Julijan je ob pomoči Slovencev dobil novo priložnost in se tudi po zaslugi opreme, kupljene z dobrodelnimi sredstvi, prvič sprehodil po domačem 'brejgu'.

Julijan Peterka je pred dvema letoma doživel srčni zastoj, poznejši zapleti pa so neutrudnega in razigranega fantka nato prikovali na posteljo. Kot smo poročali, se je v sosednji Avstriji zdravil za posledicami težkih možganskih in nevroloških poškodb, s čimer se je zanj vse začelo znova.

Za okrevanje na domu je nujno potreboval posebno opremo, katere stroški so skupno znašali skoraj devet tisoč evrov. Družina je tako potrebovala kar nekaj finančnih sredstev, toda na srečo niso bili sami.

Naša objava z Julijanovo zgodbo je hitro zaokrožila med ljudmi in slovensko javnost spodbudila k množičnemu odzivu.

Slovenci zbirali sredstva za Julijana

Za pomoč so se odločili v soboškem trgovskem centru, v katerem je zaposlena dečkova mati. Nekaj več kot 180 zaposlenih v Maximusu je vodstvo pozvalo, da darujejo po svojih močeh, sami pa so zbrani znesek nato podvojili in ga namenili nakupu pripomočkov za Julijana. Prav tako so Društvu zvezdni otroci, ki je bdelo nad dobrodelno akcijo, odstopili stojnico v trgovskem centru, kjer so obiskovalci po svojih močeh lahko podprli malega Julijana.

V Ljubljani je medtem teklo humanitarno pivo. Šestletniku sta tam na pomoč priskočila Beer Bulli in pivovarna Bevog. Na pobudo idejnega očeta potujoče pivnice na kolesih, Mateja Špeharja je pred poslovalnico Lars & Sven Burgers ob prodajalni E.Leclerc Ljubljana zapeljal Beer Bulli, ki je dobro založen s pivom pivovarne Bevog Brewery Pomurca Vasje Golarja gasil žejo in obenem zbiral sredstva za Julijana. Nateklo se je 2.500 evrov. 

Julijan koraka boljšemu življenju naproti

S skupnimi močmi smo tako zbrali potrebna sredstva in Julijanu pomagali pri okrevanju. Njegov oče je na družbenem omrežju Facebook pred kratkim delil fotografijo, ki prikazuje njegov napredek, in pripisal:

»Julijan se pridno uči ponovno hoditi s pomočjo UpSee-ja. Danes, po več kot dveh letih, se je prvič sprehodil po domači ulici, ali kot ji pravimo domačini: po brejgu. To pomeni, da je prehodil razdaljo pribl. 600 m.«

Vrača se iskriv pogled

Kot nam je zaupal v telefonskem pogovoru, je minulo leto in pol bilo izjemno naporno, saj so oživljanja tako rekoč predstavljala stalnico. Ko se je deček vrnil domov, je lahko premikal le oči, v letošnjem poletju pa so se stvari začele naglo spreminjati.

»Zdaj smo recimo tako rekoč na nuli, zdaj se vse od začetka uči. Zelo mu koristijo te terapije v Avstriji, za kar se gre zahvaliti predvsem zdravstveni zavarovalnici in pediatrični kliniki v Ljubljani. Seveda pa so dosti pripomogle tudi naprave, za katere smo s pomočjo donacij zbrali sredstva.« 

Konkretno pri tem izpostavi trenažer, s katerim se izmenično iz dneva v dan posvečajo rokam in nogam. Prav tako so s sredstvi kupili poseben brezrokavnik, prikazan na sliki, s katerim se Julijan ob pomoči staršev uči hoditi.

Pri tem so, kot pravi oče Peter, bistveni trije cilji. Prvi je, da stoji na lastni teži, kar so v 80 do 90 odstotkih že osvojili. Drugi cilj je, da začne dvigovati glavo, kar mu je uspelo že dvakrat, predvsem ob pomoči risanke. Tretji cilj pa je seveda, da začne povsem samostojno hoditi. 

Med drugim so sredstva omogočila še nakup komunikatorja, ki na primer omogoča nadzor nad napravami v gospodinjstvu in osnovno komunikacijo z očmi, a se Julijan zaenkrat uči šele osnovnih funkcij in sporazumevanja.

Spodbudno pa je predvsem, da so se njegovi možgani v celoti obnovili, vse bolj se mu vrača zavest in njegov iskrivi pogled, uživa pa že tudi normalno, na manjše koščke narezano hrano. Počasi stvari torej napredujejo, kar velikokrat izpostavijo tudi znanci, ki šestletnega borca niso videli že dlje časa. 

Čaka pa družino v prihodnosti vendarle še težka odločitev o zahtevnejši operaciji na srcu, s katero se zaenkrat ne želijo prenagliti.

Preberite še

Komentarji (3)

Mark2go (ni preverjeno)

Koncno lepa in dobra novica !
Samo tak naprej Julijan !
Ka bos zdrav pa ziv se 100 let

Mark2go (ni preverjeno)

Zdaj vidin kaksne budale odijo na sobota info ka samo znajo komenterat muro,nafto,cigane pa vse ka je slabo!
Ka bi stoj kaj lepoga napiso pod tej clanek to pa nej resno ste GLUMCI grrrrrr!

Darovalec (ni preverjeno)

Veseli me da lahko preberem takšne prijetne informacije.... Bravo Julijan. Najbolj pomembno je da okrevas in se postavljaš na svoje noge. Želim tebi in tvojim staršem da jim boš lepega dne pritekel in skočil v naročje...

Starejše novice