Zaradi slabega poslovanja vlada zamenjala člane svetov zavodov v devetih bolnišnicah.

Vlada je zaradi slabega poslovanja zamenjala člane svetov zavodov devetih bolnišnic, »v petih največjih in štirih najbolj kritičnih«, je po današnji seji povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. Z menjavo v svetih zavodov bodo najprej skušali stabilizirati stanje, nato pa zagotoviti pozitivno poslovanje ob koncu leta.

Nadzor nad bolnišnicami pod nadzorom nekdanjega ministra

V ta namen bo na ministrstvu nadzor nad bolnišnicami opravljal novi urad za nadzor nabave in kakovost v zdravstvu pod vodstvom Aleša Šabedra, sicer nekdanjega ministra za zdravje in generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Šabeder je danes tudi predstavil nekaj podatkov o poslovanju bolnišnic. Kot je izpostavil, je 21 bolnišnic lani imelo skupni poslovni izid v višini 5,5 milijona evrov presežkov. Iz proračunskih sredstev je bilo k realiziranemu programu namreč izplačanih še dodatnih 52 milijonov za pokrivanje nerealiziranega programa v letu 2021 in 234 milijonov za t. i. covidne dodatke.

»Bolnišnice so lani tako prejele skoraj 300 milijonov evrov dodatnih sredstev iz proračuna,« je izpostavil.

Stanje v bolnišnicah alarmantno

A stanje v letošnjem letu je »precej alarmantno«, je dejal Šabeder. Po podatkih za prvih petih mesecev v letošnjem letu 15 bolnišnic posluje negativno, skupna kumulirana izguba znaša skoraj 41 milijonov evrov.

Bolnišnice z največjo izgubo so UKC Ljubljana (24 milijonov evrov), UKC Maribor (3,5 milijona evrov), celjska bolnišnica (4,4 milijona evrov), slovenjgraška bolnišnica (štiri milijone evrov), murskosoboška bolnišnica (1,5 milijona evrov) in kranjska porodnišnica (pol milijona evrov).

Ob negativnem finančnem rezultatu bolnišnice po podatkih ministrstva pesti tudi nelikvidnost. Trenutno imajo bolnišnice skupaj za 173 milijonov evrov obveznosti, od katerih je zapadlih obveznosti za skoraj 77 milijonov evrov.

V soboški bolnišnici za skoraj šest milijonov evrov zapadlih obveznosti

Najvišje beležijo v UKC Ljubljana, ki ima v prvih petih mesecih letošnjega leta več kot 60 milijonov evrov zapadlih obveznosti, splošna bolnišnica Murska Sobota jih ima skoraj šest milijonov evrov, celjska bolnišnica pet milijonov evrov, bolnišnica Slovenj Gradec skoraj tri milijone evrov, kranjska porodnišnica pa dva milijona evrov zapadlih obveznosti.

Ob tem na ministrstvu, kot je izpostavil Šabeder, opažajo tudi trend izrednega porasta odhodkov, ne samo na račun plač zaradi covidnih dodatkov, temveč tudi porast stroškov blaga, materiala in storitev. Od leta 2019 do leta 2021 je skupen porast odhodkov materialnih stroškov 133 milijonov evrov.

»Ob teh številkah imamo veliko vprašanj in nimamo vseh odgovorov. Tako da bo prva naloga novoimenovanih svetov zavodov, da se seznanijo s tekočim poslovanjem, stabilizirajo to stanje v bolnišnicah in skupaj z vodstvi pripravijo ukrepe za stabilno poslovanje v naprej,« je poudaril Šabeder.

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
4324344244234242 (nepreverjen)

Pa bi meli prehlad nateg ka bi meli dvojno plačo pa nika nebi delali pa bi se skrivali po bolnicaj nene ne bo več šlo kriminalci lažnive barabe pokvarjene v dno duše!

takjeto (nepreverjen)

skrivali so se gli nej, doma pa so bili :) se zdaj je marsikeri doktor vec doma kak v sluzbe, prva je ova v Beltincaj :)

In reply to by 4324344244234242 (nepreverjen)

pacientbel (nepreverjen)

Ja, v Beltincah v ambulanti re ne moreš priti
do doktorce. Niti naročiti se vec ne moreš. Telefoni pa zvonijo, zvonijo... Pacienti pa se receptov ne dobijo..

