Slika je simbolična.
Ležarine zaračunavajo štiri banke, ki so dostopne tudi v Sloveniji. Pa so vas dolžne o tem obvestiti?

Ležarine so se v Sloveniji nedavno uvedle, zato mnogi uporabniki bank tega stroška še ne poznajo, kljub temu, da se jim lahko zaračuna. Gre za strošek, ki ga bo banka zaračunala za hranjenje denarja. 

Banke bodo ta strošek najprej zračunavale tistim, ki imajo višje vsote depozitov, a je pričakovati, da se bo ta meja sčasoma nižala in se bo ta strošek zaračunaval tudi tistim, ki imajo nižje vsote depozitov. 

Pri tem se nekaterim uporabnikom bank poraja vprašanje, ali morajo banke svoje komitente o tem strošku sploh obvestiti.

Ste komitent katere od teh bank?

Pri nas zaračunavajo ležarine Addiko, NLB, NovaKBM in Delavska hranilnica. Zaračunavajo jih fizičnim osebam, torej za upravljanje visokih stanj na računih. 

Omenjene banke so svoje komitente o tem res obvestile, a so bila obvestila natisnjena na hrbtni strani izpiska. Pa je to dovolj? 

Na Zvezo potrošnikov Slovenije se je obrnil komitent ene izmed omenjenih bank, ki je na račun položil večjo količino denarja. Zveza potrošnikov pa sicer odgovarja, da obveščanje na hrbtni strani izpiska je dovolj. 

Banka je svoje komitente sicer o tem obvestila tudi preko spleta, a mora biti obveščanje tudi neposredno. Zato so obvestilo natisnili še na izpiske in tako poskrbeli, da je dolžnost obveščanja opravljena. 

Kaj preostane komitentom, ki se s stroškom ne strinjajo?

Po informacijah Zveze potrošnikov Slovenije pa zakonodaja določa, da lahko banka predlaga spremembe pogojev pogodbe dva meseca pred začetkom uporabe. Ta lahko spremembe sprejme tako, da ostane pri banki. 

Spremembe pa lahko komitent banke tudi zavrne, a le tako, da brezplačno zamenja ponudnika, torej banko. Neaktivnost komitenta po navadi pomeni, da ta nove pogoje sprejme. 

Če ste bili torej o novih pogojih ležarine obveščeni, pa nanje niste reagirali, to v praksi pomeni, da ste nove pogoje sprejeli. 

Komentarji (3)

045 (ni preverjeno)

Na hrbtni strani izpiska? Če kdo razen penzionistov še dandanes domov dobiva papirnate izpiske? Tisti verjetno nima čez 100k na računu da bi ga ležarnine zadevale... tako da članen brez pomena.

Drage obresti (ni preverjeno)

youtube.com/watch?v=fGbdtMmM2vs

In reply to by 045 (ni preverjeno)

Deb.FU (ni preverjeno)

Zato pa man jaz tisto rajši v štünfaj, pa ka mi što more?

Starejše novice