Zapustil nas je Miki Muster. V centru starejših Notranje Gorice so potrdili, da se je včeraj v 93. letu starosti poslovil eden naših največjih ustvarjalcev s področja stripov ter filmskih risank.

Prešernov nagrajenec iz leta 2015 in oče stripovskih junakov Lakotnika, Zvitorepca in Trdonje se je v Murski Soboti kot drugi otrok rodil materi Madžarki in očetu Slovencu.

Nad stripi navdušen že od malih nog

Družina se je, ko je bil Muster star dve leti, preselila v Krmelj na Dolenjskem, kjer je oče bil zaposlen kot zdravnik v rudniku rjavega premoga, nato pa je Muster in se šolal v Ljubljani. Med drugo svetovno vojno je gimnazijo sicer obiskoval v Murski Soboti, saj je bila mama zaposlena na madžarskem okupacijskem območju.

V času šolanja na gimnaziji se je v njem prebudila tudi želja po odhodu v Ameriko, kjer je želel delati pri Disneyju. Vendar mu je bilo z železno zaveso med Zahodom in Jugoslavijo to onemogočeno.

Muster, ki je zaključil študij kiparstva na Likovni akademiji v Ljubljani, se je že v otroštvu navduševal nad stripi in risanimi filmi. A njegov prvi strip je začel nastajati v času, ko ustvarjanje likov v Disneyjevem slogu ni bilo dovoljeno. Tudi objavo svojega prvega risanega film je v Jugoslaviji dočakal šele, ko je dopolnil štirideset let. Do tedaj svojih del ni mogel objaviti, zgolj anonimno pa je lahko objavljal tudi reklamne risanke.

Uspešen in plodovit ustvarjalec

Danes velja za pionirja slovenskega stripa ter enega najuspešnejših in izjemno plodovitih ustvarjalcev. Leta 2014 ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval s srebrnim redom za zasluge za vrhunsko pionirsko delo na področju slovenskega animiranega filma in stripa, istega leta pa mu je Združenje novinarjev in publicistov podelilo tudi častno priznanje Boruta Meška za njegov življenjski opus in likovno ustvarjanje na področju politične karikature.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čarni vrag (nepreverjen)

Naj počiva v miru!

Arrogant Bastard (nepreverjen)

Velki umetnik. Slava mu. San zaj glih vido v prispevki na 24ur. Zanimivo, le bezno so ga omenili v 90 sek. A, kda je mrao ovi debeli nasnifani kolega umetnik, keri je scel napiciti enoga dzankija pa so meli prispevek pol vore.

butalec (nepreverjen)

Miki Muster, počivaj v miru!

Ges pa vupan, ka de soboškin "prejgnjin" kapnolo, pa do ti kakšen ulični spomenik na Slovenskoj postavili!

Vipko
buldog

G. Muster, počivajte v miru. Zadnjič je neka mala deklica na letalu brala vaš strip.... in je vedela, da je želvi ime Trdonja. To je največji poklon. Večina tukaj prisotnih ne ve niti to, da ste bili častni občan občine Murska Sobota.... še sanja pa se jim ne, kje so vaše risbe vaših junakov, ki ste jih podarili Soboti pred nekaj leti... so pač na ogled nekje v M. Soboti. :)

Marduk

Sožalje svojcem. Za nas je bil veliki slovenski ustvarjalec, ki je kaj pomenil. Slava mu!

Starejše novice