In reply to by takjeto (nepreverjen)

carni vrag . (nepreverjen)

Baje sestre pusijo ponoči in podnevi

In reply to by pacientbel (nepreverjen)

Noseča Sestra . (nepreverjen)

Sedaj pa že dohtarjem ne moreš več zaupati

In reply to by carni vrag . (nepreverjen)

Nič j se ti nej (nepreverjen)

Tukaj ali so nesposobni v vodstvu ali nekdo fejst dobro Krade!

In reply to by 4324344244234242 (nepreverjen)

cistina (nepreverjen)

Nesposobno vodstvo, eno leto so vse spravili na kant.

In reply to by Nič j se ti nej (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

Kriv je Janez Janša
Naj se mu kurec za kažem stanjsa

In reply to by cistina (nepreverjen)

Munt (nepreverjen)

No tako se bo še bolj varčevalo ña račun bolnikov kot se je dozdaj.A so res problemi sveti bolnišnic,direktorji ,ki jih bo vlada menjala po takočem traku.A ni bil že pod levimi vladami 4 miljonski primanjklaj.A seveda se je treba maščevati,zamenjati vse kar se da ,tako bodo levičarji imeli vse inštitucije pod nadzorom. Noro je ,da trdijo da je Janševa v dveh letih vse uničila. Potem ko bodo levičarji vse prevzeli bo vse drugače in se bo čakalo na operacijo 30 dni? Ma kje pa ,še bolj bodo krali kot so dozdaj,le za to nihče vedel ne bo. Kaj bo pa od tega imel narod?

svet zavoda (nepreverjen)

Šuklar predsednica sveta zavoda??? ni cudo da je taka zguba..

In reply to by Munt (nepreverjen)

sinji kit (nepreverjen)

Zakaj samo bolnice. Kaj pa drugi izgubarski zavodi? Dvojna merila?

per (nepreverjen)

Kakšna dvojna merila, pa vse nemrejo preveriti v enon meseci ppa še Vili jih pili tome se redno rola

In reply to by sinji kit (nepreverjen)

tro..... (nepreverjen)

Haha, ne me je..ba.t.... ko ni vec kovid eu dodatkov so oni v minusu.

Falko (nepreverjen)

🤣🤣🤣🤣🤣

6544. (nepreverjen)

Komaj cakajo september, da bodo novo lazno epidemijo sprozili, ze vse vejo, tako kot pri gripi in ponovili vajo psihicnega ubijanja ljudi. Dodatki za kaj?? Zato da nisi mogel zboleti, ko so hotel javiti da bi pomagal brez maske pa ni slo. Da ne govirim da ne smes slikat v javnem prostoru v cakalnici, vsaj v ZD v lj je tako.

dizsss (nepreverjen)

Aha torej zato vlecejo lidi po 1-2 leti za operacije, ka se ti vmes zakoplicera pa si te brezveze 2-5x po 1 keden v bolnici nej… te pa se te usmilijo pa ti vrezejo v ka trbej. to bi jih trbelo vse spozapreti

sava (nepreverjen)

Več kak dvej leti so nika nej delali, dobivali dodatke, zdaj pa izguba? Rejsan zanimivo poslovanje.

pbilnicazaposleni (nepreverjen)

Ja to vodstvo bo naslednje ...skrajni čas! Kaksni so odnosi nastali v tej bolnici! Nova strokovna direktorca pa kričava in zaletava.
Saj zdaj se vidi, koliko skode se je naredilo...
Kakšne minus!! Kaj pa Maček??

In reply to by sava (nepreverjen)

Nič j se ti nej (nepreverjen)

To je čisti Kriminal !

In reply to by sava (nepreverjen)

eeeee (nepreverjen)

V Avstriji bo ukinjeno obvezno cepljenje proti covidu, je danes na Dunaju sporočil minister za zdravje Johannes Rauch. Zakon naj bi že prej miroval, po besedah Raucha pa se zaradi obveznega cepljenja nihče ne cepi.

