Po sobotni otvoritvi 28. državnega prvenstva v jadralnem letenju, ki ga že desetič organizira Aeroklub Murska Sobota, je vreme zelo naklonjeno tekmovalcem.

Tekmovalci imajo tako za seboj že dva uspešna tekmovalna dneva. Merijo se v klubskem in odprtem razredu na nalogah, ki zahtevajo več kot 400 kilometrov dolge lete jadralnih letal. Letijo v zračnem prostoru nad Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško. Tekmuje 31 tekmovalcev iz 12 klubov in treh držav.

"Desetič organiziramo državno prvenstvo v jadralnem letenju, letošnje prvenstvo je sicer že 28. po vrsti. Kako izgleda tekmovanje? Na začetku dneva vodja tekmovanja na podlagi vremenske situacije določi nalogo, so discipline tudi nad tristo in štiristo kilometrov. Te discipline pri nas potekajo predvsem po tem ravninskem delu Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Čez meje letimo brez težav in tekmovalci te discipline preletijo tudi s hitrostjo nad 100 kilometrov na uro. Tekmovalci so odvisni samo od dviga toplega zraka in to je fascinantno," je povedal Kristian Ravnič iz Aerokluba Murska Sobota.

Iz Slovenije do Švice in nazaj

Tekmovalce štiri vlečna letala vsak dan okrog poldneva potegnejo v nebo nad prekmursko ravnico na višino šesto metrov. Prve dni tekmovanja torej vreme omogoča vrhunsko letenje, tako da so temu primerne tudi hitrosti tekmovalcev na več 100 kilometrskih disciplinah.

"Z jadralnimi letali je možno biti v zraku tudi do šest ur. Najdaljši let iz Slovenije je bil približno tisoč kilometrov, kar pomeni, da si šel iz Slovenije do Švice in nazaj ter pri tem nisi porabil niti en liter bencina," pravi Ravnič.

V odprtem razredu domačin Damijan Korpič iz Aerokluba Murska Sobota zaseda trenutno drugo mesto, med izkušenima tekmovalcema Tonijem Šibancem iz Aerokluba Celje in Jožetom Verdevom iz Šaleškega aerokluba.

V klubskem razredu vodi Boštjan Rudolf iz Aerokluba Postojna z maksimalnim številom točk, pred izkušenim Janezom Stariho iz Alpskega letalskega centra Lesce in mladim Markom Polajžarjem iz Aerokluba Celje.

Trenutni rezultati:

Odprti razred: 

1. Anton Šibanc, AK Celje, letalo Arcus M, točk 1,726 
2. Damjan Korpič, AK Murska Sobota, letalo Discus 2, točk 1,654 
3. Jože Verdev, Šaleški aeroklub, letalo JS-1, točk 1,629 

Klubski razred: 

1. Boštjan Rudolf, AK Postojna, letalo DG 100, točk 2,000 
2. Janez Stariha, ALC Lesce, letalo DG 303, točk 1,857 
3. Mark Polajžar, AK Celje, letalo DG 300, točk 1,786 
 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice