Na 22. odprtem državnem prvenstvu v letenju s toplozračnimi baloni v Murski Soboti v skupnem seštevku slavil Szabolcs Garab, Jernej Bojanovič zasedel odlično drugo mesto in tako postal slovenski državni prvak.

S podelitvijo odličij na slovesnosti na grajskem dvorišču v Murski Soboti se je danes zaključilo slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni.

Mednarodna konkurenca je bila močna, saj je med 16 piloti iz šestih držav zmagal Szabolcs Garab iz Madžarske. 

Slovenski predstavnik Jernej Bojanovič iz balonarskega društva Uranos pa je s svojim odličnim drugim mestom postal novi slovenski državni prvak.

Izjemna atrakcija v Prekmurju

Tekmovanje je v Prekmurje privabilo številne gledalce, ki so štiri dni lahko uživali v pogledih na pisane balone nad prekmursko ravnico. 

Slovensko odprto državno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni je potekalo od 21. do 25. junija 2024 v okolici Murske Sobote. 

Kljub neugodnemu vremenu, ki je prisililo organizatorje, da odpovedo dva poleta, so tekmovalci uspešno opravili petnajst nalog za točke.

Napeto tekmovanje in odlični rezultati

Piloti iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške, Madžarske, Italije in Španije so prikazali izjemne spretnosti v različnih nalogah, kot so obotavljajoči se valček, zemljo krast in ladjice potapljat. 

Konkurenca je bila izredno močna, na koncu pa je Szabolcs Garab slavil z 10.507 točkami. Jernej Bojanovič je z 10.308 točkami postal slovenski prvak in skupno zasedel drugo mesto. 

Tretje mesto je osvojil dosedanji državni prvak Vito Rome z 10.216 točkami, četrti je bil Avstrijec Helmut Pöttler, peto mesto pa je zasedla edina ženska predstavnica Doris Mayerhofer iz Avstrije.

Pomemben dogodek za slovensko balonarstvo

Slovenci so z odličnimi rezultati dokazali, da se lahko kosajo z najboljšimi v tem atraktivnem športu, kar je odlična popotnica za svetovno prvenstvo, ki bo septembra letos v Szegedu na Madžarskem. 

Tekmovanje je bilo organizirano pod okriljem svetovne balonarske organizacije FAI in je največji balonarski dogodek v Sloveniji letos. 

Organizatorji iz Balonarskega kluba Roto Balon klub so skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Letalsko zvezo Slovenije in Aeroklubom Murska Sobota poskrbeli za izjemen dogodek.

Poklon Urošu Sobočanu

Eden izmed tekmovalnih poletov je bil posvečen spominu na Uroša Sobočana, ki je s svojo predanostjo pomembno prispeval k uspešni organizaciji svetovnega prvenstva v poletih s toplozračnimi baloni leta 2022. 

Balonarstvo ima v Sloveniji dolgo tradicijo, Prekmurje pa je zaradi ugodnih razmer in čudovitih razgledov na neskončno zeleno ravnico idealna lokacija za tovrstna tekmovanja.

Balonarski šport kot turistična atrakcija

Množica pisanih balonov v zraku je paša za oči in predstavlja obogatitev turistične ponudbe Prekmurja. Tovrstna športna tekmovanja prispevajo k prepoznavnosti Slovenije v svetu, kar so Prekmurci že dokazali z gostovanjem evropskega prvenstva leta 1994 in svetovnega prvenstva leta 2022.

Organizacijska ekipa na čelu s Štefanom in Matjažem Pavlinjekom se lahko pohvali z dolgoletnimi izkušnjami, kar je odlična priložnost za promocijo balonarstva in Pomurja na svetovnem zemljevidu.

Komentarji (3)

Actros mp4 (ni preverjeno)

Čestitke vsem udeležencem.

Aksentije (ni preverjeno)

Debeli Pišta se je spet posral, isto tako veliko - lubeničasto glavi!!!!

- (ni preverjeno)

tebi bumbaru še več kaj ni jasno
Pojdi v štalo in se zakoplji v gnoj

Odgovori

In reply to by Aksentije (ni preverjeno)

Starejše novice