Mura je na včerajšnjem žrebu dobila nasprotnika v prvem krogu kvalifikacij za Evropsko ligo. Za napredovanje se bo borila v estonski prestolnici Talin proti ekipi Nomme Kalju.

Črno-beli so zadovoljni s tekmecem, ki jim ga je prinesel včerajšnji žreb, saj sta morebitna nasprotnika bila tudi Bode/Glimt iz Norveške, ki je trenutno še neporažena ekipa in zaseda prvo mesto v norveški prvi ligi, ter madžarski podprvak Fehérvár.

Kot je dejal predsednik NŠ Mura Robert Kuzmič, to vendarle ne zmanjšuje dejstva, da nasprotnika spoštujejo in se morajo nanj maksimalno pripraviti. 

Kdo so Estonci?

Nomme Kalju je klub z bogato zgodovino, ustanovljen je bil že leta 1923, torej leto pred ustanovitvijo predhodnice današnje Mure v Murski Soboti. Deloval je do druge svetovne vojne, nato pa bil znova vzpostavljen leta 1997 in je od leta 2008 del Meistrillige, najvišjega ranga nogometnega tekmovanja v Estoniji.

Od takrat niso nikoli izpadli, dvakrat so osvojili ligo, po enkrat pa še pokal in superpokal, zmeraj pa so pristali v zgornjem delu lestvice. Estonska liga je sicer glede ne koeficient UEFE na 51. mestu, med tem ko je Slovenija na 32. mestu.

Da niso povsem od muh, priča dejstvo, da so zadnje desetletje vsako sezono borijo tudi na evropskih tleh ter so tako rekoč najuspešnejši estonski klub v evropskih tekmovanjih. V Evropsko ligo ali Ligo prvakov se sicer še niso nikoli uvrstili, ampak so dvakrat prilezli do tretjega kroga kvalifikacij za Evropsko ligo.

Ponašajo se, da so najbolj priljubljen, promoviran in medijsko prisoten nogometni klub v Estoniji, največja tekmeca pa sta mestna rivala FC Flora in FCI Levadia. V lanski sezoni so zasedli tretjo mesto, letos pa so po šestnajstih odigranih krogih trenutno drugi na lestvici za Floro.

Vir: Nõmme Kalju FC (Facebook)

Tekme v Evropi so specifične

Glede na oceno portala transfermarkt je vrednost njihove ekipe 3,6 milijona evra, kar je manj od NŠ Mure, v svoji trenutni zasedbi pa imajo sedem tujcev, dva njihova nogometaša pa zastopata tudi barve izbrane vrste Estonije. Nastopajo v isti barvni različici kot Muraši, torej v črno-beli, so pa v zadnjem desetletju dodali še roza barvo, s čimer so si prislužili vzdevek "Pink Panterji". Njihovo domače prizorišče je stadion Hiiu z umetno travo, ki je v lasti okrožja Nomme in del večnamenskega kompleksa ter lahko uradno sprejme 650 gledalcev. 

Pred dvobojem z Muro, ki bo na sporedu 27. avgusta, jih čakata še dva kroga v prvenstvu, medtem ko bodo Muraši do takrat odigrali tri prvenstvene tekme v novi sezoni PLTS. 

Kot je še dejal predsednik črno-belih iz Murske Sobote po žrebu: "Tekme v Evropi so specifične, sploh pa v letošnji sezoni, ko se igra samo ena tekma in ni popravnega izpita. Seveda bi si želeli, da bi srečanje odigrali na domačem terenu, a žreb je določil, da potujemo v Talin. Se pa tega gostovanja veselimo, saj gre za zanimivo multikulturno vzhodnoevropsko mesto."

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice