Slika je simbolična.
Aprila se dela na vrtu začnejo s polno paro. Veliko že lahko posejemo, če pa smo vzgajali sadike, lahko te že presadimo na vrt.

O aktualnih vrtnarskih opravilih, ki nas čakajo v aprilu, smo se pogovarjali z vrtnarko in strokovnjakinjo s področja vzgoje sadik Brigito Šušteršič, znano tudi kot ustanoviteljico vrtnarije Brigitin vrt.

Kako se v aprilu lotiti dela na vrtu?

Če vrta v jeseni še nismo pripravili, potem je spomladi dobro našo zemljo malo prezračiti in ji dodati nova hranila. Prezračimo jo lahko le z grabljami in tudi s tem, ko odstranjujemo plevel, ki je do sedaj že zrasel.

»Prav nobene potrebe ni po globinskem prekopavanju, saj na ta način uničujemo mikroorganizme v zemlji. Najboljše gnojilo je domači kompost ali pa organska gnojila, ki jih lahko kupimo,« pojasnjuje.

Kompost ali gnojila lahko dodajamo točkovno, torej v vsako sadilno jamico za pest le tega, lahko pa naš vrt pognojimo kot celoto.

»Že sedaj pa si tudi že pripravite zastirko in le to čim prej položite po vrtu, saj prihaja poletje in čas, ko je padavin manj. Z zastirko pa v naših tleh med drugim tudi zadržimo vlago,« opozarja.

V aprilu lahko sejemo že veliko rastlin

Kdor še ni začel s sajenjem, naj le hitro poseje korenje, pastinak, peteršilj, solato, zelje, ohrovt, rdeče zelje, zeleno, grah, blitvo, špinačo, por in pa različna zelišča in cvetlice, ki na vrtu ne smejo manjkati.

Prav tako ne smete pozabiti na česen in čebulo.

»Če ste vzgajali svoje sadike, pa kar hitro na vrt presadite brokoli, cvetačo in sladki komarček, saj le te dobro uspevajo pred poletno vročino. V vročini pa nam gredo v cvet in zato je zelo pomembna hitra setev oziroma presajanje na vrt,« še svetuje.

Na prosto lahko damo res veliko sadik, ki jih, ob morebitni hladni noči, še dodatno zaščitimo s kopreno. Na vrt čim prej presadimo solato, kapusnice, zelišča in cvetlice.

»S presajanjem počakamo le s plodovkami in tistimi zelišči, ki so občutljiva na mraz, kot so bazilika, majaron in kapucinka. Te bomo na vrt dali po 15. maju, oziroma ko ne bo več možnosti zmrzali,« še dodaja. 

Za dober vrt je potreben načrt

Vsako sezono je dobro narediti tudi načrt za vrt, saj lahko z njim na vrtu vzgojimo več. 

»Priporočam, da se vedno najprej naredi seznam zelenjave, ki si jo želimo vzgojiti na vrtu, potem pa narišemo naš vrt in vso zelenjavo razporedimo po prostoru, ki ga imamo. Na ta način tudi vemo, koliko mesta imamo in koliko sadik si lahko vzgojimo ali kupimo in seveda pravočasno pripravimo tudi semena,« pojasnjuje.

Čez leto pa priporoča pisanje vrtnarskega dnevnika, kjer si lahko zabeležimo vse dobre ideje in seveda označimo tudi, kaj se nam ni obneslo na vrtu. Tako tega naslednje leto na vrtu ne bomo ponovili. 

V samem načrtu je dobro upoštevati tudi dobre sosede, ki si na vrtu med seboj pomagajo. 

Pozorni moramo biti tudi na rastline, ki na vrtu odganjajo škodljivce

Tudi letos ne smemo pozabiti na rastline, ki nam lahko na vrtu pomagajo.

»Vsepovsod po vrtu naj rastejo zelišča, saj ta s svojim vonjem odganjajo škodljivce,« izpostavlja in dodaja: »Zelišča namreč zmedejo škodljivce in le oni potem ne zavohajo rastline, ki jo drugače tako radi napadejo.«

Zelišča naj bodo zato mešano zasajena po gredah.

Za odganjaje kapusovega belina, naj pri kapusnicah vedno raste zelena ali paradižnik. Tudi korenje in čebula naj bosta vedno na vrtu v paru, saj drug drugemu odganjata muho. 

Čim bolj mešana je naša zasaditev vrta, bolj zdravi bodo naši pridelki, saj si res med seboj pomagajo in ščitijo pred različnimi boleznimi in škodljivci.

Komentarji (1)

Katarina Kučan (ni preverjeno)

Danes sem srečna ženska, ker mi je dr. Igbinovia pomagala najti ljubezen svojega življenja. V službi je bil ta človek, ki ga imam tako rad, a ga nisem mogel dobiti. Postala sem razočarana in nisem vedela, kaj naj storim, dokler me prijateljica ni predstavila močnemu duhovnemu zdravniku, ki mi je razložila, kako je uporabil svojo duhovno modrost, da je obnovil njen odnos z bivšim ljubimcem. Nato sem stopila v stik z dr. Igbinovio, povedal mi je, kaj naj naredim in sem to v celoti naredil. Danes živim srečno z ljubeznijo svojega življenja in imava 0e otrok. Skupaj sva že dve leti in najina ljubezen raste vsak dan. Če imate razmerje ali zakonske težave, se obrnite na [email protected], lahko ga tudi pokličete ali WhatsApp +12162022709 in viber +12066713285, če potrebujete njegovo pomoč

Starejše novice