Vir: finance.si

Proizvodnja (nepreverjen)

Nekam mucno mi postane, ka pisete. Nebom se spuscal v menjave. Osebno mislim, da ljudje imajo mandat dokler traja. Kaj mislite bo drugacna oblast ravnala drugace, ce bojo videli, kaj se krsi? Nobena oblast ni vecna
Imel sem priliko biti v bolnici in videl, da se osebje trudi. Se mi vidi, da si ne zasluzijo pljuvanja po njih. Cim manj potreb po zdravniski oskrbi vam zelim

komunajzar (nepreverjen)

Ka Gyöngyiko so tudi menjali. Vej pa ona je tak dobro nej delala. Ona je ja bila za Orbana.

Cen (nepreverjen)

Medicinci so jokali kak so vsi na minimalci. Vsi so pa nove avtoje spokipuvali. Kuče zrihtali itd. Nej nan mesec v vodi kazati. Delali ste pa tak nič. Edino urgenca najebe. Ovi pa tak kre ruda vlečete.

Gees (nepreverjen)

Mogoce steri zna kak lejko bolnice idejo v zgubo??? Na racun cesa? Energije, plac, premalo dela? Ni pacientov?

Letni plan (nepreverjen)

Bolnice vsako leto za naslednje leto sklenejo z zavarovalnico plan kelko točk do v naslednjon leti dosegnole (točke dobiš s posegi, pregledi, hospitalizacije...) in to potem zavarovalnica plača. Če teh planov ne dosežeš, recimo zato ka zaradi covida dosta stvati neje smelo delati, teh pejnez bolnica ne dobi, le delež za realizacijo. Poleg toga je bijla dosta večja nabava materialov in podobno zaradi covid oddelkov... aja pa cene idejo tudi vse gor kak vidimo...

In reply to by Gees (nepreverjen)

zd ms (nepreverjen)

A to je Suzana Šuklar? Pa njo bi že zdavnaj trebalo menjati.. ona pa res nej za delo sveta zavoda, Forjanič pa še bolj nej.. skrajni čas!!

* (nepreverjen)

Maš praf. Ona je za te primitivne lokalce nej, samo za višji nivo v Lj.

In reply to by zd ms (nepreverjen)

1234567890' (nepreverjen)

v bolnišnici je čeduže samo eno velko podebavanje...šefovi delajo ka ščejo (so izjeme) in jih baš briga za podrejene..vsi gledajo samo svojo korist.

lampaš1 (nepreverjen)

ja itak. zatou pa je zguba v kadru in zaj še finančna zguba in da vse to sešteješ - ostane samo še ena velka zguba.

In reply to by 1234567890' (nepreverjen)

Miki mali (nepreverjen)

Nej samo zamenjati člane sveta,odgovornost tudi materijalna za minuse.Covid dodatki od 5 do 10.000 evrov(da nebo pomote NA MESEC)dve leti nič ne delajo ,sam urgenca .
60 dni čakam na RTG pljuč(to je normalno?)če se delovni čas začne ob 8, 00 potem ob 8,00 ne pa kavice in trači do 9 ure.

čarni vrag (nepreverjen)

Bolnica MS ima 6 milijonov zapadlih obveznosti. Kak se te kupuvle? Na puf!

Gigi667 (nepreverjen)

Čaki,a nismo bili bolnišnica z presežkom????

Gigi667 (nepreverjen)

Zdaj pa naenkrat minus??

tepci (nepreverjen)

ma vi to verjete? Samo svoje ščejo nastaviti, zatou pa lagati nej trbej!
In kaj bou pacient imel od teh menjav, ka eni tak ploskate? NIČ

Božo (nepreverjen)

Ne rejže več COVID kosa.....

FRAP (nepreverjen)

Vsega je kriv COVID. Vsa krivda posameznikov z imeni vred, se je kar sproti razblinila v nič.

tanja flaškon (nepreverjen)

Sem prebrala da sestre pusijo
Pa me zanima kaj pusijo

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice