Slika je simbolična.
Študentska organizacija Slovenije poziva delodajalce k izplačilu covidnega dodatka dijakom in študentom.

Študentska organizacija Slovenije poziva delodajalce k izplačilu covidnega dodatka dijakom in študentom, ki so med novembrom 2021 in junijem 2022 oskrbovali bolnike s covidom-19 ali sodelovali pri mobilnem testiranju ter cepljenju.

Kot so sporočili iz Študentske organizacije Slovenije, je delodajalce k temu pred dnevi pozval tudi Urad Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Dodatek, namenjen za izpostavljenost nevarnosti

Z urada za zaščito in reševanje so delodajalcem minuli petek poslali nov poziv k predložitvi ustreznih zahtevkov za izplačilo covidnega dodatka dijakom in študentom.

Gre za dodatek, ki je namenjen za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve ter se financira neposredno iz državnega proračuna.

Kljub temu da se je predvideni rok za njihovo oddajo pristojnim izpostavam urada uradno iztekel že 15. septembra, pa lahko delodajalci zahtevke do nadaljnjega še vedno podajo, so pojasnili v Študentski organizaciji Slovenije.

»Oddaja zahtevkov je možna skladno z dosedanjimi usmeritvami, za morebitne dodatne informacije pa lahko kontaktirajo pristojne izpostave urada,« so dodali.

Kdo bi prejel dodatek?

Med upravičenci do omenjenega covidnega dodatka so po navedbah urada za zaščito in reševanje dijaki in študenti, ki so med novembrom 2021 in junijem 2022 oskrbovali bolnike s covidom-19 ali sodelovali pri mobilnem testiranju ter cepljenju.

Dodatek bi prejeli vsi dijaki in študenti, ki so to delo opravljali v okviru izobraževalnega procesa, na primer vaje ali obvezno praktično usposabljanje.

Gre torej za naslednja dela: 

  • Zunaj sivih ali rdečih con, če so pri tem sodelovali pri oskrbi covidnih bolnikov, denimo pri sprejemu v zdravstveno ustanovo, njihovemu transportu ali pri kakršni koli drugi vrsti neposredne obravnave bolnikov,
  • v cepilnih centrih ali pri izvajanju mobilnega testiranja, četudi so pri tem opravljali zgolj administrativna dela (če se je administrativna pomoč opravljala v ločenih prostorih, kjer ni prihajalo do stikov, potem dodatek za izpostavljenost nevarnosti in posebne obremenitve, ne pripada),
  • in tisti, ki jim je bila za delo v tem obdobju dodeljena višja urna postavka.

Delodajalci morajo podati zahtevek in evidenco opravljenih ur

Kot so še usmeritve urada povzeli v študentski organizaciji, imajo dijaki in študenti na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja možnost vpogleda v zahtevke, ki so jih zanje delodajalci posredovali pristojnim izpostavam urada.

Ob tem so imeli delodajalci tudi zakonsko obvezo po evidentiranju delovnega časa, zato »ne more prihajati do odstopanj med evidencami, ki jih delodajalci vodijo za namene izplačila opravljenega dela ali opravljanja praktičnega usposabljanja, in evidencami, ki so jih posredovali pristojni uradu,« so poudarili.

Ko delodajalci prejmejo plačilo e-računa, izdanega na podlagi predhodno potrjenega zahtevka, pa morajo dijakom in študentom tega v neto znesku neposredno izplačati na njihov bančni račun, zakonske podlage pa »delodajalcem ne dajejo pravice, da bi za oddajo zahtevka in izvedbo izplačila zaračunali administrativne stroške ali iz drugih razlogov zadržali del sredstev, ki za opravljeno delo pripadajo dijakom in študentom«, so še opozorili na organizaciji.

Komentarji (6)

anton77 (ni preverjeno)

Zakoj li????? Vsi dobijvlejo covid dodatke, penzionisti, socialaši, študenti..... Zakoj večijna delavcof nej dobijla nikdar nikšoga covid dodatka? Niti tisti, ka smo bilij vsaki den 8 vor v stiki za raznoraznimi lidmij, čijstimi pa zamazanimi do amena?

Gost24482 (ni preverjeno)

Mogoče je tvoj delodajalec dobo pomoč pa si je sebi v žep porino

In reply to by anton77 (ni preverjeno)

štraf (ni preverjeno)

kovid dodatki so mimo, nega več Janše, tej golobizem samo sebi žepe pune........davki gor, penzije dol, 500 mio za hse žep ipd

. (ni preverjeno)

JJ si je žepe napolnil. Za Goloba ni več nič ostalo.

In reply to by štraf (ni preverjeno)

resnica boli (ni preverjeno)

ka so betezni v glavi malo? zakoj bi študenti pa dijaki nucali kovid dodatke? ka bi se lejko ob sobotah v metali pa droge na tej peneze kupuvali pa travo? fejst dvomin ka bi kaksen študent ali dijak nuco kovid dodatek za kaksen zvezek

josipkomunski (ni preverjeno)

naj studerajo pa se vcijo nej pa Kovid dodatke prosim lepo

Starejše novice