeno)

Heh, se me poslusaj pa enjaj zaliti ka san do zdaj mislo ka man posel z solanin ,leta pa leta samo poslusan kaksa kriza je v zdravstvu, pa ka vse je naopak, tak ka pac mislin jes bedak ka je tou istina,

In reply to by ? (ni preverjeno)

Pax (ni preverjeno)

Za tebe ni zdravnika na tem svetu.
Če v glavi nimaš, pač nimaš.

In reply to by Zdravje (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Znano je da so otroško srcno kirurgijo unicili.

Tinka13 (ni preverjeno)

»Ne gre samo za Julijana, ampak gre za vse otroke, otroke srčke,« je še povedal Peter Peterka.
Me zanima, če bo iztoženo odškodnino,če jo slučajno dobi, potem delil tudi z ostalimi srčki, na katere se sklicuje,saj pravi, da se ne gre samo za Julijana.
Res nikoli nebom mogla razumeti, kako lahko starši sploh pomislijo na neke tožbe in nevem kaj, ko pa jim zdravlja tega ne bo povrnilo oz. ozdravilo otroka. Vem, da so terapije drage, ampak so takim otrokom lažje dostopne , zato teh gonj proti zdravniku v tem primeru ne razumem

Carni vrag (ni preverjeno)

Vsak mora odhovarjati za svoje delo. Tudi zdravniki beli bogovi.

In reply to by Tinka13 (ni preverjeno)

feri11 (ni preverjeno)

En boukši komentarof.....

In reply to by Tinka13 (ni preverjeno)

Busybee (ni preverjeno)

Dejstvo kero me bode v oči je to ka je OTROK NEJ BIL ZDRAV pred tem zdravljenjem kak se starša sklicujeta....in to de glaven argument odvetnikov kliničnega centra.....

Čebella (ni preverjeno)

Smrdiš!

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Carni vrag (ni preverjeno)

Ce bi bil otrok zdrav zdravljenja ne bi rabil. Logika ti ne dela.

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Oliva (ni preverjeno)

ali si vedno tak fuknjeni
ali samo v ponedeljek

In reply to by Carni vrag (ni preverjeno)

Marlyegh (ni preverjeno)

To je ze betek na vsej strenej

feri11 (ni preverjeno)

Nebesko sladko se smijejta, glede na tou, ka njima je dejte betežno.... Nadata se velki pejnez ali pa svoji 5 minut v medijaj???????

Bog i batina (ni preverjeno)

Ne kapiram čemu bi naj služila vsa ta medijska kampanja s strani staršev tega dečka, ves ta pomp. Saj pa sodišče ni nogometno igrišče kjer za vsakega od konkurentov navija nekaj navijačev?? In da bi jaz na internet objavljal nekakšne izvide mojega otroka posebej v tako občutljivi zadevi??? Nevem no. Ali so starši željni medijske pozornosti na ta način?? Ali si obetajo še kakih donacij v prihodnje in igrajo na noto usmiljenja? Ali dejansko mislijo da če bo vse skupaj v medijih da bi to kakorkoli vplivalo na izid tožbe? Moja napoved je da bodo z tožbo pogrnili na celi črti. Pa ne da bi jim to želel ali privoščil, o tem govorijo dejstva......

cuki (ni preverjeno)

Vsa čast takšin staršon, ka se jin da ubadati s tejmi sodnimi mlini. Vse vkup je samo zapravljanje pejnez.
No ja, vsaka medalja ma dvej platij....tak ka vse za nekaj dobro.

Starejše novice