Starša Julijana Peterke sta se odločila, da vložita tožbo zoper ljubljanski UKC.

O Julijanu Peterki, šestletniku iz Cankove, ki se je rodil s srčno napako smo poročali že pred časom. Njegovo življenje se je pred dvema letoma povsem spremenilo, saj je doživel kar štiri srčne zastoje. Temu bi se po mnenju njegovih staršev lahko izognili.

Vrnimo se na začetek. Julijan se je rodil s srčno napako, zato so mu že pri rojstvu vstavili srčni spodbujevalnik, ki je tri leta in pol delal brez težav. Nato pa se je pokvarila ena od elektrod. Osebna zdravnica je ugotovila, da nekaj ni tako kot bi moralo biti, pulz je bil slabši in po pregledu v Murski Soboti so Julijana takoj poslali v Ljubljano na operacijo.

"Že takrat so se pojavile težave. Po operaciji je bil na intenzivni negi, od tam so ga nato premestili na kardiološki oddelek, zaradi težav pa se je vrnil na intenzivno nego. Najhuje pri tem je, da čeprav z njim ni bilo vse v redu, so ga poslali domov. Z aritmijami. Seveda za to z ženo nisva vedela, za to sva izvedela iz naknadnih poročil in internega nadzora, ki smo ga dali narediti," pravi Julijanov oče Peter Peterka.

Zadihan, če je prehodil pet stopnic

Da ni vse tako kot bi moralo biti, je pokazal naslednji kontrolni pregled pri dr. Maziču, ki bi moral biti zgolj rutinski

"Že takrat je bilo jasno, da spodbujevalnik ne dela kot bi moral. Zato ga je reprogramiral in nam povedal, da naj se v primeru, da pride do težav, vrnemo. Seveda se stanje ni izboljšalo, zato smo se hitro spet vrnili. Julijan je bil namreč zadihan, če je prehodil pet stopnic ali se spustil po toboganu. Vsi znaki so torej kazali, da s spodbujevalnikom nekaj ne štima. Potem, ko je doktor Mazič še drugič reprogramiral spodbujevalnik je ob tem dejal 'če zdaj ne bo ok, ne vem kaj bo naredil'," nam je povedal Peterka.

Kot pravi, je njegova žena Mateja zdravnika prosila, da Julijana pošlje na ultrazvok in pregleda njegovo srce. 

"Ko si Julijanu dvignil majco, je bilo takoj opazno, da srce ne bije dobro, to se je videlo s prostim očesom. Toda zdravnik je to možnost zavrnil in poslal domov. Stanje seveda ni bilo dobro, zato sva se preko maila ponovno obrnila na doktor Maziča, odgovora pa nisva dobila. Zato sva se obrnila na dr. Samo Vesela, ki se nama je javil takoj in naju ob tem obvestil, da je doktor Mazič na bolniški".

Težav niso odpravili, sledil je prvi srčni zastoj

Doktor Vesel je pregledal izvide zadnjih pregledov, ki so mu bili dostopni v bolnišničnem informacijskem sistemu. Razlage za spremembo stanja, kot sta jo opisovala zakonca Peterka, iz izvidov ni dobil.

"Vseeno pa je takoj predlagal, da Julijana pripeljeva na kontrolno hospitalizacijo, da bodo lahko opravili preiskave, ki so smiselne in potrebne ter ob tem ovrednotili stanje in se pogovorili kako naprej".

V ponedeljek, 26. septembra 2016 so bili v Ljubljani na pregledu. Vmes so ga odklopili s spodbujevalnika in je bil na svojem ritmu, vse je kazalo, da se bodo stvari uredile. Potem pa se je zgodil 28. september in usodni prvi srčni zastoj, ki so mu nato sledili še trije. Zakonca Peterka sta prepričana, da bi takšen scenarij lahko preprečili, zato sta se najprej odločila za odškodninski zahtevek, na katerega pa odgovora na bilo.

"Najprej ni bila vložena tožba, ampak odškodninski zahtevek na UKC. V desetih mesecev ni bilo nobenega odgovora. Toliko časa se niso uspeli dogovoriti kdo bo plačal prevajanje zdravstvene dokumentacije, ki bi jo potem pregledal zunanji strokovnjak s tega področja in podal svoje mnenje. Na koncu so celo apelirali na nas, da poskrbimo za prevod, ki bi stal nekje pet tisoč evrov. Seveda to ni naloga naju z ženo, midva morava skrbeti za Julijana in za njegovega mlajšega brata".

Tožba za 860 tisočakov

Glede na to, da odgovora ni bilo, je sledila tožba. Prva obravnava je na vrsti ta mesec, 21. marca, zakonca Peterka pa ljubljanski UKC tožita za 860 tisoč evrov.

"Nihče ne oporeka julijski operaciji in reprogramiranju srčnega spodbujevalnika. Obstaja pa utemeljen sum, takoj naju z ženo, kot odvetnice, da je zdravnik opustil dolžno ravnanje in bi lahko bistveno več naredil v danem trenutku. Tožba pa tudi zato, ker je potrebno poskrbeti za Julijanovo prihodnost. Obstaja možnost, da ne bo ozdravel in bo vedno potreboval nekoga ob sebi oziroma bo potreboval terapije. Naju z ženo pa ne bo vedno zraven. Julijan je bil oropan prihodnosti. To je moje stališče. Njemu so ukradli prihodnost. Bila sta dva meseca časa, da bi stvari uredili, pa niso".

Julijan sicer počasi napreduje, še vedno pa potrebuje 24-urno oskrbo. Kot pravi Peterka, že tri leta ne pozna pravega spanca, vseeno pa je najbolj pomembno to, da rehabilitacija njunega starejšega sina napreduje.

Starejše novice